Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ
"Σφραγίζουμε τὴν κριτικὴ τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Πατρώνου «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.Μιὰ ἐκσυγχρονιστικὴ ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση». Καὶ λέγουμε ὅτι ὁ κ. καθηγητὴς μὲ τὸ βιβλίο του δὲν ἔκανε «προσέγγιση» στὴν ᾿Αποκάλυψι, ἀλλὰ καὶ στὰ ἄλλα ἱερὰ κείμενα, ποὺ χρησιμοποίησε. ᾿Αντιθέτως μὲ τὴν «ἐκσυγχρονιστικὴ ἑρμηνευτική» του ἀπομακρύνθηκε ἀπὸ τὰ ἱερὰ κείμενα μὲ ὅση ἀπόστασι ἔχει ἡ γῆ ἀπὸ τὸν οὐρανό! Κατέταξε δὲ τὸν ἑαυτό του στοὺς εἰδήμονες καὶ εἰδικοὺς στὰ θεολογικά. ῞Οσους δὲ φρονοῦν, ὅπως οἱ Πατέρες, ὅτι ἡ ᾿Αποκάλυψι εἶνε προφητικὸ βιβλίο, ὁ ᾿Ιωάννης περιῆλθε σὲ ἔκστασι καὶ εἶδε ὁράματα, ὁ ᾿Αντίχριστος εἶνε πρόσωπο κλπ., αὐτοὺς ὕβρισε ὡς ἀδαεῖς, ἐπιπολαίους, φανατικούς, νευρασθενεῖς, ψυχοπαθεῖς!"


Σχόλιο: Αγαπητέ Σωτηρόπουλε η έκσταση είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ιουδαϊσμού, του διαλογισμού, της ειδωλολατρίας και σημείο κρίσεως εάν μια εμπειρία είναι αληθής ή ψεύτικη, χριστιανική ή δαιμονική. Ποτέ κανένας Χριστιανός Άγιος δεν είχε εκστατική εμπειρία. ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΣΘΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ.


Αμέθυστος 

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΙΕΣ περι ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ!

Καλησπέρα Αμέθυστε, και χρονια πολλα!

ΔΕΝ ΚΡΥΒΩ την ιδιαίτερη συμπάθεια που εχω στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου.

Δεν θα ξεχασω ποτέ, γυρω στο 1990, οταν τυχαια διαβασα τα βιβλια του "Ερμηνεια σε Δυσκολα Εδάφια της Αγιας Γραφης" το 'σοκ' που επαθα!
ο θεολογος αυτος ειναι ΤΑΜΕΙΟ ΓΝΩΣΕΩΣ!
Δεν 'φτάνει' που ειναι δυνατος θεολογος ειναι και άριστος φιλολογος και γνωστης της αρχαιας Ελληνικης γλωσσας!

ΝΟΜΙΖΩ, ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εχουνε ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ οπως τον κ. Σωτηρόπουλο.

Οταν μια μερα φυγει απο την ζωή - θα τον 'ψαχνουμε με τα κυαλια'!

--------------------------------

Ερχομαι στο δια ταυτα Αμέθυστε:

1. Γιατι σε ενοχλει η φραση
"ὁ ᾿Ιωάννης περιῆλθε σὲ ἔκστασι";

Δηλ πως αλλιως 'συνέλαβε' το 'οραμα της Αποκαλυψεως';
Σε απολύτως 'φυσιολογικη κατασταση';
Εσυ τι ερμηνεια εχεις;

Ειναι 'αγνωστα' τα 'οράματα' και οι 'εκστασεις' στην Ορθοδοξια Αμέθυστε;
Πληθώρα αγίων αλλα και Γερόντων δεν ειδανε 'εν εκστασι';

---------------------------------

2. Λες Αμέθυστε, και εσυ και ο κ. Πατρώνος, οτι ο Αντίχριστος ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ!
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ.
Μαλλον θα ειναι ενα 'σύστημα', μια 'κοινωνια', μια 'νεα εποχή' - ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΟ.

Ομως τι απαντας τότε Αμέθυστε, οχι μονο 'εναντιον' του κ. Σωτηρόπουλου: πόσοι Γεροντες δεν μιλησαν για τον Αντίχριστο ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ;

Νομιζω θα κουράζαμε τον αναγνώστη, αν εγραφα μια μακρά λιστα Μοναχων - και παρακαλω μονο του αιώνα μας!
Οι Πατερες της Εκκλησιας, ηδη απο το 150 μ.Χ. μιλανε για τον Αντιχριστο ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ!

Λοιπον;

----------------------------------

3. Ξεφεύγει ομως ενα ακομα λαθος του κ. Πατρώνου!

Πως γινεται να αναφερει στο βιβλιο του ολα τα σχετικά ΕΔΑΦΙΑ που αφορουνε το 'γενικό' πρόσωπο του Αντιχρίστου - εδάφια απο την Αποκάλυψη, τις Επιστολές του Ιωάννου αλλα και τα 4 Ευαγγέλια -

- και το μόνο ΕΔΑΦΙΟ που δεν σχολιάζει ειναι το εξης του τεταρτου Ευαγγελίου:

«᾿Εγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με· ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε» (᾿Ιωάν. ε´ 43).

Δεν αναφερει το ανω εδάφιο ο κ. Πατρώνος, μήπως διοτι του 'χαλάει την όμορφη θεωρια' που επλασε;!

Δεν θα ήτανε ΤΙΜΑΙΟ και ΑΛΗΘΙΝΟ εκ μερους του κ. Πατρώνου - ως δειγμα ειλικρινης διαθεσης - να σχολίαζε και αυτον τον λόγο του Κυρίου;

Ή μηπως δεν το εκανε, διοτι ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ξεκαθαρα οτι ο Αντίχριστος θα ειναι ΠΡΟΣΩΠΟ;

*********************************

Αμέθυστε, θα χαρω πολυ αν απαντησεις στις ανω αποριες μου - ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΜΩΣ, εαν γινεται καπως 'αναλυτικα' - διοτι εχεις πια καταλαβει οτι πολλες φορες παρεξηγησε διοτι δινεις 'συμπυκνωμενες απαντησεις' - και ο μεσος αναγνωστης σου αδυνατει να σε παρακολουθησει.

Για να σου δειξω οτι δεν ειμαι προκαταλλημενος με τον κ. Σωτηρόπουλο, του 'αναγνωριζω' και λαθάκια.

Ετσι π.χ. όποτε χιονισει λιγο παραπανω, ή γινει ενα 'τσουνάμι' καπου πανω στην γή - αμεσως αυτο το βλεπει ως σημάδι του Τελους και οτι ξεκινησαν τα Εσχατα της Αποκαλυψεως.

Αμέθυστε, θα περιμενω την αποψη σου.

Και παλι χρονια πολλά στους Αναγνώστες του Ιστολογιου σου και τους ευχομαι καθε πνευματικη ΩΦΕΛΕΙΑ!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Χρόνια πολλά φίλε Μυρμιδόνα, να τι λέει αρχίζοντας η Αποκάλυψη:
1 ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΔΩΚΕΝ ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΙΝΩΣΙ ΤΑΧΕΩΣ ΚΑΙ ΕΦΑΝΕΡΩΣΕΝ ΑΥΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΔΟΥΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΝ.

Όσον αφορά την έκσταση βλέπεις ότι απέστειλε τον άγγελο αυτού.
Θυμόμαστε επίσης στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης ότι στις αποκαλύψεις τον οδηγεί ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ.

Η αποκάλυψη επίσης φαίνεται να μην αφορά τον κόσμο αλλά τους δούλους του Κυρίου. Είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός και όχι κοσμικό όπως οι προφητείες του Νοστράδαμου. Αναφέρεται στις Εκκλησίες του ο Κύριος οι οποίες έχουν πέσει στα χέρια ψευδοπροφητών, όπως συμβαίνει και σήμερα. Όπως στα Ευαγγέλια ο Κύριος πάλεψε με τους φαρισαίους, τους επαναστάτες και τον όχλο έτσι και εδώ ο Κύριος παλεύει με τον χειρότερο εχθρό της Εκκλησίας, τον ψευδοπροφήτη. Δεν αναφέρεται στον ψευδοαπόστολο π.χ. αλλά στον ψευδοπροφήτη. Διότι ο προφήτης μας φανερώνει τον Κύριο, τον οποίο αυξάνουν στην καρδιά μας οι διδάσκαλοι. Κατά την γνώμη μας η αποκάλυψη δεν αφορά άμεσα την τύχη του κόσμου.

Όσον αφορά τον Σωτηρόπουλο, κατά την γνώμη μας δεν είναι ένας φορέας της πνευματικής μας παραδόσεως. Και γι’ αυτό δεν μπορεί να κηρύττει αιρέσεις και να χωρίζει τους χριστιανούς. Σε μας δεν έχει να πει τίποτα, διότι ο χριστιανός είναι αρπαγμένος από τον Έναν του οποίου έστιν χρεία. Σήμερα η Εκκλησία κατακλύζεται από ψευδοπνευματικούς. Ένας από αυτούς είναι και ο Σωτηρόπουλος. Ο Πατρώνος είναι ένας πανεπιστημιακός ο οποίος δεν κάνει τον πνευματικό αλλά απευθύνεται στον κοινό νου των πιστών.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

συγχωρεσε με, αλλα θα επανέλθω.

-----------------------------------

1. Ας ξεκινησω με το σημειο που συμφωνω μαζι σου.
Πολυ σωστα παρατηρεις οτι η Αποκάλυψη δεν ειναι "κοσμικο γεγονος" - δεν ειναι σαν τις προφητειες του Νοστράδαμου.

2. Για το θεμα της 'εκστασις' γραφεις οτι ο Αγγελος παρουσιάστηκε στον Ιωαννη.

Αμέθυστε, δηλ ο άγγελος ειναι 'ολιγον' και η 'εκστασις' ειναι το 'πολυν';
Δηλ λιγοτερο 'δυσκολο' ειναι που παρουσιαστηκε ο Αγγελος στον Ιω, απο το να ειχε Εκσταση;

Εκτος αν θελεις να πεις οτι η Εκσταση κρυβει τον κινδυνο της πλάνης, ενω ο Αγγελος ειναι 'εγγυηση' των 'αποκεκαλυμενων';

Ναι, αλλα και ο Διαβολος δεν μπορει να μετατραπει σε 'αγγελος φωτος';

-----------------------------------

3.Αναφερεις το παραδειγμα με τον Αγιο Κροστάνδη.
Σωστα το αναφερεις.
Ομως Αμέθυστε, πληθώρα ΜΟναχων της Ορθοδοξιας δεν ειχανε 'ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ' 'κατ ιδιαν';
Στο κελι τους;!
Μονοι τους;! Ολομοναχοι, είτε στο κελι τους, ειτε στην σπηλιά τους, ειτε στην έρημο;
Με 'αυτους' τι γινεται;

--------------------------------

4. Γραφεις οτι η Αποκαλυψη 'δεν αφορα αμεσα την τυχη του κοσμου'!

ΒΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ εγραψες Αμέθυστε!

Γιατι οχι μονο δεν το λενε και αλλοι Μοναχοι - αλλά απεναντίας αναλύουνε 'μανιακώς' καθε εδαφιο της Αποκάλυψης, εξονυχιστικα και με λεπτομερειες;!

--------------------------------

5. Για τον κ. Πατρώνο γραφεις οτι ειναι απλα ενας πανεπιστημιακος, που δεν κανει τον πνευματικο, αλλα απευθυνεται στον κοινο νου των πιστων.

Δυο αποριες μου γεννήθηκαν αμεσως στο μυαλο Αμέθυστε:

α) επειδή καποιος δεν 'παριστανει' τον πνευματικο, δικαιουται να λεει 'οτι θελει';
Να κηρύτει "αντι'-ορθόδοξα;

β) στον "κοινο Νου" απευθυνεται;

Αδερφέ Αμέθυστε, απο πότε η Ορθοδοξη Θεολογια, η Αποφατική Θεολογια της Ορθοδοξιας, η Νηπτική και Ησυχαστικη Ορθόδοξη Θεολογια ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ στον "κοινο νου";!

------------------------------

6. Και τελος...σε παρακαλω, σαν χάρι στο ζητω:

Τι γνωμη εχεις για το εδαφιο του Ιωαννη; (5,43);

Θα εκτιμησω πολυ την αποψη σου!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα γεια χαρά.

Έκστασις σημαίνει χωρισμός της ψυχής από το σώμα δηλαδή θάνατος.

Η Αποκάλυψη είναι προφητεία. Πώς δηλαδή το Άγιο Πνεύμα φτιάχνει στην Εκκλησία προφήτες, αποστόλους, διδασκάλους, κατά πρώτον;

Όλοι αυτοί οι μοναχοί, γεροντάδες της ερήμου και άγιοι δεν είναι προφήτες και απόστολοι και δεν είναι ούτε και κατά δεύτερον, όπως τονίζει ο Απ. Πάυλος.

Ακόμη και ο Μωάμεθ είχε αποκάλυψη.

Μπορείς αν θες να διαβάσεις την σύντομη καθολική επιστολή του Ιούδα. Έχει το ίδιο περιεχόμενο με την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Η προφητεία, το χάρισμα του Αγίου Πνεύματος ασχολείται αποκλειστικά με τους ψευδόχριστους, διότι ο προφήτης της Καινής Διαθήκης όπως και της Παλαιάς γνωρίζει τον Κύριο από εμπειρία.

Μιλώντας σύμφωνα με την Κ.Δ. και εφόσον και ο Σωτηρόπουλος δεν είναι φορέας της παραδόσεώς μας, ανήκει στους ψευδοπροφήτες. Και πολλοί άλλοι μαζί μ’ αυτόν.

Κατ’ ίδιαν αποκάλυψη δεν υφίσταται στην Εκκλησία μας, είναι παραμυθία.

Κανένας πανεπιστημιακός δεν είναι θεολόγος της Εκκλησίας, ούτε και οι θεολόγοι που διδάσκουν στην Εκκλησία. Ανήκουν στον κύκλο της παιδείας, ο οποίος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο, όπως μας λέει και ο Μέγας Βασίλειος, για την τριβή του νου. Διαφορετικά ο πιστός είναι ανόητος και όλο το μυστήριο της σωτηρίας συντελείται στον νου, και μετά σ’ όλα τα άλλα.

Η Εκκλησία μας δεν απέκλεισε τα γράμματα. Και τα γράμματα απευθύνονται στον κοινό νου. Ονομάζουμε τον Πατρώνο θεολόγο, διότι είναι δάσκαλος, αλλά και αυτός και εμείς γνωρίζουμε ότι δεν είναι δάσκαλος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία διαθέτει μόνον τρεις θεολόγους. Οι υπόλοιποι Πατέρες είναι μαθητές τους.

Ο Σωτηρόπουλος δεν είναι ούτε μαθητής.

43 ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με· ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε. 44 πῶς δύνασθε ὑμεῖς πιστεῦσαι, δόξαν παρὰ ἀλλήλων λαμβάνοντες, καὶ τὴν δόξαν τὴν παρὰ τοῦ μόνου Θεοῦ οὐ ζητεῖτε; (Ιωαν. 5, 43-44)

Όπως βλέπεις Μυρμιδόνα ερμηνεύουμε μεταφράσεις και γι’ αυτό χρειάζονται τα πανεπιστήμια, για να έχουμε κριτικές εκδόσεις.

43 Eγώ έχω έρθει σταλμένος από τον Πατέρα μου, αλλά εσείς δε με παραδέχεστε. Aν έρθει κάποιος άλλος με δική του πρωτοβουλία, εκείνον θα τον παραδεχτείτε. 44 Kι άλλωστε, πώς είναι δυνατόν να πιστέψετε εσείς, τη στιγμή που επιζητάτε επαίνους ο ένας από τον άλλο, ενώ τη δόξα από μέρους του μόνου αληθινού Θεού δεν την επιζητάτε; (Ιωαν. 5, 43-44)

Οι ψευδοπροφήτες αυτοαναφέρονται, όπως ο Σωτηρόπουλος, ο Αεράκης, ο Σαράντος, ο Μεταλληνός κλπ. Μέτρησε πόσες φορές λένε εγώ στις αερολογίες τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε.

Καταρχήν θελω να σε ευχαριστήσω που απάντησες αναλυτικά.

Θα ξαναδιαβασω το σχολιο σου.

Για την στιγμή, μία απορία μονο:
Γραφεις:
"Κατ’ ίδιαν αποκάλυψη δεν υφίσταται στην Εκκλησία μας, είναι παραμυθία".

Εδω λιγο μπερδευομαι.
Αν υπαρχει Αποκάλυψη - "προφητεία" στην Εκκλησια μας...αυτή γινεται μονο 'παρουσία τριτων';
Γιατι αποκλείεις την 'κατ' ιδιαν' αποκαλυψη;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Α, και τωρα που το θυμηθηκα:

Αν ο Αντίχριστος δεν θα ειναι ΠΡΟΣΩΠΟ...τότε γιατι ολοι οι ΠΑΤΕΡΕΣ της Εκκλησιας μας μιλανε γιαυτον ως ΠΡΟΣΩΠΟ;

Ακομα και οι Γεροντες του αιώνα μας - γιατι ολοι μιλησανε για τον αντιχριστο, ως υπαρκτό πρόσωπο - το οποιο θα λάβει την θέση του Χριστού;

Και τελος:
Αυτος, που οι Ραββίνοι ετοιμάζουνε να κάτσει στον θρόνο του Τριτου Ναού που θα χτισουνε 'σε λιγο' στα Ιεροσόλυμα...ποιος θα ειναι...αν οχι ο Αντίχριστος;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Καλησπέρα Μυρμιδόνα. Σήμερα εορτάζει και η εικόνα της Παναγίας της Μονής Διονυσίου.

Δεν ξέρω αν συνάντησες στο Γεροντικό τον αββά ο οποίος ζούσε με τις αντιλόπες και έγινε και επίσκοπος. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ρώτησε ανήσυχος τον Κύριο. Δεν είσαι ευχαριστημένος μαζί μου; Στην έρημο μου έδινες τόσα οράματα. Τώρα; Για να πάρει την απάντηση: Τα οράματα στην έρημο ήταν για την παραμυθία σου επειδή ήσουν μόνος. Τώρα είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν με χρειάζεσαι για συντροφιά.

Ο Κύριος μας δίδαξε το θέλημα του Πατρός. Δηλαδή πως δεν μπορείς να προχωρήσεις στην Εκκλησία χωρίς την αγάπη του δασκάλου ή την αγάπη στον δάσκαλο. Δεν μπορεί να σωθεί άνθρωπος χωρίς καρδιά φλέγουσα. Ακόμη και ο Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος είχε συντροφιά του τον γέροντά του, τον πνευματικό του πατέρα, ο οποίος του άνοιξε τον δρόμο του Κυρίου, και τον οποίο πολύ αγάπησε, ακόμη και στις πιο Μυστικές του εμπειρίες. Ένα ωραίο βιβλίο του Αγ. Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ Υἱέ μου, δός μοι σήν καρδίαν. Και επειδή η αγάπη για τον Κύριο δεν είναι ανθρώπινη, περνά μέσα από την αγάπη γι' αυτόν που μας ανοίγει τον δρόμο για τον Κύριο. ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ. Αυτός ο γέροντας, ο αναντικατάστατος για τον καθένα μας είναι ο δικός μας ο πρόδρομος. Εάν και εφόσον δεν αυτοαναφέρεται.

amethystos είπε...

Καλέ μας Μυρμιδόνα σήμερα που μεσουρανεί η φιλοσοφία του Προσώπου, όπου το πρόσωπο ορίζεται σαν αξιοπρέπεια, ελευθερία, αυτοσυνειδησία, αυθυπέρβαση, επιμένουμε ότι μπορεί ο δαιμονισμένος να είναι Πρόσωπο; Μπορεί να είναι Πρόσωπο ο εωσφόρος; Ο Αντίχριστος θα είναι ο εξής τραγέλαφος: Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥ. Δεν ξέρω ποιοι Πατέρες μίλησαν για Πρόσωπο. Δεν είναι όλοι οι Πατέρες θεολόγοι και δεν είναι όλοι οι γεροντάδες Πατέρες της Εκκλησίας.

amethystos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
απάντα όποτε εχεις χρονο - 7 μέρες θα περασουνε γρήγορα!

---------------------------------
Στην απορία σου, ποιοι Πατέρες άραγε μίλησαν για τον Αντίχριστο ως 'πρόσωπο' - ως υπαρκτό άνθρωπο, ως εναν ανδρα - καθολα κανονικο με τους υπολοιπους....
..μου επιτρεπεις να παραθεσω καποια κειμενα.

Αθανάσιος ο Μέγας: ο αντιχριστος θα κατάγεται:
«εκ της Γαλιλαίας, όθεν ο Χριστός εξήλθεν, εξέρχεται , ως φησίν η Γραφή σκύμνος λέοντος Δάν και εκπηδήσει έκ Βασάν. Αυτή δε εστιν Σκυθόπολις».
«Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης την του Αντιχρίστου απώλειαν μετα του διαβολου εώρακεν».
Επίσης:
«Τότε θα κάνει τις εκκλησίες ο Αντίχριστος δικές του» (ΒΕΠΕΣ 31,285).
---------------------------------
Ανδρέας Καισαρείας (επίσκοπος Νεοκαισαρείας):
Ο Αντιχριστος θα είναι ανθρωπος «τον Σατανάν έν εαυτώ φέρων, επ’ ολέθρω ανθρώπων». Θα γεννηθεί από την φυλήν Δάν, και γι αυτό η φυλή Δάν «ταις λοιπαίς ού συντέτακται φυλαί εν τη Αποκαλύψει, αλλ’ ανεπληρώθη υπο της φυλής Λευί».
---------------------------------
Εφραίμ ο Σύρος( 6ος-7ος αιώνας μ.Χ.): «Λαμβάνει εξουσιαν (ο Αντιχριστος) του απατήσαι τον κόσμον, διότι επληθύνθη η ασέβεια του κόσμου και πανταχού παντοια δεινά κατεργάζεται...»
"...Διότι γνωρίζει ο άθλιος, ότι όταν ο Σταυρός του Κυρίου σφραγισθή επι του ανθρώπου, λύει πάσαν την δύναμιν του εχθρού και δια τούτο σφραγίζη την δεξιάν του ανθρωπου» (Εφραίμ ο Σύρος, Μάρκου Σαρκοφάγου – Αθήναι 1935, σελ. 328).
-------------------------------
Θεοφύλακτος: Ο Αντιχριστος θα είναι «ανθρωπος έχων τον Σαταναν εν εαυτώ, δι’ αυτού ενεργούντα».
«Και μόνον με την Παρουσία του Κυρίου, θα καταργηθεί ο αντίχριστος» (Μ.124, 1344).
--------------------------------
Ιππόλυτος Πάπας της Ρώμης (Γ’ αιών μ.Χ.):
«Ενεφανώθη ο Σωτήρ ως αρνίον και αυτός θα φανή ως αρνίον, από μέσα όμως θα είναι λύκος…Ο Κύριος εσφράγισε τους πιστούς Του, και αυτός θα σφραγίση τους δικούς του πιστούς».
---------------------------------
Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Πρώτοι από όλους οι Ιουδαίοι θα τον δεχτούν «τον δε πλάνον, Θεόν εαυτόν λέγοντα, δέξονται».
Ο Αντίχριστος θα γεννηθει σαν άνθρωπος, αλλα «εκ πορνείας». (θα εξέλθη εκ ριζης Εβραίων).
---------------------------------
Ιωάννης Χρυσόστομος: Ο αντίχριστος δεν θα είναι ο ιδιος ο διαβολος, διότι ο διαβολος δεν μπορεί να γίνει άνθρωπος! «αλλ’ άνθρωπός τις πάσαν αυτού δεχόμενος την ενέργειαν».
Επισης: «Ου γαρ εις ειδωλολατρείαν άξει εκείνος, αλλ’ αντιθέτος τις έσται και πάντας καταλύσει τους θεούς και κελεύσει προσκυνείν αυτόν αντί του Θεού»
--------------------------------
Κύριλλος εξ Αλεξανδρείας: Ο Αντιχριστος «ως Χριστός προς Ιουδαίοις έρχεται, και υπο Ιουδαίων προσκυνείσθαι βούλεται». Ο Σατανας θα χρησιμοποιήσει τον Αντιχριστο ως όργανο αυτού, και θα δραση «αυτοπροσώπως, δι αυτού ενεργών».
---------------------------------
Κύριλλος εξ Ιεροσολύμων (313-386 μ.Χ.): «Μέλλει δήθεν τα είδωλα μισείν ο Αντίχριστος, ώστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού καθίσαι».
----------------------------------
Οικουμένιος: Ο Αντιχριστος θα είναι «ανθρωπος ενεργούμενος υπό του Σατανά».
*********************************

Αμέθυστε,
νομιζω αυτα τα παραδειγματα ειναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ και ΑΡΚΕΤΑ.

ΕΠΙΣΗΣ εχουμε ομως και τους Μοναχους που τοσο πολυ αγαπαμε και ευλαβούμαστε:

Λιγο εχουνε μιλησει κατα του Αντιχριστου οι:

πατήρ Πορφύριος ;
Γεροντας Παίσιος;

Αν δεν αρκουνε αυτοι, να αναφερω αλλους 4-5.

********************************

Λοιπον Αμέθυστε;

Υ.Γ.: Ειχα την τιμη να προσκυνήσω την "Ακαθιστο Παναγία" πριν 3 εβδομαδες!
Για όσους πανε στην Διονυσίου, βρισκεται στο αριστερο παρακκλησι του Ναού.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε Μυρμιδόνα, μεγάλοι άγιοι, μεγάλοι πνευματικοί, στύλοι της Εκκλησίας. Την ευχή τους να έχουμε όλοι μας. Αλλά γράφουν για διαφορετικό θέμα. Το θέμα τους είναι ο Αντίχριστος ενώ το θέμα της Αποκάλυψις του Ιωάννου δεν είναι ο Αντίχριστος αλλά ο Κύριος. Γι' αυτό και η λέξη Αντίχριστος δεν υπάρχει πουθενά.
Εμείς το ξαναγράψαμε. Δεν πρέπει να συγχέουμε τους αγίους μας με τους προφήτες, τους αποστόλους και τους διδασκάλους αλλά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πλέον.
Ο Χριστιανός θα έπρεπε να ασχολείται με τον Κύριο και την αποκάλυψη του Κυρίου όπως ασχολήθηκε όλο το Βυζάντιο αλλά δυστυχώς η σύγχρονη Εκκλησία ασχολείται με τον Αντίχριστο, το Εγώ του καθενός μας και την σωτηρία του κόσμου.
Καλό δρόμο να 'χουμε ο καθένας μας σ' αυτόν που ακολούθησε και πήρε. Εμείς παραμένουμε πιστοί στην πνευματική παράδοση και στην απόφαση της Εκκλησίας να διαθέτει μόνον τρεις θεολόγους και την ακολουθία των μαθητών τους.
Καλό χειμώνα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,

μια τελευταια 'επερώτηση':

Γραφεις:
"Το θέμα τους είναι ο Αντίχριστος ενώ το θέμα της Αποκάλυψις του Ιωάννου δεν είναι ο Αντίχριστος αλλά ο Κύριος".

Ωραια λοιπον,η Αποκάλυψις δεν μιλαει για τον Αντιχριστο.

Ανεξαρτητα απο την Αποκάλυψη, εσυ τι αποψη εχεις για τον Αντιχριστο;

Ετσι μπερδευτηκα λιγο:
απο την μια παραδεχεσαι τις αποψεις των Αγίων της Εκκλησιας μας για το ΠΡΟΣΩΠΟ του αντιχριστου,

απο την άλλην ομως εγραψες στην αρχή οτι δεχεσαι την αποψη του κ. Πατρώνου, οτι ο Αντιχριστος δεν θα ειναι Προσωπο!

Θα περιμενω μια απαντηση σου Αμέθυστε.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Γεια σου Μυρμιδόνα, έχουμε ξαναγράψει ότι είναι αδύνατον ο Αντίχριστος να είναι Πρόσωπο διότι θα είναι κατειλημμένος από τον εωσφόρο. Δηλαδή δεν θα έχει τις ανθρώπινες ποιότητες.

Εμείς προσωπικώς αδιαφορούμε απολύτως για τον Αντίχριστο διότι μας ενδιαφέρει μόνον ο Κύριος. Δεν μας περισσεύει πίστη από τον Κύριο για να την δώσουμε σε άλλα πράγματα.
Όμως διάβασε και δύο μικρά αποσπάσματα του πνευματικού νόμου του Αγ. Μάρκου του Ασκητού.

87. Μέτρον έχει και σταθμόν παρά Θεώ πάσα έννοια. Έστι γαρ το αυτό ή εμπαθώς ή μονοτρόπως λογίσασθαι.

92. Προς τα επερχόμενα, πολλοί πολλά αντετάξαντο• αλλ' εκτός προσευχής και μετανοίας, ουδείς δεινόν διέφυγεν.

Αυτά τα λίγα. Χαιρετούμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,

επειδή θελω να ειμαι ειλικρινης, θα ξαναρωτησω. Δεν θελω να υποκριθω οτι καταλαβα.
Κανε λιγο υπομονη και απαντα μου για μια ακομα φορα.

Ετσι γράφεις:
"...είναι αδύνατον ο Αντίχριστος να είναι Πρόσωπο διότι θα είναι κατειλημμένος από τον εωσφόρο. Δηλαδή δεν θα έχει τις ανθρώπινες ποιότητες".

Ο Αντιχριστος λοιπον δεν θα ειναι Προσωπο.
Θα ειναι ομως άνθρωπος;

Αν πάλι δεν θα ειναι ουτε ανθρωπος, τοτε οι Πατέρες 'σφάλλουνε' που μιλανε για τον Αντιχριστο ως άνθρωπο;

Τελικά:
Θα ειναι άνθρωπος, αλλα όχι Πρόσωπο;

Συγχώρα με Αμέθυστε που ξαναρωταω.

ΑΠάντα όποτε βρεις χρόνο!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα δεν θα είναι ούτε άνθρωπος, ούτε πρόσωπο, ούτε έλλογο ον.
Θα είναι ένα νεκρό πλάσμα.
Όπως ακριβώς μας το αποκάλυψε ο Κύριος στο Ευαγγέλιο: "Αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους".

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε,

θα ήθελα να ξαναρωτήσω, αλλα φαντάζομαι θα ξεπερνούσα τα όρια της φιλοξενιας σου;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, θα ξαναρωτησω.
Το ξερω οτι τωρα θα 'νευριασεις', αλλα θα ξαναρωτησω.
Για την Ορθοδοξια "δεν ψαχνουμε"; Το θεμα δεν ειναι να μην θυμωσω εγω ή να μην παρεξηγηθεις εσυ, το θεμα ειναι η Αληθεια της Ορθοδοξιας - ετσι το αντιλαμβάνομαι εγω τουλαχιστον.
-------------------------------
Λοιπον,
Γραφεις Αμέθυστε οτι ο Αντιχριστος θα ειναι "νεκρο πλάσμα".

Το εννοεις προφανως 'μεταφορικα'. Διοτι ενα 'νεκρό πλάσμα' δεν μπορει να γινει ουτε Αρχηγος της "ενωμενης Ευρώπης", ουτε να 'καθισει στον θρονο μεσα στον Ναό', ουτε να μιλησει στον κοσμο.

-----------------------------

Εγω ομως Αμέθυστε, δεν σε ρωταω μεταφορικα.
Δεν σε ρωτησα πως καταλαβαινεις μεταφορικα τον Αντίχριστο;

Σε ρωταω 'κυριολεκτικα':
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο αντιχριστος, ναι ή οχι;

ΓΙΑΤΙ βρε Αμέθυστε σε ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ τοσο πολυ να απαντησεις σε αυτην την τοσο απλη ερωτηση;

Δεχομαι ολα τα αλλα που λες:
1. Η αποκαλυψη δεν μιλαει για τον αντιχριστο, μιλαει για τον Κύριο.
Να το δεχτω.

2. ο Αντιχριστος δεν θα ειναι προσωπο, δεν μπορει να εχει προσωπο. Να το δεχτω.

3. Δεν πρεπει να μιλαμε για τον Αντιχριστο, αλλα για τον Χριστό.
Και αυτο σωστο.
ΑΠλα εδω μιλαμε γιαυτο το θεμα, διοτι ετσι ξεκινησε ο διαλογος, ο τιτλος ητανε: "Αποριες περι Αντιχριστου".

Δεν νομιζω να σου εχω στειλει πολλα εμαιλ σε διαφορες αναρτησεις σου με θεμα τον "αντιχριστο'.
Μονο εδω το κουβεντιάζουμε.

4. Και φτανουμε στο δια ταυτα:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩ που εγραψες...και ειπες...και μπορει να ειναι πολυ σωστα εως πολυ λαθος, άλλοι θα κρινουνε, εγω δεν γνωριζω θεολογια -

- σε ρωταω, απλα και ταπεινά:

ο αντιχριστος δεν θα ειναι ανθρωπος;

Ανεξαρτητως αν εχει προσωπο, αν ειναι νεκρος και τοσα αλλα;

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΤΡΑΣ....ή δεν θα ειναι;

Θα περιμενω απαντηση σου Αμέθυστε.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα θα είναι ένας νεκρός άνθρωπος και θα είναι και αρχηγός των πάντων. Όπως ακριβώς είναι ο ΓΑΠ και όλοι οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών. Όπως είναι ο πάπας, ένας νεκρός άνθρωπος. Θα είναι ένας αφρός, χωρίς καμία ζωή, χωρίς κανένα βάθος και περιεχόμενο. Αν ο Κύριος είναι η ζωή αυτός θα είναι το αποκορύφωμα του θανάτου. Θα έχει αρχίσει ήδη να σαπίζει εσωτερικά από μικρό παιδί. Και θα είναι άρσεν, όχι άνδρας. Γιατί άνδρας είναι άλλο κεφάλαιο.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

σε ευχαριστώ που απάντησες αναλυτικά.

Υποψιάζομαι οτι θα εισαι σε κάποιο Μοναστήρι, και γιαυτο ισως δεν εχεις αμεση προσβαση στο Ιντερνετ, παρα μονο καποια λεπτα την ημερα.

Αν οντως εισαι σε Μοναστηρι, αναψε ενα κεράκι και για μας τους αμαρτωλους!
*******************************

Ομως ΑΜΕΘΥΣΤΕ, θα ξαναρωτησω:

ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΟΥ, επιτρεψε με να ρωτησω, διοτι αν δεν το κανω, θα ειμαι ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ!

Αν ο Αντιχριστος θα ειναι ΑΡΣΕΝ, ΔΗλ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - εστω και ΝΕΚΡΟΣ, οπως πολυ σωστα παρομοιασες τον Αντιχριστο με τον ΓΑΠ, με τον Πάπα της Ρώμης και παει λεγοντας..

...αν τελικα ο Αντιχριστος ειναι ΑΡΣΕΝ -

- τότε ομως δεν ερχεσαι σε ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ με τον κ. Πατρώνο, ο οποιος ΞΕΚΑΘΑΡΑ τονίζει στα βιβλια του, οτι ο Αντιχριστος δεν θα ειναι ανθρωπος, αλλά μαλλον ενα 'σύστημα', 'ενα κοινωνικο κίνημα'...

..ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ δεν πρεπει ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ τον Αντιχριστο ως Προσωπο, ως Ανθρωπο, Ως Ανδρα, ως Αρσεν;

Εδω υπαρχει μια μικρη αντιφαση Αμέθυστε, παρακαλω για μια διευκρινιση σου!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Καλησπέρα φίλε Μυρμιδόνα, φυσικά έρχομαι σε αντίθεση με τον κ. Πατρώνο. Πιστεύω ότι το πνεύμα του αντιχρίστου που ίπταται από πάνω μας κάποια στιγμή όταν έρθει ο καιρός του τέλους θα εκφραστεί, θα το ενδυθεί ένας από αυτούς τους φλώρους της εξουσίας. Ο οποίος δεν θα είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, ούτε χριστιανός ούτε άθεος. Αδιευκρίνιστος. Ένα τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε.

Θα σου πω αυτό, που οι περισσότεροι ίσως σκεφτονται αλλα δεν θελουν να 'εκφρασουν.

Σε αρκετες αναφορες σου στον κ. Πατρώνο, σε διαφορες αναρτήσεις σου, εδωσες την εντύπωση οτι 'στάζεις μελι' γιαυτον τον Πανεπιστημιακό καθηγητη.

Δεν θα μιλησουμε για την 'θεολογια' του κ. Πατρώνου, δεν ειναι της παρουσης.

Με το άνω σχόλιο σου ομως εβαλες τα πραγματα σε μια καλη σειρά.

------------------------

Αυτά που εγραψες για τον Αντιχριστο, σωστα ειναι, απλα υποθέτω οτι ο περισσότερος κοσμος δεν εχει την πολυτέλεια να σκεφτει αν ο αντιχριστος θα ειναι μεν αρσεν, αλλα οχι αντρας.
Θα ειναι μεν ανθρωπος, αλλα οχι ζωντανός.
Θα εχει μεν μυαλο, αλλα στην ουσια θα ειναι ανόητος και παει λεγοντας.

Αυτάαα.

ΕΓω το έχω ξαναπει, αλλα εμενα κανεις δεν με ακουει! :)
"ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ...ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ"!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Σε κονιορτοποίησε ο Μυρμιδόνας,νάνε και οιηματία Αμέθυστε,που πήγες να τα βάλεις με το Σωτηρόπουλο!Άντε και περαστικά!

amethystos είπε...

Δυστυχώς χρειάζεται να γνωρίζουμε ανάγνωση πριν την κατανόηση. Αυτό το γνωστό γεροντοπαλλήκαρο ο Σωτηρόπουλος κατηγόρησε σαν αιρετικό τον Πατρώνο για το θέμα του Αντιχρίστου το οποίο δεν υφίσταται στην Αποκάλυψη. Μάλιστα δε, όπως έδειξα στον Μυρμιδόνα, ο ίδιος ο Σωτηρόπουλος είναι ένας ψευδοδιδάσκαλος.

Ανώνυμος είπε...

Μη φανεί ότι μας παίρνει κανείς τα πρωτεία στον αγώνα κατά του Οικουμενισμού, έγινε αιρετικός!
Τα πράγματα Αμέθυστε είναι πολύ απλά: Ο Σωτηρόπουλος έχει έναν αφορισμό στη πλάτη του υπέρ της Αληθείας, δηλαδή διωγμό. Εσύ που λες ότι υπερασπίζεσαι την Αλήθεια, διώκεσαι; Γιατί αν δεν διώκεσαι, ψάξε το λίγο, κάτι συμβαίνει και δεν είσαι με την Αλήθεια...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 23/8/11 4:00 μμ

γιατι δεν εβαλες ενα ψευδώνυμο;
Θα νομίζουνε τώρα, οτι εγω το εγραψα και το εστειλα ως 'ανωνυμος'.

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφω απο το ιστολόγιο 'Σήμαντρο":

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ - Πεμ Feb 17, 2011

(http://simantro.forumgreek.com/t817-topic)

---------------------------------

ΔEN ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για όποιον θέλει να εκφέρει λόγο πάνω σε καί-
ρια πνευματικά ζητήματα από το να εκθέτει γραπτώς την θεολογική του σκέψη. Η γραπτή διατύπωση διασφαλίζει τον υπογράφοντα διότι αφ’ ενός προσέχει, αφ’ ετέρου δεν μπορούν να του αποδώσουν άλλα από όσα μαρτυρούν τις θέσεις του, και συνάμα παρέχει την δυνατότητα στους αναγνώστες να παρακολουθούν προσεκτικά τα γραφόμενά του, ώστε να διερευνήσουν αν ο υπογραφόμενος εκφράζει το γράμμα και το πνεύμα της Αγίας Γραφής, καθώς και των Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι οι αυθεντικοί ερμηνευτές και οι γνήσιοι εκφραστές της θείας αποκαλύψεως που οριοθετούν την πίστη. Συνεπώς μόνο όσοι τους ακολουθούν είναι «ἐπόμενοι τοῖς ἁγίοις πατράσι» και γι’ αυτό ορθοδοξούν.

Στο άρθρο αυτό με την Χάρι Θεού αυτό το θέμα θα διεξέλθουμε: πώς η υποχρεωτική παραλαβή της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη συνδέεται με όσα λέει η Αποκάλυψις του Ιωάννου περί Αντιχρίστου.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι:

1.Η Αγία Γραφή και ειδικά η Αποκάλυψη δεν κάνει λόγο για Αντίχριστο
2.Δεν υπάρχουν άγιοι Πατέρες που να ομιλούν περί Αντιχρίστου
3.Το χάραγμα της Αποκαλύψεως δεν έχει σχέση με μια ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.

Γι’ αυτό, αν τώρα αποδεικνύεται:
Ότι ο Χριστός μίλησε για τον Αντίχριστο συγκεκριμένα στα Ευαγγέλια,
καθώς επίσης ο Απόστολος Παύλος και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης σε επιστολές τους,τότε, γιατί τὸ «θηρίο» της Αποκαλύψεως δεν μπορεί να ταυτίζεται με το πρόσωπο εκείνο για το οποίο κάνει λόγο ο Κύριος και οι ανωτέρω Απόστολοι, καθ’ ην στιγμήν η Εκκλησία με την αυθεντική ερμηνεία των Πατέρων δέχεται ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο Αντίχριστος;

Ας προχωρήσουμε όμως στην αγιογραφική παράθεση και στην ερμηνεία των όσων είπε ο Ιησούς Χριστός και οι απόστολοι, και στη συνέχεια σε δεύτερη ενότητα θα αναπτύξουμε τον λόγο πως τα προφητευμένα είναι δυνατόν να εκπληρώνονται με όσα ισχύουν και για την κάρτα του πολίτη.

1. Όταν ο Κύριος είπε, «Ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με· ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε» (Ιω. 5, 43), ποιο πρόσωπο εννοούσε; Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος απαντά: «Τὸν ἀντίχριστον ἐνταῦθα αἰνίττεται (=υπαινίσσεται)».

2. Στο κατά Ματθαίον, πάλι ο Κύριος, σαφώς επισημαίνει το «βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως τὸ ρηθὲν διά Δανιὴλ τοῦ προφήτου» (Μθ. 24,15), επιβεβαιώνοντας έτσι το έγκυρο της προφητείας του Δανιήλ. Ο προφήτης κάνοντας λόγο στο 7ο κεφάλαιο του βιβλίου του για το τέταρτο θηρίο, προαναγγέλλει το θηρίο που και ο Ιωάννης προφητεύει στην Αποκάλυψη. Αν προσέξει κανείς τους στίχους 24 & 25 της προφητείας του Δανιήλ, βρίσκει το ίδιο νόημα με την προφητεία του Ιωάννη στο 13ο κεφάλαιο της Αποκαλύψεως στίχους 5-7 για επίγεια πολιτική εξουσία, η οποία θα βλασφημήσει κατά του Θεού και θα αντιστρατευθεί στους «ἁγίους
τοῦ Ὑψίστου» τρεισήμισι έτη, πρόκειται μάλιστα για παγκόσμια κυβέρνηση. Οι δύο αυτές προφητείες εκφράζουν απόλυτα και τους λόγους του Αποστόλου Παύλου στην Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολή του στο 2ο κεφάλαιο στους στίχους 3-12, ιδιαίτερα μάλιστα στον στίχο

3. Για να δείτε τους συσχετισμούς παραθέτουμε στην συνέχεια τα αναφερόμενα κείμενα:
Επισημαίνονται τρεις πληροφορίες:
α. η παγκόσμια πολιτική εξουσία
β. η βλασφημία κατά του Θεού και
γ. ο διωγμός – πόλεμος κατά των αγίων για τρεισήμισι έτη
Δανιήλ Κεφ. 7ο στιχ 23-25

Ανώνυμος είπε...

Αφού από τα παραπάνω κείμενα διαπιστώνεται ότι το περιεχόμενο της προφητείας της ιεράς Αποκαλύψεως ταυτίζεται με εκείνο του προφήτου Δανιήλ, δίδοντας ο Χριστός μαρτυρία για την μία προφητεία, συνηγορεί αναμφισβήτητα και υπέρ της άλλης, έτσι ερμηνεύεται η Γραφή δια της Γραφής· και αυτό είναι βασική ερμηνευτική αρχή.
Συνεπώς δεν έχουμε το δικαίωμα να περιθωριοποιούμε το προφητευμένο στο βιβλίο της Αποκαλύψεως για τον επιπλέον αυτό λόγο.

Υπενθυμίζω παρεμπιπτόντως σε όσους ασχολήθηκαν με τα θεολογικά γράμματα,
ότι υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές μαρτυρίες υπέρ της κανονικότητος του βιβλίου και μάλιστα ο κανών του Μεγάλου Αθανασίου που δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Όσον αφορά τώρα τα συγκεκριμένα χωρία της Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολής, ως προς την σχέση τους με τις δύο προηγούμενες προφητείες, πέρα από το ότι δίδεται ξεκάθαρα και εδώ η ίδια πληροφορία της βλασφημίας προς τον θεό, επισημαίνεται σαφώς και με επίταση ότι την παγκόσμια αυτή εξουσία θα την ασκήσει συγκεκριμένο πρόσωπο.
Όταν ο Απόστολος Παύλος γράφει, «ὁ ἄνθρωπος τῆς ἁμαρτίας, ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας, ὁ ἀντικείμενος καὶ ὑπεραιρόμενος ἐπὶ πάντα λεγόμενον Θεὸν ἢ σέβασμα, ὥστε αὐτὸν εἰς τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ ὡς Θεὸν καθίσαι, ἀποδεικνύντα ἑαυτὸν ὅτι ἐστὶ Θεός», είναι ολοφάνερο ότι δεν αναφέρεται σε μια απρόσωπη πολιτική εξουσία ή στο κακό γενικά, ούτε βέβαια στους αιρετικούς εκείνους μόνο που δεν ομολογούν τον «Ιησοῦν Χριστὸν ἐρχομενον ἐν σαρκί» (Β΄ Ιω. 1, 7) αλλά σε συγκεκριμένο άνθρωπο.
Ο σπουδαίος δογματικός Πατέρας, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός κατ’ εξοχήν συστηματικός Θεολόγος στο έργο του «Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως» γράφει:

«Οποιοσδήποτε βέβαια που δεν ομολογεί ότι ο Υιός του Θεού και Θεός σαρκώθηκε και είναι τέλειος Θεός και έγινε τέλειος άνθρωπος, ενώ συνάμα παρέμεινε Θεός, είναι αντίχριστος. Αλλά ιδιαίτερα και κατ’ εξοχήν αντίχριστος λέγεται ο ερχόμενος κατά το τέλος του κόσμου (ὅμως ἰδιοτρόπως καὶ ἐξαιρέτως Ἀντίχριστος λέγεται ὁ ἐπὶ τῇ συντελείᾳ τοῦ αἰῶνος ἐρχόμενος)».

Εδώ καταδεικνύεται σαφώς ότι η Γραφή κάνει λόγο για συγκεκριμένο αντίχριστο και ήδη έχουμε δύο μεγάλους Πατέρες, (στη συνέχεια θα παραθέσουμε και άλλους) έναν της ερμηνευτικής θεολογίας και έναν της συστηματικής, που διαψεύδουν άρδην αυτούς που ετεροδιδασκαλούν ακόμη και σε ιερατικές συνάξεις.
Λοιπόν, που είναι όλοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η Γραφή και οι Πατέρες δεν κάνουν λόγο για τον αντίχριστο;
Εδώ φτάσαμε και στο τραγελαφικό να μας λένε ότι το (χξς΄) δεν είναι αριθμός, μολονότι το ίδιο το θεόπνευστο κείμενο επανειλημμένως ομιλεί περί αριθμού και μάλιστα διασαφηνίζει: «ἀριθμὸς γὰρ ανθρώπου ἐστί». Και μόνο ο λόγος αυτός είναι αρκετός για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα!
Οπωσδήποτε όμως θα μένετε με την απορία, τι συμβαίνει και ακούμε όλα εκείνα τα φαιδρά!

Για να συνοψίσουμε εν προκειμένω την διδασκαλία της Αγίας Γραφής σημειώνουμε:
Κατ’ αρχήν ότι ο ίδιος ο Κύριος συνιστά προσοχή: «βλέπετε μη τις ὑμάς πλανήση· πολλοί γαρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες ὅτι ἐγώ εἰμί, και πολλούς πλανήσουσιν» (Μρ. 13, 5-6).
Το ότι όμως θα έρθουν πολλοί, αυτό δεν αίρει το ότι θα έρθει και ο συγκεκριμένος αντίχριστος, που ο Απόστολος Παύλος κυριολεκτικά «ζωγραφίζει» με όσα λέει τονίζοντας, ότι η παρουσία του θα γίνει «κατ’ ἐνέργεια τοῦ σατανᾶ ἐν πάσῃ δυνάμει καὶ τέρασι ψεύδους…».
Και ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εξηγεί:
«Με τα λόγια αυτά μας διδάσκει ο Απόστολος, ποιος πρόκειται να είναι ο αντίχριστος, ότι δηλαδή θα είναι άνθρωπος που θα έχει τον σατανά να ενεργεί μέσα του και δι’ αυτού. Αυτός θα δείξει κάθε δύναμη, όχι όμως αληθινά αλλά όλα τα έργα του θα είναι απατηλά και θα πλανούν εκείνους που θα τα παρακολουθούν· διότι πρόκειται να κάνει σημεία και τέρατα ψεύδους, δηλαδή ψευδή, που θα οδηγούν στο ψεύδος και την πλάνη εκείνους που του δίδουν προσοχή. Αυτά τα προλέγει ο Παύλος για να μην πλανηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που θα υπάρξουν τον καιρό του αντιχρίστου».

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες της Αγίας Γραφής και τέτοιες πληροφορίες της πατερικής γραμματείας είναι δυνατόν οι χριστιανοί να μένουμε αδιάφοροι όταν βλέπουμε ότι στην εποχή μας εκπληρώνονται τα σημεία των καιρών που μας πιστοποιούν ότι διανύουμε την λαίλαπα της Εποχής του Αντιχρίστου;

Το ανησυχητικό θα ήταν να μην υπάρχει πνευματική διαύγεια στους χριστιανούς και να τα βλέπουν όλα καλά ενώ έρχονται τα πάνω κάτω!

Γι’ αυτό ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, μας συνιστά «Ἀσφάλιζε τοίνυν σεαυτόν,ἄνθρωπε. ἔχεις τὰ σημεῖα τοῦ Ἀντιχρίστου. καὶ μὴ μόνο μνημόνευε τούτων, ἀλλά καὶ ἀφθόνως πᾶσι μεταδίδου».
Θα δούμε όμως στην συνέχεια ποια είναι τα διαπιστευτήρια που επιβεβαιώνουν ότι έχουν τεθεί τα προγεφυρώματα και ήδη ενεργείται το μυστήριο της ανομίας.

Για να συνοψίσουμε εν προκειμένω την διδασκαλία της Αγίας Γραφής σημειώνουμε:
Κατ’ αρχήν ότι ο ίδιος ο Κύριος συνιστά προσοχή: «βλέπετε μη τις ὑμάς πλανήση· πολλοί γαρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες ὅτι ἐγώ εἰμί, και πολλούς πλανήσουσιν» (Μρ. 13, 5-6).
Το ότι όμως θα έρθουν πολλοί, αυτό δεν αίρει το ότι θα έρθει και ο συγκεκριμένος αντίχριστος, που ο Απόστολος Παύλος κυριολεκτικά «ζωγραφίζει» με όσα λέει τονίζοντας, ότι η παρουσία του θα γίνει «κατ’ ἐνέργεια τοῦ σατανᾶ ἐν πάσῃ δυνάμει καὶ τέρασι ψεύδους…».
Και ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εξηγεί:
«Με τα λόγια αυτά μας διδάσκει ο Απόστολος, ποιος πρόκειται να είναι ο αντίχριστος, ότι δηλαδή θα είναι άνθρωπος που θα έχει τον σατανά να ενεργεί μέσα του και δι’ αυτού. Αυτός θα δείξει κάθε δύναμη, όχι όμως αληθινά αλλά όλα τα έργα του θα είναι απατηλά και θα πλανούν εκείνους που θα τα παρακολουθούν· διότι πρόκειται να κάνει σημεία και τέρατα ψεύδους, δηλαδή ψευδή, που θα οδηγούν στο ψεύδος και την πλάνη εκείνους που του δίδουν προσοχή. Αυτά τα προλέγει ο Παύλος για να μην πλανηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που θα υπάρξουν τον καιρό του αντιχρίστου».

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες της Αγίας Γραφής και τέτοιες πληροφορίες της πατερικής γραμματείας είναι δυνατόν οι χριστιανοί να μένουμε αδιάφοροι όταν βλέπουμε ότι στην εποχή μας εκπληρώνονται τα σημεία των καιρών που μας πιστοποιούν ότι διανύουμε την λαίλαπα της Εποχής του Αντιχρίστου;

Το ανησυχητικό θα ήταν να μην υπάρχει πνευματική διαύγεια στους χριστιανούς και να τα βλέπουν όλα καλά ενώ έρχονται τα πάνω κάτω!

Γι’ αυτό ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, μας συνιστά:
«Ἀσφάλιζε τοίνυν σεαυτόν,ἄνθρωπε. ἔχεις τὰ σημεῖα τοῦ Ἀντιχρίστου. καὶ μὴ μόνο μνημόνευε τούτων, ἀλλά καὶ ἀφθόνως πᾶσι μεταδίδου».
Θα δούμε όμως στην συνέχεια ποια είναι τα διαπιστευτήρια που επιβεβαιώνουν ότι έχουν τεθεί τα προγεφυρώματα και ήδη ενεργείται το μυστήριο της ανομίας.

Αρχιμ. Παϊσίου Παπαδόπουλου
Καθηγουμένου της Ι.Μονής Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Δήμου Φιλώτα (Φλώρινας)

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω τα άνω κειμενα του Ηγουμενου απο την Φλώρινα, να φωτίσουνε λιγο τον προβληματισμό μας.

Εγω προσωπικα θα πω την αποψη μου:

Δεν συμφωνώ με τον κ. Πατρώνο.

Ειμαι πιο κοντά στην ΕΡΜΗΝΕΙΑ του κ. Σωτηρόπουλου για το θεμα του Αντιχρίστου.

Δεν με ενοχλει το γεγονος αν η ΑΠοκάλυψη κανει λογο για τον Αντιχριστο ή οχι!
Σιγουρα ομως δεν μπορω να δεχτω τις 'μοντέρνες' ερμηνείες που δινει σε πολλα σημεια ο κ. Πατρώνος!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Διώκεται ο Σωτηρόπουλος. Ο καημένος κάνει ομιλίες μόνο στις αίθουσες, μαίνεται στα γραπτά του, τα οποία έχει την δυνατότητα να δημοσιευει, υπάρχει και ένα blog προς τιμήν του, και ουκ ολίγοι τον λαμβάνουν στα σοβαρά. Και κατακρίνουν άλλους που δεν σύμφωνουν με τον αγωνιστή, πυγμάχο, λοκατζη διωκόμενο. Και πόσοι δεν το θεωρούν τιμή τους να έρθει στο σπίτι τους να φάει. Διωγμός να σου τύχει.

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα, δεν έχει ερμηνεία δική του ο Σωτηρόπουλος, αυτό μας έλειπε, δεν είναι φορέας της παραδόσεώς μας. Η ερμηνεία του προέρχεται από αυτούς τους κύκλους οι οποίοι δεν ανήκουν στην παράδοσή μας.
Ο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΩΝΟ ΓΙΑ ΑΙΡΕΣΗ. Ο αθεόφοβος. Δεν μπορεί κάποιος να συμφωνεί με την ερμηνεία του Σωτηρόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά εσύ δεν είσαι αμέθυστος αλλά μονίμως μεθυσμένος
τον κ.Σωτηρόπουλο τον παραδέχονταν άγιοι της εποχής μας
όπως ο π. Παίσιος ,ο π. Πορφύριος , ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης
κι άλλοι .Εσάς ποιοι σας παραδέχονται για τις απόψεις σας ?

amethystos είπε...

Πώς είναι δυνατόν να μήν τον παραδέχονται. Και όλη η Βασιλεία έρχεται να τον ακούσει όταν μιλάει. Ο Σωτηρόπουλος είναι ο σύγχρονος Μέγας Αθανάσιος, όπως λέει και ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν άνθρωποι που τον παραδέχονται τον Αμέθυστο, αλλά δεν πρόκειται να σας το πεί, διότι δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος!

Ανώνυμος είπε...

Περί εκστάσεως: Ο όρος χρησιμοποιείται χωρίς πρόβλημα στην αγία Γραφή (σημαίνει όμως και έντονη έκπληξη) και στους Πατέρες, με ορθόδοξο περιεχόμενο. Δηλ. ισούται με το "εν Πνεύματι", χωρίς απώλεια της συνειδήσεως, όπως στο σαμανισμό κ.τ.λ.
Πράξεις, ι΄: "10 εγένετο δε πρόσπεινος και ήθελε γεύσασθαι• παρασκευαζόντων δε εκείνων επέπεσεν επ’ αυτόν έκστασις, 11 και θεωρεί τον ουρανόν ανεωγμένον και καταβαίνον επ’ αυτόν σκεύός τι ως οθόνην μεγάλην, τέσσαρσιν αρχαίς δεδεμένον και καθιέμενον επί της γης".

Πράξεις, ια΄:
"4 αρξάμενος δε ο Πέτρος εξετίθετο αυτοίς καθεξής λέγων• 5 εγώ ήμην εν πόλει Ιόππη προσευχόμενος, και είδον εν εκστάσει όραμα, καταβαίνον σκεύός τι ως οθόνην μεγάλην τέσσαρσιν αρχαίς καθιεμένην εκ του ουρανού, και ήλθεν άχρις εμού".

Πράξεις κβ΄ (μιλάει ο άγ. Ανανίας):
"17 Εγένετο δε μοι υποστρέψαντι εις Ιερουσαλήμ και προσευχομένου μου εν τω ιερω γενέσθαι με εν εκστάσει και ιδείν αυτόν λέγοντά μοι• 18 σπεύσον και έξελθε εν τάχει εξ Ιερουσαλήμ, διότι ου παραδέξονταί σου την μαρτυρίαν περί εμού".

Κλίμαξ, στ΄, 20: "μόνον δε καθήμενος, και προς ά εώρακεν εν τη εκστάσει εξεστηκώς".
κβ΄, 22: "Μοναχός εστιν αδιάστατος έκστασις και λύπη ζωής".

Γέρων Πορφύριος: «Σε μια στιγμή ανοίγει η πόρτα της εκκλησίας και μπαίνει ένας ψη­λός κι ηλικιωμένος μοναχός. Ήταν ο Γερο-Δημάς..... Σε λίγο έπεσε σ’ έκσταση. Δεν μπορώ, δεν βρίσκω λόγια να σας περιγράψω τη συμπεριφορά του απέ­ναντι στον Θεό· κινήσεις αγάπης και λατρείας, κινήσεις θείου έρωτος, θείας αγάπης κι αφοσιώσεως. ....... Ήταν μέσα στην χά­ρι. Έλαμπε μέσα στο φως». (Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος και Λόγοι, έκδ. ιεράς μονής Χρυσοπηγής Χανίων, Χανιά 2006, σελ. 79-80).

amethystos είπε...

Αγαπητέ αδελφέ, εκτός τής δαιμονικής καταλήψεως τών πρωτόγονων θρησκευμάτων πού ονομάζουμε έκσταση, υπάρχει καί η ινδουϊστική έκσταση καί κατά συνέπειαν καί η αραβική.
Είναι χωρισμός τής ψυχής από τό σώμα, μιά πρόγευση θανάτου.
Στήν Εκκλησία δέν υφίσταται η παραμικρή υποψία τέτοιας εκστάσεως.
Η χριστιανική "έκσταση" είναι ανάβαση : ο Πάυλος ανέβηκε μέχρι τρίτου Ουρανού, ο Ιωάννης τής Κλίμακος μάς μιλά γιά αναβάσεις επίσης.
Τό πρότυπο τής χριστιανικής εκστάσεως είναι η προσευχή : Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, .... ελθέ καί σκήνωσον εν ημίν.
Γιαυτό στήν αποκάλυψη Άγγελος Κυρίου εσήμανε.
Ο ακριβής όρος είναι "ένστασις".
Καί άν θέλουμε νά υπερβάλουμε σέ ακρίβεια, στήν εκκλησία έχουμε τήν "έκσταση" τού Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Αμεθυστε λυπαμαι αλλα εισαι άσχετος θεολογικά και πολύ λίγος για να κρίνεις τον γίγαντα Σωτηρόπουλο! Κάτσε και άκου τις ομιλίες του μπας και μάθεις τίποτα....