Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Handelsblatt: Τι ετοιμάζει ο Σόιμπλε για την Ελλάδα


Image result for σοιμπλεΕναλλακτικό σχέδιο για το ελληνικό πρόγραμμα επεξεργάζεται ήδη η γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείει πλέον την αποχώρηση του ΔΝΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές. 

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η στροφή του W. Schaeuble λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μια σοβαρή ρήξη με τις κατευθυντήριες γραμμές της χριστιανοδημοκρατικής ένωσης (CDU/CSU).

Δεδομένου, ότι το Βερολίνο θέλει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο, κυβερνητικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι εξετάζουν ήδη ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μία διάσωση χωρίς το ΔΝΤ. «Εάν το Ταμείο αποχωρήσει, το νυν πρόγραμμα θα τελείωνε και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο», επισήμαναν οι πηγές που επικαλείται η Handelsblatt, τονίζοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει μόνο με τον ESM όμως, διότι τα υπόλοιπα μέρη της τρόικας, δηλαδή η ΕΕ και η ΕΚΤ, «δεν είναι αρκετά αξιόπιστα».

Όσο για το ΔΝΤ, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα, με τη γαλλική κυβέρνηση να πιέζει τη γερμανική να αποδεχτεί την εξέλιξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Handelsblatt, παρατηρητές στο Βερολίνο πιστεύουν πως η στροφή του W. Schaeuble είναι τακτικισμός. Ο ίδιος άλλωστε δεν παρέλειψε να τονίσει πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα, καθώς θα χρειαστούν δεσμευτικοί κανόνες που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή της με τους όρους.

Σε μια άλλη εκτίμηση, ο W. Schaeuble ενδέχεται να προσπαθεί με τις δηλώσεις του να αυξήσει την πίεση προς το Ταμείο ώστε για να ξεκαθαριστεί θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ τελικά ίσως βλέπει με ανακούφιση την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται και ο Donald Trump να πιέσει το ΔΝΤ να μην εμπλέκεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

Το ενδεχόμενο ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το θέμα της Ελλάδας λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στο CDU/CSU, καθώς θα πρέπει είτε να εγκρίνει βοήθεια στην Ελλάδα είτε να την αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες τις Handelsblatt, ο W. Schaeuble θα συζητήσει για την Ελλάδα με τη Lagarde στο Νταβός, αν και η συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Και από αυτήν τη συνάντηση εξαρτώνται πολλά, κυρίως για τον Schaeuble, καταλήγει το δημοσίευμα.


kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: