Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

O νομπελίστας καθηγητής και πατέρας του ευρώ Robert Mundell στην Αθήνα. Το Olympia ήταν εκεί και μεταφέρει τις σημαντικές τοποθετήσεις του.

Σ.Σ Δείτε τι δηλώνει για “Ευρώ ή Δραχμή”, “Έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη”, “Συμμετοχικές Κυβερνήσεις” και για το “Ιδανικό Πολίτευμα για την Ελλάδα.
Ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών με τις περισσότερες διακρίσεις και την τεράστια αναγνώριση, Robert Mundell παρευρέθη εχθές σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωση ο Πέτρος Δούκας στην κεντρική αίθουσα του Ζαππείου, και το Olympia ήταν εκεί και έθεσε ερωτήσεις.

Ήταν μια από τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της επαναλειτουργίας του think tank και παλαιάς οργάνωσης “Εμπρός” των Μ. Έβερτ και Θ. Κανελλόπουλου.

Δείτε τις βασικές τοποθετήσεις του Καναδού καθ. του Columbia και τις -ορισμένες εξαιρετικές και αφοπλιστικές- απαντήσεις σε ερωτήματα:
1. “παρά τις δυσκολίες το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Το ευρώ υπάρχει επειδή το διευκόλυνε η μακρόχρονη ειρήνη και το αίσθημα ασφάλειας που εξασφάλισε το ΝΑΤΟ. Μόνο συνθήκες γεωπολιτικών αναταράξεων μπορεί να το θέσουν σε κίνδυνο.“

2. “δεν ευθύνεται το ευρώ επειδή διάφορες Κυβερνήσεις ακολούθησαν αλόγιστες δημοσιονομικές πολιτικές, δανείστηκαν πέρα από κάθε όριο σύνεσης, καταχρέωσαν τα έθνη τους και δημιούργησαν ένα τεράστιο κράτος αλόγιστων παροχών, το οποίο τα φορολογικά έσοδα ήταν αδύνατο να συντηρήσουν.”

3. “τα Κράτη πρέπει να δανείζονται όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες (πόλεμοι) και όχι γιά να γίνονται οι Κυβερνήσεις αρεστές και να συντηρούν κομματικές και εκλογικού τύπου παροχές.”

4. “Κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, κ.α., εξήντλησαν αλόγιστα τις δανειακές τους δυνατότητες και τώρα που χρειάζονται χρήματα, κανείς δεν τα δανείζει.”

5. “Δεν έχει νόημα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Το χρέος της θα παραμείνει σε ευρώ. Το συνολικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη.”

6. “Δεν υπάρχει μηχανισμός ‘εκδίωξης’ της Ελλάδας από το ευρώ! Απ´ την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το χρέος της, που παραμένει τεράστιο και μετά το κούρεμα. Θα χρειαστει κάποια νέα ρύθμιση αλλά μέσα στο ευρώ’! Αλλά και η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει κιάλλο τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει κιάλλο τον τεράστιο όγκο του Δημόσιου τομέα της!”

7. “Ακόμα αν και πολλές Ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ανομοιογενείς, αυτό που προέχει είναι η κοινή προσπάθεια γιά δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Δεν μπορεί τα φορολογικά έσοδα να είναι συνεχώς χαμηλότερα από τις δαπάνες.”

8. “Τα μικρά κόμματα συχνά εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ηγέτη τους καί όχι του έθνους. Τα μεγαλύτερα κόμματα, επειδή έρχονται αντιμέτωπα με την σκληρή πραγματικότητα της διακυβέρνησης, αναγκάζονται να συμπεριφέρονται πιό ορθολογικά. Οι συμμαχικές Κυβερνήσεις δύσκολα μπορεί να πάρουν τις δύσκολες απαραίτητες αποφάσεις. ´Ο Μπερλουσκόνι μου είπε πως θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν επιθυμεί να Κυβερνήσει, αν δεν πάρει το 51%!´ “

9. “Οι Έλληνες πρέπει να εξετάσουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν το πολίτευμά τους από Πρωθυπουργοκεντρική Δημοκρατία, σε Προεδρική, όπως η Γαλλία, ή οι ΗΠΑ. Έτσι θα αποκτήσετε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.”

10. “Η ΕΚΤ θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές και να αγοράζει ομόλογα των προβληματικών Χωρών, ίσως εκδίδοντας ευρωομόλογα, και ακομα περισσότερο Ευρωπαϊκά έντοκα γραμμάτια, όπως εκανε το Federal Reserve με τα τοξικά ομόλογα στις ΗΠΑ ύψους πάνω από 2 τρισεκ. δολαρίων.” L1

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: