Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΦΟΥ

Στή σελίδα 451 τού τελευταίου του βιβλίου «Το αδιανόητο τίποτα» με το οποίο προσπαθεί γιά άλλη μιά φορά να φορτώσει στην Εκκλησία την διάλυση τών Ελλήνων γράφει : την ορθοδοξία τροφοδοτεί ο νεοπλατωνικής καταγωγής μυστικισμός σε παραλλαγές του. Ως θεολογία και αναχωρητική βιοτή ο μυστικισμός τούτος αρχίζει με τον Γρηγόριο Νύσσης και τον Ευάγριο Ποντικό (βλ. Σχετικά και την πρόσφατη εργασία τού Kevin Corrigan, Evagrius and Gregory, Ashgate 2009)

Bλέπουμε σχετικά και τί να δούμε : ο Corrigan επιχειρηματολογεί πώς στίς δύο αυτές μορφές γινόμαστε μάρτυρες τής γεννήσεως νέων μορφών σκέψεως και επιστήμης.

Ο Ευάγριος και ο Γρηγόριος δέν είναι απλοί δέκτες μιάς μονολιθικής εθνικής και χριστιανικής παραδόσεως , αλλά ανακαινιστές, κριτικοί ερμηνευτές τών δυνατοτήτων και τών ορίων τής γνωστικής ψυχολογίας, τής ενώσεως ψυχής και σώματος, τής στοχαστικής αυτογνωσίας, της προσωπικής και ανθρώπινης ταυτότητος και της πρακτικής σχέσεως της ψυχής με το ΑΓΑΘΟ μέσα στα πλαίσια τής ανθρώπινης εμπειρίας και τής αποκαλύψεως του θεού.

Αγαπητέ κ.Ράμφο, μηδέν εις το πηλίκιο.

Πρόκειται για ηθελημένη διαστρέβλωση.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: