Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η τελετή παρωδία και η «Αυτής Μεγαλειότης»

Ας αφήσουμε τους Βρετανούς να απολαμβάνουν τις δάφνες της αυτοκρατορικής τους δόξας.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο, που την παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, αποκάλυψε αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά που κάπου είχε ξεθωριάσει σαν αντίληψη μέσα μας. Ποιό είναι αυτό; Είναι, πως η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον σύγχρονο ομφαλό της ανθρώπινης κοινωνίας. Είτε είμαστε σε θέση να το παραδεχτούμε αυτό είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια. Όλες αυτές οι φωνές που …τολμούν να διαμαρτύρονται για την άκομψη, φλεγματική και φουτουριστική γιορτή που είδαμε χθες, θα πρέπει να ησυχάσουν, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την «αυτής υψηλότης» (όπως εσφαλμένα αποκάλεσε χθες την Ελισάβετ ο εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης, εφόσον η βασίλισσα προσφωνείται σωστά ως η «αυτής μεγαλειότης») την Μεγάλη Βρετανία, τον «βηματοδότη» του σύγχρονου κόσμου, τον σκαπανέα του σύγχρονου πολιτισμού.
Εκεί χαράσσεται το πρότυπο του τρόπου σκέψης, συμπεριφοράς, και κοινωνικής λειτουργίας. Ό,τι τολμά να παρεκκλίνει από αυτά τα πρότυπα, αυτό θεωρείται αναχρονιστικό, ανατρεπτικό, ακόμα και …επικίνδυνο. Άρα ας προσέξουν καλύτερα οι όποιες φωνές διαμαρτυρίας. Απαγορεύονται οι αποκλίσεις… Απαγορεύεται η διαφορετική άποψη… Απαγορεύεται η νοσταλγία του Ωραίου, του Αληθινού και του Δίκαιου. Αυτά αντικαταστάθηκαν από τα ρωμαϊκά: Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά). Οπότε, το ωραίο, το αληθινό και το δίκαιο, πρέπει τώρα να παραμερίσουν, να αφήσουν χώρο στον οδοστρωτήρα του νέου ρεύματος, της Νέα Εποχής.

Είναι μεγάλο λάθος -και όντως επικίνδυνο- το να μη συνειδητοποιεί κανείς τον ηγετικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στην διαμόρφωση, ίσως καλύτερα διάπλαση, της Κοινής Γνώμης. Μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων, η οποία καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου κόσμου σε όλα τα επίπεδα: Από τον αθλητισμό, την λειτουργία της διεθνούς πολιτικής, της οικονομίας, της παιδείας, έως και την συμπεριφορά σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό το κοινό πρότυπο συμπεριφοράς σε όλους αυτούς τους τομείς, είναι, αυτό που αντικατοπτρίστηκε στη χθεσινή τελετή. Αυτός είναι ο σύγχρονος κόσμος, και αυτά είναι τα επιτρεπτά πρότυπα της Νέα Γενιάς.
Έχει κάποιος οποιαδήποτε ένσταση; Οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση; Ας τολμήσει τότε να την παρουσιάσει στην παγκόσμια σκηνή…

Έχει τα μέσα που διαθέτει η Μεγάλη Βρετανία για να το κάνει; Έχει τους …σπόνσορες;
Αν όχι, τότε η πορεία της λογικής επιβάλει δυστυχώς την –έστω επιφανειακή- προσαρμογή. Αν δεν μπορείς να πολεμήσεις τον εχθρό, ή στην προκειμένη περίπτωση την ιμπεριαλιστική δύναμη που σε έχει πολιορκημένο, τότε συμφιλιώνεσαι μαζί του. Αυτή η επιλογή δράσης δεν αποτελεί συνθηκολόγηση, είναι μάλλον στρατηγική. Είναι έξυπνος ελιγμός!

Ας αφήσουμε λοιπόν τους Βρετανούς να απολαμβάνουν τις δάφνες της αυτοκρατορικής τους δόξας και ας προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε μέσα από μια στρατηγική συμφιλίωσης μάλλον παρά μιας μετωπικής σύγκρουσης, με το δικό τους σύστημα, διότι αυτό δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά.
Καλή και σπουδαία η πολιτιστική μας κληρονομιά, καλή και σπουδαία η ικανότητα διαυγούς αντίληψης του Ωραίου, του Αληθινού και του Δικαίου, αλλά η πολιορκία βρίσκεται σε εξέλιξη και εδώ απαιτείται στρατηγικός ελιγμός και όχι φανφάρες ανωτερότητας.

Απαιτείται ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μπορεί ακόμη να διαθέτουμε, ώστε να παραμείνουμε ΖΩΝΤΑΝΟΙ: εθνικά, πολιτιστικά, ακόμη και βιολογικά. Και αυτό δεν θα το καταφέρουμε σίγουρα με την απομόνωση και την παράλογη άρνηση προσαρμογής.
Ας αφήσουμε επιτέλους τους αρχαίους μας προγόνους να αναπαύονται στους τάφους τους και ας θυμόμαστε, πως οι σημερινοί Μεγαλέξανδροι, οι Καρλομάγνοι και οι Ναπολέοντες βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση…

Ας επιστρέψουμε τις περικεφαλαίες λοιπόν στα μουσεία, όπου ανήκουν, και ας αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα.

Είθε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο και να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε την –έστω οδυνηρή πραγματικότητα με θάρρος και οξυδέρκεια.
πηγή : olympia

ΣΧΟΛΙΟ : Φυσικά η λύση είναι νά επιστρέψουμε στό Ωραίο, στό Αληθινό και στό Δίκαιο. Καί φυσικά δέν μπορούμε. Γιαυτό σάν τίς κότες κακαρίζουμε τήν κοινή τους γνώμη.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: