Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΩΤΟΣΤΟΠ, Ο «ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΧΑΙΜΑΛΙ, (NAZAR)

231466_2

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το να κάνεις ωτοστόπ σε μια χώρα όπως η Τουρκία, στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα και μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σίγουρα δεν είναι καθόλου φρόνιμο. Ο φίλος μου όμως ο Μπ, επέμενε πως μόνο έτσι μπορείς να γνωρίσεις την χώρα στο «πετσί της» και όπως συνήθως με είχε παρασύρει για άλλη μια φορά.
Μόλις είχαμε βγει από την πόλη της Β… όπου μας είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση τα πολλά μικρά παιδιά με τις χαρακτηριστικές μαύρες ποδιές τους πήγαιναν σαν στρατιωτάκια στο σχολείο και στηθήκαμε σε μια παρακαμπτήριο κάνοντας ωτοστόπ στην μεγάλη εθνική αρτηρία προς την πρωτεύουσα.
Τα φορτηγά περνούσαν χωρίς να σταματούν αν και οι οδηγοί μας κοιτούσαν περίεργα. Σε λίγο σταμάτησε ένα σιτροέν από εκείνα τα παλιά μοντέλα με την χαρακτηριστική μούρη. Ο οδηγός άνοιξε την πόρτα και μας κάλεσε ευγενικά να μπούμε λέγοντας, «Yabanci ;». Απάντησα, Evet, και κάθισα μπροστά ενώ ο Μπ κάθισε στο πίσω κάθισμα.
Καθώς ξεκινήσαμε παρατήρησα κρεμασμένο στο καθρεφτάκι στο παρμπρίζ ένα μεγάλο χαϊμαλί που μου θύμισε τα δικά μας κομποσκοίνια, μια μικρή καλλιγραφημένε επιγραφή που έγραφε, «Maşallah» και ένα μεγάλο μάτι για φυλακτό. -Αυτά τα έχετε για να σας προστατεύουν από τα δυστυχήματα, τον ρώτησα. Ήξερα ότι στην Τουρκία τα αιματηρά δυστυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Εκείνος μου απάντησε καταφατικά και με κοίταξε περίεργα.
Συζητώντας μάθαμε πως τον έλεγαν Μ…, ήταν επιθεωρητής εκπαιδεύσεως και πήγαινε σε μια μικρή πόλη για να επιθεωρήσει το τοπικό σχολείο. Μετά από λίγο με ρώτησε ξαφνικά, -Εσείς στην Ελλάδα τι βάζετε για φυλακτό στα αυτοκίνητα ; -Εμείς, του απάντησα, συνήθως βάζουμε ένα κομποσκοίνι, μια εικόνα της Παναγίας, ή ενός Αγίου Προστάτη.
Αυτός έμεινε περίεργα σκεπτικός και μετά από λίγο χαμήλωσε ταχύτητα έστριψε σε μια παρακαμπτήριο και σταμάτησε. Γύρισε και με κοίταξε και τότε παρατήρησα έκπληκτος πως τα μάτια του ήταν σχεδόν βουρκωμένα. Τότε, αναπάντεχα ξεκούμπωσε μέσα από το σακάκι του το πάνω κουμπί του πουκαμίσου του και από μέσα είδα με έκπληξηκαρφιτσωμένο στην φανέλα του ένα φυλακτό, όπου πάνω του ήταν ζωγραφισμένο πολύ αμυδρά, μόλις που φαίνονταν,  ένας…μικρός σταυρός.
Αμέσως μετά και πριν καλά προλάβουμε να συνέρθουμε από την πρώτη έκπληξη, άνοιξε το ντουλαπάκι του συνοδηγού κα έβγαλε από εκεί ένα παλιό, πολύ φθαρμένο, κάτι σαν πορτοφόλι. Το άνοιξε και από μέσα έβγαλε μια παμπάλαια και πολύ φθαρμένη εικόνα της… Παναγίας.
Μας την έδειξε και είπε συγκινημένος –Είναι του πατέρα μου, (Eski Rum», είπε με χαμηλή φωνή. Εμείς τον κοιτούσαμε αποσβολωμένοι. Αυτός μετά από λίγες σιωπηλές στιγμές γεμάτες ένταση, σαν να συνήρθε από κάτι, έβαλε την φωτογραφία μέσα στο πορτοφόλι και το έβαλε ξανά στο ντουλαπάκι ενώ κούμπωσε το πουκάμισο του.
-Εγώ δυστυχώς πρέπει να στρίψω στο περιφερειακό, μας είπε, γι’ αυτό και θα πρέπει να κατεβείτε. Από εδώ θα μπορέσετε εύκολα να βρείτε μέσο για να πάτε στην Άγκυρα. Παρακαλώ, να ξεχάσετε ότι είδατε.
Κατεβήκαμε από το αμάξι και ο Μ έβαλε μπρος και γρήγορα εξαφανίστηκε σαν τον ήλιο που είχε χαθεί εκείνη την ώρα πίσω από κάτι σύννεφα.
Μείναμε για λίγο σαστισμένοι από το γεγονός και μετά συνεχίσαμε την πορεία μας. Το επεισόδιο μας είχε ταράξει και ο Μ, θα έμενε ανεξίτηλος στην μνήμη μας.
Ω Ρωμιοσύνη, Ρωμιοσύνη! Ποτέ δεν πέθανες στην άγια γη της Μικράς Ασίας!
«Από τις περιηγήσεις δυο Ελληνορθόδοξων στα βάθη της Ανατολίας», (περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και ονόματα, για ευνόητους λόγους παραλείπονται).
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΣΧΟΛΙΟ: Aυτό μάλλον είναι καί τό μέλλον τών Ελλήνων χριστιανών, κάτω από Μουσουλμανικό καθεστώς πολύ σκληρότερο από τών Τούρκων. Διότι μόνον τό κακό εξελίσσεται.
Αμέθυστος

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμμερίζεσαι δηλαδή την αισοδοξία κάποιων προφητειών για το μέλλον της Κωνσταντινούπολης και την αναλαμπή της Ορθδοξίας.

amethystos είπε...

Οι προφητείες είναι υποσχέσεις, απαιτούν τήν μετάνοιά μας καί εφόσον εκπληρωθούν είναι δώρα. Δέν είναι τετελεσμένα γεγονότα.

Ανώνυμος είπε...

Κάπου ισχύει αυτό που γράφεις, όμως το θέμα είναι ότι δίνονται και περιγραφές για το πως θα γίνει το μελλούμενο!

Ανώνυμος είπε...

Η λογική της επίγειας υλικής ευημερίας ανήκει στην Π. Διαθήκη στους προτεστάντες, στους χιλιαστές, και στους ψευτοχριστιανούς-υλιστές. Ο Κύριος γεννήθηκε σε μια φάτνη. Δεν είχε που να κλίνει την κεφαλή. Δεν είχε δεύτερο χιτώνα.Το ίδιο και η Παναγία μας, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, οι Προφήτες και όλοι οι Άγιοι.Το φρόνημα και το πολίτευμα όλων των αναγεννημένων άνωθεν, είναι στον ουρανό.Ο Απ. Παύλος θεώρησε τα πάντα σκύβαλα.Οι μαθητές είπαν "αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε".Οι Πατέρες μοίρασαν όλη την περιουσία τους. Ο Κύριος είπε για το φοβερό εμπόδιο του υλικού πλούτου ότι "πιο εύκολα περνάει καμήλα από βελόνα παρά πλούσιος στην Βασιλεία των ουρανών"..
Οι προφητείες για την Πόλη, τον μαρμαρωμένο βασιλιά και τα χρυσά κουτάλια, είναι αλληλοσυγκρουόμενες, μπερδεμένες και παραπέμπουν εύκολα σε πλάνη. Θα γίνει λέει ο Γ΄Παγκόσμιος και μετά εν μέσω υπερφυσικών σημείων, θα εμφανιστεί ο "δίκαιος βασιλιάς" ο οποίος θα κάνει πόλεμο και μαζικές εκκαθαρίσεις και σφαγές για να επιβάλει παγκόσμια την Ορθοδοξία.. Και τότε εμείς ο "περιούσιος λαός" θα κολυμπάμε στο χρυσάφι και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.. Έλεος δηλαδή.. Ποια είναι η διαφορά μας τότε από τους Εβραίους, ή τους χιλιαστές; Που είναι αυτά γραμμένα στην Αποκάλυψη;
O Κύριος είπε στον Πέτρο να βάλλει την μάχαιρα στην θέση της γιατί η Βασιλεία Του δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Όταν του είπαν να προσευχηθούν να πέσει φωτιά όπως έπεσε από τον Προφήτη Ηλία και θανάτωσε τους στρατιώτες του Αχαάβ, ο Κύριος τους είπε "δεν ξέρετε ποιού πνεύματος είστε".. Στην Αποκάλυψη λέει ότι όποιος φονεύσει με μάχαιρα θα φονευτεί και αυτός με μάχαιρα.. Aλλά θα συμβούν αυτά με τον Παγκόσμιο ηγέτη, τον Αντίχριστο, και όσοι έχουν τέτοιο υλικό φρόνημα θα πλανηθούν. Γιατί ο ίδιος ο Κύριος θα στείλει ενέργεια πλάνης σε όσους δεν δέχτηκαν την αγάπη της αλήθειας ώστε να σωθούν.

Ανώνυμος είπε...

Εσχατολογικές πλάνες.Φαίνεται εύκολα από τις ψευδοπροφητείες Τραχωνίου, Βατοπαιδινού, και Λιακόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Πάτε την κουβέντα σε λάθος κατεύθυνση.Πολύ Λιακόπουλο βλέπετε!

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η λάθος κατεύθυνση;Δεν είπες ότι δίνονται περιγραφές για το πως θα γίνει το ποθούμενο; Tέτοιες λεπτομερείς περιγραφές δίνει μόνο ο γ. Ι. Βατοπαιδινός. Όσον αφορά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ίσως με την λέξη "ποθούμενο", εννοούσε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Έχουν εκπληρωθεί οι περισσότερες προφητείες του.
Δεν είναι απίθανο να δούμε αλλαγή συνόρων και ίσως γεωγραφική αύξηση της ελληνικής επικράτειας (αν η Τουρκία δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, ή αν γίνουν πολεμικά γεγονότα με την Ρωσία). Ισως αυτό καθυστερήσει και την κάρτα πολίτη. Ο Άγιος Παίσιος είπε ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει (ίσως αφού πάρουμε το μάθημά μας).
Άλλο όμως είναι αυτό, και άλλο οι μεσσιανικού τύπου προφητείες του Ι. Βατοπαιδινού, για Παγκόσμιο Έλληνα Βασιλιά που θα φέρει πλούτο και δόξα στους Έλληνες κτλ.. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι θρησκείες περιμένουν κάποιον εκλεκτό. Οι αιρέσεις του χριστιανικού κόσμου πιστεύουν ότι ο Κύριος θα εγκαθιδρύσει επίγεια χιλιετή Βασιλεία μετά τον Αρμαγεδώνα.

Ανώνυμος είπε...

Μίλησα για αναλαμπή της ορθοδοξίας φίλε,όχι για πλούτο και χρυσά κουτάλια.Επίσης μιλάω γενικώς για "μελλούμενο" στο δεύτερο μήνυμα εννοώντας κάθε μελλούμενο που προφητεύεται.Είναι γενικής φύσεως παρατήρηση σαν απάντηση στο μήνυμα του αμέθυστου που γενικεύει τα περί προφητειών. .

amethystos είπε...

Ο προφήτης Ιωνάς δέ μάς τά λέει καί τόσο γενικευμένα. Οι Ελληνες ενδιαφέρονται γιά τό αύριο, όχι γιά τό αιώνιο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το σχόλιο πρέπει να το απευθύνεις που άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, για το θέμα της αναλαμπής λοιπόν.Στηρίζεται σε ένα κείμενο που ονομάζεται "Χρησμός Μονής Κουτλουμουσίου" και χρονολογείται από το έτος 1053.Μιλάει για διάφορα γεγονότα κυρίως ευρωπαϊκούς πολέμους, και καταλήγει:

19. Παύσις πολέμου υπό Αγγέλου και παράδοσις Πόλεως τοις Έλλησιν.
20. Υπόκυψις Λατίνων εις αλάνθαστον πίστιν ορθοδόξων.
21. Εξωθήσεται ορθόδοξος πίστις από Ανατολών μέχρι Δυσμών.
22. Φόβος και τρόμος βαρβάρων υπ΄αυτής.
23. Παύσις του Πάπα και κήρυξις ενός Πατριάρχου δι΄όλην την Ευρώπην.
24. Εν πέντε και πεντήκοντα έτη το τέλος των θλίψεων, την δε εβδόμην ουκ έστι ταλαίπωρος, ουκ έστι εξόριστος, επανερχόμενος εις τας αγκάλας της μητρός αγαλλομένης.
Τέλος μία ποίμνη και εις ποιμήν έσται της αληθούς Ορθοδόξου πίστεως.

Εδώ μας λέει ότι οι Λατίνοι θα υποκύψουν στην Ορθοδοξία, θα γίνει παύση του Πάπα και θα έχουμε ένα Πατριάρχη για όλη την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο διαβάζουμε και στα πρωτόκολλα της Σιών.Περιγράφουν τον Μεσσία των Εβραίων ως ένα Πατριάρχη στην Ευρώπη που θα διοικεί με δύναμη και δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι; Τον τελευταίο αιώνα στήνεται η Πανθρησκεία. Η Ορθοδοξία αλλοιώνεται μέσω της παγκοσμιοποίησης και της οικουμενιστικής κίνησης. Ο Πάπας λέει σαν καλός Ιησουίτης που είναι: "Ποιός είμαι εγώ που θα κρίνω τους ομοφυλόφιλους;" Φιλάει το χέρι του Βαρθολομαίου, υποστηρίζει την ειρήνη και την ενότητα.. Νομίζουμε ότι θα διστάσουν σε τίποτα; Προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια του Εωσφόρου μπορεί να δούμε υποχώρηση και στο παπικό πρωτείο. Θα μπει επικεφαλής κάποιος στην Ευρώπη της "ενωμένης χριστιανοσύνης" που θα τον ονομάσουν Πατριάρχη..
Λένε διάφορες προφητείες ότι μετά τον γενικό πόλεμο οι άνθρωποι θα μετανοήσουν και θα μεταστραφούν. Όμως στην Αποκάλυψη διαβάζουμε ότι παρά τα φοβερά γεγονότα (περιγράφει ακόμα και πυρηνικό πόλεμο), δεν μετανόησαν ώστε να πάψουν να λατρεύουν τα είδωλα τα χρυσά, αργυρά και ξύλινα, και δεν άφησαν τα πονηρά τους έργα. Μακάρι να κάνω λάθος. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα εξελιχτούν έτσι τα πράγματα. Απλά νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί και ο ίδιος ο Κύριος ξεκίνησε την ομιλία Του σχετικά με αυτά τα θέματα λέγοντας "Βλέπετε μην πλανηθείτε"..


Ανώνυμος είπε...

Παίζει ρόλο και η θεία θέληση για την έκβαση των γεγονότων στα προφητευόμενα.Σ'αυτήν την προοπτική μπορεί να σου δοθεί κάτι, αντί να σου στερηθεί,για να οδηγηθείς στην μετάνοια.

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο παίζει ρόλο η Θεία θέληση, αλλά έχει και τον τελευταίο λόγο για την ιστορική έκβαση των παγκόσμιων γεγονότων. Τώρα τι είδους μετάνοια και ξαφνική απόκτηση πνευματικότητας μπορεί να συμβεί στους νεοέλληνες αν με κάποιο τρόπο πάρουμε την Πόλη, αυτό είναι μια απορία..
Μακάρι να βγει η πατρίδα μας από τον λάκκο που την έριξαν, και μακάρι να την δούμε να μεγαλώνει.. Το θέμα είναι πως θα βγούμε εμείς κυρίως οι νεότεροι, από τον δικό μας λάκκο του υλισμού, του εγωκεντρισμού και της αποστασίας..

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον Θεό, ζουν με τα δικά τους μέσα και τους δικούς τους τρόπους. Όλες οι έννοιες είναι αλλοιωμένες μέσα στο μυαλό τους.
Σε μια συνέντευξη με έναν τραγουδιστή ξένου ροκ συγκροτήματος ο δημοσιογράφος του λέει: "Η ελευθερία στοιχίζει. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος καταλήγει στο περιθώριο, όπως ο σατανάς κατέληξε έξω από τον Παράδεισο".. και η απάντηση: "Ορίστε το είπες και μόνος σου.Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα του χριστιανισμού. Όποιος είναι διαφορετικός παίρνει πόδι. Ας είναι όμως, δέχομαι τις συνέπειες. Η ιδεολογία μου είναι η ελευθερία της βούλησης.."
Που θέλω να καταλήξω; Ότι η αποστασιοποίηση από τον Θεό είναι η αιτία για όλα τα "ανεξήγητα", και "τυχαία".. και για τις διάφορες ανθρώπινες τραγωδίες.. Ο Steven Tyler έχει ξοδέψει 20 εκατομμύρια δολάρια σε ναρκωτικά.Με αυτά μπορούσε να έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Αυτή είναι η λεγόμενη ανθρώπινη ελεύθερη βούληση.
Όταν ο άνθρωπος κάνει τον Θεό "Πατέρα του" και οδηγείται από Αυτόν η ζωή του, τότε ο Ίδιος ο Θεός επεμβαίνει ακόμα και στα υλικά θέματα σύμφωνα με το πνευματικό του επίπεδο και το βάρος που μπορεί να σηκώσει.