Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (1)

 HANS – GEORG  GADAMER 
(DIE IDEE DES GUTEN ZWISCHEN PLATO UND ARISTOTELES) 

Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ  ΜΕΤΑΞΥ  ΤΟΥ  ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΙ  ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 
 Διάλεξη στις 10.1.1976
(Heidelberg 1978 – Carl Winter, Universitӓtsverlag)

 Εισαγωγικό σημείωμα


            Ξεκινάμε σήμερα, συν Θεώ, ένα καινούργιο κείμενο, τη μετάφραση της διάλεξης «Η Ιδέα τού Αγαθού ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη» τού HansGeorg  Gadamer, του καλύτερου και πιο ‘ελεύθερου’ ίσως μαθητή τού Heidegger. Με την, εκ των πραγμάτων, πεποίθηση ότι θα κατανοήσουμε καλύτερα και βαθύτερα τί είναι στην πραγματικότητα η αληθινή ‘φιλοσοφία’, που ξεκίνησε με τον Σωκράτη στην αρχαίαν Ελλάδα προς όφελος όλης τής ‘οικουμένης’.  «Όστις θέλει…», λέει και ο Χριστός, και «Ζητείτε και ευρήσετε…», ενώ θυμόμαστε και τα λόγια τού αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου, που λέει σ’ ένα σημείο: «Κι εμείς φιλόσοφοί εσμεν…», τιμώντας εκείνους που έφτασαν με τον λόγο ένα ‘βήμα’ πριν τον αληθινό Θεό… 

Πρόλογος

         Ο Χέγκελ αντιλήφθηκε βέβαίως ως πνευματικά όμοιον τον θεωρητικό χαρακτήρα τής διδασκαλίας τών Ιδεών στον Πλάτωνα και της οντολογίας τής ουσίας στον Αριστοτέλη, και είναι κατ’ αυτήν την έννοια και ο πρώτος που φανέρωσε στη σύγχρονην εποχή το διαμορφωμένο απ’ τον Αριστοτέλη, και εξελιγμένο με τον ‘νεοπλατωνισμό’ και τη χριστιανικήν παράδοση ‘πλαίσιο’ για την πλατωνική διδασκαλία τών Ιδεών. Και δεν μπορούμε και να πούμε, πως δεν θα επηρέαζε διαρκώς και τη (μετέπειτα…) φιλοσοφικο-ιστορική έρευνα. Του οφείλουν λοιπόν, τόσο καλοί αριστοτελιστές όπως ο Trendelenburg ή ο Eduard Zeller, πολλά, γιατί ήταν πάνω απ’ όλα και ο πρώτος που ‘αποκάλυψε’ τη φιλοσοφική σημασία τών ‘εσωτερικών’ (‘esoterisch’) και ‘διαλεκτικών’ διαλόγων τού Πλάτωνα. Η ενεργητική όμως ενότητα, την οποία και συμπεριλαμβάνει η πλατωνικο-αριστοτελική φιλοσοφία τού Λόγου (Logos),  που δεν έμεινε ούτε αυτή κρυφή και για τον Χέγκελ, δεν εκτιμήθηκε, όπως μου φαίνεται, στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, ακόμη αρκετά. 

            Κι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Υπήρξε βέβαια στ’ αλήθεια ένας μυστικός και ανομολόγητος ‘χεγκελιανισμός’ πίσω απ’ τις νέο-καντιανές ερμηνείες τού Πλάτωνα απ’ τον Cohen, τον Natorp και όσους τούς ακολούθησαν (Cassirer, N. Hartmann, Hnigswald, Stenzel). Για την ίδιαν όμως τη συνείδηση αυτής τής γενιάς ερευνητών βρισκόταν αποκλειστικά ο Πλάτων και καθόλου ο Αριστοτέλης μπροστά στην κριτικο-ιδεαλιστική πρόθεσή τους. Εμπόδιο δε σε μιαν πλήρη ανάπτυξη των χεγκελιανών θεωριών στεκόταν παντελώς, η δογματική απ’ τη μια ‘υπερ-ποίηση’ την οποίαν υπέστη απ’ τον κυρίαρχον στο ‘καθολικό’ (‘λατινικό’…) στρατόπεδο νεο-θωμισμό ο Αριστοτέλης, αλλά και η από παλιά κληρονομημένη εχθρότητα της σύγχρονης φυσικής επιστήμης ενάντια στην αριστοτελική φυσική τελεολογία και την ιδεαλιστική φιλοσοφία τής φύσης. Προσετέθη δε και η εντελώς ΄προβοκατόρικη’ εκτροπή τής νεοκαντιανής ερμηνείας τού Πλάτωνα, και ιδίως εκείνης τού Paul Natorp, που συνέδεσε, ενάντια στο ελληνικό κείμενο, τον Πλάτωνα με τον Γαλιλαίο, χωρίς καμμιάν ‘ευαισθησία’ για τις ιστορικές διαφορές, ερμηνεύοντας ως ‘νόμο της φύσης’ την ‘Ιδέα’. Μέσα απ’ αυτή την ιδεαλιστικο-νεοκαντιανή εξήγηση του Πλάτωνα, δεν μπορούσε παρά να εμφανιστή ως μια παράλογη παρεξήγηση η αριστοτελική κριτική στον ‘δάσκαλό’ του  (ο Αριστοτέλης παρεξηγούσε τον Πλάτωνα!...). Η συνέπεια ήταν να παραγνωρισθή (να αγνοηθή…) περαιτέρω η πλατωνικο-αριστοτελική ενότητα ενέργειας και επίδρασης, και να υπάρξη σοβαρώτατο εμπόδιο στην πλήρην πρόσληψη της ελληνικής κληρονομιάς στη δική μας φιλοσοφική σκέψη. Γίνονταν μάλιστα εντελώς τετριμμένες και απλοϊκές αντιπαραθέσεις, όπως «Πλάτων ο ιδεαλιστής» και «Αριστοτέλης ο ρεαλιστής», γενικώς αποδεκτές, που μαρτυρούσαν όμως στην πραγματικότητα μιαν αληθινήν άβυσσο συνειδητο-ιδεαλιστικής προκατάληψης. Δεν ήταν δε ακόμα και το εμπνευσμένο απ’ τον Χέγκελ ‘πλαίσιο’, κατά το οποίο δεν ‘θεωρούσε’ ακόμα το Απόλυτο ως πνεύμα, ζωή και αυτοσυνείδηση η ελληνική σκέψη, κατάλληλο για να εκτιμηθή σωστά η θεμελιακή της σημασία για τη νεώτερη φιλοσοφία.  

Ακόμα κι όταν αναζητούσα κι εγώ ο ίδιος, παρακινημένος απ’ την απεξάρτηση του Nicolai Hartmann απ’ τον νεοκαντιανό ιδεαλισμό, να ‘διεισδύσω’ στην αριστοτελική σκέψη, όπου και αποδεικνυόταν πολύτιμη η βοήθεια της γαλλικής και της αγγλικής έρευνας (οι Robin, Taylor, Ross, Hardie και προπάντων ο ασύγκριτος Hicks), έλειπαν πολλά για να θεωρήση κανείς την ενότητα της φιλοσοφίας τού Λόγου, που ξεκίνησε (κάποτε…) με το σωκρατικό ερώτημα και παρήκμασε (μεν…) γρήγορα στην εποχή μετά τον Αριστοτέλη, έχοντας ωστόσο μόνιμα προσδιορίσει την σύνολη εννοιολογική δυνατότητα της δυτικής σκέψης. Η συνάντησή μου με τον Heidegger υπήρξε τότε αποφασιστική για μένα. Ο Heidegger είχε εξίσου ‘διεξέλθει’ την ‘καθολικήν’ (‘λατινικήν’…) παράδοση του αριστοτελισμού όσο και τον νεοκαντιανισμό, και είχε ‘χαλυβδώσει’ με τη λεπτομερειακή τέχνη τών εννοιών του Husserl την επιμονή του και τη θεωρητική δύναμη, που είναι απαραίτητες για να φιλοσοφήση κανείς με τον Αριστοτέλη – και για δες: υπήρχε (ξαφνικά…) εκεί ένας συνήγορος του Αριστοτέλη, που ξεπερνούσε κατά πολύ όλες τις παραδοσιακές απόψεις τού αριστοτελισμού, του θωμισμού, ακόμα και του χεγκελιανισμού σε αμεσότητα και φαινομενολογική φρεσκάδα. Σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει απ’ αυτά μέχρι τώρα γνωστό. Επενεργούσε όμως στην ακαδημαϊκή διδασκαλία, και από εκεί προσδιορίστηκε και ο δικός μου δρόμος. Όταν δημοσίευσα δε το πρώτο μου βιβλίο, τη «Διαλεκτικήν ηθική τού Πλάτωνα», κατέστη προφανής, στο πεδίο τής πρακτικής τουλάχιστον φιλοσοφίας, η σύγκλιση για μένα, των ‘διανοητικών’ προθέσεων του Πλάτωνα με τη διάκριση των εννοιών στον Αριστοτέλη. 

Ένα πράγμα μάς παρέπεμπε τότε πέρα απ’ την περιορισμένη συνάφεια προβλημάτων τής πρακτικής φιλοσοφίας: το μεθοδικό πρόβλημα, ότι διέσωζε σε μας δυό τόσο ανόμοια πράγματα η παράδοσή μας, όπως ήταν οι Διάλογοι που συνέταξε ο Πλάτων και τα κατεγραμμένα απ’ τον Αριστοτέλη ‘γραπτά εργασίας’, κι ότι ούτε διαθέτουμε μιαν αυθεντική, θεωρητικήν επεξεργασία τών πλατωνικών διδασκαλιών, ούτε και μπορούμε να διαβάσουμε, αντίστροφα, τα αριστοτελικά κείμενα που είχε (ο ίδιος ο Αριστοτέλης…) δημοσιεύσει. Κι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιπαραθέτουμε μόνιμα λοιπόν το ανόμοιο προς το ανόμοιο.  Η φαινομενολογική (ωστόσο…) περιγραφική τέχνη, που μπόρεσα λιγάκι να διδαχθώ κοντά στον Husserl και τον Heidegger, με βοήθησε να ανταπεξέλθω ως προς αυτήν τη μεθοδική δυσκολία στις πρώτες μου προσπάθειες. Γιατί δεν μπορεί να αξιώση ούτε η μιμητική μορφή τών Διαλόγων ούτε η μορφή πρωτοκόλλων τών αριστοτελικών κειμένων μιαν αυθεντία απέναντι στην αντικειμενικήν ερμηνεία, που στηρίζεται (βέβαια…) πάνω σ’ αυτά.

Πέρασε στο μεταξύ σχεδόν μισός αιώνας. Και το μεθοδικό πρόβλημα οξύνθηκε από μιαν ορισμένην άποψη και απ’ τις δυό πλευρές: απ’ την αριστοτελική  πλευρά με τον Werner Jaeger και τη σχολή του, απ’ τη δε πλατωνική  πλευρά πρόσφατα με τα μέλη τής σχολής στην Tȕbingen, που αποδέχθηκαν τις παροτρύνσεις προπάντων του Robin. Τα δε φιλοσοφικά ερεθίσματα που δέχθηκα εγώ απ’ την πλευρά μου απ’ τον Heidegger, με οδήγησαν ολοένα και περισσότερο στις περιοχές τής Διαλεκτικής, τόσο τής πλατωνικής όσο και της χεγκελιανής. Διδασκαλία δεκαετιών αφιερώθηκε στην επεξεργασία και τη ‘δοκιμασία’ αυτού, το οποίο και απεκάλεσα ενεργητική ενότητα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη εδώ. Πίσω όμως κι απ’ αυτά υπήρχε η μόνιμη πρόκληση, που σηματοδοτούσε για μένα ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης τού Heidegger και η εξήγησή του ιδιαιτέρως τού Πλάτωνα, ως το αποφασιστικό (εκείνο…) βήμα στην κατεύθυνση να λησμονηθή το Είναι στη ‘μεταφυσική σκέψη’. Το πώς αναζητούσα δε να αντιμετωπίσω θεωρητικά αυτήν την πρόκληση, το μαρτυρά η επεξεργασία τού πονήματός μου για μια φιλοσοφικήν ερμηνευτική (Hermeneutik) με ‘αλήθεια και μέθοδο’. Στο να παραμείνουν ωστόσο ‘ανοιχτά’ ως συνοδοιπόροι στον συνεχιζόμενον διάλογο για τη φιλοσοφία, τόσο η διαλογική (τέχνη…) τού Πλάτωνα όσο και η κοινή στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Χέγκελ   (( ! ))   θεωρητική διάσταση, χρησιμεύουν και οι εξής σπουδές και μελέτες, που συνταιριάζουν και προς κάποια άλλα μικρά ‘λιθαράκια’, που τα συνέλεξα στο μεταξύ.  

Πρόκειται για τις εξής εργασίες:

Για την προϊστορία τής μεταφυσικής (1950). Στο: Περί τού εννοιολογικού κόσμου τών προσωκρατικών – Zur Vorgeschichte der Metaphysik. In: Um die Begriffswelt der Vorsokratiker. 1968, Wiss. Buchgesellschaft Darmastadt, σ. 364 – 390.
 Αρχαία ατομική θεωρία – Antike Atomtheorie (1935). Ό.π. σ. 512 – 533.
 Ο Πλάτων και οι ποιητές (1934). Στο: Η διαλεκτική ηθική τού Πλάτωνα – Plato und die Dichter. In: Platos dialektische Ethik, 2η έκδ. 1968.
 Η παιδαγωγική Πολιτεία τού Πλάτωνα (1941) – Platos Staat der Erziehung, ό.π.
  Διαλεκτική και σοφιστική στην 7ην πλατωνικήν επιστολή (1962) – Dialektik und Sophistik im VII. platonischen Brief, ό.π.
  Amicus Plato magis amica veritas  (Φίλος ο Πλάτων και φιλτάτη η αλήθεια) (1968), ό.π.
             Προηγούμενες μορφές σκέψης (1966). Στο: Μικρά κείμενα ΙΙΙ. – Vorgestalten der Reflexion. In: Kleine Schriften III 1972.
                Ο Πλάτων και οι προσωκρατικοί (1964) – Platon und die Vorsokratiker, ό.π.
                Η άγραφη διαλεκτική τού Πλάτωνα (1968) – Platons ungeschriebene Dialektik, ό.π.
                 Για το θεϊκό στην πρώιμη σκέψη τών Ελλήνων (1970) - Ȕber das Gȍttliche im frȕhen Denken der Griechen, ό.π.
                 Υπάρχει η ύλη; Μια μελέτη για τη διαμόρφωση (αυτής…) τής έννοιας στη φιλοσοφία και την επιστήμη – Gibt es die Materie? Eine Studie zur Begriffsbildung in Philosophie und Wissenschaft. In: Convinium Cosmologicum. H. Hȍnl z. 70. Geb. Hrsg. v. A. Giannaras. 1973, Schwabe, Basel, σ. 93 – 109.
                 Η απόδειξη τής αθανασίας στον «Φαίδωνα» του Πλάτωνα. Στο: Πραγματικότητα και σκέψη – Die Unsterblichkeitsbeweise in PlatonsPhaidon’. In: W. Schulz z. 60. Geb. Hrsg. v. H. Fahrenbach. 1973, Neske, Pfullingen, σ. 145 – 161.
                 Ιδέα και πραγματικότητα στονΤίμαιοτου Πλάτωνα – Idee und Wirklichkeit in Platos ‘Timaios’. 1974, Winter, Heidelberg (Sitzungsberichte d. Heidelberger Akademie der Wissenschaften).

              Για την αρχή στον Ηράκλειτο. Στο: Είναι και ιστορικότητα – Vom Anfang bei Heraklit. In: Sein und Geschichtlichkeit. K. H. Volkmann – Schluck z. 60. Geb. Hrsg. v. I. Schȕssler u. W. Janke. 1974, Klostermann, Frankfurt/M. σ. 3 – 14.
                Πλάτων και Χάιντεγκερ. Στο: Ο ιδεαλισμός και το παρόν του – Plato und Heidegger. In: Der Idealismus und seine Gegenwart. Festschrift fȕr Werner      Marx  z. 65. Geb. Hrsg. v. U. Guzzoni, B. Rang u. L. Siep. 1976, Meiner, Hamburg, σ. 166 – 175.
                 Φιλοσοφία και θρησκεία στην ελληνικήν αρχαιότητα – Philosophie und Religion im griechischen Altertum. In: Festschrift fȕr Wilhelm Anz, 1975, δεν έχει τυπωθή.

               Παρουσίασα δυό φορές (θέματα…) απ’ αυτές τις μελέτες σε συνεδριάσεις τής Ακαδημίας τών Επιστημών στη Χαϊδελβέργη: στις 22. Ιουνίου 1974 και στις 10. Ιανουαρίου 1976 (πρβλ. και την επετηρίδα τής Ακαδημίας το 1974 και το 1976). Αυτό που παρουσιάζω δε τώρα εδώ  είναι μια περαιτέρω επεξεργασία, στην οποίαν ελπίζω να προσθέσω κι άλλες (μου…) μελέτες. Αν και δεν πρόκειται να αποτελέση (ποτέ…), παρά μετά δυσκολίας ένα πραγματικό ‘Ολον.  (( Όπως δεν απετέλεσε και η παρούσα (άλλωστε…) εργασία ένα  Όλον, αναφερόμενη (απλώς…) σε μια σειρά από σταθμίσεις και παρατηρήσεις στο ερώτημα που τέθηκε. ))
             Θα παρατηρήση (επίσης…) κανείς, ότι αναφέρομαι μόνο σποραδικά στη νεώτερη έρευνα, για την οποία δεν αισθάνομαι σε θέση να έχω μια  περιεκτική γνώση. Ενώ είναι και οι προϋποθέσεις τής δικής μου ερμηνείας πάρα πολύ διαφορετικές απ’ τις προϋποθέσεις τής υπόλοιπης έρευνας. Ας αφήσουμε να θεωρηθή λοιπόν η παρούσα διάλεξη ως μια απόπειρα, να διαβαστούν μια φορά διαφορετικά οι Έλληνες κλασσικοί τής σκέψης, όχι μέσα απ’ την κριτικήν υπεροχή τού σύγχρονου και μοντέρνου, που πιστεύει πως βρίσκεται, κατέχοντας μιαν ατελείωτα εκλεπτυσμένη λογική, πέρα απ’ τους Αρχαίους, αλλά μέσα απ’ την πεποίθηση, ότι δεν είναι παρά μια εμπειρία τού ανθρώπου που μένει πάντα ίδια, χαρακτηρίζοντάς τον ως άνθρωπο, η ‘φιλοσοφία’, κι ότι δεν υπάρχει καμμιά πρόοδος, παρά μόνο συμμετοχή εκεί. Το ότι (μπορεί να…) ισχύη αυτό ακόμα και για έναν πολιτισμό, διαμορφωμένον όπως ο δικός μας απ’ την επιστήμη, ακούγεται μεν απίστευτο, μου φαίνεται ωστόσο αληθινό.

( συνεχίζεται )
 Αμέθυστος.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μεγαλειώδης η Ιδέα...να διαβάσουμε Gadamer...ευχαριστούμε

βασίλης

pol είπε...

Πόσο εκνευριστικά είναι τα κείμενα αυτά!!! Με αγωνία περιμένεις να εντρυφήσεις για λίγο σε φιλοσοφικό στοχασμό, κι ετούτοι αναλώνονται ικανώς στα προλεγόμενα έως εξάντλησης.

amethystos είπε...

Είναι συστηματικά, φίλε. Εχουν σημεία αναφοράς,τοποθετούνται ιστορικά,απλοποιούν θέματα ιδιαιτέρως σύνθετα. Επειτα τό Αγαθό είναι τό κατεξοχήν Μεταφυσικό θέμα σέ μιά αμιγώς φαινομενολογική εποχή. Θέλει υπομονή. Είναι πάντως ένα από τά πιό σημαντικά κείμενα. Ολα είναι δρόμος.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον αναγνώστη Γεώργιο.
Και ποιος σήμερον διαθέτει ΤΗΝ ατελείωτη υπομονή που επιθυμείτε αγαπητοί; "Οι καιροί ου μενετοί".Προτιμώ τουλάχιστον τη μελέτη του Ιω. Συκουτρή πάνω στο Συμπόσιο του Πλάτωνος. Εκεί κατανοεί τις, τι επιθυμεί να ειπη ο καθηγητής. Διαβάζει τον Ιω. Συκουτρή και συγκρίνοντας μαθαίνει και κατανοεί από πόσο σκοτάδι και αρχαιοελληνική εμπάθεια σαρκός,(στο όνομα της Φιλοσοφίας και του Πλατωνικού παιδεραστικού-παιδαγωγικού έρωτος) μας ελευθέρωσε ο Ιησούς Χριστός. Τα κατοχυρώνει και με ισχυρά επιχειρήματα τα σχετικά εις βάρος της Φιλοσοφίας, ο μέγας Σέρβος ιεράρχης του περασμένου αιώνα, Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Ο Βελιμίροβιτς απέκτησε -εκτός των άλλων πτυχίων- και διδακτορικό στη Φιλοσοφία από Αμερική, τον καιρό εκείνο, ώστε να μπορεί να την ξεσκίζει (τη Φιλοσοφία) και να την μηδενίζει, από θέση ισχύος.

"Ο δοκών εστάναι, βλεπέτω μη πέση".

Καλά μπάνια!
(Με συναρπαστική παρέα ή μη...)


amethystos είπε...

EΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ. Αυτό έχει σημασία γιά σάς καί γι'αυτό δέν διαθέτετε κατανόηση. Ο Μ. Βασίλειος προέτρεψε νά μελετήσουμε τήν αρχαία φιλοσοφία γιά νά αποκτήσουμε νόηση.Διαφορετικά πώς;; Ο Αγιος δέν μελέτησε τήν αρχαία φιλοσοφία καί η σύγχρονη δέν είναι φιλοσοφία, δέν οδηγεί στήν νόηση. Συσκοτίζει τόν νού διά τού υποκειμένου καί δικαίως τήν απέρριψε. Ο Αγιος απέκτησε κατανόηση δι'άλλης οδού, αλλά οι Πατέρες τής Εκκλησίας διέθεταν καί τά δύο είδη σοφίας. Καί γι' αυτό αντιμετώπισαν επιτυχώς τίς αιρέσεις. Εσείς δυστυχώς εγκαταλείψατε τόν εαυτό σας στήν πορνικότητα καί είναι δύσκολη η ελευθερία.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Αμέθυστε

θα ηδύνατό τις, άκρως κακοπροαίρετος να κατηγορήσει υμάς ότι τυγχάνετε βεβυθισμένοι εις το άκρον άωτον της υποκειμενικότητος όταν ενώ κατηγορείτε δριμέως τους αγνώστους σε σας, και ανωνύμους σχολιαστάς σας, τους επιρρίπτετε την μομφήν της "πορνικότητα"ς, ακριβώς κατά την στιγμήν που εις το θρησκευτικόν σας site "παίζετε" πορνικά βίντεο, και ιδού:

http://amethystosbooks.blogspot.gr/2014/06/e_30.html

Ημείς, δεν είμεθα κακοπροαίρετοι και δεν θα τολμήσωμεν θα κατηγορήσωμεν υμάς ως πορνικούς.

Ως μη γνωρίζοντες τι ποιούσιν οι έτεροι συνεργάτες υμών, εντός της ιδίας υμών σελίδος, θα φυλάξωμεν απλήν υπόνοιαν, απλώς.

"Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ Χαίρετε".

amethystos είπε...

Καλά μπάνια!
(Με συναρπαστική παρέα ή μη...)

amethystos είπε...

Ο ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

αυτό το μοχθηρό μένος εναντίον της Ελληνικής φιλοσοφίας είναι σκέτη βαρεμάρα...αλλά πρέπει να λεχθεί οτι ο εκνευρισμός που φαίνεται να προκαλεί η φιλοσοφία στην ουσία είναι, όπως κάθε εκνευρισμός, αποτέλεσμα μόχθου...αυτού του μόχθου που προκαλεί το μοχθηρό μένος εναντίον της...η Ελληνική φιλοσοφία είναι εκνευριστική για τον μοχθηρό, που δεν διστάζει αν θυσιάσει και Τον Άγιο στους σκοπούς του, γιατί αρχή της είναι το Αγαθό

βασίλης

amethystos είπε...

Aπαραίτητη προυπόθεση τής γνώσεως είναι τό ''έν οίδα ότι ουδέν οίδα''. Η εγκατάλειψη τής γνώμης. Γι' αυτό καί η προγνώση τού Πορφύριου γέννησε τό υποκείμενο, τήν προσκόλληση στό γνωστό καί μέ τόν Χούσσερλ επέστρεψε στήν γνωμη.
Τό υποκείμενο είναι φιλοσοφικός τόπος, δέν σημαίνει ακριβώς καταλαβαίνω κατά τό δοκούν,αλλά κατανοώ σάν θεός, κάτι πού ήδη γνωρίζω αλλά συνειδητοποιώ εν Καιρώ.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ Αμέθυστε...πολύ ωραίο

βασίλης

Ανώνυμος είπε...

βασιλη
κανένα μοχθηρό μένος.Αυτό είναι απλώς προβολή δική σου. Απλώς μιλάει κάποιος εδώ για βαρεμάρα. Σκέτη βαρεμάρα. Λόγω του τρόπου προσέγγισης των θεμάτων και του ύφους. Κατά τα άλλα υπάρχει ενδιαφέρον. Και ο Συκουτρής ΔΕΝ ήταν ομοφυλόφιλος. Απλά συκοφαντήθηκε ως τέτοιος από το καθηγητικό κατεστημένο της εποχής του και τον εξώθησαν σε αυτοκτονία. Υπήρξε θύμα του φθόνου τους. Επειδή ήταν εγκρατής των Αρχαίων διδάσκαλος.

amethystos είπε...

Mάς έπεισες. Τόν φθονούσαν επειδή ήταν όμορφος;; Καί μετά αυτοκτόνησε!!! Πολύ Ρομαντικό.

Ανώνυμος είπε...

Για το Συκουτρή, ολίγα:
" Το 1933 του προτάθηκε η έδρα της κλασικής φιλολογία του Πανεπιστημίου της Πράγας, αλλά δεν αποδέχτηκε την θέση. Το 1936 υπέβαλε υποψηφιότητα για την έδρα καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή. Από εκείνη την χρονιά, και με αφορμή το κεφάλαιο της εισαγωγής του Συμποσίου που αναφερόταν στις γενετήσιες σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στην παιδεραστία, άρχισε να δέχεται πολλές επιθέσεις από ακαδημαϊκούς και εξωακαδημαϊκούς κύκλους, αρχικά από την εφημερίδα Επιστημονική Ηχώ και στην συνέχεια από διάφορους συλλόγους και από την Ιερά Σύνοδο. Για το ίδιο θέμα κατατέθηκαν εναντίον του δύο μηνύσεις. Ο Συκουτρής ανέτρεψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα των αντιπάλων με δημοσίευμά του «Η εκστρατεία κατά του Συμποσίου. Τα κείμενα και οι κολουροπώλαι, 1937». Απογοητευμενος από τον κοινωνικό του περίγυρο, πληγωμένος από την εναντίον του καταφορά, διαβλέποντας καθαρά πού οδηγούσε τον κόσμο η παράφορη βία του γερμανικού ολοκληρωτισμού (το καλοκαιρινό ταξίδι του, το 1937 στη Γερμανία πρέπει να συνέβαλε αποφασιστικά στο απονενοημένο του διάβημα), κλείστηκε στον εαυτό του, «υπερήφανος μέσα εις το άβατον τέμενος της μοναξιάς του» έτσι χαρακτηρίζει ο ίδιος τον «ηρωικό» άνθρωπο) και τελικά οδηγήθηκε στον αυτοχειριασμό.[1]
Ο Ιωάννης Συκουτρής αυτοκτόνησε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1937. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών φέρει το όνομά του".

amethystos είπε...

Φίλε τό μυαλό χρειάζεται εκπαίδευση, διαφορετικά δέν αντέχει σέ μεγάλες δοκιμασίες. Παρουσίασε συμπεράσματα,στηριζόμενος σέ Γερμανικά στοιχεία. Οπως σήμερα ο Αγουρίδης, ο Γιανναράς κ. ά. Κατασκεύασε έναν φανταστικό εαυτό μέ τά μέτρα τού Κάφκα. Η ασθένεια αυτή λέγεται σολιπσισμός. Καί αυτοκτόνησε πανικόβλητος από τόν Γερμανικό Μηδενισμό πού έπαιρνε ιστορική σάρκα;;; Αυτόν υπηρετούσε φίλε. Τό ίδιο φαινόμενο καθοδήγησε καί τήν Πηνελόπη Δέλτα. Σήμερα ο Μηδενισμός αυτός δοκιμάζει νά κατακτήσει εκ' νέου τήν ιστορία μέ τόν Οικουμενισμό. Τό μόνο ανθρώπινο φάρμακο είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία όπως προσελήφθη από τούς Πατέρες. Αλλά γιά νά κατασκευαστεί τό φάρμακο χρειάζεται σκληρή εργασία, καί γι' αυτό προτιμούμε πάντοτε τά έτοιμα. Τά Γερμανικά self-service.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ο ιστοχώρος σας(συστηματική και...ευθεία η...διεύθυνσίς του λοιπόν καθ'όσο...ζητείται..)(ομοιάζει να)είν'(εκ πρώτης όψεως;)έν'αμάλγαμα που παραπέμπει 'σε κατά πολύ διάφορα μεταξύ των θέματα,συγχέει και αποσυντονίζει(καπηλεία;).Πώς συνδέονται,...''συνδυάζονται'',φερ'ειπείν,εδώ,ο...''Εκηβόλος''με το...Γκάνταμερ(;!)(βλ.από εδώ http://www.osiaefxi.com/2014/06/blog-post_9439.html και -μέσω- αυτού εδώ από της...ωχροροζοζουλιπρασίνης ενδείξεως της...''πηγή''http://www.ekivolos.gr/index.htm).Αβλεψία τις συνέβη,μήπως;Φιλοξενούνται όλα...τα...εξωτικά φρούτα(=προ'ι'όντα),ν'/ας παρατηρήσωμε-ς(ν),εκεί;

amethystos είπε...

Τί εννοείς. Δέν είναι κατανοητό.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Απλούστατα ότι ο...''διαμαρτυρόμενος'' κ.Πολίδης,ανωτέρω,συγχέει διάφορα θέματα,αλληλοσυγκρουόμενα και αντιφατικά,κινούμενος,ασαφώς,ομιχλωδώς,μεταξύ θεολογίας και φιλοσοφίας(το 'λιγότερον),πως,αν προσέξης καλύτερα,'μπορείς να 'βρεθής εντός...απροόπτου από τη θεματολογία που καταπιάνεται,με την οποία κατατρίβεται.Αγνώστως πως.