Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Οργή στο Μαξίμου για την «προβοκάτσια Τόμσεν».

«Μα τι παιχνίδι παίζει, επιτέλους, ο Τόμσεν;», φέρεται να φώναξε οργισμένος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος όταν έγινε σαφές το «παιχνίδι» του ΔΝΤ με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Στο Μαξίμου η οργή έχει χτυπήσει «κόκκινο» μ' αυτό που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ονομάζουν«προβοκάτσια Τόμσεν», δηλαδή την πραξικοπηματική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται το πλαφόν του δημόσιου χρέους.

Κεντρική ή Γενική κυβέρνηση;

Όπως αποκάλυψε χτες το βράδυ το CNN Greece, το ΔΝΤ στο κείμενο του Μνημονίου άλλαξε με πραξικοπηματικό τρόπο τη βάση αναφοράς για τον τρόπο υπολογισμού του δημόσιου χρέους για τα έτη 2017 και 2018. Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και «θεσμοί» το χρέους επ’ ουδενί μπορεί να ξεπεράσει τα 325 δισ. ευρώ. Μόνο που ενώ στην αρχική συμφωνία το πλαφόν σχετιζόταν με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης -όπως υπολογίζεται διεθνώς το χρέος-, στο κείμενο του ΔΝΤ το πλαφόν σχετίζεται με το χρέος τη Κεντρικής Κυβέρνησης!

Η διαφορά είναι ότι το χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης είναι σχεδόν 327 δισ. ευρώ ενώ αυτό της Γενικής περίπου 310 δισ. ευρώ. Με το «έτσι θέλω» το ΔΝΤ αφαίρεσε από την Ελλάδα τη δυνατότητα να δανειστεί 15 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για φτιαχτεί το ταμειακό «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την περίοδο που θα ακολουθήσει το τυπικό τέλος του προγράμματος. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θα χρειάζεται ένα ταμειακό αποθεματικό που θα διασφαλίζει την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Δημοσίου, δίνοντας στον ΟΔΔΗΧ τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται τη δανειοδότηση από τις αγορές με βιώσιμους όρους.

Τι λέει η κυβέρνηση

Κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής το ζήτημα και δεν διέλαθε της προσοχής των αρμοδίων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το κυβερνητικό επιτελείο είχε επισημάνει το ζήτημα σε μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι Ευρωπαίοι συμμερίστηκαν την αγανάκτηση της ελληνικής πλευράς –προφανώς όχι στην ίδια ένταση. Από την κυβέρνηση δεν γίνεται σαφές αυτή τη στιγμή αν «παιχνίδι» του ΔΝΤ μπορεί να ανατραπεί.

Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, καταλογίζουν στον Πολ Τόμσεν εσκεμμένη προσπάθεια εκτροχιασμού του προγράμματος και υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τη λεγόμενη «προβοκάτσια» με το χρέος.

Κανονικά η έξοδος στις αγορές

Παρά τη στάση του ΔΝΤ, η προσπάθεια για έξοδο στις αγορές συνεχίζεται κανονικά. Η αποπληρωμή 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ ανοίγει χώρο για νέο δανεισμό. Άλλωστε οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την πολύ αρνητική έκθεση του ΔΝΤ που θα κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ωρών. Σήμερα, όμως, αναμένεται μια πολύ θετική έκθεση από τον διεθνή οίκο Stnadard & Poor’s η οποία θα δώσει ώθηση στο υπό έκδοση ελληνικό πενταετές ομόλογο.

Πηγή: CNN.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: