Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Θεολογία, η Ιεροσύνη είναι το μυστήριο στο οποίο με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και την επίθεση των χεριών στον χειροτονούμενο, κατεβαίνει η θεία Χάρη, τον σφραγίζει ανεξάλειπτα και τον εγκαθιστά σε έναν από τους τρείς ιερατικούς βαθμούς, Διάκονο, Πρεσβύτερο, Επίσκοπο, κάνοντας τον άξιο λειτουργό της Εκκλησίας.

ΣΧΟΛΙΟ : ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΕΞΑΛΕΙΠΤΑ Η ΧΑΡΗ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΧΑΡΙΝ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΥΧΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΤΑ ΔΩΡΑ. Ο ΙΕΡΕΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΧΑΣΑΠΗΣ.

Γιά όλους αυτούς τούς λόγους δέν έχουμε πλέον εκκλησία. Καί δέν έχουμε ούτε αληθινούς πιστούς.

Αμέθυστος

7 σχόλια:

παπά-Γιώργης είπε...

Αγαπητέ αμέθυστε,

ενώ οι συνθήκες που ορίζετε στο σχόλιό σας είναι σωστότατες, το συμπέρασμά σας ωστόσο, ολισθαίνει προς τον προτεστατνισμό. Θα επιθυμούσα λίγη περισσότερη ανάλυση στο "Δεν υπάρχει πλεόν εκκλησία"
Ευχαριστώ!

amethystos είπε...

Εάν δέν υπάρχουν Χριστιανοί, τί Εκκλησία να υπάρχει; Εάν οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι Αγιάζονται απο τους Ιερείς, τί μετάνοια να υπάρχει; Χωρίς μετάνοια δέν υπάρχει Χριστιανός. Σήμερα οι περισσότεροι απο εμάς κοινωνούμε για να πάρουμε δύναμη. Ο Ζηζιούλας κατήργησε την άφεση αμαρτιών και κανείς δέν διαμαρτύρεται. Κοινωνούμε κατευθείαν την θέωση. Και ας μήν ξεχνάμε τί είπε ο Κύριος για τους χλιαρούς Χριστιανούς.
Οι πνευματικοί πείθουν τους πάντες ότι θα τους σώσουν οι ίδιοι. Ότι τους φορτώνονται στην πλάτη τους. Και αποφεύγουν την κατείχηση. Δέν διδάσκουν κανέναν την προσευχή, ίσως γιατί δέν την γνωρίζουν. Και μέσα στον ναό. Δέν οικοδομείται κανείς πλέον, διότι απο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που δίνονται για την οικοδομή της Εκκλησίας απέμεινε, όταν υπάρχει, ο λόγος του παπά. Ας τολμήσει κάποιος σήμερα να πεί σε έναν δεσπότη ότι Εγώ μπορώ να αναλάβω την κατείχηση, την ερμηνεία του Ευαγγελίου, να διδάξω την προσευχή. Οι Χριστιανοί σήμερα είναι μόνο για φιλανθρωπίες. Ας πούμε ότι έρχεται κάποιος να δεί την αγάπη μας. Τί θα δεί;;
Έρχεται σιγά-σιγά το τέλος παπούλη.
Την ευχή σου. Αληθώς Ανέστη.

Ανώνυμος είπε...

Mωρέ συναντήσαμε και μεις έναν ιερέα, φαρισαίο χασάπη με πτυχία.
Αξέχαστος θα μας μείνει.
Τα περιγράφει ωμά ο εξ Αμεθύστων, αλλά σε πολλά έχει δίκιο. Και επειδή έχει δίκιο, με τον τρόπο που το διατυπώνει, το δίκιο του το χάνει!

Ανώνυμος είπε...

"ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΕΞΑΛΕΙΠΤΑ Η ΧΑΡΗ" γράφετε. Σωστά. Γιατί αυτή την ΑΛΗΘΕΙΑ, οι χριστιανοί την ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ; Γιατί λατρεύουμε ανθρώπους και προσωποληπτούμε υπέρ τους, αντί να μοχθούμε για την ΑΛΗΘΕΙΑ και ΜΟΝΟΝ την ΑΛΗΘΕΙΑ όπως την διαφύλαξε η Εκκλησία; Αναπάντητα ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...

Αφού η Χάρη της Ιερωσύνης είναι "ανεξάλειπτη" τότε για ποιο λόγο η Εκκλησία θέσπισε "επιτίμια" για τον κλήρο; Για ποιο λόγο πολλοί Άγιοί μας όταν μιλούν για την Ιερωσύνη παροτρύνουν τους κληρικούς που έπεσαν σε βαριά αμαρτήματα να κρεμάσουν το πετραχήλι τους και να πάψουν να υπηρετούν το Θυσιαστήριο; Αν η Χάρη ήταν ανεξάλειπτη τότε δεν θα υπήρχε καθόλου ανάγκη Μετανοίας.

Ας μην παραξενευόμαστε λοιπόν με τα συλλείτουργα και τις συμπροσευχές όπως υποστηρίζει και ο Αμέθυστος. Ο κληρικαλισμός έχει πολύ βαθιές ρίζες. Ίσως να ήταν εντονότερος σε παλαιότερες εποχές π.χ. εποχή των Κολλυβάδων, όμως τότε οι Ορθόδοξοι ήταν σχετικά απομονωμένοι από το δυτικό κόσμο. Με τη μετανάστευση όμως των Ελλήνων και των λοιπών Ορθοδόξων λαών δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. "Ορθόδοξοι" και Παπικοί ήρθαν αναπόφευκτα σε στενότερη επαφή και αντιλήφθηκαν ότι πιστεύουν στα ίδια πράγματα. Πιστεύουν πως ο Θεός έχει "αντιπροσώπους" πάνω στη γη και τους αγιάζει μέσω αυτών (διότι μάλλον δεν μπορεί μόνος Του), πως η προσευχή των παπάδων είναι αρκετή και η δική τους περισσεύει και πως μπορούν να αμαρτάνουν όσο θέλουν αφού ο εξομολόγος μπορεί κάθε φορά να τα "σβήνει" όλα. Σαν την γομολάστιχα ένα πράγμα. Αφού λοιπόν πιστεύουμε το ίδιο πράγμα για ποιο λόγο τελικά να είμαστε χωρισμένοι;

Όσον αφορά το Ζηζιούλα, ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν διαμαρτύρεται είναι πολύ απλός. Ο Ζηζιούλας έπεται της αιρέσεως, δεν γέννησε την αίρεση. Η αίρεση προϋπήρχε και είχε ήδη γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία. Τα κείμενα του Ζηζιούλα δεν δημιούργησαν την αίρεση, απλώς την συστηματοποίησαν. Απομένει πλέον η "Σύνοδος" που θα την αναγνωρίσει και ως Όρο Πίστεως.

Γεώργιος

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιος 17/5/14.
Μήπως είναι η Χάρις ανεξάλειπτη και ο ιερέας μπορεί να τη μεταδώσει αν και αφορισμένος ή και καθηρημένος; Και μήπως το αθεράπευτο που προκύπτει, έχει να κάνει με τον εαυτό του και τους θεραπευομένους από αυτόν; Ο Αμέθυστος δεν το έχει πάρει είδηση να απαντήσει καταλαβαίνω, γιατί να μην ξέρει δεν το θεωρώ πιθανόν, άσε που θα μπορούσε να μπει στις πηγές και να το μάθει αν δεν το ξέρει. Λάμπρος

amethystos είπε...

Λαμπρά, κ Λάμπρο. Μήπως νά έριχνες καί μιά ματιά στόν Άγιο Συμεών τό Νέο Θεολόγο να δείς τί λέει γιά αυτό.