Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ναυπηγεία-Υποβρύχια: ο εφιάλτης που δεν λέει να τελειώσει! Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ένας εφιάλτης τον οποίο ζουν οι κυβερνήσεις ειδικά από το 2009 και μετά. Όλοι οι υπουργοί με πρώτο το Βενιζέλο υποστηρίζουν ότι έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να λύσουν το πρόβλημα. Κανείς δεν το έλυσε. Αντιθέτως το άφηνε πίσω του ακόμη πιο μπερδεμένο

Που ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα τουλάιχστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές; Παρουσιάζουμε αυτές τις απόψεις και τις σχολιάζουμε:

 “Με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, η οποία έτυχε και της αποδοχής των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, συγκλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών διυπουργική σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στα ΕΝΑΕ και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» κ. Βασίλης Καρακίτσος όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, τον οποίο κάλεσε στη σύσκεψη προσωπικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος”.

Πράγματι έχουν γίνει όχι μία αλλά επτά συναντήσεις. Λύση όχι οριστική αλλά για να υπάρξει μία οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων δεν έχει δοθεί.

 “Με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και κατόπιν σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ορίστηκε Ειδικός Συντονιστής για όλα τα θέματα των Ναυπηγείων, ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος”.

Συντονιστή έχουμε, λύση στον ορίζοντα δεν υπάρχει εκτός από φήμες περί συγχωνεύσεως των ναυπηγείων κ.λ.π

 “Μετά από ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και μέσω του ΟΑΕΔ κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ένα έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους, η τελική καταβολή του οποίου προβλέπεται ότι θα ρυθμιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)”.

Τέσσερις μήνες το περιμένουν το επίδομα.

 “Το ΥΠΕΘΑ ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει εξασφάλιση της συντήρησης και της φύλαξης των υπό κατασκευή υποβρυχίων, τα οποία φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ”.

Ορθόν αλλά πρόβλημα ασφάλειας σοβαρό δεν υπάρχει.

 “Το ΥΠΕΘΑ και συνολικά η Κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση του σοβαρού θέματος που έχει προκύψει από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβάλει στα ΕΝΑΕ να εκτελούν παραγγελίες μόνο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για στρατιωτικές παραγγελίες από ξένη χώρα και για παραγγελίες εμπορικού χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια”.

Αυτό είναι και το μεγάλο αγκάθι. Πως θα ξεπεραστεί κανείς δεν μπορεί να πει. πηγη : Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: