Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ, ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ, ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Το θέμα της καινοφανούς αιρετικής διδασκαλίας για τη Θεία Χάρη, που δίδαξε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, είναι αρκετά σοβαρό και προς τούτο έχουν ενημερωθεί οι ακόλουθοι:
-  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
-  Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.
- Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
-  Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους.
Η αιρετική και βλάσφημη ερμηνεία ή μάλλον το αιρετικό βίωμα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για τη Θεία Χάρη, την οποία θεώρησε ως κατώτερη του ανθρωπίνου νου (‘’χείρον νοήσεως’’ και κατά τους βαρλααμίτες), δεν αποτελεί φραστικό λάθος, για το λόγο ότι γνωρίζοντας ότι τούτο είναι παραδοξολόγημα, το χαρακτήρισε ως «μυστήρια μυστηρίων». 
Η αιρετική αυτή θέση είχε αναφερθεί ξανά.  «Κι άλλοτε σας το είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα.  Δεν είναι παράξενα τούτα», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός. 
«Η χάρη όμως και η αλήθεια στον Χριστιανισμό», κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, «δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά ζώντα μέλη της προσωπικότητας του Θεανθρώπου Χριστού». 
Η σοβαρότητα του θέματος επέβαλε την ενημέρωση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της  Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.  Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή ας είναι ο πνευματορρήτωρ Άγιος  Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο «κήρυξ της Χάριτος», τις πρεσβείες του οποίου θερμώς επικαλούμαστε.
 panayiotistelevantos.

ΣΧΟΛΙΟ: Μόνον ο εωσφόρος μπορεί νά  διδάξει  αυτή τήν πλάνη, διότι είναι ένας εκπεσών νούς. Καί φθονεί τούς Αγίους καί τούς πολεμά φτιάχνοντας αυτά τά κακέκτυπα, καθότι η Χάρις τού Κυρίου θεώνει τούς Αγίους Του.

Αμέθυστος

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Μόνον ο εωσφόρος μπορεί νά διδάξει αυτή τήν πλάνη». Η «πλάνη» και λίγο παρακάτω τα «κακέκτυπα», αναφέρονται στην ανάρτηση του Χαραλάμπους, ή στα λόγια του Ιωσήφ Βατοπαιδινού; Τι να σκεφτεί κανείς με τα βίντεο των προφητειών του τελευταίου;

amethystos είπε...

Στόν Ιωσήφ. Στίς εωσφορικές του πλάνες έβαζε τούς λόγους τού Παίσιου γιά νά γίνεται πιστευτός. Γι' αυτό λέγονται πλάνες. Τά λόγια του, καί οι ακόλουθοί του, είναι αιμοβόρικα, γεμάτα αίμα. Ξεσκεπάζεται εύκολα μέ λίγη προσοχή.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε. Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα μας φαινόταν σαν ψυχοπαθής σε αυτά τα βίντεο. Καμία σχέση με την απλότητα που έχει το γεροντάκι από την Κάλυμνο.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ακριβως ειναι η αιρετική διδασκαλια για την θεία Χάρη;

Ανώνυμος είπε...

ξεκαθαρη αιρεση

amethystos είπε...

Η Χάρις κατώτερη τού νοός καί υπηρέτριά του.

Ανώνυμος είπε...

υπερέτης ήταν και φαινόταν ο ίδιος...

Ανώνυμος είπε...

Ας πω και εγω μια προχειρη γνωμη.
Το 1913 ολο το Ορος ηταν ενωμενο στην πιστη και στη γνωση,συμπροσευχοντουσαν [το λεγω με πολυ πονο] συμπροσευχοντουσαν σε ολη την επικρατεια ,ειχαν ομοφροσυνη φοβερη,απο αυτα που εχω διαβασει ! Ασκητευσαν καραβιες παιδων σε ολο το Ορος,ολοι οι καθηγουμενοι ειχαν μια ανεπαναληπτη φιλαδελφεια.Σημερα αραγε εαν ρ ωτουσαμε την Παναγια μας θα ηθελε να συμβαινουν ολα αυτα; Θ α ηθελε ο Χριστος μας να ειναι ετσι τα γεγονοτα; Εμεις οι λαικοι,θα θελαμε τα πραγματα ετσι να γινουν; της καθε μητερας τα παιδια, που τα εμπιστευτηκε στην Παναγια , να τα παιρνει η ανεμοδουρα της πλανης;;;Οχι βεβαια! Ποτε να μη γινει κατι τετοιο! Και ομως συμβαινει!
Για το ζητημα του γερ.Ιωσηφ.Για να ειμαι και δικαιη με τον εαυτον μου,οι βατοπεδινοι εχουν βγει απο μια μαχη ενοχοποιησης του καθηγουμενου τους Εφραιμ με τα οικοπεδα της Μονης και το γνωστο σκανδαλο,και οπως γνωριζετε ολοι σιγουρα εχει περασει μια περιπετεια δυσκολη ,δεν θα το θεσω εαν εφταιγε η οχι ,θα το τοποθετησω σε αλλη τροχια στην πληγη που θελει θεραπεια .Τωρα ερχεται και το θεμα του προκατοχου του Γ.Ιωσηφ.Εχουν ακουστει τοσα πολλα και αληθινα ποναμε εαν ειναι αληθεια ολα αυτα.Το αρθρο σε συναρτηση με το βιντεο ειναι σαφες ,πραγματι υπαρχουν φρασεις που δεν δεικνυουν την αληθεια.Πολλες φορες αλλο θες να πεις και αλλο βγαινει στην τελικη του μορφη .Επειτα,στην προσπαθεια του ο γεροντας να δωσει στα πνευματικοπαιδια του να καταλαβουν με αυτο το ζηλο ,επειδη τον ειδα στο βιντεο,ειδα τα ματια του ηταν μετεορα,ηταν αλλου,ειπε αλλο αντι αλλου.Στη συνεχεια επειδη θυμηθηκα κατι που ειχα διαβασει παλαια ,επειδη κυνηγω πολυ τα βιβλιοπωλεια που ειναι παλιοπωλεια ,οπου εκει θα βρεις ξεχασμενες περγαμινες,βιβλια πατερων παλαια ,που ομως ενεχουν ολη την αληθεια ,θυμηθηκα κατι και ανετρεξα στο ξεχασμενο μου βιβλιο οπου ειχε αποφθεγματα απο αγιους οσον αφορα τη νηψη και την ευχη του 1962,ενα βιβλιο σαρακοφαγωμενο αλλα εκει βρηκα κατι.
Οπως γνωριζουμε ολοι ,το ''Ιησου ονοματι μαστιζε πολεμιους'',δεικνυει πως ενουται ο νους δια της ευχης εντος της καρδιας με τον Κυριο.Ενταξει ,δεν εχουμε πολλη πειρα για να μιλησουμε γι'αυτα,ομως ειναι απαραιτο να γνωριζουν ολοι οι χριστιανοι τα απαραιτητα.Γιατι η γνωση σε κανει να μπορεις να κατανοησεις μερικα πραγματα,φθανει να θελεις βεβαια!
-------
1

Ανώνυμος είπε...

2
Λεγει ο γεροντας:
Η χαρις!
''Αλλ'' αυτη ειναι εργαλειο''...
Λεγει ο αγιος Νικοδημος νομιζω στον ''αορατο πολεμο'':
''Ευθυς μολις το παιδιον βαπτισθη,εγκαθισταται η Χαρις εις το βαθος της καρδιας,ως οχημα''
Λετε να ειχε αυτο υπ'οψιν ο γερ.ως ελεγε αυτην εργαλειο η ηθελε να παρομοιασει αυτην ως βοηθεια στην καθαροτητα νου-καρδιας-λογου;
Λεγει παλι ο γεροντας:
''Ο νους ειναι προσωπον,τοσον το κατ'εικονα και ομοιωσιν...κλπ''

Ο αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας,χρησιμοποιει τον ορον ''νου'' με δυο σημασιες
1 Νους -ως η ολοκληρη ψυχη,το κατ''εικονα
2 Νους -ως και μια δυναμη της ψυχης.
Με την ευχη ,το ενιαιον του νου λεγει,γινεται τρισσον ,δηλαδη,νους ,λογος,βουλησις ενουται με τον Θεον
Υψηλες θεωριες,δεν μπορεις να τις διδαξεις!
Διαβαζω στο αραχνιασμενο βιβλιο μου,
Τις ωραιες κουβεντες του αββα Ησυχιου:
Προς οικοδομην ολων.
Ποτε γινεται η ψυχη μας εικονα Του Θεου;
Η ψυχη μας γινεται εικονα Του Θεου,λεγει ο αγιος,μονον με τη Χαρη Του Θεου κ την πιστη μας παραμενοντας ταπεινοφρονες στην εν Χριστω Ζωη μας και αδιαλειπτως προσευχομενοι!
[Ησυχιος ο πρεσβυτερος προς Θεοδουλον]
Βλεπετε καθαροτητα λογου,απευθειας...που δεν αφηνει κενα ουτε για διχασμο ...κ συνεχιζει ο δουλος του Κυριου ''μηπως στο Θεο δεν θα υποταχθη η ψυχη μου;;;; ψλμ ξα Ι ]
ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ποσο ομορφα κ καθαρα ,εδωσε στον αλλον να καταλαβει!
Παμε παρακατω!
2

Ανώνυμος είπε...

3
Μεσα σε αυτο το βιβλιο δεν βρηκα ενα κειμενο εμπειριας αλλα πολλα απο διαφορους ησυχαστες κ αγιους επειδη η γνωση δεν ειναι απο μια μερια μονον αλλα απο πολλες !
Την καρδιακη προσευχη μερος της ζωης ,ολης της ζωης των τεκνων Του Θεου,δεν την αποκτας με μιας,θα χρειαστει αγωνας πολυς και αναλογως θα λαβεις.Βεβαια τον κοπον σου δεν χανεις οταν επιμελεισαι διοτι τον αγωνιστη θα βαλει Ο Θεος με τους ομολογητες λεγει ο γερ.Ιωσηφ.
Βρηκα λοιπον σε αυτο το αραχνιασμενο βιβλιαρακι χωρις καν εξωφυλλο,χιλιοκομμενο , ενα κειμενο του αγιου Νικοδημου του αγιορειτου ο οποιος μιλησε για το πνευμα+το χαρισμα της προσευχης που πρεπει ολοι να παρακαλεσουμε Τον Κυριο να μας το δωσει-διοτι λεγει,...
Πολλοι απο τους οσιους εφωναζαν εις Τον Θεον καθ'εκαστην
Ελεος,ελεος,ελεος....ελεος,...
Ομως,αδελφοι μου , αλλοςελαμβανε το ζητουμενον μετα απο πενηντα ετη,αλλος εξηκοντα χρονους και υστερον ελαμβανεν το ζητουμενον.Επειδη βλεπομεν και τον δικαιον Ισαακ οπου παρεκαλει Τον Θεον εικοσιν ολοκληρους χρονους δια να του δωση τεκνον ,...
Και
Υστερον τον υ π η κ ο υ σ ε.[ Γεν κε`]
Δεν μας διδει Ο Θεος ευκολα κεινα που του ζητουμεν και δια αλλας μεν αιτιας οπου Αυτος ηξευρει,μαλιστα δια να μας καμη να στεκωμεν παντοτε κοντα Του και δια να φυλαξωμεν καλως
'Κεινο οπου ελαβωμεν με τοσην δυσκολιαν κατα τον Μεγαν Βασιλειον
''Δια τουτο επιβαλλεται διδοναι,την προς αυτον προεδρειαν σου σοφιζομενος και
Ινα γνως τι εστι δωρον Θεου και φυλαξεις το δοθεν μετα φοβου [ασκητ.διαταξεις]
Δια τουτο δηλαδη,πρεπει παντα να ευσπλαχνιζεσαι,αναλογιζομενος πως βρισκεσαι στην θεσιν Του και για να μαθεις ποσον αξιζει το Δωρον Του Θεου και να φυλαγης με θεικο φοβο ο, τι σου δωσει.-

penelope είπε...

Επιλογος:
Πρεπει το Αγιον Ορος να δει ολο το εργο του γεροντος και να βγαλει συμπερασμα που να στεκεται Ορθοδοξως!
Δια αυτα και δια εκεινα,δεν μπορω να κρινω τον γεροντα ...
Ευχομαι να αναπαυεται εν σκηναις αγιων !
Συγχωρηστε και μενα !
Εχω ασχοληθει με την αιρεση και τον πα πα και μονον για αυτα μπορω να μιλησω.π

amethystos είπε...

Φίλε σχολαστικέ, συνέχισε νά διαβάζεις. Κάποια στιγμή θά καταλάβεις. Τί σχέση έχει η πλάνη ότι η Χάρις τού Κυρίου είναι κατώτερη από τόν νού τού ανθρώπου μέ όλα τά ωραία πού μάς αράδιασες. Η σχέση τους είναι ότι καί εσύ φίλε μοιράζεσαι τήν ίδια πλάνη.

amethystos είπε...

Ο Βατοπαιδινός πρίν ανατρέψει μέ τήν αλαζονία του τά πολιτικά πράγματα, είχε εμπλακεί μαζί μέ τόν Ιωσήφ καί καί τόν Αθανάσιο σέ σεξουαλικά σκάνδαλα τά οποία τούς επισκιάζουν μέχρι σήμερα.

amethystos είπε...

Η Χάρις τού Κυρίου συγχωρεί τίς αμαρτίες μας δέν παίρνει σκούπα. Καί απατεί τήν συνέργειά μας καί τήν αλήθεια μας. Τήν πίστη μας σ' Αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Ο γνωστός και αγαπητός θεολόγος κ. Β. Χ. προσφυώς επέλεξε και παραθέτει και μερικά λόγια του αγ. Ιουστίνου Πόποβιτς.
Απλά παραλείπει να πει ότι ο γ. Ιωσήφ ήταν θαυμαστής και δεινός μελετητής π. Ιουστίνου. Μαρτυρεί περί τούτου και το βιβλίο του "Εκ του θανάτου εις την ζωήν", καρπός μελέτης του έργου του π. Ιουστίνου Πόποβιτς.
Δίχως να αναφερθούμε με πολλά λόγια στο εν λόγω βιβλίο, παραθέτουμε μόνο μερικές σκέψεις του γ. Ιωσήφ για τον π. Ιουστίνο.
Τον ονομάζει "γίγαντα της Θεολογίας, τον Πανοσιολογιώτατον πατέρα της συγχρόνου Ορθοδοξίας, τον αείμνηστον λέγω Αρχιμανδρίτην Ιουστίνον Πόποβιτς, ο οποίος ελάμπρυνεν εις τους καιρούς μας τον ουρανόν της Εκκλησίας μας".
Και συνεχίζει: "Η βαθυτάτη θεολογική του διάνοια και η τον Χριστόν νοσταλγούσα καρδία του ανέβλυσαν τα υπέροχα συγγράμματα, από τα οποία μέρος μόνον ευτυχήσαμεν να γνωρίσωμεν... Τα βαθέα νοήματα της θεολογικής του εκφράσεως, τα πλάτη και τα ύψη της Χριστολογικής περιγραφής, αι ασύλληπτοι προσεγγίσεις της θείας οικονομίας και η λεπτομερεστάτη τοποθέτησις της σωτηρίας των πιστών, συναρπάζουν και τον πλέον αδιάφορον χαρακτήρα... Όλη η πατερική ορολογία περί δόγματος και παραδόσεως, περί πράξεως και θεωρίας, συγκεφαλαιούται εις τα έργα του μεγάλου τούτου φωστήρος, ημείς δε οι ευτελείς εσταχιολογήσαμεν όσα μας ήτο δυνατόν και τα προβάλλομεν μετά συστολής και θείου φόβου εις τους βουλεμένους να ωφεληθούν...".
Και εις το Πρόλογον του βιβλίου αναφέρεται ότι ο γ. Ιωσήφ "πάντοτε μετά ιδιαιτέρας αγάπης εντρυφά εις τα συγγράμματα του μακαρίου Γέροντος Ιουστίνου Πόποβιτς¨.
Σου λέει ο αγαπητός θεολόγος, ας βάλουμε πρός επίρρωσιν και μερικούς λόγους του αγ. Ιουστίνου, θα είμαστε πιο πειστικοί.
Λίγο διάβασμα δεν βλάπτει, λέει ο λαός. Γιατί να αποκλείεται από τη νουθεσία αυτή ο αγαπητός θεολόγος;
Κάποτε έλεγαν: εκ του Τελεβάντου δύναταί τι αγαθόν είναι; Η γνωστή ξυνωρίς ξαναχτυπά.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ. Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΤΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΙΩΣΗΦ. ΑΠΑΝΤΕΙΣΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

amethystos είπε...

Δέν είναι αλήθεια ότι ο Αγιος Ιουστίνος είναι μεγάλος Θεολόγος. Ηταν μεγάλος γιά τόν πλανεμένο επειδή μπορούσε καί τόν διάβαζε, καί τόν παρουσίαζε καί έπαιρνε τήν δόξα από τέτοιο κολοσσό πού μελετούσε. Τούς Πατέρες δέν μπορούμε νά τούς διαβάσουμε, διότι έχουμε ΕΓΩ. Τό οποίο λειτουργεί σάν κέντρο ταυτότητος τού παθητικού μέρους τής ψυχής μας. Ο Ιωσήφ ήταν δαιμονικός.

Ανώνυμος είπε...

4.54
Και για τον παισιο ειπαν τα χιλια μυρια,αλλα τελικως αλλο αποδειχτηκε!
Γι αυτο η μεριμνα της εκκλησιας ειναι να φυλαξει την πιστη στην Παραδοση κ
Ακομη ενας αγωνας ειναι η ενοτητα κ η αγαπη,οχι βρηκαμε παπα να θαψουμε
Αλλους δεκα,ετσι ...για ναχει η γλωσσα μας να λεει.
Η τριλογια πιστις-αληθεια-αγαπη ειναι ενωμενη,οποιος εχει σωας
Τας φρενας θα καταλαβει τι εννοω.
Γιαυτα θα μιλησουν αλλοι,οχι εγω!
Δεν ειδα να βγει κανεις να διαψευσει τον γεροντα απο τους
Καθηγουμενους αγιορειτες των αλλων Μονων.
Και τελος παντων δεν ειμαι αρμοδια για τετοιου ειδους κριτικη.π

amethystos είπε...

Εσύ τί λές, φυλάγονται γιά νά τούς δίνει κοτόπουλα τό Βατοπαίδι;

Ανώνυμος είπε...

4:54
Αγαπητέ Αμέθυστε, είσαι φοβερός, οφείλω να ομολογήσω. Πιάνεις την ουσία. Δεν παρασύρεσαι και δεν πέφτεις έξω.
Εκτός από αυτό, βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα και δεν φοβάσαι να τα πεις. Την αλήθεια δηλαδή.
Αυτό το γεγονός χαροποιεί τους ανθρώπους.
Δεν είναι μεγάλος Θεολόγος. Να πω ότι εκπλήσσομαι που το λες; Μάλλον όχι.
Απλά την φήμη αυτή δημιούργησαν κάποιοι κύκλοι· και μερικοί ωφελούνται από αυτό.
Πρέπει όμως κανείς να ξέρει να διαβάζει, όπως το είπες. Τόσο απλά.
Σε καμμία περίπτωσι δεν υποστηρίζω τον μ. Ιωσήφ βέβαια.
Ούτε βγαίνει αυτό από το σχόλιό μου, όπως παρασύρθηκε ο Ανώνυμος 4:54.

Ανώνυμος είπε...

Άρχισαν και οι κοπέλες να βγαίνουν, και να μας τα λένε.
Θα βγει τώρα και το άλλο κορίτσι, για να υποστηρίξει όσα λέει η π (ήτοι η penelope);
Για να ανοίξουν έναν ωραίον διάλογον;
Ως συνήθως κάνει;
Για να δούμε...

Παναγιώτης Νούνης (Panagiotis Nounis) είπε...

Καί νά ὑποθέσομεν πρός στιγμῆς, διά τό συγκεκριμένον ζήτημα, ὅτι τόν παρεξήγησε, ὁ θεολόγος κ. Χαραλάμπους· μήπως τόν παρεξήγησε καί διά τήν "θεολογία τῶν ἀμβλώσεων";

Καί νά ὑποθέσομεν καί πάλιν, ὅτι λάθεψαν τά αὐτιά μας εἰς τό ἠχητικόν ντοκουμεντο περί τῶν πιό πάνω, ὅμως ὅλως παραδόξως, ὁ Ἰωσήφ, δίδασκε καί Ἀνσέλμιον, προτεσταντόπληκτον θεολογίαν, περί τῆς δῆθεν "ἰκανοποίησις τῆς Θείας Δικαιοσύνης"...! Τό ἀπέδειξεν καί πάλιν ὁ Κύπριος θεολόγος Βασίλειος Χαραλάμπους!

Εἶναι φανερόν καί ἄς τό παραδεχθόμεν, ὅτι ὁ καλός ἐρευνητής καί θεολόγος κ. Β.Χ., ἔπιασε σβάρνα καί ἀναιρεί ἤ ξηλώνει, τίς σωρηδόν αἱρέσεις τοῦ μοναχοῦ Ἰωσήφ. Καί καλά κάνει ὁ ἄνθρωπος μιᾶς καί αὐτό εἶναι τό ἀντικείμενόν καί τό διακόνημα του.

Δέν εἶναι ὄμως δυνατόν ἤ καί λογικόν, νά παραθέτει εἰς τήν δημοσιότητα, ἀρκετές πλάνες καί αἱρέσεις, τοῦ μ. Ἰωσήφ, καί οἱ ἀπόγονοί του, νά μήν μπαίνουν σε θεολογικό ἔναρθρο διάλογο πρός ἐξεύρεσην τῆς ἀλήθειας. Γιατί ἄραγε; Ἔχουν κάτι νά χάσουν, μέ τό νά μᾶς ἀποδειξουν, τεκμηρειωμένα καί θεολογικά, τά ὄσα παρενόησε, ὁ ἐν λόγῳ ἐρευνητής; Γνωρίζουν καί βιώνουν Ὀρθόδοξον Πατερικήν Θεολογία, ναί ἤ οὔ; Και ἄν βιώνουν, ποῖον τό μείζων κώλλημα, νά μποῦν σέ τινά θεολογικόν διάλογο, πρός ἀποκατάστασιν καί παντί τῷ αἱτοῦντι, νά δώσουν ἀπολογία;

Ὁ ἐρευνητικός ἀποδεικτικός μονόλογος, καλῶς ἤ κακῶς, τοῦ θεολόγου κ. Χαραλάμπους, ἐξάπαντος ἀφήνει βαθιά ἐκτεθειμένους, θεολογικά καί ἐκκλησιολογικά, τήν ἱ. Μ. Βατοπαιδίου, τήν ἱ. Μητρόπολη Λεμεσοῦ, τήν ἱ. Σύνοδο τῆς Κύπρου καί τῆς Ἑλλάδος, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τήν ἱ. Κοινότητα τοῦ Ἁγίου Ὄρους!!! Καί ὅλα αὐτά, διότι σιωποῦν παράδοξα, περί μεγίστων θεμάτων καί καταγγελιῶν περί τῆς Πίστεως! Ποίοι Ἅγιοι Θεοφόροι Πατέρες, σιωποῦσαν, σέ τέτοιες κατηγορίες; Ἡ σιωπή (ἤ ἀπόκρυψη ἤ μή διαλεύκανση κ.λπ.) σέ θέματα Πίστεως, μᾶς διδάσκει ὁ Μέγας Θεολόγος καί Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς εἶναι τρίτον εἴδος ἀθεΐας...

Προσεχῶς τῶν ἡμερῶν, θά ἀνεβάσει ὁ γράφων, τινά μέτριαν μελέτην, περί τινῶν "κατηχητικῶν" ἀσυναρτησιῶν, τοῦ σεβαστοῦ Μητροπολίτη μας κ. Ἀθανασίου...

Φαίνεται μᾶλλον, ὅτι ὁ "ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ" δυστυχῶς, εἶναι ὄντως ἀμέθυστος καί δικαιολογεῖ τό παρατσοῦκλι του... ἐνῶ τό δυστύχημα εἶναι, να εἶμεθα μεθυσμένοι, ἄνευ καταλύσεως οἴνου...!!!

Ανώνυμος είπε...

9.45
Αν νεκρωσεις τις τασεις απαξιωσης,θα σου στειλω κερασμα αγιορειτικο [λουκουμι κ καφε]!π

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ! Αξίζει.