Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Εγώ. Το παιχνίδι της ζωής (51)


Συνέχεια από 16 Ιανουαρίου 2014

Reengineering β

Ο διαμελισμένος άνθρωπος είναι χρυσωρυχείο

Ισχύει αυτό που κάποτε έγραψε ο Earl Shorris, πως αυτή είναι η εποχή της πληροφορίας, μόνο που η πληροφορία δεν είναι η πρόγονος της γνώσης, αλλά το εργαλείο του πωλητή278. Για να αναφερθούμε στον τίτλο ενός επιτυχημένου βιβλίου, εάν στην νέα κοσμοθεωρία, ολόκληρο το σύμπαν είναι είναι ένας υπολογιστής, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επεξεργάζεται πληροφορίες, τότε έχουμε την εξής κατάσταση: ο μικρός και ο μακρόκοσμος συντήκονται έτσι, όπως τότε την εποχή της μαγικής σκέψης.
Δεν είναι αλήθεια πως μετράει μόνο αυτό που είναι χρήμα, αλλά ισχύει το εξής: τα πάντα είναι χρήμα. Κυριολεκτικά. Από τις μεμονωμένες αλληλουχίες του γενετικού κώδικα μέχρι τους συνειρμούς της σκέψης, κάθε μορφή κίνησης στον χώρο και τον χρόνο. Στον κόσμο αυτό δεν υπάρχει πια καμιά δομική ανάγκη για κλασσική εργασία. Το ίδιο ισχύει και για ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής εργασίας. Αγορές εργασίας αναδύονται για τους αναλυτές, οι οποίοι αξιολογούν πληροφορίες περί πληροφοριών, είτε στην Wall Street είτε στις επιχειρήσεις.
Οι άνθρωποι δεν είναι πια γρανάζια αυτής της αυτόματης μηχανής, είναι τα προϊόντα της. Ένας μαθηματικός από το ΜΙΤ έγραψε: «Η αφελής προκατάληψη, πως τα φυσικά αντικείμενα είναι πιο πραγματικά από τα ιδεατά, είναι ακόμα βαθιά ριζωμένη στην δυτική σκέψη...μια συνέπεια της πίστης αυτής είναι το γεγονός πως η λογική μας έχει ακόμα την δομή φυσικών αντικειμένων.279»
Στο σημείο αυτό αποκρύπτεται μια διαφορά, η οποία ανήκει όμως στην καθημερινή εμπειρία και στο common sense των ανθρώπων. Αν το πνεύμα χειρίζεται και ελέγχει τα αντικείμενα, τότε το ίδιο ισχύει και για το πνεύμα: μπορεί να το διαχειριστεί και να το ελέγξει κανείς όπως το ατσάλι που γίνεται λαμαρίνα για τα αυτοκίνητα. Ακόμα και η Danah Boyd, που εργάζεται στην Microsoft και ασχολείται με την επεξεργασία των Big Data, μιλά περί «μιας περίεργης στιγμής τρόμου»280.
Γιατί σε ένα κόσμο, όπου τα μόνα συγκεκριμένα και χειροπιαστά πράγματα είναι οι πληροφορίες, οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν μπορούν πια να είναι εργαλεία επιβίωσης, ούτε καν νόμιμα μέσα απόδειξης (ενοχής ή αθωότητας), παροχής στοιχείων.
Κοιτάξτε, εκεί στην γωνία βρίσκονται άνθρωποι που συνομιλούν. Ανταλλάσσουν πληροφορίες, διασκεδάζουν, κάνουν συναλλαγές, ίσως και να μιλούν περί ανέμων και υδάτων. Το σημαντικό είναι ότι μέσω της ομιλίας σχηματίζουν ένα κοινό κοινωνικό χώρο. Μια αμερικάνικη εταιρία, με το ψηφιακό όνομα nTAG, έχει ειδικευθεί στην ανάλυση τέτοιων χώρων, και καταγράφει ακριβώς ποιος με ποιον και για πόσο μιλάει.
Η συναλλαγή μεταξύ πνεύματος και πράγματος, μεταξύ Software και Hardware, λαμβάνει χώρα στις πράξεις ρουτίνας. Αυτός είναι ο λόγος, γιατί όλες οι θρησκείες δίνουν τέτοια αξία στα τελετουργικά. Όλα εκεί μέσα είναι καθορισμένα, κάθε κίνηση του χεριού και κάθε λέξη, ένας αιώνιος αλγόριθμος, που στις περισσότερες περιπτώσεις σκοπό έχει την μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα ή του πνεύματος σε ύλη. Είναι μια ανταλλαγή, που εκτείνεται από την κοινωνία, και φτάνει μέχρι τα εργαστήρια των αλχημιστών και το Ζεν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συμφωνούν, πως στην καθημερινότητα, είναι καλύτερα να κάνουν τις ρουτίνες οι σκλάβοι. Από τότε που ο Henry Ford είχε κατασκευάσει τις γραμμές παραγωγής, λένε πως οι ρουτίνα καταστρέφει τον άνθρωπο. Όλοι φέρνουν στον νου τους τις γραμμές παραγωγής και την βλακεία, τα οποία είναι πιο κατάλληλα για τις μηχανές παρά για σκεπτόμενα όντα. Τώρα που αυτός ο σκλάβος με την μορφή του υπολογιστή ξεψαχνίζει ολόκληρη την ζωή μας για να βρει ρουτίνες, τις οποίες μπορεί να αναλάβει αντί ημών, οι προπαγανδιστές του νέου κόσμου της εργασίας πήγαν παραπέρα.
Υπάρχει πλέον η υποψία, πως ολόκληρη η συμβατική ζωή, η οποία δομείται πάνω σε μια σταθερή ταυτότητα και τακτική εργασία, πως δεν είναι άλλο παρά  μια τέτοια ρουτίνα. Ο Andy Hargadon, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, λέει: «20 χρόνια πείρα, είναι συχνά πείρα ενός έτους, που επαναλήφθηκε 20 φορές»281.
Το «εγώ» είναι στην περίπτωση αυτή μόνο μια ενοχλητική συνήθεια, ένας αυτοματισμός, που κάνει τον άνθρωπο αμβλύνου και νωχελικό. Επειδή είσαι μόνο αυτό που κάνεις, και  διαρκώς πρέπει να κάνεις κάτι νέο, παράγεται διαρκώς ένας νέος ασταθής εαυτός. Το προσωπικό εγώ, είναι στην γλώσσα της εφαρμοσμένης θεωρίας της πληροφορίας απλώς «noise»(θόρυβος)282: «Δεν χρειαζόμαστε ονόματα, τα ονόματα είναι απλώς θόρυβος», είχε πει ένας manager της google στην New York Times.
Αυτά μας υποβάλουν, συμφωνώντας πλήρως με την «ιδεολογία της Καλιφόρνιας», πως ο άνθρωπος ως άβαταρ και απελευθερωμένος από τα δεσμά της επανάληψης, θα γίνει σαν ασώματος, μια καθαρή ιδέα. Και θα έχει χρόνο και ησυχία για διαλογισμό και δημιουργικότητα, και δε θα έχει πια ως δικαιολογία την κοπιαστική εργασία, όταν θα του λείπει η δύναμη για την δημιουργικότητα αυτή.
Αξίζει να δούμε τα πράγματα αυτά σε μια άλλη οθόνη, εκεί όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε, γεννιούνται και πεθαίνουν. Όλα τα δεδομένα που προσφέρονται προς αγορά στις υπεραγορές δεδομένων, προέρχονται από γραμμές παραγωγής, όπου τα μηχανήματα απέσπασαν τα δεδομένα αυτά από τους ανθρώπους, σαν να ήταν πυρακτωμένα σύρματα.
Και ενώ στην πραγματική οικονομία, τα ρομπότ συναρμολογούν από αμέτρητα μέρη αυτοκίνητα ή καφετιέρες, τα χρωματίζουν και πακετάρουν, και στο τέλος τους βάζουν και το όνομα της μάρκας, τα μηχανήματα του ψηφιακού καπιταλισμού διαλύουν πάνω στις γραμμές παραγωγής τους ανθρώπους, στα μέρη από τα οποία αποτελούνται. Αν ο άνθρωπος είναι αυτό που κάνει, τότε ισχύει και το αντίστροφο: γνωρίζει κανείς τι είναι ο κάθε άνθρωπος, παρατηρώντας αυτό που κάνει. Και αν γνωρίζει κανείς αρκετά, γνωρίζει τι πρόκειται να κάνει ένας άνθρωπος, ακόμα και αν ο ίδιος δεν το υποπτεύεται ακόμα.
Στην θεμελιώδη μελέτη του περί της εκμηχάνισης, ο Sigfried  Giedion είχε επισημάνει πως η γραμμή παραγωγής ήταν από την αρχή μια αυτόματη μονάδα, «όπου ο άνθρωπος λειτουργεί μόνο ως παρατηρητής»283. Η παρουσία των εργατών είναι παροδική, και αναγκαία μόνο εφόσον οι μηχανές δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτελέσουν πολύπλοκους χειρισμούς.
Το 1929, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας L. R. Smith έκανε το επόμενο, αναμενόμενο βήμα, γράφοντας ένα κείμενο με τον τίτλο «Οικοδομούμε ένα εργοστάσιο που θα λειτουργεί χωρίς ανθρώπους». Το ενδιαφέρον δεν είναι το όραμα του Smith, το οποίο συναντούμε καθημερινά, αλλά το πως του ήρθε αυτό το όραμα:
«Η απάντηση βρισκόταν στο ασυνείδητο των μηχανικών... είναι πολύ πιθανόν, ότι η παρατήρηση των εργατών που καθημερινά κάνουν την ίδια κίνηση, να μας έδωσε την αφορμή, να θέλουμε να καταστήσουμε την παραγωγή του αμαξώματος 100% μηχανική»284.
Αν σήμερα όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν την οδηγία να εκπαιδεύουν όλο και περισσότερους ειδικούς, τίθεται το ερώτημα, αν οι ειδικοί είναι αναγκαίοι, ώστε οι μηχανές να μάθουν από αυτούς την ειδικότητα, και στο τέλος να τους αντικαταστήσουν.
Ο Hugh Kenner έγραψε: «Αν μια ανθρώπινη εξειδίκευση παρατηρηθεί επισταμένα, μπορεί να αναπαραχθεί μηχανικά. Και αν ένας άνθρωπος έχει γίνει ειδικός, τότε αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αναπαραχθεί μηχανικά.285»
Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως τότε, όταν γνωσιακή αποδοτικότητα των υπολογιστών αυξάνεται στον βαθμό, που οι cyber-ευαγγελιστές της εποχής μας προβλέπουν. Το γεγονός ότι παρακολουθούμαστε από μηχανές -μια ιδέα πρέπει πρώτα να έρθει στον μηχανικό- έχει συνήθως τρεις λόγους στα πλαίσια του κράτους-αγοράς της πληροφορίας: στην περιοχή της παρακολούθησης, σκοπός είναι απόκτηση γνώσης για την μελλοντική κοινωνική συμπεριφορά μας, ώστε να μας ελέγχουν. Στον χώρο της κατανάλωσης, να αποκτήσουν γνώση για την αγοραστική συμπεριφορά μας, ώστε να μας συμβουλεύσουν (ή επηρεάσουν). Στον χώρο της παραγωγής, σκοπός είναι να αποκτήσουν γνώση περί της γνώσης μας, για να μας αντικαταστήσουν.
Σήμερα, στην εποχή του «Big Data», στις γραμμές παραγωγής δεν βρίσκονται πλέον ανθρώπινοι παρατηρητές. Βρίσκονται συσκευές τις οποίες φέρουμε πάνω μας, που παρακολουθούν κάθε μας βήμα και χειρισμό και σκέψη, τα αναλύουν, τα αποθηκεύουν στις ψηφιακές «αποθήκες», και αναλόγως της ανάγκης των πελατών, τα συνθέτουν εκ νέου.
Η διαφορά προς τις αίθουσες των εργοστασίων, που περιέγραψε ο Sigfried  Giedion, έγκειται στο ότι, οι μοντέρνες τεχνολογίες, οι οποίες λειτουργούν μέσω μιας επιφάνειας υπολογιστή(interface), δεν εκτελούν απλά τους χειρισμούς, αλλά μεταφράζουν και κάθε χειρισμό σε πληροφορία. Είναι σαν να γράφουν ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα, για το τι κάνουν οι άνθρωποι μαζί τους και δια μέσου αυτών. Τώρα πια δεν πατιέται απλά ένα κουμπί, αλλά ταυτόχρονα γράφεται και ένα κείμενο.
Η νέα γλώσσα της εργασίας ερωτά: Πότε; Που; Για πόσο (χρόνο); Με ποια διάθεση; Με ποιον; Πόσο συχνά; Πόσο γρήγορα; Με αυτό το συνοδεύον κείμενο, δεν περιγράφεται και διαβάζεται, μόνο ο εργάτης που χειρίζεται την μηχανή αλλά ο καθένας που μέσω της ψηφιακής μηχανής λαμβάνει μέρος στην αγορά της σκέψης και του λόγου.
Η πρώτη που επεσήμανε αυτό το φαινόμενο ήταν η Shoshana Zuboff286, η οποία είχε εφεύρει την λέξη «ηλεκτρονικό κείμενο», για να περιγράψει αυτό το περιβάλλον εργασίας, προς το τέλος της δεκαετίας του ’80. Από τότε, όχι μόνο ο κόσμος της εργασίας, αλλά ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου, κατατρέχεται από το ηλεκτρονικό κείμενο, σαν να είναι η σκιά τους.
Ελάχιστοι από μας γνωρίζουμε αυτό το κείμενο. Οι περισσότεροι είμαστε αναλφάβητοι, όσον αφορά στο μυθιστόρημα αυτό της ζωής μας. Γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουμε, κρυπτογραφημένο σαν τις ιερές γραφές, που το ερμηνεύουν εξηγητές και ερμηνευτές, που τα μέτρα τους δεν είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε.
Κανένας εργοδότης, καμιά «Homeland Security», κανένα Google, Apple, Amazon δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, εκεί όπου γίνονται σοβαρά τα πράγματα, στον υποτίθεται διαφανή κόσμο. Είναι σαν τους ιερείς, που με φθόνο φυλάνε την ερμηνεία του λόγου του Θεού. Η δύναμη της μοντέρνας εποχής βρίσκεται στο ποιος και βάσει ποιων κανόνων ερμηνεύει τα κείμενα αυτά - όπως προφητικά το επεσήμανε η Shoshana Zuboff πριν από δεκαετίες.
Οι κανόνες αυτοί αντιστοιχούν σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ανθρώπινο controlling: ο μόνος σκοπός είναι η αποδοτικότητα και η βελτίωση, είτε πρόκειται περί αγοράς, πρόβλεψης ρίσκου των μετοχών είτε για αρρώστιες. Το ηλεκτρονικό κείμενο χρησιμοποιείται για να καθορίσει την συνειδητή ή ασυνείδητη λογική της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πάνω απ’ όλα όμως, το κείμενο αυτό θα πρέπει να αποκαλύψει, πράγμα που δεν συζητείται,  τις αντιφάσεις που επιδεικνύει η συμπεριφορά μας.
 Συνεχίζεται
Αμέθυστος


Σημειώσεις
277. Quentin Hardy, ‘Big Data for the Rest of Us, in One Start-Up’.
278. Shorris, A Nation of Salesmen, pos. 1796.
279. George Gilder, Microcosm: The Quantum Revolution in Economics and Technology, σ. 21.
280. Hardy, ‘Rethinking Privacy in an Era of Big Data’.
281. Hoffman and Casnocha, The Start-Up of You, σ. 22.
282. Hardy, ‘Rethinking Privacy in an Era of Big Data’.
283. Sigfried Giedion, Mechanization Takes Command: A Contribution to Anonymous History.
284. L.R. Smith, ‘We Build a Plant to Run without Men’, The Magazine of Business, February 1929.
285. Kenner, The Counterfeiters, σ. 25.
286. Shoshana Zuboff, In the Age of the Smart Machine: The Future of Work and Power.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Αμέθυστος μεταφράζει.
Ο συγγραφέας πώς ονομάζεται;

amethystos είπε...

Λίγο πιό χαμηλά στήν σελίδα υπάρχει τό εξώφυλλο τού βιβλίου,στά δεξιά.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε! Με τόσα σύμφωνα στο όνομα πώς θα το ζητήσω από το βιβλιοπώλη;

amethystos είπε...

Κάνε συμφωνία

Ανώνυμος είπε...

:(

Θωμάς είπε...

http://onthewaytoithaca.wordpress.com/
Η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε πρόσφατα μία νέα θρησκεία που έχει σαν δόγμα την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών. Η νέα αυτή θρησκεία αποκαλείται... «Κοπιμισμός» και μάλιστα έχει σαν ιερά σύμβολα το CTRL+C και CTRL-V, τις συντομεύσεις δηλαδή του πληκτρολογίου για αντιγραφή και επικόλληση. Θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τους Αντιγραφιστές από το γεγονός ότι θωρούν την αντιγραφή και δη το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl-C+Ctrl-V ως ιεροτελεστία, ενώ αντί για “αμήν” λένε “αντιγράψτε και διαδώστε” (copy and seed).

