Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ta λάθος συμπεράσματα ξεπληρώνονται την ώρα που πρέπει…


Του Καθηγητή Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Βραβείο Φωτογραφίας
“Τα πήρες όλα και έφυγες”
Σήμερα θα ξεκινήσω το άρθρο μου λέγοντας ότι:
  1. πρέπει κανένας να ξεχωρίζει το στόχο απο τα μέσα προς την επίτευξή του (μεθόδους, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις)
  2. δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία σε όσα λέει η κυβέρνηση και σε όσα ακούγονται στο εξωτερικό αλλά στο τί γίνεται.
  3. πρέπει να παρατηρεί και να σχολιάζει κανείς όσα γίνονται στην Ελλάδα αλλά με προτεραιότητα στα θέματα μεγάλης εφαρμογής και οικονομικής αξίας.
  4. πρέπει να ξεχωρίζει τα πρωτογενή γεγονότα απο τα παράγωγά τους και να εστιάζει πρώτα σε αυτά
  5. οι εκάστοτε προτάσεις της κυβέρνησης προς τη Τρόικα, ελέγχονται σε μια το πολύ ώρα με το υπάρχον software, άρα τα περί μη συμφωνίας είναι παπαρολογίες και στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της κωλοτούμπας της κυβέρνησης τον Ιούνιο, για όσα έλεγε για μή μνημόνιο.
Τα ανωτέρω αποτελούν βασικές αρχές για να ξεχωρίζει κανείς την πραγματικότητα απο τη φαντασία και τη προπαγάνδα της κυβέρνησης. Θα σας ξαφνιάσει ίσως η θέση μου, ότι “στόχος δεν είναι η χρεοκοπία της χώρας” αλλά το “μπούκωμα” απο τον ιδιωτικό και δημόσιο πλούτο, που μπορεί να γίνει γρήγορα με μια χρεοκοπία ή να μεγιστοποιηθεί με ένα νέο μνημόνιο απο τον Ιούνιο (νέα φούσκα χρέους για νέα δάνεια). Η επιλογή της τακτικής θα προέλθει σαν αποτέλεσμα υπολογισμών και συννενόησης της Τρόικα με τη σημερινή κυβέρνηση, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.
Οι τιτλοποιήσεις της ιδιωτικής, δημόσιας και εκλησιαστικής περιουσίας και η χρήση τους για νέα δάνεια μέσω SWAPS είναι το βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Όσοι ασχολούνται με το θέμα πρέπει να εστιάσουν μελλοντικά τη προσοχή τους:
  1. σε τιτλοποιήσεις και SWAPS (τρις ευρώ) απο ορυκτά, εισοαδήματα αλλά κυρίως τις εγγυήσεις των SWAPS
  2. στη μη φορολόγηση εφοπλιστών (δις ευρώ)
  3. στο μή έλεγχο της λίστας Lagarde, ειδικά εκείνων των ονομάτων με τους δήθεν μηδενικούς λογαριασμούς
  4. στη μη δημιουργία προυποθέσεων και έργων ανάπτυξης και εξαγωγών
  5. στη δανειοδότηση για μη παραγωγικές επενδύσεις (δρόμους, κοινωφελή έργα, ΜΜΕ, λιγνίτη αντί ΑΠΕ)
  6. στη κακή ενεργειακή πολιτική (LNG αντί φυσικό αέριο, θα μιλήσω πιο δεξοδικά)
  7. στη ρευστότητα των τραπεζών (θα μιλήσω πιο διεξοδικά) και
  8. στη πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ (τι έλεγαν πρίν, τι κάνουν τώρα ή πως θα την κάνουν…) απο “αριστερό”  κόμμα, σε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα (και πάλι προσλήψεις στο δημόσιο)
LNG αντί Φυσικό αέριο.  Γερμανία και Τουρκία.
Σε προηγούμενο άρθρο, έχω συζητήσει για τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου (βλέπετε εδώ). Οι ενδιαφερόμενοι το έχουν διαβάσει ήδη. ΄Οπως προκύπτει, η τιμή της κιλοβατώρας της παραγόμενης απο φυσικό άεριο είναι στο 1/3 της τιμής τιμής της κιλοβατώρας της παραγόμενης απο τη καύση πετρελαίου, Υπό την έννοια αυτή, μια τιμή του πετρελαίου στα 20 USD είναι λογική αν το Ρωσικό φυσικό αέριο διατηρήσει τις ίδιες τιμές…
Η ΕΕ δυστυχώς ακολουθεί λάθος πολιτική στην ενέργεια. Για να εισάγει το Αμερικάνικο πετρέλαιο (LNG) πληρώνει τριπλάσια τιμή για το φυσικό αέριο απο αυτή που πρέπει, με εξαίρεση τη Γερμανία που πληρώνει το 1/3 της τιμής που πληρώνουν όλοι οι άλλοι αφού παίρνει φυσικό αέριο με ειδικό αγωγό απο τη Ρωσία και όχι LNG. Διασκεδαστικό!. Περισσότερο διασκεδαστικό είναι ότι στην Αγγλία θα αγοράζουν LNG απο τη Ρωσία (εργοστάσιο LNG φτειάχνεται στα Βόρεια της Ρωσίας).
Η Ρωσία παράγει φυρικό αέριο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πουλάει στη τριπλάσια τιμή υπο τη μορφή LNG! Οι πρόσφατες απειλές της Γερμανίας προς τη Ρωσία, είναι για να υπάρχει μια αρνητική στάση της Gazprom απέναντι στην Ελλάδα των εφοπλιστών (θέλουν LNG και CNG αντί αγωγών).  Κατά σύμτωση φυσικό αέριο και όχι LNG (τριπλάσια τιμή) θα πληρώνουν μόνο Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία (σημεία εισόδου, όπως και η Ουκρανία). Όλοι οι άλλοι που δεν θα παίρνουν φυσικό αέριο απο αγωγούς θα πληρώνουν τριπλάσια τιμή!
Είδατε πόσο ωραία εξηγείται η στάση της Gazprom απέναντι στην Ελλάδα, όπως και η επίθεση της Γερμανίας στη Ρωσία που θέλει να περάσει αγωγό απο την Ελλάδα;
Είδατε γιατί στην Αλεξανδρούπολη φτειάχτηκε στα 6 νμ  πλοίο–αποθήκη LNG απο Κοπελούζo (φορολογία μηδέν) και εργοσάσιο συμπίεσης CNG στη Θράκη στα σύνορα με λεφτά της ΕΕ; Και η Ρωσία στο κόλπο…
Οικόπεδα φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ
Είμαι υπέρ του Ελληνοισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου και υπέρ του καλωδίου Ισραήλ – Κύπρου. Είμαι κατά του καλωδίου Κύπρου – Eλλάδας γιατί θεωρώ ότι είναι πεταμένα λεφτά.
Δεν συμφωνώ στη δημιουργία και προκήρυξη οικοπέδων σε Ελλάδα και Κύπρο σε Διεθνή ύδατα, πρίν οριοθετηθούν πλήρως οι δύο ΑΟΖ (υφαλοκρηπίδες) και πρίν προκύψουν 3D περιγραφές των κοιτασμάτων.
Θεωρώ μειοδοσία την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να πουλάει φυσικό αέρο στην Αίγυπτο, που θα γίνεται εκεί LNG που θα μεταφέρουν με τεράστιο κέρδος το αφρολόγητο γένος (εφοπλιστές) στην Ελλάδα. Για τα ξενοδοχεία που έχουν πληρώνουν φόρους;
Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα δούν όλοι το Χριστό Φαντάρο.
Ρευστότητα των Τραπεζών
Το 1,5 δις ευρώ δόθηκε απο την ΕΚΤ για να μη υπάρξει Graccident απο τη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό. Tίποτα άλλο.
Η κυβέρνηση θέλει χρόνο για να δικαιολογήσει τη κωλοτούμπα της στο εκλογικό σώμα τον ερχόμενο Ιούνη. Εκλογές ή δημοψήφισμα παίζουν τον Ιούνιο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ο στόχος, αυτός που έχω προαναφέρει. To σενάριο μπορεί να αλλάξει. Ένα νέο μνημόνιο δεν θα είναι τίποτα άλλο απο μια νέα φούσκα αλα ακίνητα Λονδίνου, αφού η κυβέρνηση και δεν ξέρει και δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη.
ΟΙ τεμπέληδες του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν μόνο για χρηματοδότηση και όχι για δημιουργία χρήματος απο τη παραγωγή και τις εξαγωγές.Αυτό θέλει άλλο Πρωθυπουργό. Άλλη ομάδα κρούσης…
Είναι φερέγγυες oi συστημικές Τράπεζες;
Απο ότι ξέρω ανήκουν στον κράτος. Εϊναι φερέγγυο το κράτος; Γιατί τα spreads τριμήνου έχουν φτάσει το 23%;
Θα μου πείτε το λέει η ΕΚΤ. Ας μας πεί τότε η ΕΚΤ και σε ποιά ιδιοκτησία θα περάσουν οι τράπεζες αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ποιοί θα χειρισθούν τις ευγγυήσεις των δανείων που έχουν δώσει αυτές στο κράτος. Το πιάσατε το υπονοούμενο;
To Grexit θα καταστερέψει την ΕΕ και τη παγκόσμια οικονομία;
Aυτή η “άποψη” είναι για γέλια. Μόνο άσχετοι περι τα οκονομικά μπορεί να την έχουν και είναι προιόν προπαγάνδας. Μπάμ κάνει.
7 δις ευρώ το χρόνο μπορεί να τα χάνει η Ευρωζώνη απο μια Ελλάδα που για 40 χρόνια δεν θα τα πληρώνει ετησίως αν αρνηθεί να αποπληρώνει το χρέος της (βλέπετε εδώ), πλέον  του γεγονότος ότι μπορεί και να τα διεκδικήσει μέσα απο το Αγγλικό Δίκαιο του Χρεοκόπη του αντιρατσιστή του “Κ”.
Την καταστροφή των άλλων αν φύγει η Ελλάδα απο το ευρώ ξεχάστε την. Δεν υπάρχει. Αυτό που γράφω είναι τάπα σε όσα πετάει στις ΗΠΑ κάθε μέρα απο τα ΜΜΕ ο Κρούτγκμαν. Παπαρολογεί και αυτός και φυσικά δεν το κάνει τυχαία.
 zcode-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: