Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ (1)

Συνέχεια από :  Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012
ΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ (1)
ΔΥΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΑΔΙΑΙΡΕΤΩΣ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ.
Κατά Ζηζιούλα
Πριν συνεχίσουμε και ολοκληρώσουμε την διαδρομή, ας πούμε, της ταυτίσεως Είναι και Θεού, η οποία είχε σαν συνέπεια την εγκαθίδρυση του Εγώ σαν κέντρου της προσωπικότητος του ανθρώπου, μίας αρνητικής δυνάμεως στην πραγματικότητα, η οποία κληρονόμησε την αποφατική μέθοδο της Αρχαίας Φιλοσοφίας, για να ξεφορτωθεί τα πάντα, το όλον, για να κυριαρχήσει σαν αιτιώδης Αρχή, σαν καθαρό Εγώ, σαν νέος Θεός της υπάρξεως, θρονιασμένος στην αυτοσυνειδησία, ας δούμε λίγο αναλυτικότερα αυτά τα δύο παραδείγματα!
Στην αρχαία φιλοσοφία οντολογία δεν υπήρξε ποτέ! Υπήρξε το λεγόμενο οντολογικό ερώτημα, το οποίο κατηύθυνε τον φιλοσοφικό στοχασμό, για να βρεί λύση. Τί το όν; Οντολογία λοιπόν είναι η ερώτηση. Η αρχαία φιλοσοφία σε όλες της τις εκδοχές έδωσε την απάντησή της. Αυτό σημαίνει πνεύμα εξάλλου! Απάντηση. Το τελευταίο κείμενο της πλατωνικής σχολής, πρίν κλείσει με το διάταγμα του Ιουστινιανού, είχε τον τίτλο: Περί των πρώτων αρχών, απορίαι και λύσεις. Σήμερα η ημιμάθεια, εξαιτίας του Χάϊντεγκερ πιστεύει πως το ερώτημα και μόνον είναι φιλοσοφία!
Το ερώτημα γεννιέται από τα λογικά αδιέξοδα του αισθητού και σ’ αυτό παραμένει. Η απάντηση δεν βρίσκεται στο αισθητό, όπως πολύ πικρά κατάλαβε και ο ίδιος ο Χάϊντεγκερ. Η ιστορία, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία και η φαινομενολογία είναι μεταφυσικές, οι οποίες αρνούνται με πάθος οποιαδήποτε απάντηση. Η σημερινή επιστήμη είναι ένας άπειρος και βαρετός πολλαπλασιασμός του ερωτήματος για το νόημα του υπαρκτού! Το υποκείμενο και ο υπαρξισμός που ακολούθησε, εξυπηρέτησαν αυτήν την εις άπειρον επέκταση, τον πολλαπλασιασμό, την πολλαπλότητα του ερωτήματος, την ανανέωση και την διαιώνισή του.

Σήμερα, σχηματικά, η Δύση είναι ο τόπος του ερωτήματος, που δεν δέχεται όμως καμμία απάντηση εκ συστάσεως. Και η Ανατολή είναι ο τόπος της απαντήσεως, η οποία δεν δέχεται καμμία ερώτηση (Μωαμεθανισμός και Ινδουισμός είναι οι κυρίαρχες μορφές). Παρότι γίνονται πολλές ιδεολογικές προσπάθειες να ενταχθεί και η Ελλάδα στο μοντέλλο της Ανατολής, όσοι γνωρίζουν, γνωρίζουν πως η Ελλάδα γέννησε και δημιούργησε την Δύση απαντώντας σε όλα τα προβλήματα, που μεταμορφώνονται σε ταμπού και θρησκείες όσο μένουν αναπάντητα! Αυτή είναι και η ουσία της θρησκείας. Δυστυχώς η σημερινή Δύση γνώρισε πολύ γρήγορα τον Κάϊν, στο πρόσωπο του Αυγουστίνου,  ο οποίος επηρεασμένος από τον Πορφύριο, τον μαθητή του Πλωτίνου, δημιούργησε την οντολογία, η οποία κυριαρχεί μέχρι σήμερα και εισάγεται από ημιμαθείς σοφούς και στην Ελλάδα. Αποκορυφώνεται δε στον Κάντ, ο οποίος και προσπαθεί να πείσει, πως δεν είναι κάν δυνατή μία απάντηση (η μυστική ουσία της Δυτικής εκδοχής της τεχνολογίας).

Σήμερα οι Δυτικοί, για να βρούν κάποιον ορίζοντα, έχουν βαφτίσει τον Αριστοτέλη Πατέρα της οντολογίας. Στην πραγματικότητα ο Αριστοτέλης είναι όμως ο Πατέρας της ουσιολογίας! Η οποία δεν είναι ακριβώς οντολογία, και θα το δούμε αυτό επί τροχάδην.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Καταργεί το "αιτείτε και δοθήσεται".

Στο οντολογικό επίπεδο ο μεταφυσικός λόγος στηρίζεται στις έννοιες του Είναι και στα παράγωγά τους: Είναι, μή-Είναι, γίγνεσθαι. Το ενολογικό μοντέλλο στηρίζεται σε ένα μετα-οντολογικό επίπεδο, στο επέκεινα δηλ. της ουσίας και του Είναι.
Το πρωτολογικό αυτό μοντέλλο στηρίζεται στις έννοιες της ενότητος και της πολλαπλότητος (Ένα και πολλά). Το πρωτολογικό ή ενολογικό μοντέλλο προσπαθεί να εκφράσει την πρώτη Απόλυτη αρχή.

Στο κείμενο του Πρόκλου "Στοιχεία θεολογίας", στην ερώτηση ποιά είναι η πρώτη αρχή, η ενότης ή η πολλαπλοτης, η απάντηση είναι η εξής: η πρώτη αρχή είναι η ενότης, διότι κανένας τύπος πολλαπλότητος δεν θα ήταν νοητός χωρίς την προϋπόθεση μίας συστατικής μετοχής της ίδιας της πολλαπλότητος στην ενότητα! Διότι η πολλαπλότης είναι ΜΙΑ στο σύνολό της. Και είναι επιπλέον Ένα και καθένα από τα πολλά. Διότι εάν δεν ήταν Ένα, θα ήταν τίποτα. Έτσι η ΕΝΟΤΗΣ προηγείται και η πολλαπλότης ακολουθεί και εξαρτάται από την ενότητα.
Η Ενότης λοιπόν είναι η πρώτη Αρχή.

Όμως το Ένα είναι αυτό από το οποίο προέρχεται και στο οποίο τείνει το πάν, καθότι δίνει την ύπαρξη και διασώζει όλα τα πράγματα, ενοποιώντας τα, κάνοντας τα δηλ. αγαθά και τέλεια.
Ο Αριστοτέλης γειώνει κατά κάποιον τρόπο το πλατωνικό παράδειγμα, και δημιουργεί ένα πλήρες εναλλακτικό μοντέλλο.

Όπως το παρουσιάζει ο ίδιος ο Αριστοτέλης στην Μεταφ. IΙΙ, 2, 1003b 22-23, περιέχει τις παρακάτω βασικές αρχές!
«Εάν λοιπόν το όν και το Έν ταυτόν και μία φύσις, επειδή το ένα ακολουθεί το άλλο, όπως η αρχή και το αίτιο, χωρίς όμως να δηλώνονται με έναν λόγο (ορισμό) (παρότι δεν κάνει καμμία διαφορά αν τα συμπεριλάβουμε στον ίδιον ορισμό, αντιθέτως μάς βοηθά κιόλας), διότι είναι ταυτό εις άνθρωπος και άνθρωπος όπως επίσης άνθρωπος και είναι άνθρωπος (ών άνθρωπος) και δέν δηλώνει τίποτε διαφορετικό (έτερον) ο διπλασιασμός της εκφράσεως ένας άνθρωπος, σ’αυτή την άλλη, είναι ένας άνθρωπος (είναι φανερό πως το είναι του ανθρώπου δεν χωρίζει από την ενότητα του ανθρώπου ούτε στην γένεση ούτε στην φθορά, και το ίδιο ισχύει και για το Ένα). Είναι φανερό επομένως πως η πρόσθεση δηλώνει το ίδιο πράγμα (επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα) και ουδέν έτερον το ένα από το όν».

Έτσι το Εν δεν νοείται πλέον επέκεινα της ουσίας, σαν να προέρχεται δηλ. το Είναι από το Ένα. Το έν και το όν ταυτόν και μία φύσις (δηλ. μία πραγματικότης), επειδή όμως η πρωταρχική σημασία τού Eίναι, για τον Αριστοτέλη, στην οποία συγκλίνουν όλες οι υπόλοιπες, είναι η ουσία, επιμένει (Μεταφ. IV 2 1003 b 32-33)! «Ακόμη δέ η εκάστου ουσία έν εστίν καί όχι κατά συμβεβηκός (τυχαίως) καί παρομοίως δέ αυτή η ουσία είναι όν τι (ένα όν)».
Έτσι λοιπόν ο Αριστοτέλης αδειάζει ολοκληρωτικώς και εκμηδενίζει όλες τις συνέπειες των εννοιών που ήταν δεμένες με την Ενολογία του Πλάτωνος, παρουσιάζοντάς τες σαν εξαρτώμενες από την θεωρία του Είναι.

Κάτι που θα δούμε λεπτομερώς στην συνέχεια.
(Συνεχίζεται)

Αμέθυστος

7 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''Το τελευταίο κείμενο της πλατωνικής σχολής, πρίν κ λ ε ί σ ε ι με το δ ι ά τ α γ μ α του Ι ο υ σ τ ι ν ι α ν ο ύ, είχε τον τίτλο: Περί των πρώτων αρχών, απορίαι και λύσεις.''.


Η ιδιωτική αυτή και πλατωνική σχολή,η Ακαδήμεια των Αθηνών,Αμέθυστέ μου,δε διέκοψε τη λειτουργία της κατά το 529,όπως σημειώνεις άνωθι,από διάταγμα του Αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης,Ιουστινιανού του Α'.Τα μαθήματά της διεξήγοντο έως και περί τα τέλη του 6ου αιώνα.Εξάλλου,ούτε οι ιστορικοί της εποχής,Προκόπιος και Μαλάλας,παρέχουν εξακριβωμένες,ασφαλείς ενδείξεις για κάτι τέτοιο,ούτε οι σχετικές εγκυκλοπαίδειες 'στα αναλυτικά λήμματά των,ούτε οι αρμόδιοι προς τούτο να αποφανθούν οριστικώς και αμετακλήτως Βυζαντινολόγοι,ούτε ο Παπαρρηγόπουλος 'στο πασίγνωστο κορυφαίο,μνημειώδες έργο του,ούτε και η αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα προσφέρει σαφέστατα την εικόνα,την επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης.Το μόνο που συνέβη,αν και μακροπρόθεσμο και ανολοκλήρωτο και αυτό και που είναι φύσει και θέσει,βεβαίως,απίθανο,αδύνατο να καταλογισθή,να επιρριφθή προκειμένου για αυτοκρατορικό σχήμα,για Αυτοκράτορα,'στον Ιουστινιανό,είναι δήμευση και επίταξη της περιουσίας,των περιουσιακών της στοιχείων.Δε σε προβληματίζει και το γεγονός,εδώ,δηλαδή,της φυγής των τελευταίων,εναπομεινάντων παγανιστών φιλοσόφων της προς την Περσία του Χοσρόη του Α' αλλά και της επιστροφής των εντός ενός,μόλις,έτους(!;)λόγω του περιβάλλοντος μη ανεκτικότητας εντός του οποίου 'βρέθηκαν περιδεείς και ενεοί εκεί,εν αντιθέσει προς το πράγματι φιλελεύθερο,α κ ό μ η και τότε,που επεκράτει,επί ''του σκοταδισμού'' της ''θεοκρατικής'' αυτής ''Αυτοκρατορίας'' των ''Βυζαντινών'',πνεύμα και κλίμα και χάριν του οποίου και επέστρεψαν,συνεχίζοντας τη διδασκαλία των;Να προσέχουμε και,ιδίως,να γνωρίζουμε επακριβέστατα και εξονυχιστικότατα,μετά πάσης βεβαιότητος και επιστημονικής αρτιότητος τι γράφουμε και τι γράφεται ένθεν κακείθεν,επομένως,αναμηρυκαζόμενο εική και ως έτυχε,από μόνη τη σκοπιμότητα καλλιέργειας και εμπέδωσης κλίματος και φρονήματος αντιχριστιανικότητος 'στους Έλληνες ανθρώπους,δίκην προπαγάνδας και για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον(εντυπωσιοθηρία και...σκανδαλοθηρία!).Ούτε να παραφιλολογούμε και να φληναφούμε 'μπορούμε,ούτε να μυθοπλάττουμε για τη συγκέντρωση επιστημονικοφανούς υλικού για μίαν ''ανατροπή'',προς παν ενδεχόμενον,της Αληθείας του Κυρίου υπό ανθρώπων επαναφοράς συγχρόνων διαφόρων ειδωλείων και πανθέων,μισοχρίστων και κοινών συκοφαντών και απατεώνων,δ ι α β ό λ ω ν.Επ'ίσης,για να διαχωρίζουμε και να διακηρύττουμε δημοσίως και προς πάσαν κατεύθυνσιν τη θέση μας ευκρινώς και αποκρυσταλλωμένη,χωρίς υπεκφυγές,πρόθεση απόκρυψης βασίμων και αντικειμενικών στοιχείων,φόβο και δισταγμό αντιπαράθεσης ή άλλο τι και με πλήρη συναίσθηση μιας ιστορικής και εθνικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης,που σήμερα εκλείπει ως επί το πλείστον και...αναζητείται.

Είναι τόσον αφελής και πρόχειρη η άποψη αυτή,η μομφή αυτή προς τον Ιουστινιανό όσον και η υποψία,η υπόνοια,ο υπαινιγμός της ιδέας,ακόμη,να 'πούμε πως ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας 'στην Πόλη του Κωνσταντίνου του Μεγάλου δεν είναι και δεν αποτελεί κ α ι καλλιτεχνική μεγαλειώδη όσο και πολιτισμική δημιουργία-πρωτοπορία ενός μεγαλεπηβόλου σχεδίου ανοικοδόμησης και εμπλουτισμού και ανανέωσής της,της εποχής,μάλιστα,εκείνης,εποχής-οροσήμου,επί αυτοκρατορίας...αυτού του Ιουστινιανού,τον οποίο σπεύδουν μερικοί,'μικρολογώντας,προχειρολογώντας,εκ του προχείρου και ανεξετάστως,να λοιδορήσουν,να καθυβρίσουν,να συκοφαντήσουν,να περιυβρίσουν,να βάλουν 'στο στόχαστρο της δίνης της αντιχριστιανικής των μανίας και εμπαθείας,των συμπλεγματικών των και εμφανώς ρατσιστικών αντανακλαστικών και δολίων,σκοτεινών κινήτρων!

amethystos είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΕΣ, Δηλ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Οι Καλύτεροι κατευθύνονται πλέον στον Χριστιανισμό.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''Περιφρονήσουν'' αντί του ''περιυβρίσουν'',εδώ.

http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/sxoles1.htm

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Προσπάθεια ερμηνείας μου της απόφανσης αυτής σου(''εκδοχές''-''όψεις''-λογισμοί):

α.'Θέλεις να 'πής πως 'στο σήμερά μας μας έχει μείνη και έχουμε μείνη μ ό ν ο με...τον κληρικαλισμό με τους ''εκπροσώπους''/''αντιπροσώπους'' του να...μας ''διδάσκη'' συνεχώς και αδιαλείπτως την...''αποστολικότητά του'';
β.Τη εξαιρέσει του μοναχικού καταφυγίου και προπυργίου (υπόθεση...εργασίας ή...πρακτικό!;)σ ύ γ χ ρ ο ν ο ς φιλοσοφικός λόγος δεν υφίσταται με διδασκάλους,καθηγητές,έστω και ακαδημα'ι'κούς,που να δύναται να μας καθοδηγήση προς,τουλάχιστον,ένα φιλοσοφικό και φιλοσοφημένο τρόπο ζωής εκτός των κοινοτυπιών και κοινοτοπιών ή (και) των προφανών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων που είδαμε και που βλέπουμε να διατρέχουν,να έχουν διατρέξη ολόκληρη τη φιλοσοφική πορεία της δυτικοευρωπα'ι'κής πρωτοπορίας-πρωτοκαθεδρίας κατά τον Εικοστό προηγηθέντα αιώνα αλλά και της νεοελληνικής κοινωνίας μας;Ή υπερβάλλω εδώ,αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα 'στην ολότητά των 'στην ή κατά την ερώτησή μου,ενώ θα έπρεπε να τη θέσω,να την έχω θέση με διαφορετικό τρόπο,αλλά και...αγωνιώντας να...υπερβώ,ανεπιτυχώς,είναι βέβαιο,τα εσκαμμένα,να...υπερπηδήσω τα...ανυπέρβλητα εκείνα ''εμπόδια/προσκόμματα''(τις βαθύτατα φιλοσοφικές προ'υ'ποθέσεις και αναγωγές) του θησαυρού της πίστεώς μας μέσω της υπερφυούς θυσίας του Κυρίου μας,ενώ δεν έχουμε καν εμπεδώση τα...στοιχειώδη;Μία...κατατόπιση,εδώ,σε παρακαλώ,καθότι συνειδητοποιώ και συνειδητοποιείς ότι 'βρίσκομαι 'σε πρόδηλη σύγχυση..
γ.Τι και πώς το εννοείς με τη λέξη ''πραγματείες'';Μήπως (και) παραδειγματικές εργασίες ικανές και άξιες και ευλογημένες ώστε να συμβάλουν με τον τρόπο των εκάστη κάθε φορά προς την κατεύθυνση μιας αληθινής θεολογικής αναγέννησής μας και...επανάστασης καθώς και ώστε να 'μπορούν κάλλιστα,φέροντας και παρέχοντας προς άπαντες εχέγγυα γνησιότητας και αρτιότητας κατά το δυνατό και εφικτό της γλωσσικής έκφρασης και φανέρωσης,να συγκρουσθούν με τις αιρετικές θέσεις-δοξασίες των καιρών μας αλλά και με το μετανεωτερικό φρόνημα-πνεύμα-ρεύμα της διάλυσης και αυτού ακόμη του...τυπικού (ενν.δυτικού)υποκειμένου;Ή,μήπως,δε γνωρίζω,αγνοώ τι σου γράφω εδώ;'Στην απόκρισή σου,παρακαλώ,να ασκήσης αμείλικτη,σκληρή,εμπεριστατωμένη,αφειδώλευτη κριτική,ούτως ώστε να διευκρινισθούν εντός μου μερικά πράγματα που,ειδάλλως και 'σε διαφορετική περίπτωση,θα...επλανώντο και θα...υπερίπταντο εντελώς αναπάντητα και...αναζητούμενα,ερευνώμενα...

Υ.Γ.Αποφαίνεσαι,έχω πολλάκις διαπιστώση,μου φαίνεται,'σε σχόλιά σου τόσο έναντι κειμένων όσο και χρηστών 'σε ένα εξατομικευμένο απολύτως επίπεδο και με ένα ύφος,λαμβάνοντας ένα ύφος...Λουθήρου,όπως ο...Λούθηρος(παρατήρηση-ερώτημα);!Ή είναι κάτι άλλο εδώ που σε ωθεί να απαντάς τοιουτοτρόπως συμφώνως και προς το θεμελιώδη σκοπό και στόχο αλλά και πνεύμα του ιστολογίου;

amethystos είπε...

Διαφορετικά απαντούμε στίς γνώμες, διαφορετικά στήν αρνητικότητα, διαφορετικά στίς ερωτήσεις.

amethystos είπε...

Η πραγματεία είναι διδασκαλία.
Κάθε δάσκαλος όταν διδάσκει παρουσιάζει μιά πραγματεία στήν οποία βρίσκονται οι πρώτες αρχές τής σχολής.
Η πραγματεία τού Δαμάσκιου είναι η τελευταία πού υπάρχει. Στήν Αθήνα μπορεί νά συνέχισαν νά υπάρχουν δάσκαλοι γραμματικής, ρητορικής , αλλά δέν μάς ενδιαφέρουν. Τήν θέση τής Αθήνας σάν πνευματικού κέντρου είχε ήδη πάρει η Αλεξάνδρεια.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αφ'ης στιγμής (εκ/ελ)λείπει κάθε άλλη διδασκαλία και οι καλύτεροι κατευθύνονται προς τον Κύριο και από τότε που η φιλοσοφία,συγκεραννύμενη και αναμιγνυόμενη με τη θεολογία του όντως όντος,αποτυγχάνει να 'βρη λογική διέξοδο και λύτρωση-θεωρία,να επιτύχη το στόχο και το σκοπό της,από τότε και εξής ανθούν και προκόπτουν με κάθε μέσο και τρόπο και μορφή οι κάθε είδους και κοπής και οι πάσης φύσεως ρήτορες-ποιητές-αμπελοφιλόσοφοι/αμπελοφιλοσοφούντες(δοκησίσοφοι και πλάνοι εν γένει τυχαρπάζοντας και τυχοδιωκτώντας ό,τι 'βρουν και 'σε ό,τι 'βρουν και όπου 'βρεθούν και όπου σταθούν..),από τότε και οι λοιποί ακολουθούν κατά πόδας και επί τροχάδην το συρμό,την ψευδωνυμία(μια ψευδεπίγραφη ολοφώτεινη ένδειξη που έχει εν πολλοίς ανεπιστρεπτί-αμαχητί γίνη,καταστή σκιώδης-επισκιασθή από πολλούς και από πολλά έως τώρα και μέχρι στιγμής..).