Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ


ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Να επανενωθούν διοικητικά και να έχουν και πάλι λειτουργική κοινωνία με τις υπόλοιπες Μονές του Αγίου Όρους ζητά η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου!

Ο Ηγούμενος Μεθόδιος με επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό του Υπουργείου Εξωτερικών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φέρεται να ζήτησε να επανέλθει η διοικητική και λειτουργική επικοινωνία της αδελφότητας τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είχε διακοπεί πολλά χρόνια θεωρώντας πως το Πατριαρχείο δεν ακολουθεί τον ορθό θεολογικά δρόμο.

Η αδελφότητα αποκαλούνταν η μόνη "γνήσια" και κατηγορούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες Μονές ότι ανέχονται την επικοινωνία με τον Πάπα, και τη διεθνοποίηση του Αγίου Όρους με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο, Πέμπτη 21 Απρίλιου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελείται από τους μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και Σηλυβρίας Μάξιμο θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην τελική επανένωση τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες μονές του Αγίου Όρους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι σχέσεις με τη "νέα" αδελφότητα και τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο Εσφιγμενίτη, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Μακαριστό Ηγούμενο Χρυσόστομο Κατσουλιέρη.”

Ευχόμαστε ολόψυχα την επούλωση του σχίσματος και προσευχόμαστε κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ της τριμελούς αντιπροσωπείας ιεραρχών του Οικουμενισκού Θρόνου με την παλαιά αδελφότητα της Μονής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον εκ μέρους της παλαιάς αδελφότητας να επουλώσει το σχίσμα και ότι δεν πρόκειται για τακτικό ελιγμό επειδή υπάρχει κίνδυνος η αστυνομία να εκδιώξει την αδελφότητα από τη Μονή.

2 σχόλια:

Ι.Π. είπε...

Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει(λέει ο Τελεβάντος:"Οικουμενισκού Θρόνου".Δηλαδή Οικουμενιστικού Θρόνου.

χαλαρωσε είπε...

http://www.amen.gr/article/agioreites-an-den-yparksei-pliris-metanoia-tis-palias-adelfotitas-tis-esfigmenou-den-proxora-kamia-diapragmatefsi#.VxspdqpdQc8.facebook