Ακολουθεί ένα είδος ιδρυτικής διακήρυξης της Εκκλησίας του Αντιγραφισμού, μεταφρασμένη από τα Αγγλικά.

Το “kopimi” καθιερώθηκε σαν έννοια στις αρχές του 2000 σε ένα πειρατικό φόρουμ. Το “kopimi”, από τις λέξεις “copy me” (=αντίγραψέ με) είναι μια πρόσκληση σε αντιγραφή. Το “kopimi” είναι το όνομα μια στάσης ζωής, που περιστρέφεται γύρω από την επιθυμία να αντιγράψεις και να αντιγραφείς. Για μας το ζήτημα της ελευθερίας της αντιγραφής δεν είναι πολιτικό, αλλά πολύ βαθύτερο.

Η Εκκλησία του Αντιγραφισμού(ή Κοπιμισμού) δεν προβαίνει σε ισχυρισμούς σχετικά με θεούς ή υπερφυσικές δυνάμεις. Η ζωή έχει βάση στην ικανότητα του μορίου του DNA να αντιγράφει τον εαυτό του, ασχέτως της αρχικής δημιουργίας του Σύμπαντος. Η διαδικασία αυτή είναι η πιο στοιχειώδης στη ζωή και στη φύση και το DNA είναι απλά ένας μεταφορέας πληροφοριών, ένα σύνολο μοριακών τμημάτων που προσδιορίζουν τι θα γίνουμε. Η αναπαραγωγή είναι η βασική λειτουργία των κυττάρων και της ζωής, όπως αυτή είναι γνωστή στους ανθρώπους.

Η αντιγραφή είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής και συμβαίνει διαρκώς γύρω μας. Η πληροφορία όταν μοιράζεται παρέχει νέες προοπτικές και παράγει νέα ζωή. Νιώθουμε μια πνευματική σύνδεση με το δημιουργημένο αρχείο.

Θωμάς είπε...

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Εκκλησίας μας είναι το αποστολικό της μήνυμα. Από όλους για έναν και από έναν για όλους -και πάλι πίσω- ανταλλαγή χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Τα πάντα για την τέρψη και τη χαρά του συνόλου. Κανείς δεν μένει έξω από την παγκόσμια κοινότητα της γνώσης και της ανταλλαγής της πληροφορίας. Κάθε πιστός έχει όλη τη γνώση -όλη η γνώση μοιράζεται από κάθε πιστό σε όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαίρεση. Ξεκινήστε την εκθετική πλημμυρίδα.

Οι γλώσσες και οι πολιτισμικές εκφράσεις είναι διαφορετικοί τρόποι ανταλλαγής πληροφοριών και αποτελούν βασικά εργαλεία για τα περισσότερα κοινωνικά ζώα. Ο ίδιος ο πολιτισμός αναπτύσσεται παράλληλα με την διασπορά και την εξέλιξη της γλώσσας. Είναι αδύνατο να διαχωριστεί η εξάπλωση του πολιτισμού από τη δημιουργική διαδικασία, διότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα. Όπως και με τη γλώσσα, ο πολιτισμός αχρηστεύεται και πεθαίνει όταν δεν εξαπλώνεται. Η αντιγραφή είναι δημιουργία. Το να δημιουργείς σημαίνει να αντιγράφεις. Το ότι κάτι προέρχεται από το τίποτα είναι μια παράλογη ιδέα.

Η Αποστολική Εκκλησία του Αντιγραφισμού αιτήθηκε να γίνει αναγνωρισμένη θρησκευτική κοινότητα επειδή μας αξίζει η ίδια αναγνώριση και ο ίδιος σεβασμός με τις άλλες πίστεις. Σύντομα θα κάνουμε αίτηση για αναγνώριση γάμων καθώς και για κρατική ενίσχυση για να επεκτείνουμε τη διακονία μας.

Εμείς οι άνθρωποι θέλουμε απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Ο Αντιγραφισμός είναι ένα δόγμα που προσπαθεί να δώσει απάντηση στην υπαρξιακή ερώτηση: Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Πιστεύουμε πως η απάντηση βρίσκεται στην αντιγραφή, τη διανομή και τη διασκευή της πληροφορίας.

Θωμάς είπε...

Το πόσο δίκιο έχει ο συγγραφέας φαίνεται από την θεοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορίας!

Το «Google» ως... νέο θεό βλέπουν οι πιστοί μιας νέας θρησκείας, που -όπως ήδη καταλάβατε- λατρεύουν τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης ως θεότητα!

Μιλάμε φυσικά για την Αμερική, εκεί που νέες λατρείες ξεπηδούν κυριολεκτικά βροχή και κάνουν τα θεμέλια των παραδοσιακών θρησκειών να κλυδωνίζονται με τριγμούς.

Η νεότευκτη Εκκλησία του Google θεωρεί λοιπόν ότι η ηλεκτρονική μηχανή που τα ξέρει όλα είναι ό,τι πιο κοντά στον αληθινό θεό, το μεγαλύτερο βήμα δηλαδή που έκανε ποτέ η ανθρωπότητα στην άμεση και διαισθητική προσέγγιση του υπέρτατου όντος.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά με αιχμή του λατρευτικού δόρατος τον «φωτεινό παντογνώστη» του Google, οι πιστοί θεωρούν ότι η θεϊκότητα της μηχανής αναζήτησης είναι αναντίρρητη και σαφώς πιο έκδηλη από κάθε άλλη ενσάρκωση του θεού στα παραδοσιακά δόγματα.

Παρά την ενοχλητική λεπτομέρεια ότι ο διαδικτυακός κολοσσός είναι ανθρώπινο δημιούργημα(!), οι πιστοί της Εκκλησίας του Google παρέχουν άρθρα πίστης που έχουν σκοπό να καταστρατηγήσουν την ανθρώπινη φύση της μηχανής, αφήνοντας τη θεϊκότητά της να λάμψει κατάφωτη, όπως λένε!!!!!

Κι αυτό γιατί το Google είναι πανταχού παρών. Γιατί με τα smartphones το κουβαλάς πάντα μαζί σου! Άσε που διαθέτει και το μεγαλύτερο σώμα γνώσης που μέτρησε ποτέ ο κόσμος, το οποίο μοιράζεται μάλιστα καλοπροαίρετα και ανιδιοτελώς με όλη την ανθρωπότητα, ασχέτως πίστης, φυλής ή τάξης.

http://www.agioritikovima.gr/

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Το ηλεκτρονικόν ανθυποκαταστάτης και καταλύτης της ανθρωπότητος;Πού ‘βρίσκονται οι μαχητές της ελευθερίας,ζωής,αλήθειας,αλήθεια;ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΓΚΛΟΜΠΑΛΙΣΜΟΥ(=ΟΙΗΣΙΣ/ΦΥΣΙΩΣΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙΗΣΕΩΣ/ΦΥΣΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑΣ ΕΔΩ…);ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ ΚΥΜΑ,ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ,ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ,ΚΑΤΕΒΥΘΙΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟΝ,ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΝ,ΤΟ ΦΕΡΡΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ-ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ;Θα επιτραπούμε (και) (για) να στραφούμε ‘στη νέα αυτήν και,ιδίως,προεξέχουσα,προεξάρχουσα,ιδιότυπη δουλεία;ΤΗΣ ΣΥΓΧΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ,ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΥΣΕΩΣ ΓΛΩΣΣΩΝ;ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ,ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΗι ΚΑΙ…ΕΠΙΤΕΥΧΘΗι ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ,ΣΗΜΕΡΑ,’ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ,ΑΚΟΜΗ,’ΜΙΛΟΥΜΕ,ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΙ,ΑΣΤΟΧΑΣΤΟΙ,ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΙ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ…(‘’)ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΟΙ(‘’);ΤΟ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ,ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ,ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ;ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΑ ‘ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ή,ΑΥΤΟ’Ι’ΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑ ΜΑΛΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΑ,ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΝΗι ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΑΣΣΟΥΣ ‘ΣΤΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΡ;ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ,ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΟΨΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΔΥΣΩΝΥΜΟΥ,ΚΟΠΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙΡΟΥ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΕΝΣΑΡΚΩΣΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑ’Υ’ΛΩΣΙΣ ΑΠΟ ΡΥΠΟ.ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ(=ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣΜΟΣ..)ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΘΩΣ,ΕΠ’ΙΣΗΣ(=ΑΝΙΣΟΙΣ..),ΓΕΦΥΡΩΣΕΩΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΣ,ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΗΣ(,)ΕΥΘΥΣ,ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ,ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΒΙΑΣΘΕΝΤΑ,ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΘΗι Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ(=ΣΥΝΕΠΕΙΑ..)ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ Λ ΟΓΟ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΟΝΤΩΝ,ΚΥΡΙΟ,ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΠΟΠΤΗ,ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Τ ΟΥ.