Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ: ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΑΙ, ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΑΤΡΑΙ!

ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ:
ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΑΙ, ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΑΤΡΑΙ!
 «Τυφλός τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται»

25-11-1944
..Μα και άγιος να ήσο, έπρεπε να εστοχάζεσο, ότι ο Χριστός, που ήτο αγιώτερος από εσέ, συνανεστρέφετο με τελώνας και αμαρτωλούς, εδίδασκε τους ανθρώπους να αγαπούν τους εχθρούς των και εκείνους όπου τους μισούν και αδικούν, και εν τω Σταυρώ προσηλωμένος ηύχετο υπέρ των σταυρωτών του.
Οι παλαιοημερολογίται, οι λατρεύοντες το πα­λαιόν ημερολόγιον ως Θεόν, οι χρονολάτραι, καταφρονούν την εντολήν της αγάπης και τας [άλλας] εντολάς του Κυρίου, χάριν του ημερολογίου, διότι φαντάζονται ότι το ημερολόγιον θα τους σώση. Αλλ’ ο Χριστός μας δεν εδίδαξε ημερολόγια. και εάν πιστεύης εις τον Χριστόν, ως Υιόν Θεού και Θεόν, πιστεύης εις το Ιερόν Ευαγγέλιον, διάβασέ το από την αρχήν έως το τέλος και θα ίδης ότι ούτε μίαν λέξιν ούτε μίαν συλλαβήν λέγει για ημερολόγια. και εις τους Αποστόλους, που τους έστειλε εις τον κόσμον, δεν τους είπε. υπάγετε να κηρύξετε εις τον κόσμον το ημερολόγιον και όποιος πιστεύση το ημερολόγιον θα σωθή. όχι, άπαγε της βλασφημίας! Τους είπε, να κηρύξουν το Ευαγγέλιον και όποιος πιστεύση εις το Ευαγγέλιον εκείνος θα σωθή.Οι παλαιοημερολογίται κηρύττουν, όποιος πιστεύει εις το ημερολόγιον θα σωθή και όποιος δεν πιστεύει θα καταδικασθή. Όποιος πιστεύει το ημερολόγιον, λέγουν, πρέπει να αποστρέφεται τους άλλους ανθρώπους που δεν το πιστεύουν, να μη πηγαίνη εις την εκκλησίαν, να μη κοινωνή, να μη εξομολογήται, να μη βαπτίζη τα παιδιά του, εάν εις τον τόπον που μένει δεν υπάρχη Ιερεύς παλαιοημερολογίτης, να μη εισέρχεται εις εκκλησίαν, και πολλοί από τους φανατικούς λέγουν να μη προσκυνούν και τας εικόνας. άνευ του παλαιού ημερολογίου ουδέν μυστήριον, λέγουν, τελείται. Κατ’ αυτούς τους παλαιοημερολογίτας το ημερολόγιόν τους είναι ανώτερον από το Άγιον Πνεύμα, εφ’ όσον πιστεύουν ότι το παλαιόν ημερολόγιον τελεί τα μυστήρια.
Λοιπόν, αγαπητέ μοι, επλανήθης… Με την αλλαγήν του ημερολογίου ούτε η πίστις άλλαξε ούτε το βάπτισμα, ούτε τα άλλα μυστήρια, ως λέγουν ψευδώς οι παλαιοημερολογίται ότι εφραγκέψαμε, αλλαξοπιστήσαμε! Υπάρχουν εις τον κόσμον και ασεβείς και άπιστοι, βλάσφημοι και άσωτοι, αλλ’ αυτοί δεν έγι­ναν διότι ήλλαξε το ημερολόγιον. Νεοημερολογίται με πίστιν, με φόβον, με ευσέβειαν και αγάπην προς τον Θεόν και τον πλησίον θα σωθούν καλλίτερα από τους παλαιοημερολογίτας εκείνους οι οποίοι λατρεύουν το ημερολόγιον ως Θεόν,καταφρονούν τας εντολάς Του και ιδίως το κεφάλαιον των αρετών, την αγάπην, και μισούν όχι μόνον εκείνους οι οποίοι τους εχθρεύονται, αλλά και εκείνους που τους αγαπούν και τους ευεργετούν. Νομίζω, εάν δεν έγινες τελείως αναίσθητος και ασυνείδητος, θα γνωρίζης ότι και εγώ και οι άλλοι αδελφοί κανένα κακόν δεν σου κάμαμε, μάλλον σε αγαπούσαμε ως αδελφόν μας και υλικώς και πνευματικώς σε ευεργετήσαμε. Λοιπόν τοιαύτην αμοιβήν ανταποδίδεις εις τους αγαπώντας και ευεργετήσαντάς σε; Εάν τοιαύτα σε διδάσκη το ημερολόγιον το παλαιόν και ο πνευματικός σου, γίνωσκε ότι αυτά είναι εναντίον του Ευαγγελίου, εναντίον του Χριστού και των εντολών Του. Και εάν ο πνευματικός σου σε εδίδαξε τοιαύτα, δεν είναι κατά Θεόν πνευματικός, είναι ένας από εκείνους τους Γραμματείς και Φαρισαίους περί των οποίων είπεν ο Χριστός. «Άφετε αυτούς. οδηγοί εισι τυφλοί τυφλών. τυφλός δε τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται» (Ματ. 15, 14).
Έπεσες, λοιπόν, ως τυφλός, ακολουθών τας οδηγίας του τυφλού, εις τον βόθυνον. Έπρεπε, όμως, ως λογικός να ακολουθήσης τον Χριστόν και όχι τον τυφλόν οδηγόν. Υπάρχει μετάνοια. Ζήτησε συγχώρησιν και βοήθειαν από τον Χριστόν και είναι έτοιμος να εκτείνη την χείρα Του, όπως εις τον Πέτρον, να σε εκβάλη από τον βόθυνον. Όταν συνέλθης, και ημείς θα σε δεχθώμεν ως και πρότερον.
Μετά αγάπης και ευχών
Φιλόθεος Αρχιμανδρίτης

ΠΗΓΗ:  
 «ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»  
† ΑΡΧΙΜ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ
            Ηγουμένου Ι.Μ. Λογγοβάρδας Πάρου
            ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://www.impantokratoros.gr/37C68F33.el.aspx

Σχόλιο: Aυτή ακριβώς η χρονολατρία είναι πλέον η επίσημη θρησκεία τής Δύσεως. Τήν Θρησκεία αυτή ακολουθεί καί ο Οικουμενισμός σέ όλες του τίς εκδοχές.  Συγκεντρώνεται σιγά-σιγά κάτω από τό κεφάλαιο τού εκσυγχρονισμού, τού εκμοντερνισμού, τής μεταρρυθμίσεως , τής νεωτερικότητος, τό οποίο θά ολοκληρωθεί μέ τήν επερχόμενη σύνοδο. Η βάση αυτής τής νέας οικουμενιστικής εκκλησίας θά είναι η εκκλησία τής διασποράς. Η  Αγγλική θά είναι η επίσημη γλώσσα της. Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός δέν θά έχει πλέον σάν πρότυπο τό Αγιον Ορος αλλά τήν Μονή τού Εσσεξ. Οπου τό βάρος μετατοπίζεται από τήν προσευχή πρός τό μεικτό τής επανδρώσεως. Εφυγε ο Σωφρόνιος, καί δέν υπάρχει κανείς πλέον νά αντισταθεί. Ανέλαβε αρχηγός ο Ζηζιούλας. Η Β' Βατικάνειος Σύνοδος στηρίχθηκε ουσιαστικά στούς Ρώσους θεολόγους τής διασποράς. Μαθητής τών οποίων είναι ο Ζηζιούλας. Στήν Σύνοδο αυτή αντικατεστάθη ο Αριστοτέλης, σά τό θεμέλιο τής σχολαστικής θεολογίας, μέ τόν Χάιντεγκερ. Τόν μεγάλο χρονολάτρη φιλόσοφο τής Δύσεως. Τόν φιλόσοφο αυτό, μέ πατερικό ένδυμα εισήγαγε στήν Ελλάδα ο Γιανναράς. Τό "Είναι καί τό Πρόσωπο" είναι τό παιδί τού " Είναι καί χρόνος" τού Χάιντεγκερ. Τό Πρόσωπο αυτό είναι ακριβώς η σάρκωση τής χρονικότητος. Τό τελευταίο μεγάλο χτύπημα στήν αλήθει τής σωτηρίας μας, δόθηκε μέ τήν αναγόρευση τού Κάλλιστου Γουέαρ σέ επίτιμο καθηγητή τής θεολογικής Θεσ/νίκης. Η χαριστική βολή στήν σωτηρία μας λέγεται " Η Εκκλησία εικών τής Αγίας Τριάδος", τό τελευταίο κείμενο τού Γουέαρ, μέ τό οποίο στρώνεται ο δρόμος τής ευχαριστιακής εκκλησιολογίας τού Ζηζιούλα καί καταργείται ολοκληρωτικώς η ενσάρκωση τού Κυρίου. Ομοούσιος γάρ ο άνθρωπος, όπως λέει καί ο Λουδοβίκος. Μέ τήν εκκλησιολογική κατάργηση τού Ιησού Χριστού σά τήν κεφαλή τής Εκκλησίας ανοίγει καί επίσημα ο δρόμος στήν οικονομία τού Αγίου Πνεύματος, στήν Αγαπολογία. Οι μεγάλοι εργάτες πού έστρωσαν τόν δρόμο αυτό είναι οι διδάσκοντες ότι τό Χρίσμα δίνει τό Αγιο Πνεύμα καί η χειροτονία τήν αγιότητα. Τελευταίοι προφήτες τής αιρέσεως ο Ιερόθεος Βλάχος καί ο Θερμός.
ΧΡΟΝΟΛΑΤΡΕΣ ΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ. Οι πιό ύπουλοι οπαδοί τής αιρέσεως ταυτίζουν τίς Εντολές τού Ευαγγελίου μέ τούς Κανόνες τής Εκκλησίας, οι οποίοι υποτίθεται εκσυγχρονίζουν χωρίς νά αλλοιώνουν τό Ευαγγέλιο.

Αμέθυστος

69 σχόλια:

penelope είπε...

Πολυ καλο!π

Ανώνυμος είπε...

Στο σχόλιο αυτό του Αμέθυστου, ταπεινά φρονούμε, αποτυπώνεται, με άριστο, περιεκτικό και κατανοητό τρόπο, κατά το δυνατόν, το πενταπόσταγμα όλης της διδασκαλίας για την σύγχρονη αίρεση του Οικουμενισμού που παρέχεται μέσα από αυτό το ιστολόγιο.
Σχεδόν αριστούργημα, θα μπορούσε να λεχθεί.
Με την επισήμανση και των φορέων της σύγχρονης αιρέσεως.
Εύγε.

Ανώνυμος είπε...

θες να εξηγήσεις αγαπητέ πώς καταργείται η Ενσάρκωση;

χαλαρωσε είπε...

η εκκλησια ειναι το Σωμα του Κυριου ή εικονα της Αγιας Τριαδας; Τι σημαινει εικονα της Αγιας Τριάδας;

amethystos είπε...

Συγγνώμη από όλους. Ελειπα. Θά τά πούμε αύριο.

Ανώνυμος είπε...

Πάπας Φραγκίσκος: «Η (Ρωμαιοκαθολική) Εκκλησία είναι διατεθειμένη να ορίσει μια σταθερή ημερομηνία για το Πάσχα, ώστε να μπορεί να γιορτάζεται την ίδια ημέρα από όλους τους χριστιανούς. Από τους Καθολικούς, Ορθόδοξους και Προτεστάντες», τόνισε ο Φραγκίσκος.[...]Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο Φραγκίσκος, την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε νέα κίνηση που πρόκειται να ενισχύσει το πνεύμα διαλόγου και αδελφοσύνης με τους Ορθόδοξους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/06/2015

Ας ετοιμαστούμε φίλοι μου!

amethystos είπε...

Ας δούμε κατ' αρχάς τί σημαίνει ακριβώς η Εκκλησία Σώμα Χριστού.. Άγιος Συμεών ο Ν. Θεολόγος: «Θα σας φανερώσω τώρα, όσο είναι δυνατόν, και με ποιον τρόπο ενώνονται με τον Χριστό όλοι οι Άγιοι και γίνονται ένα με αυτόν. Όλοι οι Άγιοι είναι κατά αλήθειαν μέλη Χριστού του Θεού, και ως μέλη πρέπει να είναι κολλημένοι με αυτόν και ενωμένοι με το σώμα του Χριστού, δια να είναι ο Χριστός κεφαλή, και όλοι οι Άγιοι ένας άνθρωπος. Και άλλοι από αυτούς απο­πληρούσι τάξιν χειρών εργαζόμενοι έως άρτι και κάνοντας το πανάγιόν του Θέλημα αναπλάττοντες εξ’ αναξίων αξίους και φέροντες αυτούς πάλιν εις αυτόν. άλλοι δε είναι εις τάξιν ώμων του σώματος του Χριστού, και βαστάζουν ο ένας του άλλου τα βάρη ή σηκώνουν επάνω τους το χαμένο πρόβατο όταν βρεθεί, το οποίον περιτριγύριζε εδώ κι εκεί, εις όρη και βουνά και σε τόπους που δεν τους επισκέπτεται ο Κύριος, και με τούτον τον τρόπον εκπληρώνουν τον νόμον του Χρι­στού. και άλλοι είναι εις τάξιν στήθους και αναβρύουν εις τους διψώντας και πεινώντας την δικαιοσύνην του Θεού, το καθαρώτατον ύδωρ του λόγου της απορρήτου σοφίας και γνώσεως, ήγουν τους διδάσκουν τον λόγον του Θεού και τους δίδουν τον άρτον τον νοητόν που τρώγουν οι Άγιοι οι Αγγέλοι, δηλ. την Θεολογία, καθώς είναι επιστήθιοι και αγαπημένοι του. και άλλοι είναι εις τόπον κοιλίας και βά­ζουν μέσα εις τον κόλπον τους όλους τους ανθρώπους δια της αγάπης και δέχονται μέσα στα σπλάχνα τους πνεύμα σωτηρίας και έχουν διάθεσιν χωρητικήν των απορρήτων και κεκρυμμένων μυστηρίων αυτού. άλλοι είναι ωσάν μηρία και έχουν μέσα εις τον εαυτόν τους το γεννητικόν των θείων νοημάτων της μυστικής θεολογίας και γεννούν πάνω στη γη πνεύμα σωτηρίας δηλ. τον καρπόν του Αγίου Πνεύματος και σπέρνουν τον σπόρο της ευσεβείας εις τας καρδίας των αν­θρώπων με τον λόγον της διδασκαλίας των. και άλλοι είναι ωσάν σκέλη και πόδια και δείχνουν ανδρείαν και υπομονήν εις τους πειρασμούς, σαν τον Ιώβ, και δεν σαλεύουν τελείως από την στάσιν που έχουν στα καλά, ούτε αποκάμουν αλλά βαστάζουν τα βάρη των χαρισμάτων αυτών, δηλ. των πει­ρασμών. Και τοιουτοτρόπως συναρμόζεται το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού με τους απ’ αιώνος Αγίους του.» Τί έχει νά πεί επ' αυτού ο φλώρος ο Κάλλιστος Γουέαρ;
Ο άνθρωπος εδημιουργήθη κατ' εικόνα καί ομοίωσιν διά τής κοινής ακτίστου ενεργείας τής Αγίας Τριάδος. ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ,χάνοντας τό κατ' εικόνα αυτό. Μόνον ο Υιός ενανθρώπισε προσφέρονας τήν Υιοθεσία διά τής τηρήσεως τών εντολών τού Ευαγγελίου καί τής σοφίας τού Αγίου Πνεύματος.Καινά ποιώντας πάντα. Δέν αποκατέστησε τό αρχαίον Κάλλος, τό αναμόρφωσε, τό αναβάθμισε. Η Εκκλησία τήν μιά στιγμή ευχαριστεί καί ψάλλει, εμείς τά χερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες, καί τήν άλλη ομολογεί, εικών ειμί τής αρρήτου Δόξης Σου. Η Εκκλησία εικών τής Αγίας Τριάδος καταργεί τό σωτηριώδες έργο τού Κυρίου καί τού Αγίου Πνεύματος, καί επαναφέρει τόν άνθρωπο στήν κατάσταση τού φαρισαισμού, όπου σωτηρία ήταν η τήρηση τών Ιερών Κανόνων. Οπου ο άνθρωπος ήταν σκλάβος τού Ιερατείου καί τού Νόμου. Εικών τής Αγίας Τριάδος σημαίνει ότι εκκλησία είναι μόνον η ιεραρχία τού κλήρου η οποία είναι δομημένη αναλόγως τής ιεραρχίας τής Αγίας Τριάδος. Όπως διδάσκουν εδώ καί χρόνια Ζηζιούλας καί Ζήσης. Κάτι σκανδαλωδώς ανήκουστο γιά τήν Πατερική μας Παράδοση.

penelope είπε...

9.57
Εμεις εχουμε θεσει την εμπιστοσυνη μας ολη στην ευσπλαχνια Του Θεου.Παραμενουμε ενωμενοι με Τον Κυριο και μη βιαζου! Ο Κυριος κυβερνα την εκκλησια φιλοι μου!
Και επειδη δεν σταματατε ''το τροπαριο'',αλλα ψαχνετε φιλοι μου εξυπακουεται κ εννοειται να μας ξυπνησετε ''μπαρουφολογωντας'' και ποτε με τη βια ...ποτε με την εξαπατηση...ποτε με την πονηρια...και ποτε με τους εκβιασμους...ποτε με λογους μιμητικους και ποτε με τον φθονο...επιχειρητε λοιπον να επιτυχετε ''αποσχισεις'' σαν αυτες που κανατε και σεις και μεταξυ σας! Για να μην καταρρευσει το δογμα περι της \δια-κοπης εκ-κλησιαστικης κοι-νωνιας/...
Τοσο ανοητο ειναι το σωμα της Εκκλησιας???? Μηπως φιλοι μου παλαιοημερολογιτες οπου γης η εκκλησια μονον τις αιρεσεις καταδικασε;;;Δεν καταδικασε και σχισματα;;;Για κοτοπουλαδες ψαχνετε;;;;
Τα προβατα ειναι αλογα;;;Καταγινεστε κατα της Ορθοδοξιας,ευτυχως που σαςπρολαβε η Αβ Συνοδος του
Μεγαλου Φωτιου! Μη μας φουσκωνεται πλεον! Η Ορθοδοξη Εκκλησια Του Χριστου εχει μια διαχρονικη ανοχη που θα γινει στεφανος την Ημερα της Κρισεως!Οι αντιφασεις σας και το τραγικο αδιεξοδο στο οποιο εχετε περιελθει,σας καλει να καλεσετε κ εσεις τους ηγητορες σας χωρις Κεφαλη και να επιστρεψετε μεσα στους κολπους τηςΜιας Ορθοδοξου Εκκλησιας και οχι της μιας εκ των 12 κ βαλε ....και οταν ερθετε με το καλο εντος της θα την πονατε αλλοιως,με διακριση κ ζηλο εκ πνευματος αγιου και οχι του ημερολογιου.Ως τοτε ειστε υπο υποβολη του πονηρου!
Δυστυχως ,επιλεξατε το σχισμα και θα ηταν μεγιστη ειληκρινια να μας πειτε ποινων σχισματα μιμηθηκατε και δημιουργησατε τοσες εκκλησιες!
Οσο για τον πα/πα ο Σταλιν ελεγε για τους Γερμανους που προχωρουσαν να καταλαβουν τη Αγια Ρωσια
''Ασ'τους νεκρους να προχωρουν''!
Γιαυτο λοιπον φιλοι μου γοχ αφηστε το τροπαριο διοτι δεν σωζει,Σωζει η Χαρις και η Αληθεια μεσα στην εκκλησια κανοντας ο καθενας τον κανονα του,τον αγωνα του για την πνευματικη του προκοπη και την διαφυλαξη των δογματων της πιστεως!
Γιαυτο μη μας ταλαιπωρειτε αλλο! Φθανει !π

amethystos είπε...

Καί δέν μάς έφταναν οι παλαιοημερολογίτες μάς φορτώθηκαν και οι Τρικαμηναρέδες.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε εξ σειράς από το τέλος του σχολίου σας δεν τις εννοήσαμε, συγνώμη.
Για το Ζηζιούλα δεν έχουμε και την καλύτερη εικόνα αλλά το Ζήση τον θεωρούσαμε πολύ καλύτερο.
Δεν μπορούμε να πούμε, ωστόσο. Δεν έχουμε ασχοληθεί με δικά του κείμενα.

χαλαρωσε είπε...

βλεπεις φιλε η Εκκλησια ειναι Σωμα Κυριου και οχι εικονα της Αγιας Τριαδος. Ο Ζησης διδασκει ιεραχια και ευνοει την αιρεση του Ζηζιουλα. Η μονη εικονα που μπορεις να εχεις για το Ζηζιουλα ειναι η εικονα του. Εχει αυτοσωθει διοτι απο κωλοφαρδια χειροτονηθηκε. Αλιμονο σε οσους δεν ειναι χειροτονημενοι η δεν εχουν παρει χαμπαρι οτι η Εκκλησια και η Θεια Λειτουργια ιδιαιτερως, ειναι εικονα των εσχατων. Τωρα που δοξαζεται ο Κυριος τρεξε παρε κοσμε. Ε λοιπον αγαπητε τρεχουν ολοι να παρουν και πλακωνονται κατα το ελληνικον, διοτι ειναι τζαμπα. Ανευ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.
ΕΤΣΙ δικαιωνεται και ο Γουεαρ.

δάσκαλος είπε...

Κυρία, ή δεσποινίς, "Πηνελόπη", δίνετε άλλον ορισμό για την Εκκλησία από αυτόν που δίνουν οι Άγιοι.
Εσείς λέγοντας "Εκκλησία" εννοείτε την διοικητική της μορφή και επομένως είναι λογικό να θεωρείτε πως όποιος φεύγει από αυτήν, είναι "εκτός Εκκλησίας", "σχισματικός" κλπ. Παρόμοια διδάσκει και ο Ζηζιούλας (όποιος φεύγει από τον επίσκοπο, φεύγει από την Εκκλησία - ασχέτως αν ο επίσκοπος είναι αιρετικός).
Οι Άγιοι όμως μιλώντας για "Εκκλησία" εννοούν την Ορθόδοξη Ομολογία. Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής ονομάζει «Καθολικὴν Ἐκκλησίαν, τὴν ὀρθὴν καὶ σωτήριον τῆς εἰς αὐτὸν (τον Χριστό δηλαδή) πίστεως ὁμολογίαν (P. G. 90, 132). Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς λέει για όσους δεν έχουν την ορθόδοξη ομολογία πως «ουδέ της του Χριστού Εκκλησίας εισί, ως μη της αληθείας όντες» (Γρηγόριος Παλαμάς, Άπαντα β΄ 627. Αναίρεσις Γράμματος Ιγνατίου 2-4), διότι όπως ο ίδιος Πατήρ γράφει: "Οἱ µὴ τῆς Ἀληθείας ὄντες οὐδὲ τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας εἰσί". Γι' αυτό και ο αγ. Θεόδωρος ο Στουδίτης, διδάσκει πως η Εκκλησία μπορεί να είναι και μόνο τρεις Ορθόδοξοι («μή θῶμεν σκάνδαλον τῇ Ἐκκλησίᾳ τοῦ Θεοῦ, ἥτις ἐστί καί ἐν τρισίν ὀρθοδόξοις ὁριζομένη κατά τούς ἁγίους» (P.G. 99, 1049Β)), και εκτός Αυτής (δηλαδή της Ορθοδόξου Ομολογίας) υπάρχει περίπτωση να είναι ακόμη και όλες οι επίσημες Εκκλησίες (όπως συνέβη άλλωστε και επί Αρειανισμού, επί Μονοθελητισμού και επί Εικονομαχίας).
Συστήνω τέλος ηρεμία και ευγένεια. Και εκεί δίδουμε μαρτυρία για το τι είδους χριστιανοί είμαστε.

amethystos είπε...

Φυσικά ο Ζήσης είναι καλύτερος από τόν Ζηζιούλα. Δέν είναι αιρεσιάρχης. Αλλά πιστεύει ότι ο κλήρος είναι ανώτερος από τούς λαικούς. Πιστεύει ότι υπάρχουν λαικοί καί ο κλήρος, αντιπρόσωπος τού Θεού.Πιστεύει ότι όλοι οι παπάδες είναι πατέρες τής εκκλησίας καί δικαίως τούς προσφωνούμε πάτερ.
Γιά νά ενωθούν οι τρείς μεγάλες μονοθειστικές θρησκείες πρέπει νά φύγει ο Κύριος από τή μέση. Αυτή η ένωση είναι καί ο σκοπός τού αντιχρίστου. Ας βρίσκεται στούς ουρανούς, όπου κατέφυγε μέ τήν ανάληψή του. Εδώ κάτω έχουν αναλάβει οι ποιμένες, όπως λέει καί ο Ζήσης. Γι' αυτό ο Ζηζιούλας δέν είναι πλέον εις τύπον καί τόπον Χριστού αλλά είναι εικόνα τού Πατρός καί μοιράζει τά χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος. Ο μόνος υπαρκτός Χριστός πλέον είναι ο αναμενόμενος τής Δευτέρας Παρουσίας, γιά νά ταιριάξει καί μέ τόν αναμενόμενο Μεσσία τών Εβραίων. Καί θά είναι επιτέλους ο Βασιληάς τής δόξης τού κόσμου τούτου. Η ευχαριστιακή εκκλησιολογία τού στρώνει τά χαλιά. Δυστυχώς αυτόν τόν βόθρο τόν μοιράζεται καί ο Ζήσης.

amethystos είπε...

Αγαπητέ δάσκαλε γιά νά κερδίσει τήν αίρεση ο Αγιος Μάξιμος χρησιμοποίησε τό κύρος τού Πάπα. Τόσο αποτειχισμένος ήταν.

Ανώνυμος είπε...

To τελευταίο σχόλιο του Αμέθυστου για τον άγιο Μάξιμο και τον πάπα δεν το κατάλαβα.
Επίτηδες τα στραμπουλάει τα νοήματα άραγε, ή κάτα λάθος; Το δάσκαλο τον κατάλαβα.

amethystos είπε...

Ομολογία σημαίνει πόλεμος, νίκη. Αφού έχουμε όλα τά βαρειά όπλα δικά μας. Καί πειράζω λίγο τόν δάσκαλο πού λέει:Συστήνω τέλος ηρεμία και ευγένεια. Και εκεί δίδουμε μαρτυρία για το τι είδους χριστιανοί είμαστε. Ο Αγιος δέν διαθέτει είδος. Είναι ανείδεος. Δέν κατατάσσεται.

δάσκαλος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε, αμφιβάλλω αν ο Άγιος Μάξιμος χρησιμοποιούσε το κύρος του Πάπα, αν ο δεύτερος τότε δεν ήταν ορθόδοξος (για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τον Άγιο Μαρτίνο). Γι' αυτό και όταν ο Άγιος Μαρτίνος εξορίστηκε από τον μονοθελητή αυτοκράτορα Κώνστα τον Β΄ το 653, ο άγιος δεν αναγνώρισε τον διάδοχό του Πάπα Ευγένιο τον Α΄. Υπάρχει και το εξής διαφωτιστικό κείμενο από την περίφημη επιστολή του Αγίου Μαξίμου προς Αναστάσιο μονάζοντα:
«Χθὲς ὀκτωκαιδεκάτη τοῦ μηνὸς, ἥτις ἦν ἡ ἀγία Πεντηκοστὴ, ὁ πατριάρχης ἐδήλωσε μοι λέγων· Ποίας Ἐκκλησιας εἶ; Βυζαντίου; ῾Ρώμης; Ἀντιοχείας; Ἀλεξανδρείας; Ἱεροσολύμων; Ἰδοὺ πᾶσαι μετὰ τῶν ὑπʼ αὐτὰς ἐπαρχιῶν ἡνωθησαν. Εἰ τοίνυν εἶ τῆς καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἐνώθητι, μήπως ξένην ὁδὸν τῷ βίῳ καινοτομῶν, πάθης ὅπερ οὐ προσδοκᾷς» (P. G. 90, 132)
Ποιος άραγε θα περίμενε (κυρίως από τις "Πηνελόπες" της εποχής), ότι χρόνια μετά θα ερχόταν μία Σύνοδος (η ΣΤ΄ Οικουμενική) η οποία θα δικαίωνε τον Μάξιμο και θα καταδίκαζε όλους τους επισκόπους των επισήμων Εκκλησίες που είχαν δεχθεί τον Μονοθελητισμό;

amethystos είπε...

Δάσκαλε τό θέμα μας είναι άν αποτειχίστηκε, όπως τόν μαγαρίζουν οι φίλοι σου οι αποτειχισμένοι. Σ' αρέσει η ιστορία βλέπουμε! Καλό φωτισμό.

δάσκαλος είπε...

Ευχαριστώ για την καλή σου ευχή. Προσεύχομαι να με φωτίζει ο Κύριος, και εύχομαι το αυτό και για σένα και για όλον τον κόσμο.
Το αν αποτειχίστηκε ο Άγιος δεν χρειάζεται να μας το πουν οι αποτειχισμένοι.
Μιλάει η Ιστορία.
Ο Άγιος Νικόδημος γράφει στον βίο του αγίου πως ο Ομολογητής έφυγε από την Κωνσταντινούπολη επειδή "δεν υπέφερε να συγκοινωνεί με την δυσσέβειαν των δυσσεβών" (Συναξαριστής, τόμος α΄, σελ. 397).
Ο ίδιος ο Άγιος, μετά την παύση του Αγίου Μαρτίνου με τον οποίο ήταν σε κοινωνία, δεν κοινωνούσε (ήταν αποτειχισμένος δηλαδή) με κανέναν. Είναι δε ξεκάθαρος όπως είδαμε παραπάνω:
"Ποίας Ἐκκλησιας εἶ; Βυζαντίου; ῾Ρώμης; Ἀντιοχείας; Ἀλεξανδρείας; Ἱεροσολύμων; Ἰδοὺ πᾶσαι μετὰ τῶν ὑπʼ αὐτὰς ἐπαρχιῶν ἡνωθησαν. Εἰ τοίνυν εἶ τῆς καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἐνώθητι, μήπως ξένην ὁδὸν τῷ βίῳ καινοτομῶν, πάθης ὅπερ οὐ προσδοκᾷς".
Και παρακάτω σε άλλον διάλογο: "Ου κοινωνείς τω θρόνω Κωνσταντινουπόλεως; Και είπεν: Ου κοινωνώ. Διά ποίαν ου κοινωνείς αιτίαν, είπον; Απεκρίθη: Ότι τας αγίας τέσσαρας Συνόδους εξέβαλον διά των εν Αλεξανδρεία γενομένων εννέα κεφαλαίων" (P.G. 90, 120).
Η διαφορά του Αγίου με ΜΕΡΙΚΟΥΣ (για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι) από τους αποτειχισμένους, εντειχισμένους, παλαιοημερολογίτες, νεοημερολογίτες, και από άλλους, είναι πως κανέναν δεν κατέκρινε. Διαβάζουμε τα εξής υπέροχα - που μαρτυρούν το ήθος του - όταν τον ρώτησαν "συ μόνος σώζη, και πάντες απόλλυνται;". Απάντησε:
"Ουδένα κατέκριναν οι τρεις παίδες μη προσκυνήσαντες τη εικόνι, πάντων ανθρώπων προσκυνούντων. Ου γαρ εσκόπουν τα των άλλων, αλλ' εσκόπουν όπως αν αυτοί μη εκπέσωσι της αληθούς ευσεβείας. Ούτω και Δανιήλ βληθείς εις τον λάκκον των λεόντων, ου κατέκρινε τινα των μη προσευξαμένων τω Θεώ, κατά το θέσπισμα Δαρείου, αλλά το ίδιον εσκόπισε. Και είλετο αποθανείν, και μη παραπεσείν τω Θεώ, και υπό της ιδίας μαστιγωθήναι συνειδήσεως, διά τη παραβάση των φύσει νομίμων. Καμοί ουν μη δω ο Θεός κατακρίναι τινά ή ειπείν, ότι εγώ μόνος σώζομαι" (P.G. 90, 121).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ δάσκαλε, με βάση αυτά που λέτε στο σχόλιο 6:10 μ.μ. όσοι δεν έχουν ορθόδοξη ομολογία δεν πρόκειται να σωθούν; Δηλαδή από όλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων θα σωθούν μόνο λίγοι Ορθόδοξοι, που έχουν ορθή πίστη; Όλοι οι υπόλοιποι θα καταλήξουν στην απώλεια;

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ιστορικά γεγονότα Αμέθυστε, ευτυχώς.Και εκεί ΔΕΝ έχετε επιχειρήματα. Μόνο νεφελώδεις και αστήρικτες εκκλησιολογίες της "π/πης" Δυστυχώς.

amethystos είπε...

Τί θές νά πείς ότι δέν μετείχε τής Θ. Ευχαριστίας; Οτι δέν κοινωνούσε; Καί ότι μέ τήν αποτείχιση νίκησε τήν αίρεση;

amethystos είπε...

Δέν υπάρχουν αντικειμενικά ιστορικά γεγονότα φίλε. Η Ιστορία δέν είναι επιστήμη. Γι' αυτό καί ο Διαφωτισμός είναι ιστορικό κίνημα. Χειραγώγιση τής ιστορίας. Σήμερα οι δικηγόροι βγάζουν τό ψωμί τους αποδομώντας τούς αυτόπτες μάρτυρες. Καί γράφουν ιστορία. Είναι τό κατεξοχήν πεδίο δράσης τού υποκειμένου.

δάσκαλος είπε...

Προς Ανώνυμο (9.48): Αγαπητέ το σχόλιο 6:10 μ.μ. δεν γράφει αυτό που συμπεράνατε. Ορθόδοξη Ομολογία δεν έχουν μόνο λίγοι Ορθόδοξοι στην γη. Έχει και ένας άθεος που ομολόγησε τον Χριστό (με την εξ-ομολόγηση) την τελευταία στιγμή της ζωής του, ή ένας δήμιος των χριστιανών που μεταστράφηκε, ομολόγησε τον αληθινό Θεό και έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου, όπως διαβάζουμε σε πολλά συναξάρια, ή ένας στην ζούγκλα που δεν άκουσε ποτέ του για τον Χριστό, αλλά με την ζωή του, ομολογούσε τον Θεό, τηρώντας το νόμο της συνειδήσεως και πολλοί άλλοι που ο Κύριος οικονομεί να σωθούν, διότι μόνο Αυτός γνωρίζει και εργάζετε τους τρόπους της σωτηρίας.
Προς Αμέθυστο: Δεν κοινωνούσε σημαίνει, ότι δεν επικοινωνούσε εκκλησιαστικώς, δεν συμπροσευχόταν, δεν πἠγαινε στις λειτουργίες τους και ειδικώς δεν μετείχε των μυστηρίων (ούτε και της Θ. Ευχαριστίας που τελούνταν από τους Μονοθελήτες).
Μην σας κάνει εντύπωση πως νίκησε την αίρεση ή πως σώθηκε αν δεν κοινωνούσε. Στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία ήρκησε η μία φορά στη ζωή της που κοινώνησε για να αξιωθεί της σωτηρίας (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αναιρείται η αξία της συχνής Θείας Κοινωνίας για τους Χριστιανούς - αλλά η (συχνή ή μη) Θεία Κοινωνία, για κάποιον που εν γνώσει του κοινωνεί με τους αιρετικούς δεν νομίζω ότι οφελεί.

amethystos είπε...

Mέ εντυπωσιάζει φίλε; Νίκησε τήν αίρεση μέ τήν αποτείχηση;. Θά αγιάσεις λοιπόν καί εσύ σάν τήν Αγία Μαρία τήν Αιγυπτίας; Μιμείσαι τούς Αγίους από τούς βίους τών αγίων; Είσαι Χριστιανός φίλε; Κατέχεις τά μυστήρια τής σωτηρίας; Νομίζεις φίλε; Πρόσεξε μήπως σέ μιάσουμε! Καί χάσεις τήν αγιότητα. Παλαιοημερολογίτης είσαι;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόσή ψύχωση με τους παλαιοτέτοιους Αμέθυστε;
Αυτά που έγραψες για την ιστορία και γω τα λέω αλλά... σηκώνει πολλή κουβέντα το ζήτημα και πέρασε η ώρα...καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Πως είναι δυνατόν να μολύνεται η θεία κοινωνία; Μπορεί μια μνημόνευση να μολύνει το Σώμα και Αίμα Χριστού; Οι "αιρετικοί επίσκοποι" ποια αίρεση κηρύττουν; Οι παλιές αιρέσεις για τις οποίες εφαρμοζόταν η ακοινωνησία ήταν συγκεκριμένες.

δάσκαλος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε, με την ειρωνεία δεν θα πάρετε απαντήσεις. Αφήστε την μαζί και την διά της λοιδωρίας επίδειξη δυνάμεως (αφού μάλιστα γνωρίζουμε ακριβώς τα όρια της γενναιότητάς σας http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_4.html ) και σοβαρευτείτε αν θέλετε να κάνουμε κουβέντα.

penelope είπε...

Αγαπητε 6.10
Ο γερ Κλεοπας Ηλιε μας λεγει πως οι αιρετικοι κ σχισματικοι δεν εχουν τη Χαρη Του αγιου πνευματος...
Επομενως για ποια ομολογια ομιλειτε σας παρακαλω πολυ;;;;
Πως να υπαρξει ''ομολογια πιστεως χωρις Ορθοδοξο φρονημα και πως να υπαρξει Ορθοδοξο φρονημα εαν δεν υπαρχει τον Αγ.Πνευμα'' με τη δυναμη του αγιου πνευματος πιστευουμε στη διδασκαλια της Εκκλησιας,που Ζει...

Την Ορθη πιστη ,με τη βοηθεια του αγ.Πνευματος την φυλασσουμε..και την ομολογουμε.....
'' Η μεν αρχη του χ ω ρ ι σ μ ο υ ...............δια σχισματος γεγονεν.Οι δε της εκκλησιας αποσταντες ου κ
Ετι εσχον την Χαριν του αγ. Πνευματος ....παρα την διακρισιν αιρεσεως κ σχισματος,αμφοτερα θεωρουνται ως χωριζοντα τον ανθρωπον απο του σωματος Του Χριστου,....[Καν. Μεγ.Βασιλειου-νομιζω Β` οικ Συνοδου]
Επισης να λαβετε το βιβλιο του αγ.Κυπριανου ''περι ενοτητας της Καθολικης Εκκλησιας''..
Θα δειτε εκει τι θα πει ενοτης εν τη Εκκλησια...
''...ο επισκοπος ειναι εν τη Εκκλησια κ η εκκλησια εν των επισκοπω κ οποιος δεν ειναι μαζι του αποκοπτεται...εκτος Ορθοδοξου Εκκλησιας δεν υπαρχει σωτηρια......Η ενοτητα του σωματος των επισκοπων διασφαλιζει την ενοτητα της εκκλησιας.Η ενοτητα της Ορθ.Εκκλησιας εκφραζεται με τις Ευχαριστιες των τοπικων εκκλησιων που παριστανουν τον Μυστικο Δειπνο κλπκλπ.
Η Ορθοδοξος πιστις δεν ειναι μονον το γραμμα αλλα και το Πνευμα!
Αιρετικους δε λεγομεν τους τε παλαι της εκκλησιας αποκηρυχθεντας κ τους μετα ταυτα αφ ημων αναθεματισθεντας...[ Στ` της Β]
''Η μεν αρχη του χωρισμου δια σχισματος γεγονεν...οι δε της εκκλησιας αποσταντες ουκ εσχον την Χαριν του αγ.Πνευματος εφ εαυτους επελιπε γαρ η μεταδοσις του διακοπηναι την ακολουθιαν.Οι μεν γαρ αναχωρισαντες παρα των Πατερων εσχον της χειροτονιας κ δια της επιθεσεως των χειρων αυτων ειχον το χαρισμα το πνευματικον[...]Οι δε απορραγεντες....λαικοι γενομενοι,...ουτε του βαπτιζειν,....ουτε του χειροτονειν ειχον την εξουσιαν,...ουτε ηδυναντο την Χαριν του Αγ.Πνευματος παρεχειν κλπ''[Α` Καν Μεγαλου Βασιλειου]
Πρα την διακρισιν αιρεσεως κ σχισματος,αμφοτερα θεωρουνται ως χωριζοντα τον ανθρωπον απο του Σωματος Του Χριστου.
Αιρετικους δε λεγομεν τους τε παλαι της εκκλησιας αποκηρυχθεντες και τους μετα ταυτα αφ-ημων
Αναθεματισθεντας.Προς δε τουτους και τους την πιστην δε την υγεια,....
Π ρ ο σ π ο ι ο υ μ ε ν ο υ ς ομολογειν α π ο σ χ ι σ α ν τ α ς ΔΕ

Ανώνυμος είπε...

Βεβαιως υπαρχουν ανθρωποι που ειναι αθεοι και σε καιρο διωγμων μπορουν να ομολογησουν Χριστον και να βαπτισθουν στο αιμα τους...αλλο αυτο και αλλο να ανηκεις σε μια σχισματικη εκκλησια,που σημαινει πως γνωριζεις πως εχεις αποσχιστει απο το Κοινο Ποτηριο,δεν εχεις καμμια ενοτητα με τις απανταχου εκκλησιες και ανηκεις σε μια απο μερικες αλλες παρασυναγωγες,σαν ιδιες κοινοτητες εξω της Μιας Εκκλησιας...τουτο σημαινει σχισμα λεγει ο Ι.Χρυσοστομος που ουτε αιμα μαρτυριου δεν ξεπλαινει,,,,,
Για ποιο αιμα μιλατε;;;; Βεβαια δεν εχει καταδικαστει συνοδικως το σχισμα των γοχ,ομως σχισμα θα πει η αποσχισις μια μεριδας οικειοθελως ,ειτε με συνοδικη διαγνωμη...π

amethystos είπε...

Είσαι πονηρούλης δάσκαλε. Οπως όλοι οι παλαιοημερολογίτες ήρθες γιά φασαρίες. Ο Ανδριόπουλος πειράχτηκε θανάσιμα από μία επέμβαση πού κάναμε γιά νά υπερασπιστούμε τόν Πειραιώς. Δέν μπορεί νά κάνει κάτι εναντίον μας διότι κατ' αρχάς είμαστε αλλού. Υποχωρήσαμε γιά νά σώσει τήν τιμή του. Ο Χριστιανός, όπως μάς έμαθε καί ο Σολομώντας υποχωρεί πάντοτε. Ετσι κι' αλλιώς η απάντηση εκείνη πέρασε στήν ιστορία. Τί νά κάνεις μέ κάποιον πού υπερασπίζεται τόν εαυτό του μέ τούς δικηγόρους; Σέ τί πράγμα θέλετε νά κάνουμε κουβέντα; Γιατί δέν ειρωνεύεστε μέ τήν σειρά σας καί λασπολογείτε; Εμείς δώσαμε παράθυρο στούς αποτειχισμένους καί αυτοί έρχονται καί ξεβρακώνονται. Ξεβρακώσου καί εσύ, όπως θές.

Θωμάς είπε...

Απίστευτοι αγιομάχοι οι γοχ. Έπεσε κατά τύχη στα χέρια μου ένα παλιό βιβλίο της δεκαετίας του 80 από κάποιον μοναχό Μαγδαληνό εκ Κοζάνης και έφριξα με το μένος του και τις άδικες κατηγορίες του κατά του Αγ. Νεκταρίου. Το ύφος του πάντως θύμιζε και τους τωρινούς αποτειχισμένους. Υπερασπιζόταν τον Αγ. Θεόδωρο τον Στουδίτη μεταξύ άλλων... Τα ίδια και τα ίδια.

amethystos είπε...

Αυτά πού λέει γιά τον Αγιο Θεόδωρο μάς ενδιαφέρουν. Αν μπορείς γράψε μας κάτι. Καί γιά τόν Αγιο Νεκτάριο βεβαίως. Εχει διαλυθεί εντελώς η συνοχή τής κοινωνίας μας, ιδίως μετά τόν Εμφύλιο.

Νεκτάριος Τόμπρος είπε...

Η ημιμάθεια ειναι χειρότερη απο την αμάθεια.Ο ΖΙΖΟΥΡΛΑΣ αφελφός σου είναι;

amethystos είπε...

Μπράβο Νεκτάριε. Σωστή τοποθέτηση. Μέ αυτογνωσία τήν ανακάλυψες ή διά τής μετανοίας; Περιμένουμε λοιπόν τίς γνώσεις σου.

Ανώνυμος είπε...

Που να δειτε τι λεγουν για τον Πορφυριο.και Παισιο....
Απο φυλλαδιο παλι..
''Οι νεοεποχιτες ''αγιοι '' του [ακουσον...ακουσον...]οικουμενισμου-Πορφυριος κ Παισιος.
[[Υποψιν οι δυο γεροντες εχουν γραψει κ εχουν γραψει για την παναιρεση αυτη]]
...μεταξυ αλλων...
''Ειχαν αναγκη οι αγιοι που ειχαν διορατικο χαρισμα να πηγαιναν να βρουν κρυμμενους θησαυρους απο τον καιρο της Γερμανικης Κατοχης;;;''
''Μηπως ειχαν αναγκη να ψαχνουν για νερο ως αλλοι ραβδοσκοποι με τη βοηθεια του διορατικου τους χαρισματος;;;''
''Ειχαν αναγκη οι [προσεξτε!] ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,να πιανουν τον σφυγμο των προσερχομενων για να μαντεψουν,να κανουν ψυχο-μετρια,οπως εκανε ο Πορφυριος;;;''
''Ειχαν [προσεξτε παλι!] Οι ΑΛΗΘΕΙΣ ΑΓΙΟΙ,οραματα με μαντεις,οπως ο Πορφυριος που ειδε τον μαντη Τειρεσια;;;[ποτε καλε ;;;]
''Ο μαντης Πορφυριος εβλεπε τα αρχαια που βρισκονταν στο Βελιγραδι!!!
Οι αληθεις αγιοι δοκιμαζαν το νερο που βρισκοταν πολλα μετρα κατω απο τη γη με τη χουφτα τους νοερως για να δουν αν ειναι αλμυρο;;;
Που εβλεπαν οι αληθεις αγιοι απο την Ελλαδα ποιο ποταμι στην Κορεα ειχε γλυκο νερο;;;
Ανεβαιναν οι αληθεις αγιοι και πανω απο το συμπαν κατα τη δικη τους εντυπωσιακη διηγησιν και προβολην της ''αγιοτητας ''τους κοντα στο θρονο της αγ.Τριαδος;;;
Τηλεφωνουσαν ποτε οι αληθεις αγιοι για να συμβουλευσουν,οπως ο Πορφυριος τις μοναχες των αγιων Θεοδωρων στο Αιγιο για την καλη κατασταση του ιχθυοτροφειου τους;;;
Περνουσαν οι αληθεις αγιοι μεσα απο τοιχους οπως εκανε ο μαγος Πορφυριος,οπως διηγουνται τα πνευματικοπαιδια του επειδη γνωριζε τη μοριακη δομη κ τη διασπαση της υλης;;;
Αν οντως ηταν αγιος ο Πορφυριος γιατι [κατι μου θυμιζει...]οι μαθητες του εκαναν ανακομιδη των λειψανων του νυχτα;;Τι φοβηθηκαν;;;Μηπως κατα την εκταφη του υπηρχαν σημεια που αναιρουν την φημη του ως αγιου;;;....
Συν
1]

Ανώνυμος είπε...

Μοναχή Μαγδαληνή,οχι μοναχός.

amethystos είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΑΙΜΟΝΙΣΤΗΚΑΝ.

penelope είπε...

2]
Τι να πουμε λεγει η φυλλαδα για τον Παισιο????
Αυτος παρεπεμπε στον Πορφυριο...ελεγε''Αν πηγατε στον γεροντα Πορφυριο,δεν χρειαζεται ναρθειτε σε μενα διοτι αυτος ειναι σκετη πνευματικη τηλεοραση...''
Η ''Αν το συζητησες ´ τον γερονταΠορφυριο μη το συζητας και με εμενα,εκεινος ειναι εγχρωμη τηλεοραση εγω ειμαι ασπρομαυρη''
Κανει κριτικη ο μοναχος και λεγει πως λιγη ταπεινωση δεν θα εβλαπτε!
Και συνεχιζει το φυλλαδιο...
''Αφου ηταν τοσο προορατικος γιατι δεν ταφηκε στο Αγ.Ορος,αλλα σε ενα γυναικειο μοναστηρι εκτος αγ.Ορους;;;
[[[ αφηνω στην κριση σας διοτι με εκπληξη διαβασα ολα αυτα της πλανης]]]...κ συνεχιζει το φυλλαδιο..
Ο Παισιος ειχε περιεργα οραματα με τον Χριστο.Την πρωτη φορα τον ειδε ξανθο πανω σε φωτεινη στηλη και απεφυγε την πλανη.
Την δευτερη τον ειδε ωςεχει!!!Κ μαλιστα τον εβλεπε προφυλ,δεν του μιλησε ω της πλανης!Αφου ηταν ξανθος κατα το προτυπο των προτεσταντικων αναγεννησιακων παραστασεων.
Συγκεκριμενα ο Παισιος μια νυχτα ειδε Τον Κυριο και του ειπε πως ηταν θελημα του να γινει ιερεας ,αυτο το ειδε στο μοναστηρι του Στομιου-λεει..
Εκανε δηλαδη παρακοη στον ιδιο τον Κυριο;;;;
Προσκηνουσε τα ποδια του οικουμενιστη Δημητριου και του αρχιμασωνου τυμπανιαιου Αθηναγορακλπκλπ κ αρχιζει το τροπαριο του ΙΕ της ΑΒ Ι.Συνοδου
Τα αφηνω στην κριση σας...
Και αυτα ειναι λιγα...π

Σχολαστικός είπε...

Κυρία Συν η Πλην(συγνώμη Πην),ο άγιος Πορφύριος ΔΕΝ έχει γράψει τίποτα για τον Οικουμενισμό!

Σχολαστικός είπε...

Και εσύ κάνε κάτι,μην τους κοιτάς μόνο.Με ειρωνία τους πολεμάς;Πρόσεχε,θα σε ρίξουν,εχουν ωραίο σώμα!

amethystos είπε...

Οπως λέτε καί εσείς οι αληθινοί τά ωραία σώματα φαίνονται στήν ανακομιδή.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω κάτι για να σταματήσουν οι ΓΟΧ να πολεμούν τον Άγιο Παΐσιο. Να κανονίσουν στην Σουρωτή να ανοίξη ο τάφος του και να δούμε το λείψανό του.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαιως κ εχει γραψει για τον Οικουμενισμο ο π.Πορφυριος!
Σε εμενα τοξευσατε σχολαστικε την συμβουλη;;;;π

Ανώνυμος είπε...

Μερικοι πατριοι ομοιαζουν σαν το σηριαλ ''πεθερες επτα και οι επτα ησαν θανασσιμες''...π

amethystos είπε...

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ. ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ ΕΙΣΑΙ; θΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ; ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.

amethystos είπε...

Σωστά χρησιμοποίησες πληθυντικό. Είναι λεγεωνάριοι. Οικουμενιστές, αντιοικουμενιστές καί αποτειχισμένοι θυμίζουν τόν σχολικό αγώνα τού Χαρρυ Πόττερ κατά τόν οποίο πάλευαν γιά τήν νίκη καβάλα στίς σκούπες τους. Οι δικοί μας έχουν καβαλήσει τά καλάμια τους καί αγωνίζονται μέχρι θανάτου γιά τό πρωτείο τής αλήθειας.

amethystos είπε...

Σχολαστικέ τήν ειρωνία δέν τήν αντέχουν οι βλάκες, δέν τήν κατανοούν τά ρομπότ,τήν μισούν οι υπάλληλοι.

Ανώνυμος είπε...

Η ειρωνία είνε μεγάλη αμαρτία.

Μαρία Π. είπε...

Είναι δυνατόν να τυπώνονται τέτοια φυλλάδια; Δεν υπάρχει καθόλου φόβος Θεού; Δηλαδή για να δικαιολογηθεί το σχίσμα γίνονται αγιομάχοι; Και το απίστευτο είναι ότι δεν σταματούν τουλάχιστον στην αμφιβολία τους αν είναι Άγιοι άνθρωποι ή όχι, αλλά τους λένε πλανεμένους με ψεύτικα οράματα και σχεδόν δαιμονισμένους.. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!
Πως να χαρακτηριστεί αυτό; Yποκατάσταση του Θεού; Εωσφορισμός; Άκρατη αλαζονική αυθεντία τύπου Πάπα που έχει το αλάθητο; Πραγματικά αχαρακτήριστο. Ελπίζω να υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν πιο καθαρά.. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.
Αυτό που είπε ο δάσκαλος για τους 3 παίδες και τον Δανιήλ που ενώ βάδιζαν προς το μαρτύριο δεν κατέκριναν κανένα, μπορούν να το εφαρμόσουν; Ας κάνουν αυτό που τους αναπαύει συνειδησιακά, και ας αφήσουν τους άλλους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό. Αυτά τα φυλλάδια δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει γιατί προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πρακτικές τους και να βγάλουν λάθος τους Αγίους Παϊσιο και Πορφύριο δεν διστάζουν κάποιοι να φτάνουν σε αυτό το εξευτελιστικό σημείο να τους χαρακτηρίζουν μάγους και πλανεμένους(!!)..

amethystos είπε...

Πώς αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Δόθηκε το δικαίωμα να χαρακτηριστεί ως μάγος ο Πορφύριος
από τον πρώτο βιογράφο του στον πρώτη έκδοση του βιβλίου.
Ημασταν οι πρώτοι που αγοράσαμε ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ το βιβλίο και φρίξαμε
με αυτά που διαβάσαμε μέσα.
Δεν παρακολούθησα τη δεύτερη έκδοση του συγκεκριμένου
βιβλίου αλλά ΝΟΜΙΖΩ ότι ΑΠΑΛΕΙΦΤΗΚΑΝ οι μεγάλες χοντράδες.
Αν το βρείτε και το διαβάσετε θα καταλάβετε
ΓΙΑΤΙ κατηγορείται ως μάγος ο γ. Πορφύριος.

Μαρία Π. είπε...

7.42 Όταν διάβασα το βιβλίο "η ασκητική της αγάπης" για την γ. Γαβριηλία, παραξενεύτηκα πολύ με κάποια πράγματα όπως ότι έζησε ένα διάστημα σε ινδουιστικό άσραμ, (στο οποίο θεωρούσαν αγιασμένο το νερό που έπλενε τα πόδια του ο γκουρού και έπρεπε να το πιουν κτλ..), ότι πήγαινε σε προτεσταντικούς χώρους, ότι είχε κολλητούς φίλους από όλες τις ομολογίες (ας τις πω έτσι), και διάφορα άλλα.. Από κει και πέρα όμως δεν τόλμησα να το κρίνω αυτό. Γιατί η ζωή της ήταν γεμάτη αγιότητα και προσφορά αγάπης χωρίς ιδιοτέλεια. Μια θυσία για τον τελευταίο "κολασμένο" του πλανήτη. Έζησε ανάμεσα στους λεπρούς της Ινδίας που πέθαιναν στα χέρια της. Εμείς αυτά δεν μπορούμε να τα διανοηθούμε. Τρομάζουμε και μόνο στη σκέψη.Είναι δυνατόν τώρα να την κρίνουμε;
Οι άγιοι γ. Πορφύριος και Παϊσιος είναι τόσο ψηλά στη συνείδηση του κόσμου για την άγια ζωή τους την πνευματική στήριξη προς τους πιστούς το προορατικό τους χάρισμα, τις θεραπείες που υπήρξαν, την μεγάλη καρτερικότητα στις αρρώστιες και την παράλληλη ευχαριστία και δοξολογία του Θεού γι' αυτές, και πολλά άλλα.. Δεν ξέρω το βιβλίο που λέτε. Πολλές φορές οι βιογράφοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για κάποια αλλοίωση. Όμως στην περίπτωση του φυλλαδίου, νομίζω ότι είναι φανερό ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκοπιμότητα, και είναι φυσικά "να μην τους αποδεχόμαστε αφού δεν αποτειχίστηκαν".
Οι υπερφυσικές ικανότητες μπορεί να προέρχονται είτε από το Άγιο Πνεύμα είτε από τον διάβολο. Αλλά οι συγκεκριμένοι άγιοι δεν κρίνονται από αυτό αλλά από τα υπόλοιπα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη αγαπητοι το οτι ο π.Παισιος εκανε και λιγο χιουμορ περι τηλεορασεως εγχρωμης παει να πει πως καβαλησε το καλαμι;;;Το οτι Ο Θεος εχει μοιρασει χαρισματα και θαυματουργικες δυναμεις απιστευτες σε αυτους που η χαρις προγνωρισε και προορισε,που κανουν και το καθε προσωπο μοναδικο ειναι κατακριτεο;;; Στην ιστορια της εκκλησιας τα συναξαρια εχουν τοσο τρομερες και ανατριχιαστικες σκηνες μαρτυριων που αυτα δεν σας εκαναν εντυπωση,τους σιδερολοστους και τα ξεγυμνωματα των αγιων,οι γυναικες τους εκοβαν το μπροστινο μερος του θωρακος τους και εβγαινε γαλα,αυτα δεν σας εκαναν τοση εντυπωση ,εντυπωση σας εκαναν οι νεοημερολογιτες γεροντες....τα νυχια τα πυρινα που ξεσχιζαν το δερμα των Μαρτυρων ...οχι βεβαια αυτα ηταν πριν το 1920 ,,,οι γεροντες που η Χαρις δωρισε για να βοηθουν τους ανθρωπους ,οχι...αυτοι ειναι νεοημερολογιτες οικουμενιστες και μολις ειδατε τον π.Παισιο να κανει εδαφιαια μετανοια ,αυτο το ειδατε προσκηνημα,τα θαυματα που εχουν κανει ειναι και αυτο προσκηνημα;;;Να θεωρειτε μαγο τον αγιο Πορφυριο που απο μικρος πηγε στο Ορος και αφιερωσε τη ζωη του;;;Ο δε εξισου αγιος Παισιος ο οποιος θεωρουσε ανωτερο τον Πορφυριο δεν ειδατε την ταπεινωση του,το χιουμορακι σας πειραξε και το οτι τελειωσε τη ζωη του στη Σουρωτη σε γυναικειο μοναστηρι.Που ξερετε η χαρις του Θεου τι τον πληροφορησε;;; Και ο οσιος Πετρος ο οσιοπετριτης καποτε που ειπαν για τον Βασιλεα Γεωργιο τον Β` οτι ηταν μασονος και τοιχοκολλησαν αυτη την ειδηση οι μοναχοι του Ορους και αγωνιστηκε ο οσιος κατα της μασονιας,η αστυνομια τον συνελαβε και τον πηγε στη Σπυναλογκα οπου εκει τελειωσε τη ζωη του,αλλα ειπαμε αυτα ηταν προ ημερολογιου,μετα την αλλαγη ολοι οι γερονταδες
Δεν ειναι γνη-σιοι...
Κυριοι ,μπαζετε νερα απο παντου.καλη μετανοια ευχομαι σε ολους!
Κατα τα αλλα αγωνιζεστε κατα του οικουμενισμου και κατα των χριστιανων...αλλα αφου δεν παραδεχεστε τους γεροντες εμας τους αμαρτωλους να δεχθητε;;;;
Μακρια λοιπον απο τους μολυσμενους!
Μαρια μπραβο για το σχολιο σου!π

χαλαρωσε είπε...

Επισης να λαβετε το βιβλιο του αγ.Κυπριανου ''περι ενοτητας της Καθολικης Εκκλησιας''..
Θα δειτε εκει τι θα πει ενοτης εν τη Εκκλησια...

''...ο επισκοπος ειναι εν τη Εκκλησια κ η εκκλησια εν των επισκοπω κ οποιος δεν ειναι μαζι του αποκοπτεται...εκτος Ορθοδοξου Εκκλησιας δεν υπαρχει σωτηρια......Η ενοτητα του σωματος των επισκοπων διασφαλιζει την ενοτητα της εκκλησιας.Η ενοτητα της Ορθ.Εκκλησιας εκφραζεται με τις Ευχαριστιες των τοπικων εκκλησιων που παριστανουν τον Μυστικο Δειπνο κλπκλπ.

αγαπητη πην νομιζω οτι αυτα εδω θελει προσοχη οταν τα χρησιμοποιειτε για να μιλησετε για ενοτητα Εκλλησιας. Υφισταται ενας Κυριος. Μια υποσταση του Κυριου. Οι δυο φυσεις δεν ειναι ενωμενες αλλα υποστασιαζονται απο τον ενα Κυριο. Δυο φυσεις μια υποσταση. Ο ορατος επισκοπος ειναι εις τυπον και τοπον Χριστου. Δεν ειναι ο Χριστος ουτε η εικονα του. Ενοτητα δεν ειναι το προσωπο του επισκοπου. Ειναι ο ενας Κυριος. Ο επισκοπος οταν ορθοτομει ειναι διδασκαλος της διδασκαλιας του Κυριου και ποιμενας των προβατων του Κυριου. Ετσι ειναι ας πουμε φορεας ενοτητας. Ως μερος του ενος σωματος. Μενει στο σωμα του Κυριου οπως μενουν και τα προβατα του Κυριου. Η ενοτητα ειναι φυσικη κατασταση στην Εκκλησια. Οσοι μετεχουν της Εκκλησιας γευονται το δωρο της ενοτητας και οσοι ειναι εκτος δεν γευονται τιποτε. Η ενοτητα δεν ειναι ουτε διανοητικη ουτε διοικητικη κατασταση ειναι δωρεα του Αγιου Πνευματος. Η μετεχεις της δωρεας ή απλα δεν γευεσαι αυτη η δωρεα.

Διαφερει δε ενοτης ενωσεως· η μεν γαρ το ιδιαζον και αμιγες της καθ' εκαστον δεικνυσι φυσεως, η δε ενωσις την προς ετερα συγκρασιν, η απλως μετουσιαν.

Διαφερουσιν αλληλων εν και ενοτης· το μεν γαρ δηλοι το υπερκειμενον, το δε την τοιαυτην ποιοτητα, ωσπερ λευκον και λευκοτης, αγαθον και αγαθοτης. Σημειωσαι δε οτι ουτε η θεοτης ουσια εστι του Θεου, ωσπερ ουδε εν τι των ειρημενων ουδε των εναντιων αυτοις διο ουδεν αυτων εστιν. Ου γαρ εστι ταυτα ουσια αυτου, αλλα δοξα περι αυτον· Ουτω και Σεξτος ο εκκλησιαστικος φιλοσοφος ειπε, και ο Θεολογος Γρηγοριος εν τω τριτω των Θεολογικων αυτου, ως ουτε η θεοτης, ουτε το αγεννητον, ουτε η πατροτης ουσιαν σημαινουσι Θεου.

Αν ο επισκοπος δεν ορθοτομει, απλα δεν μετεχει στο ιδιαζον και αμιγες. Κοβει τον εαυτο του απο τη χαρη. Στην Εκκλησια δεν μιλαμε για ενωση, σε καμμια περιπτωση, και οταν μιλαμε για ενοτητα ενοουμε την μετοχη στο ιδιαζον και αμιγες. Σε εμας αυτο γινεται κατα χαρη. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.

Εαν ο επισκοπος ειναι ο φορεας της ενοτητας τοτε ερχεται το ερωτημα με τι μας ενωνει; Με τον Κυριο; Πως; Μαγικα; ....ουτε η θεοτης, ουτε το αγεννητον, ουτε η πατροτης ουσιαν σημαινουσι Θεου. Τι μπορει να κανει εδω ο επισκοπος; Προφανως τιποτε.

Υπαρχουν επισκοποι οι οποιοι διδασκουν αλλοτρια πραγματα, μη καταδικασμενα και σαφως διατυπωμενα, απο την Εκκλησια των Αγιων. Εαν εμεις κοινωνουμε με αυτους απο το ιδιο ποτηριο τι σημαινει οτι αποκοπτουμε απο την ενοτητα της πιστεως εαυτους επειδη μετεχουμε στο κοινο ποτηριο με αυτους οι οποιοι δεν εχουν αυξηθει ωστε να φτασουν στην ενοτητα της πιστεως; Δηλαδη αυτοι οι οποιοι δεν εχουν καμμια αρμοδιοτητα στο δωρο της ενοτητας ειναι αυτοι οι οποιοι μας το στερουν καιτοι δεν το εχουν; Πως θα μας στερησουν αυτο το οποιο ειναι χαρη; Δεν εχουμε εδω ενα παπισμο; Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟς ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ.



Μαρία Π. είπε...

Να πω κάτι ακόμα για την γ. Γαβριηλία επειδή την κατηγορούν σαν οπαδό του οικουμενισμού.Η ζωή της ήταν άγια (αντικειμενικά). Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες.Φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι και ένας βουδιστής μοναχός ζει μια "άγια" ζωή.. Δεν είναι λοιπόν αυτό από μόνο του ένα κριτήριο για να κρίνεις κάποιον.
Η συγκεκριμένη γερόντισσα, είχε επαφή όπως είπα με όλα τα "δόγματα" λόγω του τρόπου ζωής της και των ταξιδιών που έκανε, όμως τα λόγια της δείχνουν μια γνήσια Ορθόδοξη μοναχή. Στο Άσραμ ένα βράδυ την τύφλωσαν με επίκληση δαιμονίων, αλλά με την θερμή προσευχή της ο Θεός την θεράπευσε και την προστάτεψε ώστε την άλλη μέρα θέλησαν να την διώξουν γιατί καταλάβαιναν ότι σ' αυτήν δεν επιδρούσαν οι τεχνικές τους. Εννοείται βέβαια ότι δεν συμμετείχε ποτέ στις λατρείες τους ούτε και συμπροσευχόταν με αιρετικούς ανθρώπους παρά την φιλία που είχε μαζί τους.Προσπαθούσε να φανερώσει σε όλους την αλήθεια.Με την έννοια αυτή ακόμα και ένας άνθρωπος να σώθηκε και να ήρθε στον Κύριο εξαιτίας της, άξιζε τον κόπο όλη η ταλαιπωρία και οι περιπέτειές της (όπως όλοι οι ιεραπόστολοι).

Μπορεί να διαφωνούμε με διάφορα πράγματα ή να έχουμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο τύπο πιστού χριστιανού. Η εκκλησία όμως δεν είναι στρατόπεδο.Ούτε εμείς είμαστε στρατιωτάκια ή ρομπότ. Αλίμονο αν υποβαθμίζουμε έτσι τον Δημιουργό της πολυπλοκότητας.Ο κάθε άνθρωπος είναι κυριολεκτικά μοναδικός γιατί αυτό θέλει ο Θεός και μας το δείχνει με το διαφορετικό DNA, και τα διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.
Ο στόχος και ο σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε Νου Χριστού. Αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που διαρκεί και στην πορεία αυτή ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Το πιστεύουμε αυτό γιατί το ζούμε. Παίρνουμε και δίνουμε συνεχώς.Και έτσι προχωράμε.Το μεγαλύτερο πνευματικό όπλο είναι η διάκριση γιατί σου επιτρέπει να μαζεύεις διαμάντια ακόμα και απ΄τα σκουπίδια.
Και ακόμα θέλω να πω ότι όλο το ζητούμενο είναι η σχέση που έχουμε με τον Θεό. Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος για να υπάρξει ωφέλεια από την καθημερινή εκπαίδευση και παιδαγωγία που μας κάνει, και για να είναι τελικά χρήσιμα και όλα τα θεωρητικά που μαθαίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Επειδη ειναι λιγο αργα δεν εχω χρονο να συζητηθη το ζητημα που ειπε ο χαλαρωσε.
Νομιζω ,...[?]..θα το δουμε ...
Η αιρεσις μυστικως εξω-εκκλησιαζει τους ετεροφρονουντες απο την Κεφαλη τον Ιησου Χριστο και την θριαμβευουσα εκκλησια,αφου ο αιρετικος αυτοπροαιρετως απομακρυνεται απο την Κεφαλη και φυσικα την Αληθεια της Πιστεως και λογω της αλλοιωσης της Παραδοθησης υπο των Αποστολων και αγιων Πατερων! Αλλοιως πως θα ελεγε ο αγιος Γρηγοριος ο παλαμας πως οσοι δεν ειναι της αληθειας δεν ειναι ουτε της του χριστου Εκκλησιας!Ο Χριστιανισμος χαρακτηριζεται απο την αληθεια κ οχι απο τα προσωπα.Η εκκλησια δεν ειναι σωμα επισκοπου.Ουτε ο λαος ευθυνεται σε μεγαλο βαθμο για τις τυχον αιρετικες δοξασιες καποιων μελων της.
Οι αιρετικοι ομως αφιστανται του '' νουν χριστου'',δηλαδη,του Αγ.Πνευματος,αντιπιπτουν δηλαδη τω πνευματι τω Αγιω και θετουν εαυτους κατω απο συνοδικη αποφαση,τυπικως εντος εκκλησιας εως συνοδικης,ομως μη υγιη μελη...και κατα τη συνοδικη ελεγχεται η προαιρεση τους να μετανοησουν.
Με τη μη μνημονευση στην Θ.Λειτουργια τον αποκοπτει ουσιαστικα απο την εκκλησια . Οι αιρετικοι δεν ειναι εξ ημων και ας ειναι τυπικα,ουσιαστικα ομως δεν ειναι με το μερος των σωζομενων.Ομως τα μυστηρια τους ειναι εγκυρα και ανεξαλειπτα.Η Ιερωσυνη ειναι μυστηριο που με την επικληση του αγ.πνευματος κ την επιθεση των χειρων του επισκοπου κατεβαινει η θεια Χαρις και τον σφραγιζει ανεξαλειπτα και τον εγκαθιστα σε εναν απο τους τρεις βαθμους.τα μυστηρια τελουνται απο τη Θεια Χαρη του Αγ.Πνευματος.Ακομα και η καθαιρεση εχω διαβασει που ειναι πειθαρχικο μεσον δεν μπορει να αρει τη χαρη του Μυστηριου της Ιερωσυνης ,απλως αναστελει την ενεργεια του χαρισματος της ιερωσυνης.
Η χαρις των Μυστηριων διδεται δια της Ιερωσυνης,εχουμε μαθει.
Αυτα εχω κατανοησει και επεται και συνεχεια...ισως μας εξηγησουν πιο αναλυτικα καποιοι εκ της ιεραρχιας,..ενα παραδειγμα ,...τον αγιο Ανατολιο τον χειροτονησε ο Διοσκορος...
Σημερα τιμαται ο αγιος Ανατολιος ,ο Διοσκορος εχει καταδικαστει απο Συνοδο...
Υπαρχουν και καποιοι ιεροι Κανονες που δεν γνωριζουμε ,δηλαδη εδω παιζουν και αλλα και ειναι για αλλους νοες και αλλες πνευματικοτητες.Τουλαχιστον ας κατανοησουμε μερικα πραγματα για το δικο μας το καλο.
Δεν ξερω για το ζητημα της γεροντισσας Γαβριηλιας,δεν μπορω να πω,δεν εχω ασχοληθει και πολυ...εγω ασχολουμαι πολυ με τους παλαιους Πατερες της Εκκλησιας,λιγο με την αγια Συγκλητικη και τα συναξαρια..
Με το πρωτο μερος του κειμενου δεν γνωριζω Μαρια...συμφωνω με το δευτερο μερος του κειμενου σου.Ο καθενας αγιος,μαρτυρας,ομολογητης κλπ εχει μια Ιστορια!Ετσι η Εκκλησια εχει μια ποικιλια χαρισματων του αγ.Πνευματος και ολα τα τεκνα της εχουν και τη δικη τους ο καθενας ιστορια,γι''αυτο δεν μπορει να πει κανεις πως μπορει να πληξει μεσα στην εκκλησια,ειναι τοσα πολλα που μαθαινεις,που μια ζωη δεν θα εφθανε για να θυμαται κανεις ολες αυτες τις ιστοριες που εχουν μια διαφορετικοτητα ως προς τα γεγονοτα ,τα χαρισματα,τα μαρτυρια κλπ αλλα με το ιδιο κινητρο εξυπακουεται ,την Αγαπη δηλαδη για Τον Ιησου Χριστο και την Πιστη σε Αυτον!π

amethystos είπε...

Γειά σου πην. Χάρις σημαίνει κατά Χάριν. Δέν σημαίνει κατ' ουσίαν. Η Θ. Ευχαριστία περιγράφεται στόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου. Κοινωνούμε τόν Κύριο, όχι τό Αγιο Πνεύμα. Τά Μυστήρια τής Εκκλησίας είναι η εν' Χριστώ Ζωή, όχι η εν' Αγιω Πνεύματι. Η Ιερωσύνη δέν σχετίζεται μέ τό Αγιο Πνεύμα. Είναι Πνεύμα διακονίας: Διαιρέσεις χαρισμάτων εισί,τό δέ αυτό Πνεύμα. καί διαιρέσεις διακονιών εισί,καί ο αυτός Κύριος..( 1 Κορ.12,4) Δέν δίνεται η Χάρις μέσω τού Μυστηρίου τής ιερωσύνης. Ας διαβάσουμε τίς ευχές τής προσκομιδής γιά νά τό εννοήσουμε.Διά τής χειρός τού ιερέως ο αγιασμός τών δώρων. Αγιασμό τόν οποίο ενεργεί ο Κύριος καί τόν προσφέρει ο Κύριος. Ο Ιερεύς δίνει σέ όλους αλλά αγιασμό παίρνουν λίγοι καί μάλιστα όπως λέει ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής καί όσοι λάβουν δέν είναι ο ίδιος. Ο Κύριος γνωρίζει. Δέν είναι ανεξάλειπτος η ιερωσύνη. Θά κριθούν όπως όλοι. Ακόμη καί τό βάπτισμα φεύγει. Ακόμη καί τήν ψυχή μας χάνουμε. Τήν Γαβριηλία τήν συκοφάντησε σφόδρα η κλίκα τού παπα-Σαράντη Σαράντου καί ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω μπορει και να κανω λαθος για το ανεξαλειπτο..τωρα θυμηθηκα που ειχε βγαλει η Ι.Μ.Ναυπακτου κατι περι αυτου,δεν το κλεινω ...ισως ο σεβ. Ναυπακτου το παραθεσει καποια στιγμη.Το ζητημα ειναι μετα την καθαιρεση του αιρετικου χανει την ιερωσυνη;; Θελει μελετη!
Η Θεια Χαρις διενεργει πολλα.
Λαμβανει κανεις εχουμε μαθει την χαρη με το ορθ.βαπτισμα,δια της χρισεως με το αγιο Μυρο
Κατοπιν με τα Ι.Μυστηρια της Εκκλησιας[7]
Και με αλλες ευχες κλπ.
Στη θ.Λειτουργια το ψωμι κ το κρασι με την Χαρη Του Αγ Π ν ε υ μ α τ ο ς μετατρεπονται σε σωμα κ Αιμα Χριστου..
Με την χαρη κυοφορειται η πν.προσευχη!
Η Ιερωσυνη δεν σχετιζεται με το αγ.Πνευμα]- ο ιερευς-Λειτουργος,επικαλειται το Αγ.Πνευμα,μελιζει τον Αρτον,πληρει το Αγιον Ποτηριον-ευλογει το ζεον-κοινωνει ο ιδιος-μεταδιδει την θ.Κοινωνια...
Κατα την διαρκεια υπαρχουν οι ευχες ωστε αυτοι που θα μεταλαβουν ναγινουν τα Δωρα εις αφεσιν αμαρτιων κ εις κοινωνιαν αγ.πνευματος...χωρις την ιερωσυνηδεν θα τελουνταν Ιερα Μυστηρια...
Τελος παντων ,ολα αυτα τα ερωτηματα μπορει να μας τα λυσουν καποιοι...για το ανεξαλειπτο ισως κανω λαθος.Πρεπει να βρω αυτο το κειμενο του Ναυπακτου...θα μου λυσει τις αποριες.π

Ανώνυμος είπε...

9:45
Σε ευχαριστούμε αδελφέ χαλάρωσε. Θαυμάσιο. Καταπληκτικό. Διαφωτιστικό. Αληθές.

Μαρία Π. είπε...

Καλημέρα Πηνελόπη.Κι εμένα έπεσε τυχαία στα χέρια μου το βιβλίο, και από περιέργεια το διάβασα. Ήμουνα σε μια περίοδο πνευματικής ανωριμότητας και όπως γίνεται συνήθως με συνάρπαζαν πολύ τα εσχατολογικά.Διάβαζα διάφορα πάνω σε αυτά τα θέματα. Άρχισα να σκέφτομαι ότι αποκλίνει από αυτά που ξέρουμε και μάλλον είναι μια "οικουμενιστική" (ας το πω έτσι) μοναχή. Μετά διάβασα τα λόγια της τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά. Προς το τέλος αναφέρεται ένας ομοφυλόφιλος που τον στηρίζει κτλ..
Το πιο εύκολο είναι να την κατηγορήσουμε, όπως έχουν κάνει ήδη κάποιοι. Αλλά δεν είναι έτσι. Το κάθε μέλος του σώματος του Χριστού καλύπτει ένα κενό, μια συγκεκριμένη έλλειψη. Νομίζω ότι είναι μεγάλη ανωριμότητα για να μην πω πνευματική τύφλωση, να έχουμε κάποια κουτάκια στο κεφάλι μας και με αυτά να κρίνουμε τους ανθρώπους. Εξαιρώ φυσικά τις περιπτώσεις αιρετικών, άπιστων κτλ..
Εννοείται ότι οι Άγιοι της εκκλησίας μας είναι όπως πολύ σωστά είπες τα αιώνια ανεκτίμητα διαμάντια, και υποδείγματα όλων των αρετών, είναι αναντικατάστατοι, και είμαστε πλήρεις με αυτούς.. Δεν χρειαζόμαστε νέες "πρακτικές" ούτε αλλαγές πνευματικών προτύπων. Αυτό όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να μας κάνει να απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του Θεού και του συνανθρώπου, φυσικά ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, αφού όπως λέει ο Κύριος "οι ημέρες (στις οποίες ζούμε) είναι πονηρές"..

χαλαρωσε είπε...

επειδη γνωριζω περιστατικα απο τη ζωη της Γεροντισας Γαβριηλιας. Απο αυτοπτες και αυτηκοους μαρτυρες. Απο τους ανθρωπους που την εζησαν απο πολυ κοντα. Που μιλησαν και γευτηκαν την αγια ζωη της και επειδη υπαρχει πληθος περιστατικων αποδεικτικα της ενεργειας του Κυριου, οφειλουμε να πουμε, οπως και εχουμε ξαναπει, οτι ο π. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟς, ΚΑΙ ο π. Σαραντος ειναι ανταμ παπανταμ, αγευστοι και ξερολες, κανονισμενοι και αφυδατωμενοι.

Ανώνυμος είπε...

Ναι,θα συμφωνησω σε ο,τι ειπες! Εχω αποσπασματικα παρακολουθησει καποιους λογους της.Θα ριξω μια ματια στα βιβλια κ τον βιο της για να εχω μια πιο πληρη εικονα,δεν τι κλεινουμε!
Ωραια! Εσυ θα λες εννοειται κ εγω εξυπακουεται..ωραιο διδυμο..με ολη μου την αγαπη!
Καλημερα εν Κυριω!π

amethystos είπε...

Ευχαριστούμε φίλε χαλάρωσε. Πολύτιμη ανάπτυξη καί διάκριση. Εργαλείο νά σφίξουμε τίς βίδες πού ξελάσκαραν, όπως έλεγε καί ο Παίσιος. Οπως έλεγαν καί στήν σοφία τους οι αρχαίοι πρόγονείς μας στούς εξουσιαστές πού ήθελαν τήν ελευθερία μας: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ.

amethystos είπε...

Αγαπητή πην. είναι πιό έγκυρος ο Ιερόθεος Βλάχος από τόν Αγιο Συμεών τόν Ν. Θεολόγο ή τόν Καβάσιλα; ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης έλεγε: εσύ παπά είσαι ο χασάπης, κάνεις τήν θυσία. Ο κληρικαλισμός μάς επιβλήθηκε καί μάς οδηγεί αλάνθαστα στόν Οικουμενισμό. Εάν σώζει η χειροτονία, γιατί αυτό σημαίνει ανεξάλειπτος ιερωσύνη, ότι ο κλήρος διά τής χειροτονίας είναι σωσμένος, άς χειροτονηθούμε όλοι. Πνευματικοί σήμερα διορίζονται οι πτυχιούχοι τών θεολογικών σχολών. Πού διδάχθηκαν τήν ορθοδοξία από τόν Μπέγζο καί τόν Βασιλειάδη. Δέν φτάνει η χειροτονία ή τό Αγιο Πνεύμα; Σήμερα στήν εκκλησία έχουμε τήν διδακτορία τού κλήρου. Θεολόγοι Μέσης ή ανωτάτης εκπαιδεύσεως πού εκπαιδεύουν τήν μέση εκπαίδευση, υποδύονται τούς θεολόγους τής εκκλησίας. Καί καταντούν σάν τόν Ζήση πού καλλιεργεί τό πνεύμα φιλαρχίας πού τόν κατέχει.
Χριστιανοί σάν τήν Γερόντισα Γαβριηλία νίκησαν τήν ειδωλολατρεία. Χριστιανοί σάν τόν Σαράντο συνεχίζουν τήν Ιερά Εξέταση τής παποσύνης, στήν οποία ανήκουν, η οποία επανέφερε τήν ειδωλολατρεία, μέ τόν Προτεσταντισμό, κηρύσσοντας όλους τούς χριστιανούς πάπες. Εάν ήταν αληθινός ο Ιερόθεος Βλάχος δέν θά έτρωγε τόσες σφαλιάρες από τόν Ζηζιούλα.

Ανώνυμος είπε...

Η Χαρις σωζει αγαπητε Αμεθυστε,ομως και χωρις το Μυστηριο της Ιερωσυνης δεν τελουνται Μυστηρια....
Για το ανεξαλειπτο ισως εχω αγνοια,ποιος μπορει να παραδεχθη οτι γνωριζει ολα;Εχεις τα βαλατε με τον πΘεοδωρο επειδη δημιουργησε την ''ομολογια μαζι με τους γνωστους''...δεν ειναι δικαιο να το λες!
Ο π.Θεοδωρος ειναι αναμεσα στους λιγους θεολογους Πατερικοτατος!Δεν καλλιεργει την φιλαρχια,αποδειξις που δεν εκανε την ομολογια μονος!,για τους αλλους πουειπατε ,την Γαβριηλια δεν εχω μελετησει εργα της!,τον πΣαραντο γνωριζω καποιο πνευματικοπαιδι του που με εχει πληροφορησει ,δεν εχει σημασια τι ειναι στους ανθρωπους στα ματια των οποιων ο αλλος ειναι εκλεκτος,σημασια εχει το τελος,μεχρι το τελος!Αυτο δε σημαινει πως τους ποιμενες που ορθοτομουν Αμεθυστε πρεπει να τους βανδαλιζουμε με λογους για τους οποιους θα δωσουμε κ λογο εαν ησαν αδικοι.
Το οτι οι Κεφαλες εχουν αλωθει,τα πατριαρχεια και καποιοι που τους ακολουθουν,σε αυτο να συμφωνησω.π

amethystos είπε...

Ο Κύριος είναι ο Σωτήρ. Η ιερωσύνη δέν είναι πρός σωτηρίαν. Η Ιερωσύνη είναι διακόνημα. Τά μυστήρια ανήκουν στήν Αρχιερωσύνη, γιά νά είμαστε ακριβείς. Δέν αγιάζει ο ιερεύς. Αυτά τά λέει ο Ζήσης. Ο οποίος διδάσκει τήν τρέχουσα αίρεση. Δέν μάς απασχόλησε ποτέ η συγκεκριμένη ομολογία πίστεως. Εξάλλου απέτυχε παταγωδώς. Δέν γνωρίζουν τήν αίρεση, διότι συμμετέχουν.

Μαρία Π. είπε...

Και η δική μου αγάπη και η φιλία είναι δεδομένη Πηνελόπη. Για όλους!

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ..ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ...ΕΣΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΣΘΑΙ ΜΕ ΤΟ Π. Η. ΠΟΥ Η ΟΘΟΔΟΞΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΓΙΑ 1700 ΕΤΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΕΛ. ΜΕΤΑΞΑΚΗ..ΣΤΟΑ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΩΝ-ΛΕΩΣ 1910..Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟ 1923 ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΤΕ ΟΡΘ. ΧΡΙΣΤ.ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ..ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ !! ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ..ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΡΗΜΕΝΟΣ..ΤΟ 1922ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛ. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΑΡΧ.ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 1924 ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ...ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΣΤΟ Π. ΑΛΕΞΑΝΔΡ. ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!!ΠΕΘΑΝΕ ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΥΨΕΙΣ..ΟΤΙ ΕΣΧΙΣΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!! ΤΟ 1935..ΜΕΓΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ..ΔΙΑΒΑΣΤΕ..Κ.Α. ΠΟΛΛΑ......ΣΗΜΕΡΑ Π.Σ.Ε ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ Κ.Λ.Π ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ν,Τ,Π Ν. ΕΠΟΧΗ.....ΔΙΧΩΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.