Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Με Τσακαλώτο ή με Βαρουφάκη η χρεοκοπία θα είναι ίδια

Αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες σοβαρότητα...


Η «εκπαραθύρωση» Βαρουφάκη από την ομάδα διαπραγμάτευσης έγινε και σίγουρα με το που θα κλείσει η συμφωνία θα διωχθεί και από την κυβέρνηση. Όμως, ας δούμε τα πράγματα νηφάλια. Τι σημαίνει η αλλαγή αυτή; Τι θα αλλάξει άραγε με το να αναλάβει ο Τσακαλώτος να κάνει τις διαπραγματεύσεις και ο Σπ. Σαγιάς τον συντονισμό;
Όπως είπαν και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αρκεί αυτοί που κάνουν τα παζάρια να έχουν σαφείς εντολές. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι στραβός ο γιαλός, η κυβέρνηση στραβά αρμενίζει κι αν δεν αλλάξει δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και θα είμαστε πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο.
Καταρχάς να θυμίσουμε τι εστί Τσακαλώτος, ο υπουργός με τα κίτρινα παντελόνια που θα κάνει τη διαπραγμάτευση μετά την αναβάθμισή του.
Στα τέλη Μαρτίου σε μια συνέντευξή του είπε μεταξύ άλλων: «Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια για να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη» και σημείωσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”».
Μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, λέει ο νέος μέγιστος οικονομολόγος: «Ανάμεσα στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία είναι η επιβολή συντελεστή 60% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ».
Να θυμίσουμε ακόμη ότι αυτός που θα κάνει τα παζάρια με τους δανειστές, τους κακούς δανειστές και τις κακές αγορές έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα το πόθεν έσχες του περιλαμβάνεται μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τις 500.000 ευρώ με μεγάλο ποσό εξ αυτών να επενδύεται σε funds όπως η JP MORGAN, ή η BLACK ROCK.
Εν πάση περιπτώσει, ο Τσακαλώτος δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Μπορεί οι δανειστές να μη χωνεύουν τον Βαρουφάκη και ο νέος επικεφαλής να είναι πιο ήρεμος, πιο συμπαθής ή λιγότερο ψώνιο, όμως, υπηρέτησε εδώ και χρόνια μια λογική του ΣΥΡΙΖΑ εκτός πραγματικότητας. Ο καλοθρεμμένος και καλοσπουδαγμένος αστός κ. Τσακαλώτος απλά είδε φως και μπήκε στην Κουμουνδούρου και αν και δεν έχει καμιά σχέση με τους ακροαριστερούς «βολεύτηκε» μια χαρά στο αντιμνημόνιο με το οποίο έκαναν κι άλλοι καριέρες.
Σημασία δεν έχουν λοιπόν τα πρόσωπα, αλλά αν η... αύρα Βαρουφάκη πλανάται πάντα από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό της ασάφειας και του ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης είναι η σύσκεψη που έγινε στο υπ. Οικονομικών και οι διαρροές για τα αποτελέσματά της. Θα κάνουν, λέει, νομοσχέδιο με τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη.
Μα θα τρελαθούμε τελείως; Αυτή η λίστα δεν είναι που μας έφερε στην κατάσταση αυτή; Οι σοφιστείες του Βαρουφάκη δεν αποδοκιμάστηκαν και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να τον βλέπουν; Τι θα αναστήσει λοιπόν η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης; Τον μακαρίτη;
Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές που διαβάζουν τις ανακοινώσεις μετά τον «ανασχηματισμό» θα γελάνε ή θα κλαίνε. Και θα έχουν δίκιο να μας πιέζουν ακόμη περισσότερο.
Πράγματι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει υποχωρήσεις και σκέφτεται πως θα περάσει στο ακροατήριό του αυτές τις επώδυνες προτάσεις που θα κάνει. Είτε ο Βαρουφάκης είτε ο Τσακαλώτος να τα πάρουν τα μέτρα και να πατήσουν τις κόκκινες γραμμές το ίδιο «αγγούρι» είναι. Ας τα πάρουν επιτέλους να τελειώνουμε. Τρεις μήνες μας έπρηξαν, τρεις μήνες ο κόσμος έχει πάθει βέρτιγκο. Ας αποφασίσουν λοιπόν να κουνηθούν προτού χαθεί ακόμη περισσότερος χρόνος. Δεν είναι... Ευκλείδειο θεώρημα ο έντιμος συμβιβασμός. Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχουν πάρει εδώ και καιρό. Αλλά πως να το κάνουν όταν έχουν υποσχεθεί τόσα και τα έχουν πάρει πίσω; Και στο κάτω - κάτω γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό και ξαφνικά αποφάσισαν να τρέξουν; Ήταν ο Βαρουφάκης βαρίδι;
Με Τσακαλώτο ή με Βαρουφάκη η χρεοκοπία θα είναι ίδια αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες σοβαρότητα. Με κίτρινο παντελόνι ή με λαχούρι πουκάμισο το ίδιο κάνει για την Ελλάδα.

.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: