ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ S-300 ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από άλλη μια ταπεινωτική για τον Ελληνισμό υπαναχώρηση. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας συμφωνήσει με την Ρωσία για την αγορά S-300, δέχτηκε σφοδρό επικοινωνιακό πόλεμο από την Τουρκία. Ο Ελληνικός τύπος της εποχής μάλιστα ανέλυε τα πιθανά σενάρια εναντίον των πλωτών μέσων που θα μετέφεραν τις αντιαεροπορικές συστοιχίες στην Μεγαλόνησο. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ είχε δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δεύτερο casus belli.
Για λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά και υπερηφάνειας η Ελλάδα έπρεπε να είχε στηρίξει την απόφαση της Κύπρου. Οι S-300 δεν θα χρησιμοποιούνταν για να καταλάβουν οι Κύπριοι τα παράλια της Τουρκίας. Αντιθέτως θα εξασφάλιζαν την αποτροπή μιας μελλοντικής επανάληψης του Αττίλα. Όσο αφορά την περηφάνεια μπορεί να μην αποτελεί ουσιώδες συστατικό κατάρτισης εθνικής στρατηγικής για όσους έχουν την ευθύνη της εξουσίας. Είναι σαφές και κατανοητό. Είναι άποψη μου όμως πως η διατήρηση της υπερηφάνειας ενός λαού είναι υπαρξιακής σημασίας. Ακόμα και εάν απαιτεί πόνο και θυσίες. Η κυβέρνηση Σημίτη ενέδωσε στις πιέσεις και εξανάγκασε τον Γ. Κληρίδη σε υπαναχώρηση. Οι S-300 οδηγήθηκαν στην Κρήτη και η Κύπρος μέχρι και σήμερα ‘’κείται μακράν’’.
Εάν υποθέσουμε πως η συμφωνία πώλησης των S-400 στην Τουρκία υλοποιηθεί, τότε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι αντιμέτωπες με μια ανυπέρβλητη απειλή. Είτε τα βλήματα που θα πωληθούν θα είναι 400, είτε 250 μιλίων εμβέλειας, η Π.Α θα χάσει το στρατηγικό της βάθος. Τα Ελληνικά F16 και τα Mirage θα στοχοποιούνται με το που βρεθούν στον αέρα. Το γεγονός αυτό δεν μας ενδιαφέρει επειδή σκοπεύουμε να εξαπολύσουμε επιχείρηση ανακατάληψης του Αιβαλί ή της Σμύρνης. Όπως δεν ενδιέφερε τους Κύπριους η απόβαση στο Kas. Μας ενδιαφέρει όμως η άμυνα των νήσων μας. Αν δεν μπορούν τα αεροπλάνα μας να υποστηρίξουν την Χίο, την Λέσβο και τα άλλα νησιά, τότε ούτε το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.
Δεν προτείνω να απειλήσουμε την Τουρκία με casus belli, σε περίπτωση αγοράς των S-400. Δεν είμαστε σε θέση για πολλούς λόγους. Και να ήμασταν, δεν είμαι βέβαιος ότι συνάδει με την τοποθέτηση μας στην διεθνή κοινότητα.
Προτείνω όμως την τοποθέτηση των S-300 σε κατάλληλα νησιά ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ισοδύναμου αεροπορικού αποκλεισμού.
Για έναν και μόνο λόγο.< Για να μην έρθει η μέρα που θα βλέπουμε τα νησιά να χάνονται χωρίς να μπορούμε καν να τα πλησιάσουμε. πηγη

national-pride