Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή της Πεντηκοστής



Πηγή : Ακτίνες
Εκφων. (3/06/2012)-Μερικά από τα θέματα που θίγονται στο κήρυγμα:
• Πεντηκοστή (γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας)
• Σχέση Αγ. Πνεύματος Χριστού και Εκκλησίας.
• Σωτηρία και Εκκλησία.
• Ανάλυση ύμνων της Πεντηκοστής
• Περί του δόγματος της Αγίας Τριάδος από τη Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
• Περί της εικόνας της Αγίας Τριάδας.
• Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, περί Αγίας Τριάδας.
• Η Αγία Τριάδα στη Λειτουργική ζωή.
• Τα πρόσωπα που αλλοιώνουν το δόγμα της Αγίας Τριάδας, παλαιότερα και σήμερα (filioque).
• Πρωτεία και Αγία Τριάδα.
Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

Σχόλιο: Ο πρ.Ζήσης από την μία κακοδοξία ξεφεύγει, στην άλλη πέφτει.
Σήμερα μας αποκαλύπτει τα βαθειά μυστικά του κληρικαλισμού που ταυτίζονται με την κακοδοξία του Οικουμενισμού. Γνωρίζουμε όλοι μας πώς το θεμέλιο του Οικουμενισμού είναι : όπου ο επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία. Ο πρ. Ζήσης αντιπαρατίθεται: όπου το Άγιο Πνεύμα εκεί και η Εκκλησία, όπου η Εκκλησία εκεί και το Άγιο Πνεύμα! Διότι με την ανάληψη του Κυρίου, σταμάτησε και η δράση του, και ξεκίνησε η δράση του Αγίου Πνεύματος. Όλα πλέον ενεργούνται διά του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία κολυμπάει στο Άγιο Πνεύμα. Καλά δέν διάβασε  ποτέ του την τελευταία παράγραφο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου; Ετσι λογικώς με την πεντηκοστή ολοκληρώνεται και η αποκάλυψη της Αγίας Τριάδος: ο Πατήρ απεκαλύφθη στην Π.Δ. (πώς όμως εφόσον ουδείς εώρακε πώποτε;) στην Κ.Δ. ο Υιός και τώρα στην Εκκλησία το Άγιο Πνεύμα. Δέν άκουσε ποτέ του για την κακοδοξία που κυκλοφόρησε ο Λόσκι και η οποία κατάγεται από έναν αιρετικό Λατίνο καλόγερο, τον Gioacchino Da Fiore; Δέν γνωρίζει πώς είναι το ατού του Καλαϊτζίδη, η εποχή του Αγίου Πνεύματος;
Δέν τον προσέχει κανείς και όλο γλιστράει επικίνδυνα προς τον γκρεμό!
Αμέθυστος

19 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Kαλημέρα! Χρόνια πολλά!
Το άγιον Πνεύμα να μας φωτίζει όλους!
Παράκληση σταθερά, ταχεία και μένουσα να μας δίνει!

Ακόμα θεωρώ πώς η πεντηκοστή δεν είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, αλλά η φανέρωση του μυστηρίου της Εκκλησίας στον κόσμο. Εκκλησία υπήρχε και πριν την Πεντηκοστή.
Άραγε το Ισραήλ δεν ηταν προεκκλησία, οι πρωτόπλαστοι, ο κύκλος των δώδεκα;

amethystos είπε...

Γειά σου παπούλη Καλό παράδεισο. Καταλαβαίνεις νομίζω πώς αυτές οι θέσεις δέν είναι και πολύ ορθές. Είσαι ακόμη εγκλωβισμένος στο κανονιστικό πλαίσιο του κληρικαλισμού. Και ποιό είναι το πρόβλημα; Ο Κληρικαλισμός δέν έχει φτάσει ακόμη στην ενσάρκωση του Κυρίου. Δοξάζει τα μετά της ενσαρκώσεως, το Άγιο Πνεύμα και τα πρίν της ενσαρκώσεως, τα προφητικά. Διότι ταυτίζεται με τον Κύριο. Ο Νομος παπούλη δόθηκε για να καταλάβει ο άνθρωπος την ύπαρξη της αμαρτίας. Διότι κανείς φυσικός άνθρωπος δέν μπορεί να κατανοήσει την αμαρτία, πώς είναι αμαρτωλός. Για τον φυσικό άνθρωπο αμαρτωλός είναι ο άλλος. Όπως για τους κληρικούς είναι οι λαϊκοί. Πώς θα μπορύσε να έρθει ο Κύριος να μας ελευθερώσει απ'την αμαρτία εφόσον δέν κατανοούσαμε κάν την ύπαρξη της αμαρτίας; Μένοντας ακατανόητο το μυστήριο του Κυρίου, Μένει ακατανόητο και το μυστήριο του Αγίου πνεύματος. Εκκλησία και σώμα Χριστού, δέν είναι η σύναξη των πιστών, την Εκκλησία συστήνουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος όπως τα περιγράφει ο Άγιος Συμεών. Δέν φωτίζει το Άγιο Πνεύμα Με διαφόρους τρόπους εγκαθίσταται μέσα μας.
Δυστυχώς παπούλη είναι όλα ανάποδα στην σύγχρονη Ορθοδοξία. Άκουσε άν θές όλη την ομιλία του Ζήση. Δέν υπάρχει τίποτε Ορθόδοξο σε αυτή την ομιλία. Η μεγαλύτερη αμαρτία του κληρικαλισμού παπούλη είναι ο παραγκωνισμός της Θεοτόκου και στο δικό σου μήνυμα, η Θεοτόκος δέν υπάρχει. Μήν ξεχνάς παπούλη ότι ακόμη και οι 12 μέχρι τελευταία στιγμή πρόδιδαν τον Κύριο ο ένας μετά τον άλλον. Στήν β επιστολή του Αποστόλου Πέτρου σωτηρία λέγεται η εμβάθυνση της γνώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον κύκλο των δώδεκα, με τις προεκκλησίες, με τους πρωτόπλαστους; Δέν μας επανέφερε εις το αρχαίον κάλλος, είμαστε νέα και τελευταία δημιουργία. Ορθόδοξος δέν γεννιέται κανείς, γίνεται μετά απο φοβερή προσπάθεια και κόπο. Ούτε διά της χειροτονίας εξασφαλίζουμε την ορθή πίστη.
Καλό παράδεισο παπούλη.

Ανώνυμος είπε...

πέστα χρυσόστομε!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αραγε υπαρχει ορθοδοξος επισκοπος ή παπας που να εκφραζει το ορθοδοξο πνευμα?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε,

Αδικείς κατάφωρα τον π. Θεόδωρο. Κατ' αρχάς,δεν είναι δυνατόν σε ένα κήρυγμα να συμπεριλάβει κανείς όλη τη δογματική της Εκκλησίας για να μη γίνουν παρεξηγήσεις. Άκουσα το κήρυγμά του και τον ρώτησα μετά κατ ιδίαν και κατάλαβα ότι δεν εννοεί την πλάνη του Λόσσκι που κατονομάζεις, αλλά αναφέρεται στα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου "διενείμαντο την υπέρ ημών οικονομίαν Πατήρ και Υιός και Άγιον Πνεύμα" (Λόγος εις την Αγίαν Πεντηκοστήν), το οποίο δεν αναφέρεται σε μια "οικονομία του Αγίου Πνεύματος", αλλά στη σταδιακή φανέρωση των τριών προσώπων στην ιστορία. Στην Παλαιά Διαθήκη δρούσε ο Υιός και Λόγος, αλλά ήταν γνωστός ως Κύριος Γιαχβέ, στην Καινή Διαθήκη έγινε γνωστό ότι η πηγαία Θεότης είναι Πατήρ ο οποίος έχει Υιό, και ότι το Άγιον Πνεύμα είναι πρόσωπο ομότιμο και ομοούσιο, "Παράκλητος άλλος". Γι αυτό διαχωρίζει τις εποχές αυτές, ως στάδια φανέρωσης της Τριάδος, και όχι λόγω διαίρεσης της Οικονομίας.

Εξ άλλου ο κληρικαλισμός ευνοείται όχι από τη επισήμανση της δράσεως του Πνεύματος, αλλά από το Χριστο-μονισμό, ο οποίος καταλήγει σε παπισμό. Ο π. Θεόδωρος εξήγησε πολύ καλά στο κήρυγμά του τη γραμμή Χριστός-Πέτρος-Πάπας, σε αντίθεση με την ορθόδοξη γραμμή Χριστός-Άγιον Πνεύμα - Απόστολοι, δηλ. Σύνοδος. Και φυσικά, όπου ενεργεί το Άγιον Πνεύμα, εκεί ενεργεί και ο Πατήρ και ο Υιός, οπότε εξηγείται και το "εγώ ειμι μεθ υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος".

Ο Κληρικαλισμός με τη Θεοτόκο τί έχει να κάνει, αγαπητέ Αμέθυστε; Δεν θα αρνηθείς ότι ο κατ΄ εξοχήν κληρικαλισμός, ο παπισμός, εξαίρει και το πρόσωπον της Παναγίας μας υπέρ το δέον, για να τη θέσει και αυτή υπηρέτρια του Πάπα. Ο κληρικαλισμός καταπολεμείται από τη συνοδικότητα η οποία δίνει πεδίο να δράσει η Χάρη του Θεού.

Αυτό που λές ότι το Άγιον Πνεύμα δεν φωτίζει, αλλά εγκαθίσταται μέσα μας, να με συγχωρείς, αλλά μου θυμίζει την πλάνη της "κατ ουσίαν" και όχι "κατ ενέργειαν" ενοικήσεως του Αγίου Πνεύματος στους ανθρώπους, που είναι πλάνη των τριχοτομιστών του Μακράκη.

Κατά την υμνογραφία της Εκκλησίας μας, το Άγιον Πνεύμα είναι το "φωτίζον και στηρίζον τας ψυχάς ημών".

Με ευχές, ένας Χριστιανός.

amethystos είπε...

Δικηγόρους για τα δογματικά λάθη έχουν μόνο οι παπικοί. Οι παπικοί δέν λατρεύουν την Θεοτόκο, ούτε τον Κύριο. Για να τους ξεφορτωθούν τους ανέβασαν στον ουρανό. Και τί έχεις να πείς για τον όμορφο λόγο του Ζήση ότι ο Κύριος ανελήφθη και δέν ενεργεί πιά για εμάς. Άκου παληκάρι μου και μήν κάνεις το θερμό Χριστιανό. Δικηγοράκος της πλάκας είσαι.
ΕΛΘΕ ΚΑΙ ΣΚΗΝΩΣΟΝ ΕΝ ΗΜΙΝ....Καλή λευτεριά. Ο Ζήσης είναι δικτάτορας και έχει μεγαλομανία. Καλό δάσκαλο διάλεξες. Το νομικό τμήμα της θεολογίας έβγαλες;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε,

Αντιπαρέρχομαι τις προσβολές, διότι δεν έχουν σχέση με τη Θεολογία, και σε αγαπώ ειλικρινώς σαν αδελφό Χριστιανό, χωρίς να σε γνωρίζω.

Ὀμως όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίζουμε με την εκκλησιαστική ερμηνεία της Αγίας Γραφής, σύμφωνα με τον 19o ιερό Κανόνα της Πενθέκτης, εκτός αν είμαστε "μετα-πατερικοί".

Δεν διευκρίνησες, πώς αντιλαμβάνεσθαι το "ελθέ και σκήνωσον εν ημίν", ως έλευση του Πνεύματος κατ΄ ουσίαν (!), κατά χάριν ή καθ΄ υπόστασιν, οπότε γινόμαστε κοινωνοί του ακοινωνήτου Προσώπου του Αγίου Πνεύματος;(!). Αν είναι κατά χάριν - όπως και είναι - τότε ομιλούμε και περί φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, διότι χάρις, φως, δόξα, βασιλεία, είναι όλα σύμβολα της ακτίστου χάριτος του Αγίου Πνεύματος, η οποία επίσης ονομάζεται Πνεύμα, κατά τον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, τους Ησυχαστές Πατέρες κ.ά.

Επίσης, σε παρακαλώ να διορθώσεις αυτό που γράφεις στο κείμενό σου "Η διδασκαλία του δόγματος στα χέρια των αιρετικών", λέγοντας ότι "η αγενησία του Πατρός είναι εκ
των περί την φύσιν υποστατικώς θεωρουμένων". Προφανώς εννοείς την "αγεννησία" και όχι "αγενησία", με την οποία εννοείται το άκτιστον της ουσίας του Θεού, και συνεπώς δεν αφορά την υπόσταση του Πατρός, αλλά την ουσία της Αγίας Τριάδος (ο Ράντοβιτς, τον οποίον χρησιμοποιείς, γράφει ορθώς "αγεννησία").

Καλό θα ήταν να διευκρίνιζες και ποιά είναι τα "περισσότερα του ενός" υποστατικά ιδιώματα εκάστης υποστάσεως της Αγίας Τριάδος, διότι δεν είναι η συνήθης "γραμμή" της πατερικής παραδόσεως, η οποία διακρίνει "αγεννησία, γέννηση και εκπόρευση" ως τρία υποστατικά ιδιώματα, αντιστοίχως για τoν Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Το τονίζω όχι γιατί δέν ξέρω βάσει τίνος Αγίου το γράφεις, αλλά γιατί και οι Λατίνοι προβάλλουν τα "δύο υποστατικά ιδιώματα του Υιού, το γεννάσθαι και το εκπορεύειν" εξ ου προκύπτει και το Filioque και η υποτίμηση του Αγίου Πνεύματος.

Περί του Καθηγητού Γιανναρά, αγαπητέ Αμέθυστε, θα γνωρίζεις ίσως, ότι ο μακαριστός και οσιακής ζωἠς π. Θεόκλητος έκανε πολλές προσπάθειες διακριτικής προσέγγισής του (μετά αυτού κι εκείνου μόνου και έπειτα μετά 2 ή 3 μαρτύρων), αλλά εκείνος συνέχισε να διδάσκει τον "αναγωγικό" (δήθεν) ερωτισμό, οπότε κι ο π. Θεόκλητος το "είπε τη Εκκλησία" για να σωθούν οι παραπατούντες νέοι. Έτσι έκαναν και οι Άγιοι Πατέρες. Κι επειδή όλοι εμείς δεν κάνουμε έτσι τώρα πια, ίδίως σε επίπεδο επισκόπων, γι αυτό γίναμε όπως γίναμε ...

Να μην είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε εύκολα, ούτε να έχουμε αίσθηση θεολογικής αυτάρκειας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ενδέχεται να μην επανέλθω σύντομα, αν διακρίνω προκατάληψη.

Μετά τιμής, ένας Χριστιανός ... Δικηγοράκος

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανέ ...δικηγοράκε
δεν έχω την τιμή να σε γνωρίζω, αλλά πραγματικά με δίδαξε της γραφής σου το ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟ ΥΦΟΣ.
Αυτά τα παλικάρια αυτής της σελίδας, που ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ, κάθε τόσο, ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΑΥΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΣ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΕΙ...

amethystos είπε...

Άκου Δικηγοράκο: Προκατειλημμένος επαναλαμβάνω τήν διδασκαλία τού Αγίου Σεραφείμ τού Σάρωφ, ότι ο χριστιανός πρέπει νά αποκτήσει τό Άγιο Πνεύμα.
Η γνωστή προσευχή απευθύνεται στόν Βασιλέα τόν Ουράνιο. Δέν ξεχωρίζει η ουσια από τήν υπόσταση. Καί ο Πατήρ είναι υπόσταση. Ο Υϊός είναι γεννηθείς αλλά καί αίτιος υϊοθεσίας.
Άν ανατρέξεις στό περί θείων ονομάτων τού Διονυσίου Αρεοπαγίτου στίς εκδόσεις Πουρναρά, στό κεφ.Δ παράγρ.10 περιέχεται, ιδιαιτέρως στήν παράγραφο 12, αφιερώνεται στούς δικηγοράκους μιά μικρή πραγματεία περί έρωτος. Στήν σημείωση 52 δέ, γράφει "η ψυχή εφίεται κατά χάριν τού όντως καλού, πλήν εκπίπτει ο νούς τής κρίσεως καί δι'ορέξεως συλαγωγείται καί τό μισητόν κατά φύσιν ποθεινόν ηγείται καί ώς μόνον τό παρερχόμενον στέργει... καί τούτο εστίν η τού θείου έρωτος έκπτωσις εκ τού απαθούς εις τόν εμπαθή, εκ τού θείου εις τόν σωματικόν, εκ τού αϋλου εις τόν ένυλον." Έτσι αντιλαμβάνονται ο πολλοί τόν έρωτα "πάσιν, ούν εστί τό καλόν καί αγαθόν, εφετόν καί εραστόν καί αγαπητόν" (εκτός τών πολλών).
Ενσαρκώθηκε η υπόστασις. Όταν ρώτησε ο Κύριος τί λένε οι άνθρωποι γιά μένα καί ο Πέτρος απάντησε Εσύ είσαι ο Υϊός τού αληθινού Θεού τού ζώντος, ο Κύριος παρατήρησε, Αυτό δέν σού τό είπε άνθρωπος. Στήν Πεντηκοστή κάτι διαφορετικό κατέβηκε καί πλήρωσε τούς Αποστόλους. Οι άκτιστες ενέργειες τών υποστάσεων είναι ενυπόστατες. Κατά χάριν. Δέν είναι όλοι οι φωτισμοί ενυπόστατοι.
Ευχαρίστως σού παραχωρούμε τόν τίτλο τής θεολογικής αυτάρκειας, όπως τόν διεκδίκησε καί ο αγαπητός Θεόκλητος, πατώντας στίς πλάτες τού πατρός Παϊσίου.

amethystos είπε...

Είναι θέμα περιεχομένου.Οταν δέν προσλαμβάνεται πιστεύουμε τις λέξεις.

Ανώνυμος είπε...

Μυρμιδόνας:

Καλησπέρα Αμέθυστε.
Θα κανω μονο ενα πολυ μικρο σχολιο - αν και θα διαφωνησεις παλι.

Σου εχω ξαναγραψει, οτι Ιερεις οπως ο Παπα-Μεταλληνος και ο πάτερ Ζήσης - να ευχομαστε ο Θεός να τους δινει χρονια πολλα, να ξεπερασουνε τα εκατό - ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ βλεπω ενα μεγαλο 'κενό'!

Και εσυ τους κανεις τοσο ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!
Γιατι;

-------------------

Μονιμως κατέκρινες τον Χρήστο Γιανναρά.
Οταν εγω έλεγα καλα λογια για τον Χ.Γ. - και τι δεν μου εγραφες.

Τωρα, επιτελους, ενας κληρικος, ο π. Ζήσης εγραψε ΞΕΚΑΘΑΡΑ κατα του Χ.Γ. -
- και πάλι δεν εισαι ευχαριστημένος!

Τελικά τι θέλεις Αμέθυστε;

-------------------------------

Επίσης:
ο π. Ζήσης σε 7 άρθρα της ιστοσελιδας "ΑΚΤΙΝΕΣ" μιλα εναντιον του Οικουμενισμου, γραφει κατα του Φαναρίου, ξεσκεπάζει τις πλάνες του Χ.Γ.

- υποτιθεται θεματα με τα οποια ασχολεισαι και εσυ - ΚΑΙ ΟΜΩΣ!
Ουτε τωρα δεν λες ενα 'μπράβο'!

Τελικά τι θελεις Αμέθυστε;

Στα γραφω αυτα, διοτι σου εχω ξαναπει: αν εβαζες λιγο νερο στο κρασί σου , θα μπορουσες να πετυχεις πολλα -

- μόνος μου τα λεω, μονος μου τα ακουω!

Εχεις τους παντες εναντιον σου!
Πες μου έναν που σε υποστηριζει!
Μα δεν υπαρχει κανείς, και αν υπήρχε, κάνεις οτι περνάει απο το χερι σου, να τον διώξεις και να τον προσβάλλεις!

Ποσο ωραια σου μιλαει ο ανω θεολογος, ο ανωνυμος σχολιαστης - και εσπευσες να τον προσβάλεις και αυτον, υποτιμωντας τον ως 'δικηγοράκο'!

Και αν ειναι ο Κούγιας; Και σου κανει Μηνυση; Το σκεφτηκες ποτέ; :)

---------------------------

Αμέθυστε,
μπερδευεις τον Κληρικαλισμο οπως επικράτησε στην Δυση - με την Ορθοδοξη Ιερωσύνη!

Μονο στην Δυση, και ειδικα στην Καθολ. Εκκλησια λεει ο Ιερεας:
"Εγω σε βαπτιζω,
εγω σε κοινωνω,
εγω σε εξομολογω".

Στην Ορθοδοξια λεει ο Ιερεας: "Βαπτιζεται ο δουλος του Θεου" κλπ - οχι απο μενα, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ!

Δηλ τι άλλο θα επρεπε να λεει ο ιερέας;

Αμέθυστε,
να πολεμας το Φανάρι, θα σου δωσουμε ολο το δικαιο του κοσμου.
Και μπραβο σου που εχεις το θαρρος.

Οταν ομως πολεμας τον π. Μεταλληνο, τον π. Ζήση, τον Θεοκλητο Διονυσιάτη...

ΧΑΝΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ που εχεις!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Γειά σου Μυρμιδόνα. Λοιπόν Μυρμιδόνα δέν διαμαρτύρομαι γιά κανέναν από τούς λόγους γιά τούς οποίους εσύ διαμαρτύρεσαι. Δέν πειράζει έτσι κι αλλιώς δέν ξέρουμε νά διαβάζουμε, αυτό είναι δεδομένο.
Θά διευκολύνω όμως τά πράγματα μέ μιά ερώτηση, αφού ενδιαφέρεσαι.
ΕΣΥ ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ ΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ;
Αυτή είναι η καταστροφή τού κληρικαλισμού. Αλλοιώνει τόν σκοπό τής Ζωής μας, λόγω υποκρισίας.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
σε ευχαριστω που για μια ακομα φορα υπενθυμίζεις το κοινο σου οτι ειμαι αγραμματος!
Δεν ξερω να διαβαζω, ειμαι αμορφωτος κλπ.

Εσυ νασαι καλα αδερφέ - αν δεν ειμασταν εμεις αγραμματοι, πως θα ξεχωριζες εσυ ο διαβασμενος;

Εμεις για σενα δουλεύουμε, δεν το κατάλαβες ακομα;

----------------------------

Ας ερθω στην απορια σου. Ποιον σκοπό εχω σαν χριστιανος και τι κανω να τον κατακτησω.

Χμ, εκ πρωτης όψεως ενα ενδιαφερον ερωτημα!
Βλέπεις, οταν δεν θυμώνεις ή βριζεις τον συνομιλητη σου, μπορεις να δωσεις ευστοχα ερείσματα!

Θα ρισκαρω λοιπον μια απαντηση:
Ο 'σκοπός' μου ειναι να ζησω - το κατα δυναμιν τον Πνευματικο Αγωνα - παντοτε εν ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Να 'νικησω' τα πάθη μου, να 'ξεφύγω' απο την αμαρτία (άσχετα αν δεν τα καταφερνω και θελω πολυ δουλεια ακομα).

Τι κάνω γιαυτο;
Ειμαι εντος της Εκκλησιας.
Συμμετέχω στα Μυστηρια της Εκκλησιας μας, π.χ. στην Εξομολογηση.
Εχω Πνευματικο πατέρα.

Προσπαθω να διαβαζω θεολογικα βιβλια, να ενημερωνομαι απο ορθόδοξα ιστολογια...καμιά φορα καταγραφω τις προσωπικες μου αποψεις.

---------------------------------

Ο ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΣ τι σχεση εχει με τον Αγώνα και τον 'σκοπό' μου;

Εδω δεν σε καταλαβα, θα σου ειμαι ευγνώμων για μια διευκρίνηση σου.

Ακομα και ετσι να ειναι - αντε να σου κανω το χατηρι - πες οτι ο "κληρικαλισμος" κανει κακό στην Ορθοδοξια:

Δηλ αν δεν υπήρχε ο Κληρικαλισμος εγω θα νικουσα πιο ευκολα διαφορους πειρασμους;
Θα ανεβαινε πιο γρήγορα τον Γολγοθά μου;
Θα εμβαθυνα με αλματώδες βήματα στον εν Χριστώ Πνευματικό Αγώνα;

----------------------------

Πέραν τουτου ομως να σε ενημερωσω αγαπητέ Αμέθυστε και για κατι ακομα, που στο ειπα στο παρελθον, αλλα τοτε με εβρισες να παω να 'μπιπ'!

(Στο μεταξύ...αντι να μου βρεις κανενα καλο κοριτσι να με αποκαταστήσεις...μου ευχεσαι τετοια ασχημα πραγματα, πες μου τωρα, ειναι αυτο συμπεριφορα ενος Χριστιανου;)

Όποτε εψαξα ΒΡΗΚΑ καλους Ιερεις εν τη Εκκλησια - άσχετα αν εγω παλι μυαλο δεν εβαζα - δικο μου το λαθος!

Οποτε 'χτύπησα' - γνωρισα πολυ καλους Ιερεις - ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΣ, σωστα Αμέθυστε;

Απο τα 'ολίγα' που εχω γραψει στο Ιστολογιο σου,
ΑΜΟΡΦΩΤΟ μπορεις να με πεις
ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ μπορεις να με αποκαλεσεις, ΑΛΛΑ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ δεν με λες, ετσι δεν ειναι;

Πως γινεται λοιπον να εχω τοσα δυνατα παραδειγματα ΚΑΛΩΝ και πολυ ΚΑΛΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ - αφου ο Κληρικαλισμος ειναι κατι τοσο το κακό και ασχημο;

Βεβαιως υπαρχουνε και Ιερεις που δεν μπορουνε να ανταποκριθουνε στο υψος της αποστολης τους - ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ το ΒΙΒΛΙΚΟ "Μη κρινατε, ινα μη κριθητε;" -

- Δεν γινεται Αμέθυστε να ανεβαζεις κειμενα των Πατερων και των Γεροντων - και να μην τηρεις ουτε τα βασικα!

Αν σε κάλυψα με την απαντηση μου, χαιρομαι.
Αν οχι, σε παρακαλω μην διστασεις να ξαναρωτησεις!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα ο σκοπός τόν οποίο περιέγραψες δέν είναι ο σκοπός τού χριστιανού. Είναι ο σκοπός τόν οποίο επιβάλλουν στούς χριστιανούς οι κληρικαλιστές. Ο σκοπός αυτός καί μάλιστα μέ μεγάλες δυνατότητες πραγματοποιήσεως, είναι ο σκοπός τής σχολής τού Επίκτητου. Εάν διαβάσεις τήν "Διατριβή" τού Επίκτητου, ίσως κατορθώσεις πολύ γρήγορα νά πετύχεις τόν σκοπό πού επιδιώκεις. Μόνο πού ο Επίκτητος είναι εθνικός φιλόσοφος. Δέν ενσαρκώθηκε ο Κύριος γιά νά ενισχύσει τό έργο τού Επίκτητου.
Εσύ αποφασίζεις Μυρμιδόνα.

Ανώνυμος είπε...

Amethyste,
Σε ακουω λοιπον.

Γραφεις οτι αυτο που εγραψα, δεν ειναι ο σκοπός του χριστιανου.

Οκ λοιπον.
Ως εδω ολα καλα.

ΕΙΜΑΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΙΑ!

Σε ακουω λοιπον - και ειμαι σιγουρος, μαζι με μενα και οι υπολοιποι αναγνωστες σου:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ - κατ' εσε - Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ, πως ΕΠΙΤΥΧΑΙΝΕΤΑΙ - και σε τι ακριβως ειναι ΕΜΠΟΔΙΟ ο Κληρικαλισμος;

ΝΟμιζω Αμέθυστε, εχεις ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μας εξηγησεις τι ακριβως εννοεις!

Σε ακουμε λοιπον

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΤΗΤΟ ΦΙΛΕ ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
θα ειμαι κακός αν γραψω οτι με την απαντηση σου με απογοήτευσες - έτι μια φορα;

Να σου πω τι κάνεις - και μην πεις μετα οτι ειμαι μεσα στο υποσυνειδητο σου.

Το εχεις ξανακάνει γαρ, στο απώτατο παρελθον!

-----------------------------

Οταν συναντας τα ζόρια - και επειδή αντιλαμβάνεσαι με την οξυδέρκεια που σε διακρινει - οτι δεν σε συμφερει να απαντησεις - ξεφευγεις - ή να πω καλυτερα 'γλυστρας σαν φίδι'; - επιστρεφοντας στα λημέρια σου!

Εκει που παιζεις εντος εδρας!

Και που συμβαινει αυτό;

Μα στον φιλοσοφικο τομέα!

Επειδή γνωριζεις οτι π.χ. εγω δεν εχω φιλοσοφικες γνωσεις, προσπαθεις να μεταφερεις το κέντρο βαρος της συζητησης στο δικο σου γήπεδο, αφενος για να ξεφύγεις απο την δυσκολη ερωτηση, αφετερου για να κερδισεις τις εντυπωσεις απο το ακροατήριο για τις πολυπληθής γνώσεις σου!

----------------------------

Και μετα κατηγορεις τον θεολογο που εγραψε πιο πανω, αν σπουδασε στο νομικο τμημα της θεολογιας - μαλλον εσυ με δικηγοριστικα κολπάκια προσπαθεις για μια ακομα φορα να απεπλακείς απο την θηλιά γυρω απο τον λαιμο σου!

Και εν πασι περιπτωση:

Η Αιρεση του Γνωστικισμου εχει καταδικαστει απο την Εκκλησια μας εδω και χιλιαδες χρονια!

Οι Πατερες ουδεποτε κατεφύγαν στα τερτίπια της αρχαιας ελληνικης φιλοσοφιας για να αντιμετωπισουνε ενα θεολογικο προβλημα!

-----------------------

Αμέθυστε,
σου πέταξα το γαντι, και εσυ, οχι μονο δεν το σηκωσες, αντι αυτου μου πεταξες ...λευκή πετσετα!

.........Σε αναμονη λοιπον και των υπολοιπων σχολιαστων του Ιστολογιου σου, μιας που οι δυο μας, δεν φαινεται να βρισκουμε διέξοδο απο τον Λαβύρινθο, ελπιζω μονο να μην εισαι....
...ο Μινώταυρος!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγνοείς παντελώς τούς Πατέρες.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,
μία όμορφη Κυριακή να έχουμε!

Μου γραφεις οτι αγνοώ παντελως τους Πατερες!

Ουδέποτε συστήθηκα ως γνώστης της Πατερικής Γραμματείας!

Πιο πανω σου εγραψα: "ΕΙΜΑΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΙΑ"!

Τι άλλο θέλεις να κανω, ωστε να μας πεις τις αποψεις σου;

ΣΕ ΑΚΟΥΜΕ!

Η αλήθεια λεγεται με απλα λόγια Αμέθυστε.
Με μικρα κειμενα!

Αν ομιλησεις 'εκ της ΑΛηθείας' θα σε καταλάβουμε...αν όχι, γιαυτό μαλλον φοβασαι να εκφραστεις ελευθερα;

Και πάλι σε παρακαλω:
Εξήγησε μας πως 'φαντάζεσαι' την Ορθοδοξία, τι σε ενοχλεί ακομα και στους Αντι-Οικουμενιστές Χριστιανους;

Υπόψιν: ο καθε π. Ζήσης οταν κρινει τον Πατριάρχη ρισκάρει την κεφαλη του!
Παίζει με τον αφορισμό του!
Για δες τι επαθε ο Σωτηρόπουλος!

Λοιπον Αμέθυστε, σε ακούμε!

Μυρμιδόνας