Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στη Ρωσία δημιουργούνται μονάδες κομάντος

Πηγή: DefenceNet

Τη δημιουργία τους ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ομάδα διοικητών από την κεντρική διοίκηση του Γενικού Επιτελείου και την Γενική Διεύθυνση Κατασκοπείας του ρωσικού στρατού (GRU).

Τον Οκτώβριο το σχέδιο αυτό είχε απορριφθεί από τον προηγούμενο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Οι κομάντος θα πρέπει να διασώζουν Ρώσους πολίτες, οι οποίοι έχουν αιχμαλωτιστεί ως όμηροι στο εξωτερικό, να τους απομακρύνουν από ζώνες τοπικών πολεμικών συγκρούσεων και να εξοντώνουν ένοπλους συμμορίτικους σχηματισμούς.
Και σε περίπτωση πολέμου θα εξολοθρεύουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του αντιπάλου και στρατηγικές εγκαταστάσεις στο εχθρικό έδαφος.
Κατά τη σχεδίαση της δομής της νέας διοίκησης οι στρατηγοί πρότειναν να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Γαλλίας, της Μ.Βρετανίας και της Γερμανίας. Ενώ για τη συγκρότηση των επιχειρησιακών τμημάτων η εμπειρία των ΗΠΑ.
Οι συντάκτες του σχεδίου θεωρούν ότι βασικός παράγοντας υλοποίησης των καθηκόντων πρέπει να είναι η μονάδα ειδικών αποστολών «Σενιέζ».
Σήμερα υπάγεται αυτοπροσώπως στον υπουργό Άμυνας. Ενώ στα σώματα ειδικών αποστολών ενός στρατιωτικού τομέα και στη μεταγωγική αεροπορία προτείνεται να αποδοθούν βοηθητικές λειτουργίες για την παροχή υποστήριξης πυρός των επιχειρήσεων.
Η πρωτοβουλία των Ρώσων στρατηγών μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, εκτιμά ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου βετεράνων των αντιτρομοκρατικών μονάδων «Άλφα» Σεργκέι Γκοντσαρόφ:
«Η ιδέα έχει σοβαρή προοπτική ώστε να συγκροτηθεί διοίκηση και μονάδες των ειδικών μας δυνάμεων ενωμένες σε μία γροθιά. Στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας για παράδειγμα έχουν δημιουργηθεί σώματα ειδικών αποστολών, που μάχονται επιτυχώς με την τρομοκρατία. Αλλά εάν θεωρούμε ότι χρειάζεται μια δυνατή γροθιά για επιχειρήσεις σε τοπικούς πολέμους, τότε η ιδέα αυτή οφείλει σήμερα να υλοποιηθεί».

Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν οι μονάδες ειδικών αποστολών «Σενιέζ», «Άλφα» κ.ά. Μπορούν να αναλαμβάνουν καθήκοντα σε τοπικές συρράξεις, αλλά δεν αρκεί απλώς να τους αναθέσουμε μεγάλες αρμοδιότητες, θεωρεί ο Σεργκέι Γκοντσαρόφ:
Για έναν τοπικό πόλεμο χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, καλά εξοπλισμένοι.
Δεν θα αποκαλύψω τον αριθμό ούτε των ανδρών της «Άλφα», ούτε της «Βίμπελ», ούτε των υπαρχόντων μονάδων ειδικών αποστολών, αλλά πρόκειται για δεκάδες φορές μικρότερο αριθμό.
Γι’ αυτό και εάν κάποιος σκέφτεται ότι τα τμήματα της «Άλφα» μπορούν να πολεμήσουν σε έναν τοπικό πόλεμο και να επιλύσουν τα προβλήματα ολόκληρου του κράτους, αυτό είναι απλώς κωμικό.
Η ιδέα αυτή προϋποθέτει ειδικά τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος μεγάλου μεγέθους.
Πηγή στο υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το καθήκον της συγκρότησης Διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων και των τμημάτων, που θα τις αναλαμβάνουν, είχε τεθεί ήδη προ πενταετίας.
Τώρα το σχέδιο αυτό αναβιώνει. Πρωτίστως για να διασώζονται οι Ρώσοι πολίτες από τις ζώνες θερμών συγκρούσεων, εκτιμά ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών-Πολιτικών Ερευνών Βλαντίμιρ Γεφσέγεφ:
«Τώρα η κατάσταση είναι άκρως απρόβλεπτη, πρώτα απ’ όλα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιες αρκετά μακρόχρονες συρράξεις. Μάλιστα αυτό, που τώρα βλέπουμε, συνοδεύεται από τεράστιο αριθμό θυμάτων, οι μετέχοντες στις συγκρούσεις είναι ιδιαιτέρως αγριεμένοι και τίποτε ουσιαστικά δεν μπορεί να τους σταματήσει. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, εάν δεν ληφθούν κάποια έκτακτα μέτρα Ρώσοι πολίτες μπορούν να χάσουν τη ζωή τους. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω των επίσημων διαύλων είναι αδύνατο να απομακρυνθούν από τις ζώνες αυτές. Και από αυτήν την άποψη η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των μονάδων κομάντος είναι δικαιολογημένη».
Κατά τη γνώμη των ειδικών σε περίπτωση δημιουργίας της Διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων θα πρέπει απευθείας αυτή να υπάγεται στον γενικό αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή στον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: