Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Βαρκελώνη: οι πραγματικοί δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης κατάφεραν να διαφύγουν από την Ισπανία

Ξεχάστε το παραμύθι γιά να κοιμηθείς όρθιος, για αγόρια 17 και 18 χρονών που καταφέρουν να νοικιάσουν ένα βαρύ όχημα χωρίς έγκυρη άδεια οδήγησης, και με τη βοήθεια νέων ηλικίας μόλις 22 και 24 ετών, οργανώνουν μια θανατηφόρα τρομοκρατική επιχείρηση στο κέντρο μιας μεγάλης τουριστικής πόλης κάτω από βίντεοεπιτήρηση.  
Αποδεικνύεται, από σίγουρη έγκυρη πηγή, ότι οι πραγματικοί δράστες αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης είναι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καταφέρει να θολώσουν τα νερά και να αναχωρήσουν από το ισπανικό έδαφος για τη Γαλλία, όπου τους ανάλαβε ένα εξειδικευμένο κύτταρο στην εκδιήθηση. 

Μετά την διαφυγή τους, «φανατικοί» με μαχαίρι έδρασαν  στο Wuppertal στη Γερμανία και στο Τουρκού στη μακρινή Φινλανδία. 

Ειδικοί επικαλούνται ένα συντονισμό, μια λογιστική, μια ικανότητα να θολώσουν τα ίχνη και μια ικανότητα χειραγώγησης που ανήκουν στις δυνατότητες μιας υπηρεσίας πληροφοριών μιας «σύμμαχου» δύναμης και δεν απορρίπτουν καμία πίστα. 

Ένας από τους υπόπτους που κρατιέται από τις ισπανικές αρχές, Ιντρίς Ουκαμπίρ (28 ετών), αρνήθηκε τη συμμετοχή του δηλώνοντας ότι τα χαρτιά του χρησιμοποιήθηκαν από τον μικρό αδελφό του Μούσα, έναν ανήλικο  (γεννήθηκε το 2000) για την ενοικίαση ενός οχήματος.

Οι μαροκινές υπηρεσίες, με βάση τις πληροφορίες  του Ιντρίς Ουκαμπίρ στο λογαριασμό του στο Φατσοβιβλίο (Facebook) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρομοκράτη για τον απλό λόγο ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις του ήταν εκκλήσεις για μια ένοπλη εξέγερση στην περιοχή του Ριφ , η οποία μαστίζεται εδώ και μήνες από σοβαρές πολιτικές αναταραχές. Και έτσι, μεταβίβασαν τη καρτέλα του με τη μάλλον ασυνήθιστη αναφορά «τρομοκράτης του Ριφ» στους Ισπανούς ομολόγους τους. 

Ωστόσο, τίποτα στη διαδρομή του νεαρού άνδρα δεν αφήνει να προβλέπει κανένα ταξίδι στη Λιβύη ή στο Λεβάντε ή στο Ιράκ. Περαιτέρω, δεν είχε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τη θρησκεία, ακόμη και κατά μια περίοδο κράτησης του, το 2012.
Πιο ανησυχητικό ακόμα, κανένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν από την ισπανική αστυνομία, είχε οποιοδήποτε δικαστικό προηγούμενο και ακόμα και το ισοδύναμο της διάσημης καρτέλας  S (Σ).

Αναμφίβολα, η επίσημη έκδοση αυτής της πολλοστής επίθεσης με αυτοκίνητο-κριός δεν ευσταθεί. 

Προφανώς, θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις σαν αυτή στην Ευρώπη, των οποίων ο στόχος φαίνεται να προκαλεί σύγχυση και διαίρεση δείχνοντας με το δάκτυλο έναν χρήσιμο αποδιοπομπαίο τράγο και να ανοίξει μια νέα σύγκρουση μετά την πλήρη και προφανή αποτυχία του πολέμου στη Συρία και το ολοκληρωτικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κορυφή του Κράτους των ΗΠΑ.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 19.8.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: