Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΙΤΑΛΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ : «Μας δάγκωναν και μας έταζαν χρυσό για να τους σώσουμε»

«Μας δάγκωναν και μας έταζαν χρυσό για να τους σώσουμε»
Δεν ήταν μόνο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι φλόγες με τις οποίες έπρεπε να παλέψουν οι διασώστες. Ήρθαν αντιμέτωποι και με τον- αναμενόμενο- πανικό των επιβατών, οι οποίοι μετά την πολύωρη ταλαιπωρία έφτασαν στο σημείο να…δαγκώνουν μέσα στην σύγχυσή τους τα χέρια των διασωστών, ενώ στην προσπάθειά τους να φύγουν πρώτοι από την κόλαση του Norman Atlantic, φέρεται να επιχείρησαν να «δωροδοκήσουν» τους σωτήρες τους.
«Μας προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και χρυσό, για να τους απομακρύνουμε. Υπήρχαν ακόμη και εκείνοι που από τον φόβο τους μας δάγκωναν τα χέρια. Ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση».
Μοιάζει απίστευτο, αλλά πρόκειται για, καταγεγραμμένες από την εφημερίδα «La Repubblica», μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που με εναέρια και πλωτά μέσα, συμμετείχαν στην τιτάνια επιχείρηση διάσωσης.
Οι διασώστες περιγράφουν τις σκηνές πανικού που επικράτησαν όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι και ο κόσμος έντρομος, προσπαθούσε να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το φλεγόμενο πλοίο.
«Ο καπνός έφτανε μέχρι την καμπίνα (του ελικοπτέρου). Όταν νύχτωσε, άρχισε ο πανικός. Ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλο. Άνθρωποι σε καλή κατάσταση και όμως προσπαθούσαν να παρακάμψουν την σειρά και ανέβαιναν στην γέφυρα, επιχειρώντας να περάσουν μπροστά από γυναίκες και παιδιά» διηγείται ένας διασώστης που συμμετείχε σε ολονύχτια επιχείρηση με ελικόπτερο.
Τις ίδιες εφιαλτικές σκηνές μεταφέρει και η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου που αναφέρει ότι είδε άνδρες να σπρώχνουν και να χτυπούν γυναίκες για να τις παρακάμψουν και να σωθούν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι χτύπησαν και την ίδια.
Παρόμοια και η καταγγελία του 32χρονου οδηγού, Χρήστου Περλή, ο οποίος μιλώντας σε ιταλικά μέσα, διηγήθηκε πως ο ένας προσπαθούσε να παραγκωνίσει τον άλλο, ώστε να μπει πρώτος στο ελικόπτερο.
«Οι άντρες άρχισαν να χτυπούν για να μπορέσουν να μπουν πρώτοι. Δεν σκέφτηκαν ούτε τις γυναίκες, ούτε τα παιδιά, τίποτα» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι μαζί με έναν συνεπιβάτη επιχείρησαν να βάλουν μια τάξη για να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας.
Οι ιταλικές αρχές πάντως τονίζουν ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, επαίνεσε τους διασώστες για το έργο τους, επισημαίνοντας: «αποτρέψαμε εκατόμβη».
Παράπονα και καταγγελίες για καθυστέρηση στην άφιξη των σωστικών μέσων
Μετά την τραγωδία, η διαμάχη. Τα ιταλικά μέσα αναπαράγουν καταγγελίες επιβατών που κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην άφιξη των σωστικών μέσων και αναρωτιούνται γιατί χρειάστηκε τόση ώρα για να τους προσεγγίσουν, από την στιγμή που σήμανε ο πρώτος συναγερμός.
Μια επιβάτης από την Τουρκία, υποστήριξε ότι η επιχείρηση διάσωσης δεν ήταν καλά οργανωμένη και ότι επάνω στο πλοίο υπήρχαν μόνο τρεις σωστικές λέμβοι:
«Αυτοί που βγήκαν πρώτοι, ανέβηκαν στις λέμβους, ενώ οι άλλοι έπρεπε να περιμένουν. Είχαμε βραχεί μέχρι το κόκαλο από το νερό που έριχναν για να σβήσουν τη φωτιά. Τα πόδια μας είχαν παγώσει. Ο κόσμος αναγκαζόταν να πλησιάσει στη φωτιά για να ζεσταθεί. Περιμέναμε για ώρες στους εξωτερικούς χώρους (του πλοίου)».
Ανακοίνωση σε σχέση με τις καθυστερήσεις, εξέδωσε και το συνδικάτο Unione Sindacale di Base:
«Με δεδομένο ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση σε περίπτωση πυρκαγιάς ενέχει τεράστιο ρίσκο για την ζωή των επιβαινόντων, γιατί- παρότι η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στης Κυριακής 28 Δεκεμβρίου- μπήκαν στις λέμβους μόνο 150 επιβάτες;» αναφέρει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα μπορούσαν να επέμβουν άμεσα, πλοία του πολεμικού ναυτικού, ρουμουλκά ή ελικόπτερα.
Δήμητρα Ράγια
πηγή

 ohifront.wordpress.

Δεν υπάρχουν σχόλια: