Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η Συρία άρχισε να μυρίζει πυρηνικά όπλα

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
O πόλεμος στη Συρία δεν μπορεί να συνεχιστεί με συμβατικά όπλα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα τελειώσει πρακτικά “ποτέ”. H Ρωσία είναι αναγκασμένη εκ των συνθηκών που επικρατούν, να ρίξει βαρειά πυρομαχικά στη Συρία. Περιμένει τη Τουρκία να τη προκαλέσει. Το λάθος της Τουρκίας θα είναι να εισβάλλει στη Συρία.
Δεν συμφέρει όμως και οικονομικά τη Ρωσία να συνεχίζει αυτό το πόλεμο, στον οποίο ναί μεν νικάει αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ο πόλεμος θα πάρει 1-2 χρόνια για να τελειώσει με τους σημερινούς ρυθμούς. Δεν είναι τόσο σημαντικό αν θα απομονωθούν οι Τουρκμένοι ή αν εκδιωχθούν απο τη Συρία και έλθουν στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες. Σημαντικό είναι ότι οι εξελίξεις προχωρούν αργά και ο πόλεμος για τη Ρωσία έχει ένα κόστος, που δεν κάνει καλό στην οικονομία της. Εκτός αυτού επιβαρύνεται και η Κινεζική οικονομία. πού όπως πρώτοι είχαμε αναφέρει (βλέπετε εδώ) με τη Ρωσική οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπο τις συνθήκες αυτές, Αναμένεται σημαντική αύξηση της Ρωσικής παρουσίας στη Συρία και παράλληλα επιβαρυντικές για το περιβάλλον εξελίξεις.
Στο χάρτη φαίνονται οι δύο στρατηγικά σημαντικές περιοχές για την έκβαση του πολέμου. (3 και 4). Στη περιοχή 5 δίνεται μια στρατηγική μάχη με το Συριακό στρατό να κάνει κυκλωτικές κινήσεις γύρω απο τις περιοχές που ελέγχει η Συριακή αντιπολίτευση (πράσινη περιοχή) και το ISIL (γκρίζα περιοχή).
zcode-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: