Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΙΔΟΥ ποιον επικαλειται, ο παρακοιμωμενος του Ιεροθεου Βλαχου παπαΘωμας Βαμβινης, ως υποστηρικτη του βαναυσου καταπατητου των Ιερων Κανονων Σωφρονιου Σαχαρωφ. Τον Δαιμονισμενο ΣΑΤΑΝΑΣΙΟ Γιεφτιτς.

Ο απλους και ανυποδητος ....κοντορεβυθουλης, μητροπολιτης Ρασκας Αγιωτατος ΑΡΤΕΜΙΟΣ το μοναδικο πιστο και αφοσιωμενο τεκνο του Αγιου Ποποβιτς.
ΣΧΟΛΙΟ: Ο αγιώτατος Αρτέμιος; Οι λέξεις δέν έχουν καμμιά σημασία σέ περιπτώσεις  ψυχώσεων. Χρησιμοποιούνται σάν έννοιες. Είναι απλώς φορτισμένες μέ υψηλόφρωνα συναισθήματα. Τά οποία παραμένουν γιά πάντα αναλοίωτα διότι αποτελούν προβολές τού Εγώ μας, ψευδαισθήσεις ταυτότητος. Σ' αυτές τίς περιπτώσεις αυτό τό παραληρηματικό εγώ είναι τά πάντα εν πάσιν ή δέν είναι. Οπότε πρέπει νά εξαφανίσει τούς αντιφρονούντες διότι τό βυθίζουν στήν ανυπαρξία. Αυτός είναι ο σύγχρονος τζιχαντισμός πού καταστρέφει τόν πολιτισμό τής Δύσεως, διότι αποδέχθηκε τό Εγώ σάν ψυχή καί σάν κέντρο ταυτότητος. Σήμερα η αριστερή ιδεολογία, η αποθέωση τού Εγώ, πού οραματίστηκε τήν νίκη τών αδυνάτων  καί τήν εκδίκησή των έναντι τών δυνατών τής Γής, μετά τήν κατάρρευση τού τείχους τών στεναγμών, απελευθερωμένη, κατέκλυσε τά πάντα πραγματοποιώντας τήν επανάσταση τών απίστων, τήν ουσία τού Μαρξισμού, τό κήρυγμα τού οποίου, η θρησκεία είναι τό όπιο τού λαού, πραγματοποιείται σήμερα. Σήμερα ο λαός ναρκωμένος από τήν αδρεναλίνη, τήν έκσταση, τά θρίλερ,τήν προπαγάνδα, ισοπεδώνει τά πάντα γυρίζοντας τήν ανθρωπότητα στόν πρωτογονισμό τού Βασιλείου τού αίματος. Μέσα στά πλαίσια αυτού τού πρωτογονισμού είναι δυνατόν ο Αρτέμιος, ο εξολοθρευτής τών Κανόνων νά είναι Αγιος καί Ο Γέροντας Σωφρόνιος  βάναυσος καταπατητής. Μηδένα πρό τού τέλους Μακάριζε. Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
Αμέθυστος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχουν ο Α. Γιέφτιτς, ο μ. Αρτέμιος, ο Π. Βαρθολομαίος κτλ.. με το θέμα; ΔΕΝ μας ενδιαφέρει τι είναι ο καθένας ούτε αν αναφέρεται ως υποστηριχτής ή όχι του Γέροντος Σωφρονίου. Καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει θετικό ή αρνητικό. ΔΕΝ θα διαμορφωθεί η γνώμη κανενός από αυτό. Βλέπουμε να αρχίζει ένας εκφυλισμός λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Να μπαίνουμε σε άλλο πεδίο και σε μια ιδιότυπη "λογική" και μέθοδο.. "θαψίματος" των "υποστηρικτών" που αναφέρει ο π.Θ.Β. (κατά την γνώμη μου, χωρίς να υπάρχει λόγος αφού είχε απαντήσει με πλήρη επάρκεια σε όλα), για να δικαιωθεί (υποτίθεται) ο π.Ι.Δ. και ο Μ.Πηλαβάκης!
Αυτά είναι αστεία! Όποιος νομίζει ότι θα διαμορφώσει γνώμη με τέτοιο τρόπο κάνει μεγάλο λάθος! Αυτά είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Κλασσική μέθοδος λασπολογίας..
Να πούμε λοιπόν για πολλοστή φορά ότι Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ. Είναι ανθρώπινες και έστω "κατανοητές" ως ένα βαθμό οι αμφιβολίες ή οι πειρασμοί του διαβόλου, για διάφορους Γέροντες του τελευταίου αιώνα επειδή "οι μέρες είναι πονηρές" ΟΧΙ ΟΜΩΣ Η ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΠΑΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΚΑΙ ΒΑΛΕ)! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης αυτή η συνεχιζόμενη μακροχρόνια επίθεση σε έναν Γέροντα της Ορθοδοξίας που έχει βοηθήσει ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, και εξακολουθεί να βοηθάει μέσα από τα βιβλία του, και να ερμηνεύει εσωτερικές καταστάσεις της πνευματικής ζωής σε όλους μας, με το πρόσχημα της μονής Έσσεξ, ενώ έχουν απαντηθεί και καταρριφθεί όλα!
Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι όλοι οι Ορθόδοξοι, κληρικοί θεολόγοι και απλοί άνθρωποι που νιώθουμε αγάπη και ευλάβεια για τον Γέροντα και διαβάζουμε τα βιβλία του είμαστε πλανεμένοι και δαιμονισμένοι (σύμφωνα με τα λόγια π.Ι.Δ. ΚΑΙ Μ.Π. για τον Γ.Σ.). Έτσι κι αλλιώς ήδη λένε ότι είμαστε όλοι "αιρετικοί και μολυσμένοι".Ευχαριστούμε. Τι άλλο να πούμε; Καλή μετάνοια σε όλους.. Και καλή Φώτιση!


amethystos είπε...

Είναι μιά ομάδα συκοφάντες καί καφενόβιοι πορνόγεροι. Τό έργο τους, καθαρά εωσφορικό, στοχεύει στήν δημιουργία ταραχής. Χρησιμοποιούν όλα τους τά όπλα γι' αυτόν τόν σκοπό. Επανεμφάνισαν ακόμη καί έναν αισχρό συκοφάντη τού Αγιου Παίσιου σέ αναζήτηση κύρους. Δυσφημιστές τού ανθρώπινου είδους. Αλλά οι στενοί τους συνεργάτες δυστυχώς νίπτουν τάς χείρας τους. Μεγάλη πληγή, η οποία ξεκίνησε από τόν Καντιώτη καί ολοκληρώθηκε μέ τόν Μυτιληναίο. Η Πατρίδα μας πάντοτε βασανίστηκε από τόν φθόνο καί τήν συκοφαντία.

Ανώνυμος είπε...

Η "Πατερική Παράδοση" τουλάχιστον έχει μόνιμη Δήλωση ότι είναι αντίθετη σε όλα αυτά. Τέλος πάντων.Εγώ θέλω να παρακαλέσω να τελειώσει επιτέλους η επίθεση και η αντιπαράθεση. Καθένας μας είναι υπεύθυνος και υπόλογος απέναντι στον Θεό για ότι λέει και ότι κάνει.
Να πω μερικά τελευταία πράγματα, γιατί νομίζω ότι έχουν πια ειπωθεί όλα και δεν έχει νόημα αλλά "μάλλον θόρυβος γίνεται"..
Οι άνθρωποι που αναφέρονται είναι υποστηριχτές όλων των Αγίων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Άγιοι είναι ψεύτικοι; Είναι λογική αυτή;
Επειδή έτυχε να δω ένα βίντεο με τον Γ.Σωφρόνιο 96 ετών, να πω ότι ένιωσα ντροπή για λογαριασμό των συκοφαντών (ότι δεν επέστρεψε στο Άγιο Όρος αλλά "ησκήθη με ωραιοτάτας παρθένους").
Έκλαιγε κάθε λίγο μιλώντας για τις δεκαετίες της μετάνοιάς του και έλεγε ότι όταν πήγε στην Γαλλία του έκαναν ολική αφαίρεση στομάχου και δωδεκαδάκτυλου και για 12 χρόνια δεν μπορούσε να φάει τίποτα (πως θα επέστρεφε; θα πέθαινε..). Μετά ξεκίνησε σιγά σιγά να τρώει κάτι..Είχε την χειρότερη μορφή καρκίνου και όλοι απορούσαν πως έζησε τόσα επιπλέον χρόνια. Ο συνομιλητής του αναφέρει ότι τα βιβλία του έγιναν η αιτία να γίνουν Ορθόδοξοι πολλοί Καθολικοί, αλλά και πολλοί άθεοι, και επίσης να πάνε πολλοί στο Άγιο Όρος και να γίνουν μοναχοί.Αυτό δεν μας λέει τίποτα; Δεν "χρησιμοποιήθηκε" από τον Θεό για το Έργο Του, για την Σωτηρία τόσων ανθρώπων;
Και να πω ακόμα για ένα ψέμα που αναφέρει ο Μ. Πηλαβάκης ότι όταν είδε για 3 μέρες το άκτιστο φως ήταν βουδιστής.Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά έγινε μετά την θεία μετάληψη του, το βράδυ της Ανάστασης.
Τα υπόλοιπα περί εγωισμού, δούρειου ίππου κτλ.. δεν με ενδιαφέρουν. Θεώρησα ότι έπρεπε να πω μερικά πράγματα που έτυχε να γνωρίζω αφού έβλεπα τις συκοφαντίες και τον διασυρμό. Ας γίνει κατανοητό και ας μην δίνονται τέτοιου είδους ερμηνείες.
Κουραστήκαμε όλοι και κουράσαμε. Το ξέρουμε.Η συνείδησή μας όμως είναι καθαρή. Μάλιστα δοξάζουμε τον Θεό.
Όποιος κολλάει στο θέμα της μονής να καταλάβει ότι δεν είναι μικτή αλλά 2 μονές με κοινό ηγούμενο και έγινε με την άδεια της Εκκλησίας λόγω της κατάστασης του Γέροντα. Ο ίδιος δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι πρέπει να μην τηρούνται οι κανόνες και μάλιστα συνεχώς μιλούσε για Υπακοή και Ταπείνωση (τις αρετές αυτές ασκούσε στον μέγιστο βαθμό). Ήταν αγαθός και πολύ ταπεινός..
Το θέλημά του ήταν να μεταφερθεί αλλού η μία μονή αλλά δεν υπήρχαν τα μέσα και έτσι δεν κατορθώθηκε. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με όλη την συκοφαντική "παραφιλολογία", ούτε με όσα τυχόν μπορεί να δούμε στο μέλλον πάνω στον θεσμό του μοναχισμού.

Γι΄αυτό τονίζουμε συνέχεια, ότι χωρίς γνώση του Γέροντα και της διδασκαλίας του ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ!

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει.Ο Κύριος όμως είπε "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

Εύχομαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ και ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με όλη μου την καρδιά, να καταφέρουμε με την Χάρη Του, αυτό που λέει ο Απ. Παύλος:

"Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί μου, ἐνδυναμοῦσθε ἐν Κυρίῳ καὶ ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος αὐτοῦ.
11 Ἐνδύσασθε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸ δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρὸς τὰς μεθοδείας τοῦ διαβόλου·
12 ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις.
13 Διὰ τοῦτο ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι."

amethystos είπε...

Είναι αντιπαράθεση μέ τόν εωσφόρο τόν ίδιο. Ο τυφλός αυτός φανατισμός εναντίον τών Αγίων εντάσσεται στήν παγκόσμια προσπάθεια καταργήσεως τού Ευαγγελίου. Τίς ίδιες ακριβώς κατηγορίες διαλαλεί καί ο αισχρός ηγούμενος τής Εσφιγμένου εναντίον τού Παίσιου. "Τόν απέρριψε η Παναγία καί εκοιμήθη έξω από τό όρος ανάμεσα σέ γυναίκες". Δέν είναι απλές προσωπικές συκοφαντίες, είναι εωσφορικός πόλεμος εναντίον τής Εκκλησίας, διότι η Εκκλησία ανήκει στούς Αγίους, στόυς δούλους Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα όσα αναφέρθηκαν εκ νέου.

Γράφει ο π. Διώτης:

«Τὸ θεῖο Ὄν εἶναι καθαρὰ πραγματικότητα (actus purus) καὶ ἐκεῖνοι ποὺ εἰσέρχονται ″εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος‶ (Ἑβρ. ς΄ 19) … καθίστανται καὶ οἱ ἴδιοι ″καθαρὰ πραγματικότης‶» (actus purus).
Καὶ αὐτὴ ἡ τριαδολογικὴ αἵρεσις τοῦ Σωφρονίου Σαχάρωφ εἶναι τρομακτική. Ταυτίζεται ὁ ἄνθρωπος πλήρως καὶ ὡς πρὸς τὴν Οὐσίαν τοῦ ἀπερινοήτου Θεοῦ !!!

«Τὸ Θεῖο Ὄν… μπορεῖ νὰ ὀνομασθῇ ″Καθαρὰ Ἐνέργεια‶ (actus purus). Αὐτὴ φανερώνει πλήρως τὴν Οὐσία καὶ εἶναι συνεπῶς ὅμοια μὲ αὐτὴν» («ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ», σελ. 129).
Ὅπως ἔχει ἡ διατύπωσις αὐτή, ὁ Σωφρόνιος Σαχάρωφ ταυτίζει τὴν Οὐσίαν τοῦ Θεοῦ μὲ τὴν ἐνέργειαν. Αὐτὸ φρονεῖ καὶ ὁ π. Θωμᾶς Βαμβίνης. Δαιμονικὴ τριαδολογικὴ αἵρεσις !!! Ἀγνοεῖ ὁ ἀθεολόγητος θεολόγος π . Θωμᾶς Βαμβίνης ὅτι τὸ actus purus ( =Καθαρὰ Ἐνέργεια) εἶναι αἵρεσις τῶν Φράγκων.


Στο βιβλίο "ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ" υπάρχει το κεφάλαιο "Περί της υποστατικής αρχής εν τω Θείω Είναι και εν τω ανθρωπίνω είναι" 55 σελίδων που αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
Φυσικά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ π.ΔΙΩΤΗ (οι προτάσεις που μεταφέρει είναι διακεκομμένες, με αποσιωπητικά).

Ενδεικτικά ένα απόσπασμα από την σελ. 315:

"H Ουσία είναι αμέθεκτος υπό των κτισμάτων, και ως εκ τούτου παραμένει αιωνίως άγνωστος. Παν ότι δεν κοινωνείται, δεν γνωρίζεται υπό των λογικών κτισμάτων. Η Ενέργεια όμως της Θείας Αγάπης εκχέεται εις τα κατ΄εικόνα κτίσματα.."
"Εν τω Θείω Είναι ο παράγων ο αποκαλύπτων την Ουσίαν ονομάζεται Ενέργεια.Η μετοχή εις την άκτιστον Ενέργειαν πραγματοποιεί την ομοίωσιν ημών προς τον Δημιουργόν.."
"Εις στιγμάς ζώσης κοινωνίας μετ΄Αυτού, ο Ίδιος μεταδίδει εις ημάς την γνώσιν περί Εαυτού, αποκαλυπτόμενος εν ημίν μέσω των ενεργειών Αυτού."

Στην σελ. 316 (ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ)
"Διακρίνοντες εν τη αποκαλυφθείση ημίν Θεότητι, Υποστατικήν αρχήν, Ουσίαν και Ενέργειαν, ουδόλως εννοούμεν ότι η Θεότης συνίσταται εκ διαφόρων στοιχείων. Το Θείον Ον είναι ο Ζων Θεός και ουχί η αφηρημένη φιλοσοφική έννοια του "καθαρού είναι". Είναι ο Ζων Θεός, διότι είναι Υποστατικός. Εχει δε, Ιδίαν Ουσίαν και Ιδίαν Ενέργειαν. Η Ουσία εγκλείεται εν ταις Υποστάσεσιν."

Για το θέμα του μ. Ζηζιούλα και την "ύπαρξη ιεραρχίας" στην Αγία Τριάδα , να δούμε τι γράφει ο Γ. Σωφρόνιος στο ίδιο βιβλίο στην σελ. 299:

"To βάθος του μυστηρίου των Θείων Υποστάσεων είναι ανεξερεύνητον. Ο αυτοπροσδιορισμός Αυτών εν τη αιωνιότητι αποτελεί άναρχον Γεγονός: Ουδέποτε υπήρξε τοιαύτη στιγμή κατά την οποίαν δεν είχε ο Πατήρ τον Υιόν και δεν εξεπορεύετο απ΄Αυτού το Άγιον Πνεύμα... Όστις εν τη προαιωνίω γεννήσει του Υιού μεταδίδει εις Αυτόν άπαν το πλήρωμα της Φύσεως, της Ουσίας Αυτού. Το αυτό συμβαίνει και εις την εκπόρευσιν του Αγίου Πνεύματος. Συνέπεια τούτου είναι η βεβαίωσις της τελείας ισότητος του Υιού και του Αγίου Πνεύματος μετά του Πατρός."





amethystos είπε...

Aκούγονται ιαχές θριάμβου από τήν μεριά τών φυματικών.Εμείς δέν ανοίγουμε διάλογο μέ τούς φυματικούς. Ο Γέροντας δέν έχει ανάγκη υπερασπίσεως από συκοφάντες δαιμονισμένους. Τούς κλείνουμε τήν πόρτα στά μούτρα μέ τόν τρόπο μας. Εχουμε εντοπίσει τά σημεία τής ανωμαλίας τού Ζηζιούλα, τού σημερινού κλήρου, τής διανόησης καί τής σημερινής χλιαρής πίστης μας, τήν εκκοσμίκευσή μας. Πού οφείλονται σέ απαράδεκτη ημιμάθεια. Αλλά ευχαρίστως νά κλείσουμε πάλι τήν πόρτα στόν χτικιάρη τόν Διώ(χ)τη, ο οποίος προσπαθεί νά παραβιάσει μέ βαρβαρότητα τόν τόπο τής Ιεράς εμπειρίας.
Οι αρχαίοι Ελληνες οδήγησαν τήν γλώσσα στά ακρώτατα όριά της καί εκεί ανακάλυψαν ότι η αλήθεια δέν χωράει ούτε στήν γλώσσα ούτε στά νοήματά της. Αυτή τήν γλώσσα παρέλαβαν οι Πατέρες καί μέ τήν βοήθεια τού Αγίου Πνεύματος τήν μεταμόρφωσαν σέ φωλιά τού Λόγου. Αυτή τήν γλώσσα κληρονόμησε καί ο Γέροντας, γιά νά μάς μεταφέρει τήν θεία του εμπειρία. Γιά νά μήν κρύψει τό θείο φώς πού τού δόθηκε κάτω από τό κρεβάτι του. Μόνο πού γιά μάς σήμερα είναι ακατανόητη. Ούτε τούς Πατέρες τής εκκλησίας κατανοούμε πλέον. Τούς ερμηνεύουμε μέ προκατασκευασμένες μεθόδους καί συστήματα, τά οποία ονομάζουμε θεολογία.
Actus Purus είναι η αιτιώδης αρχή τού νοητού, ο θεός τού Αριστοτέλη. Τόν ονόμασε καί κινητό ακίνητο. Η κίνηση, η ζωή, τήν οποία πρόσθεσαν στίς ακίνητες καί νεκρές θρησκείες τής Ανατολής, γέννησε τόν πολιτισμό. Τό νοητό πού γεννιέται από τήν αιτιώδη αυτή αρχή είναι δυνάμει καί μέσα από τήν μαθητεία, τά μαθήματα, γίνεται ενεργεία. Ολοκληρώνεται. Αυτό τό έργο αφορά μόνον όσους ορέγονται τήν γνώση. Δέν είναι αναγκαίο, μηχανικό καί είναι σημείο ελευθερίας καί φιλίας.
Η άκτιστη ενέργεια είναι κάτι διαφορετικό βεβαίως. Ανήκει στήν οικονομία τής Σωτηρίας, είναι πνεύμα Θεού καί προσφερόμενη από τήν Αγία Τριάδα μετέχεται καί ουσιώνει ή προσλαμβάνει καί υποστασιάζει, ενώνει, όταν ενεργείται από τίς δύο υποστάσεις τής Αγίας Τριάδος, τόν Υιό καί τό Αγιο Πνεύμα, κατά τήν δύναμη τής πίστης τού προσλήματος, τού δούλου τού Κυρίου.
Στούς πρόποδες τού Γνόφου Αγνωσίας η εωσφορική έπαρση συνεχίζει νά κατασκευάζει χρυσούς μόσχους. Μόνον στούς πρόποδες τού Θαβώρ οι μαθητές περίμεναν τόν Δάσκαλό τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήθελα να ξανασχοληθώ, ούτε και υπάρχει η ανάγκη υπεράσπισης. Έτσι κι αλλιώς αν δεν δώσει ο Θεός κατανόηση, τίποτα δεν προσλαμβάνεται ή προσλαμβάνεται επιφανειακά χωρίς να γίνεται κτήμα.Το έκανα γιατί ήταν πολύ σημαντικό και γιατί συνδέεται με τις κατηγορίες για τον "βουδισμό".. Είναι αδύνατον βέβαια να αποδώσεις ένα βιβλίο με τόσα θεία νοήματα. Με όλα τα στάδια της πνευματικής "δημιουργίας για την αιωνιότητα", με καταστάσεις τόσο υψηλές και ακραίες όπως βίωσαν όλοι οι ασκητές και ως ένα βαθμό όλοι οι αγωνιστές του Χριστού.
Δεν είναι όμως το θέμα μόνο ο Γέροντας Σωφρόνιος παρά τα εξωφρενικά που ακούστηκαν. Δεν θα με πείραζε καθόλου οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική ή οποιαδήποτε ακατανοησία της διδασκαλίας του.Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί από κείμενο στη ρώσικη γλώσσα. Είναι δύσκολα, χρειάζεται μελέτη και επανάληψη, αλλά κάθε φορά που τα διαβάζεις καταλαβαίνεις κάτι περισσότερο, αντλείς νέα νοήματα.Ταυτίζονται με τους Πατέρες, κυρίως τους ασκητικούς όπως τον Άγιο Ισαάκ (κάποια σημεία είναι ίδια, αλλά ο λόγος του είναι εκλεπτυσμένος και ποιητικός λόγω της ευαισθησίας του, και της καλλιτεχνικής του φύσης).
Αυτό που προκαλλεί όμως έκπληξη είναι το εξής νοσηρό φαινόμενο: Να μην καταλαβαίνω, να μην προσλαμβάνω, να διαστρεβλώνω, αλλά παρόλα αυτά, να αποφαίνομαι βγάζοντας "πορίσματα"..
Τον έβγαλαν τον άνθρωπο "υποκριτή", "παραβάτη", "πλανεμένο", "δαιμονισμένο", "ησκήθη με ωραιοτάτας παρθένους".. Τι να πούμε;;
Οι "ωραιότατες παρθένες" ήταν 2 γερόντισσες από το Ρωσικό γηροκομείο, στο οποίο τον πήγαν μετά την επέμβαση λόγω του ολικού έλκους, πιστεύοντας ότι δεν θα επιβιώσει. Έμεινε κατάκοιτος κάποιους μήνες και μόλις κατάφερε να σηκωθεί ξεκίνησε να τελεί την θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του γηροκομείου, και λόγω της ζωντανής πίστης του, και του βιωματικού ένθερμου λόγου του, τράβηξε πολλούς ανθρώπους (στήριξε μάλιστα πολλούς Ρώσους που είχαν φύγει κυνηγημένοι από το άθεο καθεστώς), οι οποίοι άλλοι έγιναν Ορθόδοξοι και άλλοι μοναχοί, και τον πίεζαν να δημιουργηθεί μοναστήρι. Δεν ήθελε για πολύ καιρό, λόγω της κατάστασής του, αλλά στην πορεία κάμφθηκε, και η άδεια δόθηκε, λόγω ειδικών συνθηκών, έτσι δεν έγινε τίποτα αυθαίρετα.Πήγε στην Αγγλία με τις 2 ηλικιωμένες που έγιναν μοναχές και με 3 νέους μοναχούς.Οι μοναχές στεγάστηκαν σε παρακείμενη έκταση.Ασκήθηκαν σε συνθήκες μεγάλης ένδειας αλλά και μεγάλης πνευματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

(Συνέχεια)

Δεν ξέρω τελικά πως αντιλαμβάνεται καθένας την Σωτηρία.Οι Πατέρες λένε ξεκάθαρα ότι πρέπει να δημιουργηθεί στον άνθρωπο η υπόσταση, το καθ΄ομοίωσιν, η καινή κτίσις (έστω και στον μικρότερο βαθμό). Αυτή είναι η αναγέννηση που είπε ο Κύριος στον Νικόδημο. Με το βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα, παίρνουμε την Θεία Χάρη, αλλά όπως έλεγε ο Άγιος Παϊσιος την έχουμε "μπαζωμένη", ανενεργή.. Χρειάζεται η οντολογική γνώση του Θεού δια Πνεύματος Αγίου, η Ιερή Εμπειρία, η ζωντανή Πίστη.Η προσωπική σχέση με τον Προσωπικό Θεό. Την μετάνοια και την κατά Χριστόν αλλοίωση, φέρνει η αντιπαραβολή μας με τον Κύριο, και την Αγιότητά του, όχι η διανοητική αλλά η βιωματική. Είναι ακριβώς το κεφάλαιο αυτό που ανέφερα "περί της υποστατικής αρχής".
Ακούσαμε ότι ο κόσμος "παρασύρεται" με "αφέλεια" από την θεοπτία του Γέροντα. Νομίζουν ότι η εμπειρία αυτή, είναι κάτι αντίστοιχο των "οράσεων" και των διάφορων "υπερφυσικών" από τα οποία γέμισε η σύγχρονη Δύση (και μάλιστα η Δύση του ορθολογισμού!).. Νομίζουν ότι ο Γέροντας γράφει για "λάμψεις" και "φώτα" τα οποία μας εντυπωσιάζουν.. Αυτά κάνει η άγνοια. Καμία σχέση όμως με όλα αυτά. Το "άκτιστο φως" είναι οι θείες Ενέργειες. Στην αρχή ο Γέροντας το βίωσε ως Πυρ "καταφλέγον παν το εν ημίν".. (πολλοί έχουν μια μικρή τέτοια εμπειρία στην προσευχή ή στην θεία κοινωνία της Θείας Χάριτος που έρχεται σε όποιον έχει καρδία συντετριμένη και τεταπεινωμένη και ελευθερώνει, και καθαίρει.. Σταδιακά γίνεται θεία έλλαμψη (φως καταυγάζον), εσωτερική αγιαστική , αλλά και μεταμορφωτική του περιβάλλοντος.Δίνει νέα όραση, πνευματική, καθώς και επίγνωση.
Υπάρχει και η κυριολεκτική θεωρία του ακτίστου φωτός η οποία είναι πολύ σπάνια και αναφέρεται ελάχιστα από τον Γέροντα. Η θεοπτία είναι κυρίως η οντολογική γνώση του Θεού.Η εσωτερική πνευματική όραση των κεκρυμμένων μυστηρίων("χρίσον τους οφθαλμούς σου με κολλούριον ίνα βλέπεις").
Αλλά ο νομικισμός διώκει την πνευματικότητα, ο πρεσβύτερος υιός το νεώτερο, ο κατά σάρκα τον κατά πνεύμα.Όπως λέει ο Απ. Παύλος :" γέγραπται γὰρ ὅτι Ἀβραὰμ δύο υἱοὺς ἔσχεν, ἕνα ἐκ τῆς παιδίσκης καὶ ἕνα ἐκ τῆς ἐλευθέρας.ἀλλ᾿ ὁ μὲν ἐκ τῆς παιδίσκης κατὰ σάρκα γεγέννηται, ὁ δὲ ἐκ τῆς ἐλευθέρας διὰ τῆς ἐπαγγελίας. ἀλλ᾿ ὥσπερ τότε ὁ κατὰ σάρκα γεννηθεὶς ἐδίωκε τὸν κατὰ πνεῦμα, οὕτω καὶ νῦν.ἀλλὰ τί λέγει ἡ γραφή; ἔκβαλε τὴν παιδίσκην καὶ τὸν υἱὸν αὐτῆς· οὐ μὴ γὰρ κληρονομήσει ὁ υἱὸς τῆς παιδίσκης μετὰ τοῦ υἱοῦ τῆς ἐλευθέρας."