Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Τα μαθήματα από το Κουρδικό δημοψήφισμα: Είναι θανάσιμο λάθος να εξαρτάσαι από τον εχθρό σου…

Masoud Barzani President of the Iraqi Kurdistan Region speaks to International journalists during a press Conference in Erbil on preparing for the referendum and supporting independence in the upcoming 25 September 2017 referendum, in Erbil, Kurdistan Region of Iraq, 24 September 2017. The Kurdistan region is an autonomous region in northern Iraq since 1991, with an estimated population of 5.3 million people. The region share borders with Turkey, Iran, and Syria, all of which have large Kurdish minorities. On 25 September the Kurdistan region holds a referendum for independence and the creation of the state of Kurdistan amidst divided international support. EPA, GAILAN HAJIMasoud Barzani President of the Iraqi Kurdistan Region speaks to International journalists during a press Conference in Erbil on preparing for the referendum and supporting independence in the upcoming 25 September 2017 referendum, in Erbil, Kurdistan Region of Iraq, 24 September 2017. The Kurdistan region is an autonomous region in northern Iraq since 1991, with an estimated population of 5.3 million people. The region share borders with Turkey, Iran, and Syria, all of which have large Kurdish minorities. On 25 September the Kurdistan region holds a referendum for independence and the creation of the state of Kurdistan amidst divided international support. EPA, GAILAN HAJI
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ 

Οι Κούρδοι, πανάρχαιος λαός πάνω από 30 εκατομμύρια, εξαπατήθηκαν πολλές φορές και υπέστησαν μαζικά εγκλήματα και εκτοπισμούς που ακόμη ασκεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Λόγω πικρής ιστορικής εμπειρίας, οι Κούρδοι επαναλαμβάνουν μια ρήση: «Δεν έχουμε φίλους παρά μόνο τα βουνά»… όπου βρίσκουν καταφύγιο. 
Τον περασμένο Ιούλιο, μετά την συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Μασούντ Μπαρζανί -Πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν εντός Ιράκ στα σύνορα με Τουρκία και Συρία- γράφαμε για τις επικείμενες αναταράξεις ενόψει του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Σήμερα, το δημοψήφισμα αποτελεί κύριο ζήτημα σε διεθνή επίπεδο. Στην Τουρκία κυριαρχεί στην επικαιρότητα ενόψει και των μέτρων αντίδρασης για ακύρωση του δημοψηφίσματος και εναντίον του Μπαρζανί (πρώην στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν). 
Στην παρούσα φάση 20 χρόνων, το Ιρακινό Κουρδιστάν υπήρξε υπάκουος συνεργάτης της Τουρκίας. Η οικονομική του αυτονομία στηρίχτηκε στην εξαγωγή πετρελαίου μέσω Τουρκίας, ως μοναδικής διεξόδου και οι τουρκικές εταιρείες αναλάμβαναν διάφορα έργα εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μόλις η Κυβέρνηση Μπαρζανί προχώρησε ένα βήμα χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, η Τουρκία μετατράπηκε σε θανάσιμο εχθρό. Στις 22 Σεπτεμβρίου αποφασίζει ο Ερντογάν τα μέτρα με πιο δραστικό -αλλά απίθανο- την στρατιωτική εισβολή για ακύρωση του δημοψηφίσματος. Κάποιο οικονομικό εμπάργκο στην εξαγωγή πετρελαίου μέσω Τουρκίας είναι πιθανό για να στραγγαλίσουν οικονομικά το κρατίδιο, αλλά έτσι πλήττονται και τουρκικά συμφέροντα. Πάντως, οι τουρκικές απειλές δεν αποτρέπουν ως τώρα τον Μπαρζανί του οποίου η δημοτικότητα εκτοξεύτηκε εντός και εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν. 
Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή μεταβάλλονται. Κύριος στόχος της Τουρκίας ήταν η ακύρωση (όχι αναβολή) του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία λόγω φόβου της για πυροδότηση ενός ντόμινο που θα περιλαμβάνει τον Κουρδικό πληθυσμό στις Νοτιοανατολικές Κουρδικές επαρχίες της. Παρομοίως, το καθεστώς Άσαντ (Συρία) όπου το Κουρδικό YPG ελέγχει μια ημιαυτόνομη περιοχή. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ με εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και συνέχιση της επίθεσης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με τους Κούρδους. 
Για αυτό προστάτεψαν και εξόπλισαν τους Κούρδους, παρά την διαφωνία του νατοϊκού τους συμμάχου, της Τουρκίας. Την Ρωσία συμφέρει ένα Κουρδικό κράτος ενόσω εντείνει την ρήξη ανάμεσα στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ, γι’ αυτό προσεγγίζει τον Μπαρζανί να γεμίσει όποιο κενό δημιουργηθεί λόγω τουρκικών αντιδράσεων, ενώ το Ισραήλ βγήκε ανοιχτά υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας-ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση (21 Σεπτεμβρίου) με την οποία εκφράζει ανησυχία για τυχόν αποσταθεροποίηση λόγω του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία ενόσω η μάχη για εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζεται με την σημαντική συμβολή των Κουρδικών δυνάμεων, εκφράζοντας παράλληλα σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράκ. 
Για την Κύπρο, υπάρχει τουλάχιστον ένα μάθημα. Είναι θανάσιμο λάθος να εξαρτάται ένα μικρό κράτος από την Τουρκία. Μέχρι πριν μερικούς μήνες, η Κυβέρνηση Μπαρζανί συνεργαζόταν στενά με τον Ερντογάν αλλά πλέον επικρατεί θανάσιμη έχθρα επειδή η Κυβέρνηση Μπαρζανί κινήθηκε έξω από τις προσταγές της Τουρκίας που απειλεί να στραγγαλίσει τους Κούρδους φράζοντας την μοναδική οδό εξαγωγής του πετρελαίου τους. Στην Κύπρο, το Προεδρικό και ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρωτοστατούσαν υπέρ της κατασκευής αγωγού από την Κύπρο μέσω της Τουρκίας. Τώρα που η ΕΕ ευνοεί τον αγωγό East-Med (παρακάμπτει την Τουρκία), οι υποστηριχτές του τουρκικού αγωγού σιώπησαν, αλλά το μάθημα για το θανάσιμο λάθος παραμένει. 
Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Πηγή: Τα μαθήματα από το Κουρδικό δημοψήφισμα: Είναι θανάσιμο λάθος να εξαρτάσαι από τον εχθρό σου… http://mignatiou.com/2017/09/ta-mathimata-apo-to-kourdiko-dimopsifisma-ine-thanasimo-lathos-na-exartase-apo-ton-echthro-sou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: