Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Αφού ο "βιομηχανικός Βορράς" αγοράζει ρομπότ σε φρενήρεις ρυθμούς "εξαφανίζοντας" θέσεις εργασίας, γιατί άραγε αγωνιά να φέρει εκατομμύρια "φρέσκα χέρια εργασίας" (και μάλιστα "ανειδίκευτων" - απροσάρμοστων - ισλαμιστών μεταναστών) ;

Η.Π.Α., Καναδάς αγοράζουν περισσότερα ρομπότ «δολοφονώντας» θέσεις εργασίας



Το παρακάτω άρθρο σε λίγες γραμμές δείχνει ότι το ζήτημα της ανεργίας και του αποκλεισμού που αυτή επιφέρει όχι μόνο δεν είναι ξεκομμένο από την τεχνολογική ανάπτυξη αλλα αντιθέτως επιβαρύνεται από αυτή , καθιστώντας την αλλαγή της νοοτροπίας των σχέσεων αξιοποίησης της ανθρώπινης εργασίας περισσότερο αναγκαία από ποτέ προς το γενικό όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

απο το https://www.recode.net/2017/5/9/15564148/robots-jobs-employment-invest-first-quarter-sales

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις το 2017 αυξήθηκαν 32 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα Ρομπότ γίνονται φθηνότερα και μικρότερα και, ως εκ τούτου, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, καθώς περισσότερες εταιρείες κινούνται διαδικασίες παραγωγής πιο κοντά στις αγορές των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες κατασκευής της Βόρειας Αμερικής αγόρασαν συνολικά 9.773 βιομηχανικά ρομπότ, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 516 εκατ $, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι το 32 τοις εκατό περισσότερα ρομπότ έχουν αγοραστεί φέτος από ό, τι την ίδια στιγμή το 2016 - είναι το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί για το ρομπότ στις Βόρειο Αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ένωση Ρομποτικών Βιομηχανιών.


Πέρυσι, 7.406 παραγγελίες διατάχθηκαν από βορειοαμερικανικές εταιρείες, ενέργεια που αποτιμάται σε 402 εκατομμύρια $.

Είναι επίσης σημαντικό άλμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ 2015 και 2016, ο αριθμός των ρομπότ που πωλήθηκαν στις Βόρειο αμερικανικές εταιρείες πήδηξε μόνο το 7 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες πιο συχνά στρέφονται προς τα ρομπότ για την αύξηση της παραγωγικότητας, σε αντίθεση από το να κυνηγούν φθηνά εργατικά χέρια σε όλο τον κόσμο. 

Και αυτό είναι που προκαλεί ορισμένες επιχειρήσεις να μείνουν στις ΗΠΑ ή να μετακινούν τις εγκαταστάσεις παραγωγής πιο κοντά σε μεγάλες αγορές.

Παράδειγμα αποτελεί το εργοστάσιο παραγωγής φούρνων Carrier που ο Trump ισχυρίστηκε ότι βοηθήθηκε από τα δικαστήρια για να μείνει στις ΗΠΑ το περασμένο έτος.

 Η απόφαση προήλθε εν μέρει από την απόφαση της εταιρείας να εξοικονομήσει χρήματα απο την εργασία με την αυτοματοποίηση του εργοστασίου . 

Η Adidas, για παράδειγμα, ανοίγει ένα νέο εργοστάσιο στην Ατλάντα αυτό το έτος, αλλά αυτό το εργοστάσιο θα πρέπει να στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ρομπότ . Μόνο περίπου 160 εργάτες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο.

Τα Ρομπότ είναι επίσης όλο και φθηνότερα και μικρότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η χρηματική αξία των ρομπότ που παραγγέλθηκαν μειώθηκε μεταξύ 2015 και 2016, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ρομπότ ανέβηκε. 

Η τιμή μονάδος μειώθηκε 3 τοις εκατό από το πρώτο τρίμηνο του 2016 για την ίδια στιγμή το 2017.

Αλλά περισσότερα ρομπότ σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας. Για κάθε νέο βιομηχανικό ρομπότ που εισάγετε στο εργατικό δυναμικό μεταξύ του 1990 και του 2007, καταργήθηκαν έξι θέσεις εργασίας, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

Και οι πωλήσεις ρομπότ αναμένεται να αυξηθούν σε όλο τον κόσμο. Οι ετήσιες αποστολές των βιομηχανικών ρομπότ θα δούν διψήφια αύξηση έως το 2025 , σύμφωνα με τις προβλέψεις της ABI Research. Σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι παγκόσμιες αποστολές θα μπορούσαν να αγγίξουν τις ένα εκατομμύριο μονάδες σε ετήσια βάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: