Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Παράλογα φορολογικών δηλώσεων: Φόρος 3.237 ευρώ για εισόδημα 921 ευρώ.

Εξοντωτικά χαράτσια προκύπτουν φέτος από την αυτόματη εκκαθάριση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων σε χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων, οι οποίοι το 2016 είχαν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα από ενοίκια και ακόμη πιο πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή από οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ.

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, παρουσιάζει παραδείγματα, όπου

φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν ποσά φόρων υπερδιπλάσια έως και τριπλάσια των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Παραδείγματα:

Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 600€ από ενοίκια και 321€ από περιστασιακή απασχόληση δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921€ για όλο το 2016 με κύρια κατοικία 27 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.500 κ.ε. παλαιότητας 7 ετών προέκυψε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 3.236 ευρώ.

Άλλος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ 1.300 κ.ε. 11ετίας προέκυψε φόρος 3.620 ευρώ.

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, επειδή τα εισοδήματα αυτά είναι πολύ χαμηλά οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όταν εκκαθαρίζουν τις δηλώσεις προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή παίρνουν υπόψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000€ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο ή των 2.500 που ισχύει για τον έγγαμο και προσθέτουν στο ποσό αυτό επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή αυτοκίνητο. Στην συνέχεια η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου η οποία ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.636 - 9.545 ευρώ αλλά με την κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης επιβαρύνεται με φόρο 22% και επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%.

Αυτή η υπεροφορολόγηση είναι άδικη και αντισυνταγματική. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος με δυσμενέστερο τρόπο σε σχέση με άλλους οι οποίοι δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα μόνο από ακίνητα και περιστασιακή απασχόληση αλλά δεν φορολογούνται ως επιχειρηματίες αλλά ως μισθωτοί
.

Πηγή: CNN.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: