Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς τον Καθηγούμενο Πάτμου Αρχιμανδρίτη Κύριλλο και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για την παραχώρηση ναού στους Παπικούς



AGIA-EIRHNH2

Ξεσηκώθηκαν οι Πάτμιοι για την παραχώρηση ναού στους Καθολικούς
Ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών για να αναθεωρηθεί η απόφαση
Παρεδόθη προχθές 2 Νοεμβρίου  στον καθηγούμενο και έξαρχο Πάτμου κ. Κύριλλο και στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πάτμου ανοιχτή επιστολή, με 50 υπογραφές συμπατριωτών μας που ζητούν να μη παραχωρηθεί η εγκαινιασμένη Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Χοχλακά στους Καθολικούς.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Ανοικτή επιστολή προς τον Άγιο Καθηγούμενο Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Πέντε και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.
Κοινοποίηση: Ιερά Σύνοδο & Μητροπολίτες Πατριαρχείου  Κωνσταντινουπόλεως

Πάτμος 1-11-2015
Σεβαστέ Άγιε Καθηγούμενε και σεβαστοί Πατέρες
Πριν λίγους μήνες, διαβάσαμε από τα ΠΑΤΜΙΑKA ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η απάντηση της Γεροντίας της Μονής προς το Πατριαρχείο σχετικά με την παραχώρηση του Αγίου Φωκά στους Καθολικούς, ήταν αρνητική και μεταξύ των επιχειρημάτων της Μονής, ήταν το γεγονός ότι η Πάτμος δεν έχει Καθολικούς, ότι υπάρχει ο Νόμος της Ιερότητας ο 1155/1981 που το απαγορεύει και ότι υπάρχουν αντιδράσεις από το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου. Έτσι, όλοι ανακουφιστήκαμε και σας δώσαμε συγχαρητήρια.
Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη η ίδια ιστοσελίδα προ ημερών απεκάλυψε ότι: «ο Καθηγούμενος Πάτμου μετά την πίεση που δέχθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, θα παραχωρήσει το Ησυχαστήριο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή Χοχλακά στους καθολικούς για τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο νησί μας».
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα ο Στύλος της Ορθοδοξίας και άλλες, σύμφωνα με την οποία «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού, παρά την πρόσφατη άρνηση του ηγουμένου της Γεροντίας και των κατοίκων να παραδώσουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Φωκά, που βρίσκεται στο λιμάνι, στους καθολικούς, εντούτοις επανήλθε ως λέγεται προσωπικά και ... πίεσε ασφυκτικά τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Κύριλλο να συναινέσει, ώστε να παραδοθεί έτερος ορθόδοξος ναός... στην παπική εκκλησία».
Άγιε Καθηγούμενε, οι υπογράφοντες, αλλά και η πλειονότητα των Πατμίων, εκφράζουμε την άρνηση, και την αγανάκτησή μας για την προοπτική να δοθεί μία εγκαινιασμένη ορθόδοξη εκκλησία της Πάτμου στους Ρωμαιοκαθολικούς έστω και για χρήση για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον: Οι Πατερικοί κανόνες και η Παράδοσή μας, δεν επιτρέπουν την παραχώρηση Ορθόδοξων Ιερών ναών σε αιρετικούς, έστω και για χρήση, όπου έχει συμβεί συνέβη μόνο μετά από πολεμική κατάληψη και αυτό ως ομολογείτε διότι: Α. Μολύνεται ο χώρος ο οποίος έχει εγκαινιαστεί, έχουν τελεστεί ιερά μυστήρια και υπάρχουν καθαγιασμένα Ιερά λείψανα εντός αυτού, β- Για τους Ορθοδόξους ένας ναός θεωρείται Ιερός, απεναντίας για τους Καθολικούς χώρος εκδηλώσεων, δηλαδή εκτός της προσευχής κάνουν μαθήματα, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεων, συναυλίες κλπ με αποτέλεσμα να ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΑΙ ο ναός από μια τέτοια χρήση από ετεροδόξους, γ- είναι ιεροσυλία όταν τελούν οι αιρετικοί τα δικά τους μυστήρια πάνω σε ορθόδοξη Αγία Τράπεζα που έχει τελεστεί το ύψιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και δ- Ένας ναός που θα παραχωρηθεί σε ετεροδόξους (εν προκειμένω η Αγία Ειρήνη), όποτε χρειαστεί να λειτουργηθεί από Ορθόδοξους, πρέπει να τελεστούν εγκαίνια και θυρανοίξια, εξ αρχής. Για όλα αυτά βλέπε σχετικό άρθρο Στύλος ορθοδοξίας.
Δεύτερον: Στο πέρασμα των αιώνων η Ορθόδοξος Πάτμος απέκτησε ένα παραδοσιακό κεκτημένο που δεν επιτρέπει την επίσημη ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης ετερόδοξης εκκλησίας στο νησί κάτι που το επικύρωσε ο ν.1155/1982, γιατί θέλετε να το απεμπολήσουμε;.
Τρίτον: Η όποια παραχώρηση θεωρείται παράνομη και ανίερη πράξη, διότι αλλοιώνει και προσβάλει τον χαρακτήρα της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ της Πάτμου ως ΙΕΡΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΗΣΟΥ σύμφωνα με τον νόμο 1155/1982 . Συγκεκριμένα το Σύνταγμα της Ελλάδος δίδει δικαίωμα σε κάθε θρησκεία να ιδρύσει ή να έχει ένα λατρευτικό χώρο, για τις ανάγκες των πιστών της σε όλη την Επικράτεια. Έρχεται όμως η Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νόμο και εξαιρεί του δικαιώματος αυτού από τρεις (3) Ιερούς τόπους, το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και το νησί της Πάτμου. Η βουλή των ελλήνων επομένως προνόησε δια νόμου, να προστατέψει, να προφυλάξει, να αναδείξει και να διατηρήσει την ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ των τριών αυτών Ιερών τοποθεσιών, όπως αναφέρει, από κάθε επιβουλή και παρέμβαση τρίτου και εξηγεί τους λόγους, που είναι να προστατευθεί η γραφικότητα και η φυσική τους ομορφιά, να προφυλαχτεί η ηρεμία του τοπίου και η αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και να διατηρήσουν οι χώροι αυτοί την θρησκευτική τους παράδοση (Ορθοδοξία εν προκειμένου).
Με άλλα λόγια δεν επιτρέπει την αλλαγή του θρησκευτικού «Status Quo» της Πάτμου.
Τέταρτον: Στην Πάτμο μέχρι σήμερα οι Καθολικοί είναι ελεύθεροι να τελούν τις λατρευτικές τους ακολουθίες σε όποιο χώρο θέλουν, γιατί επιμένουν να τις κάνουν μέσα σε Ορθόδοξο ναό και μάλιστα με την έγκριση και υπογραφή της Γεροντίας; Εδώ είναι η απορία, ο φόβος και η επιφυλακτικότητά μας. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, το φαινομενικά αθώο αίτημα των Καθολικών να είναι ένας «Δούρειος ίππος» και να υποκρύπτει ένα ύπουλο και καταχθόνιο σχέδιο για το μέλλον του νησιού μας. Σήμερα ζητάνε την Αγία Ειρήνη για χρήση. Αύριο αφού κατοχυρωθούν θα πουν δεν μας χωράει ένας τόσο μικρός χώρος, δώστε μας ένα μεγαλύτερο. Εάν δεν τους δώσουμε, θα ιδρύσουν δικό τους με δικά τους χρήματα. Έχοντας πλέον κατοχυρωθεί νομικά ως ισότιμη και ισόκυρη εκκλησία, με τη δική σας έγκριση και υπογραφή, θα ζητήσουν δικαιώματα επί του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης και της Μονής και τέλος θα απαιτήσουν να παρεμβαίνουν σε όλα τα εκκλησιαστικά δρώμενα της Πάτμου.
Στην Τήνο π.χ. οι παπικοί έφτασαν να έχουν λόγο και για τη διαχείριση των εσόδων του προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης.
Σας υπενθυμίζουμε ότι επί Ιταλοκρατίας οι Παπικοί ζήτησαν πιεστικά από τη Μονή μία εκκλησία δική τους. Απαγόρευσαν την ένταξη νέων μελών στην αδελφότητα της Μονής , με απώτερο στόχο τον μαρασμό και την παράδοσή του σε ένα από τα παπικά μοναχικά τάγματα. Το 1982 ζητήθηκε η ίδρυση «Καθολικού ΕΡΜΑΡΙΟΥ» στο ιερό Σπήλαιο και η Αδελφότητα αρνήθηκε το αίτημά τους. Αρνητική επίσης είναι Αδελφότητα μέχρι σήμερα και στη δημιουργία παπικού ευκτηρίου οίκου στο νησί μας. Εάν η Αδελφότητα της Μονής επέτρεπε να συμβούν αυτά θα αποτελούσαν την επίσημη κατοχύρωση των προνομίων τους, την δυνατότητα άσκησης βέτο επί όλων των θρησκευτικών θεμάτων στη Πάτμο καί την απώλεια τελικά της θρησκευτικής Ορθόδοξης αυτονομίας.
Μην αμφιβάλετε ότι και σήμερα αυτή είναι η επιδίωξή τους.
Δείτε την συμπεριφορά τους στους Ιερούς Τόπους εναντίον των Ορθοδόξων. Δείτε με τι ύπουλο τρόπο μέσω της Ουνίας κτυπούν την Ορθοδοξία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δείτε με τι υποχθόνιο τρόπο θέλουν να βάλουν «χέρι» σε όλα τα Ορθόδοξα μνημεία. Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι το αίτημά τους, είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται;
Πέμπτον: Απορούμε για τους λόγους της μεταλλαγής σας μέσα σε ένα μήνα. Οφείλετε όμως να εξηγήσετε με εγκύκλιό σε όλο το ποίμνιό σας, τους λόγους αυτούς και εάν εξαλείφθηκαν τα αίτια της αρνητικής απόφασης της Γεροντίας επί του θέματος αυτού. Γεγονός πάντως είναι, ότι όποιοι κι αν είναι αυτοί, απογοητεύετε όλους εμάς «το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου» όπως μας αποκαλείτε, όταν βλέπουμε τον Εκκλησιαστικό μας Ηγέτη και Ηγούμενο της Πάτμου, πρώτος αυτός να κάνει ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ στην Ιστορία, στην Παράδοση και στην Ιερότητα του νησιού μας, πρώτος αυτός να ανοίγει την κερκόπορτα της αυριανής άλωσης της Ορθόδοξης Πάτμου.
Εμείς σας σεβόμαστε και σας στηρίζουμε, εσείς γιατί μας απογοητεύετε και μας σκανδαλίζετε. Παρακαλούμε μιμηθείτε τους προκατόχους σας Ηγουμένους, στη χιλιόχρονη ιστορία της Μονής που ουδέποτε υπέκυψαν και διαφύλαξαν ακέραιη την θρησκευτική παρακαταθήκη και την παράδοση της Μονής και της Πάτμου. Και αυτοί αντιμετώπισαν κατακτητές, εκβιασμούς, απειλές όμως δεν πτοήθηκαν, δεν δέχτηκαν αλλοιώσεις, ούτε υπέκυψαν στις ανορθόδοξες και ανίερες σκοπιμότητες ευτυχώς ελάχιστων Πατριαρχών!!!.
Έκτον: Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σας πίεσε να συναινέσετε με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού. Σας υπενθυμίζουμε ότι με το ίδιο πρόσχημα δεχτήκαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα COESIMA, μαζί με τα άλλα 6 Καθολικά μνημεία της  Ευρώπης. Είδατε εσείς ή κάποιος Πάτμιος καμία τέτοια αύξηση; Ποιόν εμπαίζουν;
Και επ’ αυτού, διερωτόμαστε, οι Καθολικοί θα επέτρεπαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει δικό της λατρευτικό χώρο μέσα στα 6 αυτά Ιερά μνημεία ή μέσα στο Βατικανό;
Άγιε Καθηγούμενε,
Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση σας να απαντήσετε αρνητικά στην πίεση που σας ασκεί ο Παναγιότατος, προκειμένου να εξυπηρετήσει ή να πάρει ίσως κάποια ανταλλάγματα από το φίλο του τον Πάπα . Οι Πάτμιοι είμαστε μαζί σας αρκεί να Μην υποκύψετε στην πίεση που σας εξασκείται και μην επιτρέψετε να σας αμαυρώσουν το όνομα σας. Εφαρμόσετε το Αποστολικό ρητό «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις». Αποδείξτε μας ότι «ορθοτομείτε τον λόγον της αυτού αληθείας»!
Ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε για αντιπαραδοσιακή και ανιστόρητη συμπεριφορά του Παναγιότατου, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να σκανδαλίζει τούς πιστούς, οι οποίοι βλέπουν τον Θρησκευτικό τους Ηγέτη και Επίσκοπο της Πάτμου, αντί να προστατεύει και να είναι υπέρμαχος της Ιερότητας και της Θρησκευτικής της Παράδοσης, να ενεργεί με παπικά ανακλαστικά. Ούτε μπορούμε ως ενσυνείδητοι Ορθόδοξοι να δεχτούμε ότι ο Πατριάρχης είναι ο Πάπας Ρώμης και να λέει ότι διδάσκω εγώ ex cathedra είναι σωστό και αλάνθαστο! Ας μην ξεχνάει ότι οι Πάτμιοι είναι υποψιασμένοι και έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους με τις Πατριαρχικές αυθαιρεσίες, εκτροπές και αστοχίες τα τελευταία 15 χρόνια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε από Σας, να μην επιτρέψετε στον Παναγιότατο να σας εκθέσει και να σας μεταβάλει ως τον μοιραίο Ηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης και δηλώνουμε σε κάθε πλευρά ότι είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση οποιουδήποτε ναού , έγκριση, νομιμοποίηση ή παρουσία ετερόδοξης εκκλησίας στην Πάτμο και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε γι αυτό.
Με τον προσήκοντα Σεβασμό
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
50 Πάτμιοι
Υ.Γ. Λόγω του επείγοντος, σας παραδίδουμε σήμερα Δευτέρα 2/11/2015 την παρούσα επιστολή με αντίγραφο των 50 υπογραφών που συλλέξαμε χθες μέσα σε λίγες ώρες και επειδή η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, θα σας κοινοποιήσουμε όλη την λίστα των υπογραφών προσεχώς.
Ρεπορτάζ: PatmosTimes 4/11/2015  -rodiaki.gr
ΑΚΤΙΝΕΣ

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://anastasiosk.blogspot.gr/2015/11/blog-post_2.html
"Ακραίοι" κατά το blog "Aναστάσιος" όσοι αντιδρούν!!!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πολύ έχει τυφλωθεί ο Αναστάσιος απ την αγάπη του προς το Φανάρι ώστε δε βλέπει τη ζημία που γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

H δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για "εκκλησάκι".Όμως, ποια είναι η διαφορά; Tι σχέση έχει το μέγεθος του Ναού με την ιερότητά του;Δεν μπορούν οι παπικοί να φτιάξουν δικό τους λατρευτικό χώρο όπως έχει γίνει σε άλλα μέρη;

amethystos είπε...

Ο Θεός τού Αναστάσιου είναι η Εκκλησία . Εκκλησία είναι ο κλήρος καί θεός της η κεφαλή τού κλήρου, ο Πατριάρχης. Από τήν ειδωλολατρική αυτή πίστη γεννιέται η δουλική του εξάρτηση από τά χρυσοστόλιστα τότεμ καί τά ψυχολογικά του ταμπού. Πρωτόγονες οργανωσιακές ψυχές, πού ζούν μόνο μ' αυτά πού βλέπουν. Η αληθινή Πίστη, η αοράτων υπόσταση τούς φοβίζει καί τούς τρομάζει. Ετσι έχουν πείσει τόν εαυτό τους ότι είναι σωσμένοι, όπως είναι σωσμένος καί ο κλήρος λόγω χειροτονίας.

Ανώνυμος είπε...

Δε φταίνε οι αδελφότητες για τις απαράδεκτες απόψεις του Τάσου Κωστόπουλου. Είναι άδικο να χρεώνουμε τα λάθη του στις αδελφότητες. Οι αδελφότητες επανειλημμένα έχουν ασκήσει κριτική στα παραστρατήματα των Φαναριωτών.

amethystos είπε...

Οι αδελφότητες επέβαλλαν τήν πίστη στήν θεσμοποιημένη καί ιεραρχημένη εκκλησία, αποβάλλοντας από τίς ψυχές μας τόν Κύριο. Ποιός χριστιανός σήμερα γνωρίζει ότι ο κλήρος είναι αξίωμα καί δέν είναι οδός Σωτηρίας;

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά απαράδεκτες απόψεις.. Ανταλλαγή ναών στην Ευρώπη για λατρευτικούς λόγους.. Ο Οικουμενισμός σε όλο του το μεγαλείο..

amethystos είπε...

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΘΕΟ. ΕΜΕΙΣ, ΟΣΟΙ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ.
Αλλος πιστεύει στούς κανόνες, άλλος στούς παπάδες, άλλος στό ημερολόγιο,αλλος στήν ιεραρχία, άλλος στίς ουράνιες καί κατανυκτικές ακολουθίες. Ο θεοκίνητος Βαρθολομαίος όμως μέ τήν ένωση τών Εκκλησιών θά ενώσει όλους αυτούς τούς μωρόπιστους γιά τήν ειρήνη ρέ γαμώτο.Γιά τήν ειρήνη τού Σύμπαντος κόσμου. ΘΑΡΡΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Mόνο 50 υπογραφές;Πως θα κοπεί ο ..βήχας ;

χαλαρωσε είπε...

δεν φταινε οι αδερφοτητες φταινε οι αδερφες. ΑΙ ΞΥΠΝΑ ΚΑΥΜΕΝΕ.
ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΕς ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΣΤΕΙΟ.
ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ; ΞΕΡΕΙΣ;

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά είναι η κριτική των αδελφοτήτων στον πατριάρχη. Διάβασέ την και μετά πιάσε το πληκτρολόγιο. Είχατε, δεν είχατε πάλι με τς οργανώσεις τα βάλατε!










amethystos είπε...

Γιά πές μας μία από αυτές τίς κριτικές θέσεις;

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις πως δεν ξέρεις αμέθυστε; Πιάσε πρώτα όλους τους τόμους του Σωτήρα απ το 60 και δώθε και μελέτα την εμπεριστατωμένη κριτική του τόσο ελεεινώς διαβληθέντος Τρεμπέλα προς τον Αθηναγόρα. Πολλές φορές και σε κύρια άρθρα και σε σχόλια του περιοδικού ,που μπορείς άνετα να τα βρεις στο διαδίκτυο θα δεις τεκμηριωμένη κριτική για τα "κατορθώματα" του Βαρθολομαίου. Αποκλείεται να μην την έχεις δει. Μετά πιάσε τα βιβλία του αδελφού Χατζηνικολάου, του Βασιλειάδη, του Ψαλτάκη.
Υ.Γ. Δυστυχώς δεν κινδυνεύουμε μονάχα απ τον οικουμενισμό αλλά και από κάποιους γνωστούς και μη εξαιρετέους που δεν παραδέχονται την αγιότητα του αγίου Αυγουστίνου. Δυστυχώς η επίσημη Εκκλησία αυτούς τους έχει αφήσει ασύδοτους. Επίσης και κάποιους που απαξιώνουν τους κανόνες, ιστολόγους και μη...

amethystos είπε...

Θά σέ σεβαστούμε φίλε επειδή φαίνεσαι καλοπροαίρετος. Αλλο οι κανόνες τής εκκλησίας καί άλλο οι κανόνες πού εξουσιάζουν τήν Θ. Ευχαριστία. Αλλο τό πηδάλιο καί άλλο ένας κανόνας τού πηδαλίου πού απαιτεί νά αντικαταστήσει όλο τό πηδάλιο. Οσο γιά τόν Αυγουστίνο, εννοείς τόν Καντιώτη; Αν εννοείς τόν Ιερό Αυγοτστίνο μήν καταπιάνεσαι μέ πάθος. Τό θέμα είναι πολύπλοκο καί δέν βγαίνει εύκολα άκρη. Οσοι νεοέλληνες είναι υπέρ του όσο καί κατά, ανήκουν στήν εκκοσμίκευση τού Οικουμενισμού.

Ανώνυμος είπε...

Αφού λέχθηκε προς τους ιερείς:"Όσα αμαρτήματα δέσετε στη γη θα είναι δεμένα και στον ουρανό,όσα δε συγχωρήσετε στη γη θα αφεθούν και στον ουρανό''.Έχουν βέβαια και οι κυρίαρχοι της γης την εξουσία του δεσμείν,αλλα μόνο επί των σωμάτων, σε αντίθεση με την εξουσία των ιερέων,η οποία άπτεται της ψυχής των ανθρώπων και διαβαίνει στον ουρανό,όπου οΘεός επικυρώνει τις πράξεις τους,όπως ο δεσπότης εγκρίνει τις ενέργειες των δούλων του.Τους έδωσε ολόκληρη την ουράνια εξουσία.Όποιων ,λέει,συγχωρήσετε τις αμαρτίες θα είναι συγχωρημένες και όποιους δεν απαλλασσσετε θα είναι δεσμευμένοι.Ποιά εξουσία θα μπορούσε να θεωρηθή μεγαλύτερη;Όλη την εξουσία της κρίσεως των αμαρτιών την έδωσε Πατήρ στον Υιό,ο οποίος βλέπω να την παραχώρησε στους ιερείς,οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν σε αυτό το αξίωμα και μοιάζουν σαν να έχουν υπερβή την ανθρώπινη φύση,απαλλαγέντες απο τα δικά μας πάθη.Οι ιερείς έχουν την εξουσία να μας απαλλάσσουν όχι μόνο από την προπτωτική αμαρτία μας κατά τη στιγμή του βαπτίσματός μας,αλλά και από τις αμαρτίες που διαπράττουμε στη συνέχεια.Δεν λέει ο Πάυλος:"Να πείθεσθε και να υπακούετε τους πνευματικούς σας ποιμένες,διότι αυτοί αγρυπνούν για τις ψυχές σας,για τις οποίες θα αποδώσουν λόγο'';;

amethystos είπε...

Δέν λέχθηκε πρός τούς ιερείς. Οι ιερείς διαβάζουν τήν συγχωρητική ευχή εξ' αρχής. Δέν τους έδωσε τίποτε. Ευχές διαβάζουν. Αυτά τά διδάσκουν οι παπικοί.

χαλαρωσε είπε...

αδερφε συγχωρεσε μας αλλα οφειλεις επειγοντως να ξανα διαβασεις αυτα που γραφεις. Εκει θα δεις γιατι ολοι παλαιοημερολογητες, αποτειχισμενοι, και καθε λογης μπουμπουκι συμφωνει απολυτως με αυτα που λες. Και ξερεις και κατι αλλο. Με αυτα που γραφεις συμφωνει πρωτος και καλυτερος ο Βαρθολομαιος, ο δε Πάπας κρυφογελαει.

Απλα δες αυτο και μετα δες κι ενα σωρο που εχει ο αμεθυστος.

Για τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο η εξομολόγηση είναι αναγνώριση των σφαλμάτων και της αφροσύνης. Αφροσυνή την οποία δείξαμε διότι αμελήσαμε τις εντολές του Θεού. Οι εντολές είναι οι φύλακες των χαρισμάτων των οποίων τύχαμε με το Βαπτισμά μας. Δεν είμαστε εμείς που φυλάμε τις εντολές αλλά αυτές φυλάνε εμάς. Όποιος όμως αθετεί μια των εντολών, αθετεί όλες τις εντολές. Και αιτία για αυτό είναι η αμαρτία, η δουλεία στον διάβολο, διότι «οὐκ οἴδατε ὅτι ᾧ παριστάνετε ἑαυτοὺς δούλους εἰς ὑπακοήν, δοῦλοί ἐστε ᾧ ὑπακούετε, ἤτοι ἁμαρτίας εἰς θάνατον ἢ ὑπακοῆς εἰς δικαιοσύνην; ». Πως θα μπορέσουμε λοιπόν, να διαγράψουμε το χρέος και να επιτύχουμε ανάκληση της πτώσης;

συνεχεια

χαλαρωσε είπε...

συνεχεια

Εάν πραγματικά θέλουμε την σωτηρία μας οφείλουμε να βρούμε μεσίτη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, που θα μας συμφιλιώσει. Πράγμα δύσκολο διότι πολλοί από αυτούς που θέλουν να ονομάζονται δάσκαλοι οικειοποιούνται και αρπάζουν αδιάντροπα το αξίωμα των Αποστόλων. Μεσίτες είναι μόνο αυτοί που έχουν γεμίσει με άγιο Πνεύμα και έχουν γνωρίσει και συμφιλιωθεί με συνοχή καρδιάς με τον Θεό. Διότι αυτοί δεν έχουν ανάγκη μεσιτείας και μπορούν να συνομιλούν μαζί Του πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως μαρτυρεί ο Άγιος Συμεών αρχικά το δικαίωμα να λύνουν και να δένουν το ελάμβαναν μόνο αρχιερείς, ως διάδοχοι των θείων Αποστόλων, καθώς όμως περνούσε ο χρόνος και οι αρχιερείς διαφθειρόταν, το φοβερό αυτό λειτούργημα μεταβιβάστηκε και σε ιερείς οι οποίοι είχαν άμεμπτη ζωή και είχαν τιμηθεί με τη θεία χάρη. Τέλος, και επειδή η διαφθορά και τα πνεύματα πλάνης εμπλέκοταν με πολλούς από αυτούς το χάρισμα μεταβιβάστηκε στους μοναχούς.
Το δώρο αυτό ανήκει μόνο στο Θεό, μόνο Αυτός το είχε και έπειτα το άφησε στους μαθητές του. Όταν τους έδωσε το δώρο δεν τους έδωσε καμμία εντολή να βάζουν επιτίμια, διότι επρόκειτο να τα διδαχθούν αυτά από το Άγιο Πνεύμα.Όμως η εξουσία να συγχωρούν δεν δόθηκε από τον Θεό σε όλους τους χειροτονημένους αλλά παραχωρείται μόνο στους ιερουργούς. Και πάλι δεν δίνεται σε όλους αυτούς, αλλά δίνεται μόνο σε εκείνους από τους ιερείς, αρχιερείς και μοναχούς, οι οποίοι συγκαταλέγονται στην χορεία των μαθητων του Χριστού. Από πού όμως θα το καταλάβουν αυτό εκείνοι που συγκαταλέγονται στη χορεία των μαθητών, και από πού θα τους αναγνωρίσουν αυτοί που τους αναζητούν; Από τους καρπούς του Πνεύματος και από τον τρόπο της ζωής τους. Αυτοί είναι το φως του κόσμου. Οι Άγιοι. Σε αυτούς δίνεται η εξουσία να δένουν και να λύνουν από τον Θεό, σ’αυτούς οι οποίοι είναι υιοθετημένοι υιοί και άγιοι υπηρέτες του. Ο Άγιος Συμεών αναφέρει ότι και ο ίδιος μαθήτευσε σε τέτοιον πατέρα, ο οποίος δεν είχε χειροτονία από τους ανθρώπους, αλλά από το χέρι του Θεού, δηλαδή από το Άγιο Πνεύμα.

amethystos είπε...

Φίλε δέν καταλαβαίνουν τίποτε. Παρότι ο Κύριος μάς προειδοποίησε ότι δέν μάς θέλει πρόβατα. Είμαστε στό τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα είπε ο Χρυσόστομος(στον τρίτο λόγο του περί Ιερωσύνης)στον Μέγα Βασίλειο το 377 μ.Χ.Ήταν παπικός ο Άγιος Ιωάννης;Μας τα είπε λάθος;;Τα λέει και ο παλαιός Θεολόγος ο Γρηγόριος,ήταν παπικός και αυτός;;;

amethystos είπε...

Μήπως πρέπει νά μάθεις νά διαβάζεις φίλε; Ετσι σού είπαν ότι τά είπε;

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μου είπαν,με την διαφορά οτι δεν ήταν ο Μέγας Βασίλειος αλλά κάποιος μικρός (24 ετών) Βασίλειος και όχι το 377 αλλά το 380.Μάλλον θα ξέρεις την αρχαία ελληνική γλώσσα( βάζεις περιττούς τόνους),μπορείς να δώσεις εσύ μετάφραση(στους έξι λόγους του Χρυσορρήμων).

amethystos είπε...

Δέν καταλαβαίνω καλά τί ρόλο παίζεις. Διάβασε τούς λόγους πού σούχουν πεί καί τά λέμε.