Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος - Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Α’ – Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;


Και να μην πει κανείς: “Εγώ έχω λάβει το Χριστό με το άγιο βάπτισμα”, αλλά ας μάθει ότι δεν λαμβάνουν το Χριστό με το βάπτισμα όλοι όσοι βαπτίζονται. Λαμβάνουν μόνοι αυτοί που είναι είτε βεβαιόπιστοι και έχουν γνώση τέλεια είτε αυτοί που τακτοποίησαν τον εαυτό τους, καθαρίζοντας τον από πριν και έτσι βαπτίζονται. Και τούτο το γνωρίζει αυτός που ερευνά τις Γραφές, από τους αποστολικούς λόγους και πράξεις. Γιατί έχει γραφεί: “ Όταν άκουσαν οι απόστολοι που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, ότι η Σαμάρεια έχει δεχτεί το λόγο του Θεού, έστειλαν σε αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αφού κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, προσεύχονταν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα οι Σαμαρείτες. Και δεν είχε λάβει ακόμη κανένας το Άγιο Πνεύμα, υπήρχαν δε, μόνο βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε έβαζαν τα χέρια τους επάνω τους, και ελάμβαναν το Άγιο Πνεύμα”.

Είδες πως δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται; Έμαθες από τους Αποστόλους, πως κάποιοι που αν και πίστεψαν και βαπτίστηκαν, δεν ‘ντύθηκαν’ το Χριστό, με το βάπτισμα; Γιατί, εάν αυτό είχε γίνει (να ‘ντυθούν’ το Χριστό), δεν θα προσεύχονταν μετά και θα έβαζαν τα χέρια τους οι Απόστολοι σε αυτούς. Λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα, τον Κύριο Ιησού ελάμβαναν. Γιατί, δεν είναι άλλο ο Χριστός και άλλο το Άγιο Πνεύμα. Και ποιος το λέει αυτό; Ο ίδιος ο Θεός Λόγος, μιλώντας στην Σαμαρείτιδα: 
Είναι Πνεύμα ο Θεός”. Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι”…

Πηγή: Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, “Βίβλος των Ηθικών”, Λόγος Ι΄

Β’ – Περι αυτών που νομίζουν πως έχουν το Άγιο Πνεύμα

Να και πάλιν εγώ απευθύνομαι προς αυτούς που λέγουν ότι έχουν Πνεύμα Άγιον, δίχως να το γνωρίζουν, και νομίζουν ότι το απέκτησαν με το Θείον Βάπτισμα μέσα τους. Νομίζουν ότι έχουν τον θησαυρόν (Β’ Κορ. 4, 7), αλλά όμως καταλαβαίνουν ότι ο εαυτός τους είναι εντελώς άδειος από αυτόν. Προς εκείνους που ομολογούν ότι εις το άγιον Βάπτισμα δεν αισθάνθηκαν τελείως τίποτε, αλλά πιστεύουν ότι από τότε η δωρεά του Θεού κατοίκησε μέσα τους και μέχρι τώρα υπάρχει μέσα εις την ψυχήν τους, δίχως να την καταλαβαίνουν και να την αισθάνωνται. Και όχι μόνον προς αυτούς (απευθύνομαι) αλλά και προς εκείνους που λέγουν ότι δεν έλαβαν ποτέ καμμίαν αίσθησι της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος δια της θεωρίας και αποκαλύψεως, αλλά μόνον με την πίστι και τον λογισμό. Και δεν εδέχθησαν την Χάρι δια της εμπειρίας αλλά την κρατούν μέσα τους με την ακρόασι των θείων λόγων.

Θα παραθέσω, λοιπόν, όσα λέγουν, και άκουσε τι ισχυρίζονται αυτοί οι δήθεν σοφοί και επιστήμονες (Δευτ. 1, 13. Πρβλ. Ησ. 5, 21) κατά την γνώμη τους: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, λέγει ο Παύλος, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. 3, 27). Τι λοιπόν; Δεν είμεθα κι εμείς βαπτισμένοι; Εάν βαπτισθήκαμε, είναι φανερόν, όπως λέγει ο Απόστολος, ότι έχομεν ενδυθή τον Χριστόν. Αυτός είναι ο πρώτος ισχυρισμός τους και η απόδειξίς του, δια του αγιογραφικού χωρίου.

Τι θα μπορούσαμε να απαντήσωμε, όχι εμείς, αλλά το Άγιον Πνεύμα, προς αυτούς; Αυτό το ένδυμα, τι λέτε ότι είναι, άνθρωποι, ο Χριστός; Ναι, λέγουν. Ο Χριστός δηλαδή είναι κάτι -δια να ομιλήσω κι εγώ σαν άφρων προς ανόητους- ή δεν είναι; Είναι κάτι, βεβαίως θα πουν, εάν δεν έχουν χάσει τελείως τα λογικά τους. Εάν, όμως, ομολογείτε ότι είναι κάτι, πέστε τι είναι. Δια να διδάξετε πρώτα τους εαυτούς σας να μην ομιλούν σαν άπιστοι, αλλά σαν πιστοί. Τι άλλο, βεβαίως, είναι ο Χριστός αν όχι Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε αληθινά τέλειος άνθρωπος; Αφού το παραδέχεσθε, αυτό, πέστε μας και για ποιον λόγον έγινε ο Θεός άνθρωπος; Οπωσδήποτε, σύμφωνα με την διδασκαλία των Θείων Γραφών και τα ίδια τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν συνεχώς -ακόμη κι αν εσείς τα αγνοείτε μη θέλοντας να τα ακούσετε- για να κάνη τον άνθρωπον Θεόν (Ιω. 1, 12. Γαλ. 4, 5). Και με ποιον τρόπον κατεργάζεται την θέωσι του ανθρώπου; Δια της σαρκός ή δια της Θεότητός Του; Βεβαίως δια της Θεότητος. «Η σαρξ ουκ ωφελεί ουδέν. το πνεύμα εστιν το ζωοποιούν» (Ιω. 6, 63). Εάν, λοιπόν, δια της Θεότητός Του εθέωσε πρώτα την σάρκα την οποία προσέλαβε, και εμάς όλους μας ζωοποιεί όχι με την φθαρτή σάρκα, αλλά με την θεωθείσα σάρκα Του. Ώστε ποτέ και με κανένα τρόπο να μην τον θεωρήσωμε άνθρωπο αλλά να Τον ομολογήσωμε ένα Θεόν τέλειον με δύο φύσεις -διότι ένας είναι ο Θεός- επειδή το φθαρτόν κατεπόθη υπό της αφθαρσίας (Α’ Κορ. 15, 54), και το σώμα δεν αφανίσθηκε από το ασώματον, αλλά το σώμα ηλλοιώθη τελείως και μένει ασύγχυτον, αρρήτως αναμεμιγμένο και ενωμένο με την Τριαδική Θεότητα, δια μίξεως αμίκτου, ώστε να προσκυνείται ένας Θεός σε τρία Πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Και καμμία προσθήκη να μη γίνη εις τον αριθμό των Προσώπων, λόγω της ενανθρωπήσεως, ούτε να υποστή καμμίαν μεταβολήν η Αγία Τριάς εκ του ανθρωπίνου σώματος.

Δια ποιον λόγον τα λέγω αυτά; Δια να γνωρίσης εκ των προτέρων αυτά που ωμολόγησες, όταν σε ρώτησα. Να μη παρεκκλίνης εξ αγνοίας από την ευθείαν οδόν των νοημάτων και εμάς να κουράσης και εις την ψυχήν σου να προσθέσης περισσότερον κρίμα.

Πάλιν, όμως, θα σου υπενθυμίσω με συντομία όσα είπαμε, δια να γίνουν κατανοητά και αυτά που θα πω παρακάτω. Είναι, λοιπόν, ο Χριστός. Τι είναι όμως; Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε και τέλειος άνθρωπος, αληθινά. Και έγινε άνθρωπος -που δεν ήτο πριν- δια να κάνη Θεόν τον άνθρωπον - που ποτέ προηγουμένως δεν είχε γίνει. Και μας εθέωσε και θα μας θεοποιεί όχι μόνον δια της σαρκός Του. Διότι αυτή δεν χωρίζεται. Πρόσεχε τώρα και απάντησέ μου με σύνεσι καθώς θα σε ρωτώ (Σοφ. Σειράχ 5, 12). Εάν οι βαπτισμένοι ενδύονται τον Χριστόν (Γαλ. 3, 27), τι είναι αυτό που ενδύονται; Ο Θεός. Και αυτός που εφόρεσε τον Θεόν δεν καταλαβαίνει νοερώς και δεν βλέπει τι εφόρεσε; Αυτός που είναι γυμνός και ενδύεται καταλαβαίνει το ένδυμα και το βλέπει. Και αυτός που είναι γυμνός εις την ψυχήν, όταν ενδύεται τον Θεόν δεν τον καταλαβαίνει; Εάν δεν αισθάνεται ο ενδυόμενος τον Θεόν, τι τέλος πάντων εφόρεσε; Λοιπόν, για σένα ο Θεός δεν είναι παρά ένα τίποτε! Διότι αν ήτο κάτι, αυτοί που θα τον εφορούσαν, θα Τον καταλάβαιναν. Διότι, όταν δεν ενδυόμεθα τίποτε, δεν καταλαβαίνομε τίποτε. Ενώ, όταν ενδυόμεθα κάτι εμείς οι ίδιοι, ή κάποιοι άλλοι μας ενδύουν, το καταλαβαίνομε πολύ καλά, εάν βέβαια οι αισθήσεις μας λειτουργούν σωστά. Διότι μόνον οι νεκροί δεν καταλαβαίνουν όταν τους ενδύουν και φοβούμαι μήπως και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά είναι πράγματι νεκροί και γυμνοί. Και έτσι απαντήθηκε το ζητούμενο.

Πηγή: ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΛΟΓΟΣ ΗΘΙΚΟΣ E’ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1999


ΣΧΟΛΙΟ :"Ἑνὶ δὲ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ. 8 διὸ λέγει· ἀναβὰς εἰς ὕψος ᾐχμαλώτευσεν αἰχμαλωσίαν καὶ ἔδωκε δόματα τοῖς ἀνθρώποις. 9 τὸ δὲ ἀνέβη τί ἐστιν εἰ μὴ ὅτι καὶ κατέβη πρῶτον εἰς τὰ κατώτερα μέρη τῆς γῆς; 10 ὁ καταβὰς αὐτός ἐστι καὶ ὁ ἀναβὰς ὑπεράνω πάντων τῶν οὐρανῶν, ἵνα πληρώσῃ τὰ πάντα. 11 καὶ αὐτὸς ἔδωκε τοὺς μὲν ἀποστόλους, τοὺς δὲ προφήτας, τοὺς δὲ εὐαγγελιστάς, τοὺς δὲ ποιμένας καὶ διδασκάλους, 12 πρὸς τὸν καταρτισμὸν τῶν ἁγίων εἰς ἔργον διακονίας, εἰς οἰκοδομὴν τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, 13 μέχρι καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως καὶ τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ"  

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ημέρα της Πεντηκοστής τι έλαβαν οι απόστολοι, το Πνεύμα του Κυρίου, τον Χριστό;

amethystos είπε...

Τό Αγιο Πνεύμα. Τό κείμενο όμως τονίζει τήν προυπόθεση. Καί λόγω τής προυπόθεσης είναι τό Πνεύμα τής αληθείας. Ο Παράκλητος. Στόν δεύτερο λόγο περί τού Αγίου Πνεύματος τού Αγίου Γρηγορίου τού Παλαμά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει σχετικά:

Θεὸς τὸ Πνευμα τὸ Άγιον, μέσον αγεννήτου καὶ
γεννητου καὶ δια
Υιού τω Πατρὶ συναπτόμενον· Πνευμα Θεου λέγεται,
Πνευμα
Χριστου, νους Χριστου, Πνευμα Κυρίου, αυτοκύριος,
Πνευμα
υιοθεσίας, αληθείας, ελευθερίας, σοφίας (καί γάρ ποιητικὸν τούτων
απάντων)·

ποιητικόν τούτων απάντων, λέει ο Άγιος είναι το Άγιο Πνεύμα, και της υιοθεσίας και της ελευθερίας και της σοφίας.

amethystos είπε...

Καί γιά τήν Πεντηκοστή τί λέει; Περιττή η ενσάρκωση;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ζητάω να μου πεις τι λέει το κείμενο εδώ;Πως να εννοήσουμε αυτό το ποιητικόν τούτων απάντων;

amethystos είπε...

Τήν φωτίσαμε τήν ημέρα τής Πεντηκοστής; Χωρίς νά μάς φωτίσει; Γιά τήν Πεντηκοστή ενδιαφέρθηκες! Ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Το ποιητικόν τούτων απάντων είναι άσχετο με την Πεντηκοστή;

amethystos είπε...

Tί λέει ο Αγιος Δαμασκηνός; Λέγεται.
Περί τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού η μέν τών θαυμάτων δύναμις τής θεότητος αυτού υπήρχεν ενέργεια, η δέ χειρουργία καί τό θελήσαι καί τό ειπείν" θέλω,καθαρίσθητι" τής ανθρωπότητος αυτού υπήρχεν ενέργεια.
...Ούτω καί Πνεύμα μεμαθηκότες Θεού τό συμπαρομαρτούν τώ Λόγω καί φανερούν αυτού τήν ενέργειαν ού πνοήν ανυπόστατον εννοούμεν, αλλά δύναμιν ουσιώδη,αυτήν εφ' εαυτής εν ιδιαζούση υποστάσει θεωρουμένην...καί τού Λόγου, ώ συμπαρομαρτεί...
Πιό αναλυτικά στόν Αγιο Γρηγόριο Παλαμά.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η Πεντηκοστή δε συνέβη άπαξ;Από την άλλην,η δωρεά δε δίδεται 'ς τους αξίους και μόνον κατά το μέτρον της επιγνώσεως/αναβάσεως/συγκαταβάσεως της θείας οικονομίας(δηλαδή των ατελευτήτων βαθμίδων της θεοπτίας και του νοός Κυρίου που είναι και το αυτοφώς-δεν λέγεται ''αυτοσυνειδησίας'' ή έστω επινοίας/δημιουργικής φαντασίας-συνειδήσεως ενός νεοβυζαντινισμού ή χριστιανικής εν γένει ταυτότητος ακόμ'-ακόμα..)και του πληρώματος της καθολικής πίστεως;Το ''Χάριτι εστέ σεσωσμένοι'' σου λέει κάτι;Δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε.Δε 'μπορούμε να εγκαταλείψουμε το Δωρεοδότη,να προδώσουμε το θείο λόγο χάριν του σχήματος,να διαβούμε το Ρουβίκωνα εξ αιτίας μιας αστοιχειώτου ματαιοδοξίας που μας στέλλει παρευθύς 'στον Καιάδα της ανομίας,αμαρτίας,της αδαμιαίας πτώσεως(κατάστασις χωρίς επιστροφή για τους νεκρούς του κόσμου τούτου).Επιβάλλεται μεγάλη προσοχή(ευδιακρισία)κατά την ερμηνεία,κύκλος συμμελέτης και πραγματική επισκοπή προς ολοκλήρωσιν του μοντέρνου ανθρώπου των παθών και των ελαττωμάτων,αμπλακημάτων και πλανών(το εξ αίφνης βεβαίως εδώ κυρίαρχ'όπως και η αυτοβεβαίωσις/αυτοαναίρεσις/αντίφασις προς εαυτόν και αλλήλους).

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η σχέση του ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Πεντηκοστής;

Καλούμαστε κατά τον Άγιο Συμεών να γίνουμε - πλην της ενσαρκώσεως βεβαίως - θεοτόκοι;

Εικονίζει το Άγιο Πνεύμα τον Λόγο και ο Λόγος τον Πατέρα;

Εξηγεί για τον Λόγο το Άγιο Πνεύμα;

Όρος της ενώσεως μας με τον Χριστό είναι η ομοίωσης, η τελεία ομοίωσης με Αυτόν, και όρος της ομοιώσεως αυτής είναι η θεωρία των θείων νοημάτων και της δόξας Του Κυρίου κατά την Χάρι του Αγίου Πνεύματος και όχι κατά το φανταστικό του νοός μας;

Πώς ενσωματωνόμαστε στο σώμα του Χριστού;

Εν τέλει, εάν ο Λόγος και το Άγιο Πνεύμα είναι δυνάμεις του Πατρός, εν ιδία όμως υποστάσει θεωρουμενες, τι προσφέρει ο σαρκωθείς Λόγος και τι το Άγιο Πνεύμα;

amethystos είπε...

Μετείχε καί η Θεοτόκος στήν Πεντηκοστή.

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο Άγιος Συμεών: "Διά τουτο ουν πάλιν εαυτούς διά της
σωτηρίου μετανοίας ανακαλεσώμεθα, πάντα ποιουντες καί πράττοντες οσα Χριστω
υπάρχει ευάρεστα, ινα καί παρ’ αυτού σφραγισθέντες του λοιπου αφοβοι βιωσώμεθα· ου
μόνον δέ αλλά καί εκ χειρός αυτου λάβωμεν ελεος καί αξιοι γενέσθαι αξιωθωμεν τη9ς
γνώσεως των μυστηρίων Χριστου, γνώσεως δέ λέγω ου της εν λόγω μόνο καί ακοή
παραδιδομένης, αλλά της εργω καί πράξει θεωρουμένης."

"παρ αυτού σφραγισθέντες", "εκ της χειρός αυτού λάβωμεν έλεος" λέει. Ο ίδιος ο σαρκωθείς Λόγος μας σφραγίζει με το Πνεύμα Του. Το θείο εκτύπωμα, λέει ο Άγιος, είναι οι μακαρισμοί του Χριστού.

amethystos είπε...

Eυχαριστούμε. Ο Αγιος Συμεών θάπρεπε νά είναι τό αλφαβητάριό μας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η Αλφαβήτα καλό είναι να παρα-κρατήται 'στο συρτάρι(ή 'στο ράφι αναλόγως..),όταν,άγευστοι εμπειρίας(εμπειρικής γνώσεως),μας πιάνει περιέργεια(επιθυμούμε να δοξασθούμε-εις μάτην βεβαίως..-αντιγράφοντας ίσως συνοδεία ενός ολοκρύου κόφφι αντί να καθρεπτισθούμε και να κοιτάξουμε τον εαυτό που εναπέμεινεν ύστερ'από τη φοβερή διάλυση των λέξεων αλλά και φρασιδίων 'στα ίσια)να μάθουμε όσα δε χωρεί ο νους.Θα 'μπορούσες να μας 'πης πηγή και ταυτότητα;Ή θα μείνη εν κρυπτώ και παραβύστω ες αεί κ'αιωνίως(δεν κάνει να νεμώμεθα χωρίς να μοιραζώμεθα 'ξές..);

amethystos είπε...

Οταν....