Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η... ευαίσθητη Κομισιόν κοιμάται


Image result for Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγάΤο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά έχει εκδηλωθεί προ εβδομάδων, αλλά κάθε ημέρα που περνάει οι διαστάσεις του αποδεικνύονται μεγαλύτερες. Και, παρά την αρχική προσπάθεια να διατηρηθεί σε «ελεγχόμενο» πλαίσιο η ανησυχία, κατέστη εμφανές ότι πρόκειται περί σοβαρότατης απειλής!

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι δεκάδες εκατομμύρια είναι τα αβγά που έχουν μολυνθεί με το επιβλαβές εντομοκτόνο και διακινούνται ανά την Ευρώπη. Η λίστα των «μολυσμένων» χωρών μεγαλώνει και αυτή καθημερινώς, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες συλλήψεις. Από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία έως την Ισπανία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ελβετία ο διατροφικός εφιάλτης ταξιδεύει μέχρι και στο μακρινό Χονγκ Κονγκ...

Εν όψει αυτής της κατάστασης, η οποία απειλεί να επεκταθεί -όπως φαίνεται- και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, θα περίμενε κανείς να σημάνει πραγματικός συναγερμός. Αν τις πρώτες ημέρες είχαν γίνει λανθασμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος του προβλήματος, αυτό δεν ισχύει πλέον. Επομένως, αυτή η ολιγωρία θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει τη θέση της σε μια γιγάντια κινητοποίηση.

Δυστυχώς και περιέργως, όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Με τεράστια έκπληξη πληροφορούμαστε ότι αρχικά η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύσκεψη» για την αντιμετώπιση του σκανδάλου στις... 26 Σεπτεμβρίου, την οποία τελικώς όρισε για τις αρχές του μήνα!

Ακόμη και έτσι, η καθυστέρηση αυτή -αφού πρώτα τελειώσουν τις διακοπές τους οι πάσης φύσεως αξιωματούχοι- είναι απαράδεκτη και ύποπτη. Η δικαιολογία ότι πρέπει να συγκεντρωθούν προηγουμένως όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι φαιδρή. Μάλιστα, αν συνδυαστεί με την παρατηρούμενη προσπάθεια εφησυχασμού και υποβάθμισης του κινδύνου για την υγεία των πολιτών, τότε βγαίνουν άλλα συμπεράσματα.

Αναρωτιέται κανείς τι θα συνέβαινε αν στο επίκεντρο ενός τέτοιου σκανδάλου, αντί της Γερμανίας και της Ολλανδίας με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και σε αυτόν τον τομέα, βρισκόταν η Ελλάδα. Δεν υπάρχει προφανώς καμιά αμφιβολία για τη σπουδή που θα επιδεικνυόταν και την αυστηρότητα με την οποία θα αντιμετωπιζόταν! Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, που σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιεί πολλά μέτρα και σταθμά, δεν μπορεί να έχει μέλλον...

Πηγή "Δημοκρατία"

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: