Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου: Η ρήξη με το μηδέν. Σφηνάκια πολιτικής θεολογίας

Τα κείμενα του βιβλίου παρεμβαίνουν στον πολιτικό αναβρασμό των καιρών μας σαν σφήνες και σαν δυνατά ποτά που πίνονται αποφασιστικά - σαν σφηνάκια δηλαδή. Η αλληλεγγύη, η στράτευση με τα θύματα της ιστορίας, η αποδοχή του ξένου, η απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού, είναι κεντρικά θέματά τους.

Η θεολογία εδώ είναι μια φωνή βαθειά πολιτική: είναι πρόταση για το νόημα του κοινού μας βίου. Η πίστη δεν ιδιωτεύει, αλλά έρχεται να αναμετρηθεί με το άδικο και την απανθρωπιά αυτού του κόσμου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Σφηνάκια, λοιπόν, απέναντι στην παγωνιά του μηδενός! Απέναντι, δηλαδή, στην απαίτηση της θανατίλας να κουμαντάρει τα ανθρώπινα, να αβγατίζει τα κακάσχημα και να ακυρώνει τα πανέμορφα.
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου
ΣΧΟΛΙΟ: Ο ανθρωπισμός δέν ονομάστηκε ποτέ θεολογία. Η κατανάλωση τόν εξουθένωσε, αλλά μέ πονηριά πήγε καί κρύφτηκε στήν μοντέρνα θεολογία. "ο οποίος, κόσμος, μπορεί και πρέπει να αλλάξει". Δηλ. καταργήθηκε η Δευτέρα Παρουσία; Αλλαξε πρώτα εσύ καί βλέπουμε, φίλε!!
Αμέθυστος 

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ Μ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

amethystos είπε...

Ακούγεται σάν δελτίο καιρού. Επεισόδια στήν Λάρισα. Φυσικά καί λογικά. Υπάρχει αναρχία σ' αυτούς τούς ανθρώπους. Τό περίεργο είναι πώς συνδέονται καί μέ τόν Καντιώτη. Φαίνεται πώς η ψυχή του δέν είχε ειρήνη. Κατηγορούσε τούς πάντες. Εδινε κακό παράδειγμα. Ακόμη καί οι γνωστοί τρομοκράτες φύτρωσαν στήν σκιά του. Μεγάλο πρόβλημα. Αυτό τό στοιχείο τώρα πιά αυτοδιαιωνίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Αν κανείς θέλει να κρίνει ή και απλώς να σχολιάσει ένα κείμενο, πολύ περισσότερο ένα ολόκληρο βιβλίο, πρώτα το διαβάζει και μετά εκφέρει κρίσεις έστω απαξιωτικές δείχνοντας τις αντιρρήσεις του με λογική επάρκεια και χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τα κείμενα. Αλλιώς μοιάζει με την αλεπού του Αισώπου, «όμφακες εισίν».

Ν.

amethystos είπε...

Eίναι γνωστός ο Παπαθανασίου καί οι πεποιθήσεις του. Τίς ίδιες επαναλαμβάνει όπου βρεθεί. Λές νά ανανεώθηκε;;

amethystos είπε...

ΑΛΛΟ ΑΝΑΒΑΣΗ, ΑΛΛΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ. Σήμερα η εκκλησία είναι στολισμένη μέ αναρριχητικά φυτά. Οπως ο κισσός π.χ. ελίσσονται καί καταλαμβάνουν τόν κορμό τών υψηλών δένδρων, τρεφόμενοι από τούς χυμούς του μέχρι αποξηράνσεως. Πεθαίνουν μαζί μέ τό δένδρο πού τούς τρέφει. Τά υψηλά φιλόδοξα δένδρα σκεπάζονται κυριολεκτικά από αναρριχώμενους. Στήν Ελλάδα τά υψηλώτερα δένδρα τού καλού καί τού κακού υπήρξαν τού Γιανναρά καί τού Ζηζιούλα. Πλησίασαν δέ τόσο οι κορυφές τους πού μερικοί κατορθώνουν καί απομυζούν εφήμερη δόξα καί από τά δύο. Αυτά τά αναρριχώμενα φυτά κήπου ασκούν τήν πολιτική θεολογία. Η διοίκηση τής εκκλησίας είναι παραδομένη τόσο πολύ χρόνο στήν φιλοδοξία πού τό αειθαλές της δένδρο δέν παράγει πλέον καρπό. Είναι τώρα πιά σάν τήν καταραμένη συκιά τού Ευαγγελίου στήν οποία συνεχίζουν νά κρεμιούνται οι προδότες τού Χριστού. Η ΑΝΑΒΑΣΗ περιγράφεται πλήρως από τόν Αγιο Ιωάννη τής Κλίμακος. Είναι εκούσια ανάβαση στόν Γολγοθά τών παθών μας στήν ακολουθία τού Κυρίου μας.

Ανώνυμος είπε...

5.04
Τότε άν ήταν έτσι ο Καντιώτης (εγώ δέν τον γνώρισα ) όπως τον περιγράφετε ο πιό γνήσιος μαθητής του είναι ο αμέθυστος που θεωρεί οτι δέν υπάρχει εκκλησία γιατί η ψυχή του δέν βρίσκει πουθενά ανάπαυση Δέν είναι ασφαλώς μαθητής του π.χ. ο γλυκύτατος π. Λαυρέντιος αλλά ο αμέθυστος !
Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από διχασμό προσωπικότητος . Τό πρόβλημα είναι πνευματικό, πρέπει νά το συνειδητοποιήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τί επεισόδια έγιναν στη Λάρισα εις βάρος του Σεραφείμ Πειραιώς ;

amethystos είπε...

Εσύ δηλ. αναπαύεσαι στόν Καντιώτη; Μεγάλος Χριστιανός φίλε. Πιστεύεις στόν κάθε Καντιώτη; Επειδή είναι εύκολη η πρόσβαση; Ο κοσμικός άνθρωπος σέ δέχεται όπως είσαι. Ο άνθρωπος τού Θεού είναι δύσκολος, "ακοινώνητος". Ο κοσμικός δίνει καί παίρνει αναγνώριση. (Πράγματα άσχετα μέ τήν πίστη μας). Ετσι δουλεύουν όλοι οι Γκουρού τής Γής. Καί οδηγούν στήν πλάνη καί τούς καλύτερους. Εωσφορική καθαρά τακτική πού συστήνει παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

philalethe00 είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε, η κριτική σας πάνω στο βιβλίο του κ. Παπαθανασίου ποια ακριβώς είναι; Ότι είναι ...ανθρωπιστής και ότι συστήνει εμμέσως πλην σαφώς παρεκκλησιαστικές οργανώσεις(!);
Έχετε καθόλου υπόψη καταρχάς την διαφορά μεταξύ του κοσμικού ανθρωπισμού/ουμανισμού και του χριστιανικού ανθρωπισμού;

Αυτό που προσωπικά αντιλαμβάνομαι είναι ότι σας ενοχλεί η φωνή του και οι θέσεις που παίρνει. Αυτό είναι ανεκτό μεν, δεν συνιστά έντιμη ή δίκαιη κριτική δε. Και όπως λέει και το ευαγγελικό ρητό, "μη κατ'όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνετε".
Με ευχές.

amethystos είπε...

Ποιά είναι η διαφορά παρακαλώ;

χαλαρωσε είπε...

Η αλληλεγγύη, η στράτευση με τα θύματα της ιστορίας, η αποδοχή του ξένου, η απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού, είναι κεντρικά θέματά τους.

Η πίστη δεν ιδιωτεύει, αλλά έρχεται να αναμετρηθεί με το άδικο και την απανθρωπιά αυτού του κόσμου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Αυτα ειναι πνευματικος πολεμος;
Ειναι πολεμιστης ο Παπαθανασιου;
Αυτα εδω ενοχλουν λες αγαπητε; Ο Παπαθανασιου ενοχλει; Ποιον; Ο Παπαθανασιου αντικαισαροπαπικος; Τι του εχει στοιχισει η μεχρι τωρα ενοχληση που εκπορευεται απο την γραφιδα του; Καληνυχτα.

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε. Σήμερα ο Παπαθανασίου διδάσκει στό ανοιχτό Παν/μιο. Είναι καθηγητής Παν/μίου. Οπως όλα τά τσιράκια τής Ακαδημίας τού Βόλου. Θυσιάστηκε. Ο Θεολόγος τής απελευθέρωσης. Τελικά καί οι οικουμενιστές όπως καί οι αποτειχισμένοι τήν ίδια μούρη έχουν. Αθλητές τής λασπολογίας. Περιμένουμε νά μάς διαφωτίσει στήν διαφορά τών ανθρωπισμών. Οι οικουμενιστές θεωρούν τήν εκκοσμίκευση θεολογία, ενώ οι αποτειχισμένοι τήν αποκοσμίκευση σάν εκκλησία. Είναι ακριβώς τά δύο πόδια τού Γνωστικισμού, ο οποίος επανέρχεται επιθετκά καθώς ξαναβλέπει τήν ευκαιρία.

philalethe00 είπε...

Γεια σου, Αμέθυστε, και λοιποί φίλοι.

Συμβαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά από θεολογία απελευθέρωσης (την καταδικασμένη υπό του Βατικανού από τον Ράτζινγκερ, πρώην Πάπα). Ο Παπαθανασίου δεν κάνει θεολογία της απελευθέρωσης, επειδή καταρχάς δεν απολυτοποιεί το κοινωνικό ζήτημα. Το ιεραρχεί σωστότερα, δίνοντάς του διαστάσεις οι οποίες ήταν ξεχασμένες από (εμάς) την εν Ελλάδι Εκκλησία. Γιατί ήταν ξεχασμένες; Σε σημαντικό βαθμό, διότι οι οργανώσεις, που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη ελλαδική θεολογία, προέρχονταν από τον π. Ευσέβιο Ματθόπουλο και τον Μακράκη, που έπαιρνε πολιτικές θέσεις και που καταδικάστηκε τελικά από την ΔΙΣ στο τέλος τη ζωής του, δίνοντας έτσι παράδειγμα προς αποφυγή στους επιγόνους του.
Περιμένω από τον κ. Παπαθανασίου να θυσιαστεί αν του ζητήσουν να γράψει ή να πει κάτι αντίθετο προς τις θέσεις του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θυσίασε το διδακτορικό του ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς λ.χ. Η ακαδημία δεν είναι μασονική στοά.

Το ζήτημα πάντως με την διαφορά των ανθρωπισμών να το προσέξετε λιγάκι, αν θέλετε μια δεύτερη γνώμη. Μη χαθούμε, προς Θεού, στους ορισμούς και τις ονοματολογίες. Έχει να κάνει με την τεράστια αξία που έχει ο άνθρωπος (ως εικόνα του Θεού και κορωνίδα της Δημιουργίας) και με ό,τι απορρέει από αυτό.
Φιλικά (και με εκτίμηση).

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε. Τό περιοδικό Σύναξη έχει αφιέρωμα στήν θεολογία τής απελευθέρωσης. Οι διαστάσεις πού δίνονται σήμερα από τήν ομάδα τών εκσυγχρονιστών καί μεταρρυθμιστών, πού συγκεντρώνονται γύρω από τήν Ακαδημία Βόλου, ανήκουν στήν Πολιτική Θεολογία. Η Ακαδημία Βόλου είναι προτεσταντική στοά. Καί τά μέλη της έχουν κάνει μεγάλες καρριέρες, σύμφωνα καί μέ τό κλασσικό Μασονικό τυπικό. Δέν τό γνωρίζεις; Ο Θίασος αυτός σήμερα, πού πήρε τά ηνία από τόν θίασο τού Γιανναρά,συμπεριλαμβανομένων τών Θεολογικών Σχολών καί τού Αρτου Ζωής, ασκεί τήν εξουσία στά θρησκευτικά μας πράγματα. Ο ανθρωπισμός στόν οποίον αναφέρεσαι είναι η γνωστή φιλοσοφία τού Προσώπου. Αγνωστη στήν ορθόδοξη θεολογία, διότι "ο άνθρωπος (ως εικόνα του Θεού και κορωνίδα της Δημιουργίας)" είναι ο Αδάμ, ο παλαιός άνθρωπος, τόν οποίο κατήργησε η ενσάρκωση. Θεολογικά καί Φιλοσοφικά βρισκόμαστε σέ δεινή θέση, δυστυχώς. Καί έχουμε όλοι τήν ευθύνη μας σ΄αυτό. Δέν έχουμε τό πάθος τής αληθείας. Δέν εμβαθύνουμε.

philalethe00 είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε, γεια σου και καλησπέρα.

Έστω ότι η Ακαδημία Βόλου (που διδάσκει την μεταπατερική θεολογία κτλ) έχει κάποια σημαντική επιρροή.
Έχεις δει μήπως να βγάλει κανένα Μητροπολίτη; Διότι οι οργανώσεις έχουν βγάλει δεκάδες Μητροπολίτες και επί Χριστοδούλου περαιτέρω εδραιώθηκαν. Και φυσικά αν πάρουμε να συγκρίνουμε την Ορθοδοξία του Τρεμπέλα και του αείμνηστου π. Σεραφείμ Παπακώστα(που ακόμη τους έχουν εικονίσματα) με αυτήν της Ακαδημίας Βόλου ουδεμία σύγκριση υφίσταται, διότι ο Τρεμπέλας λ.χ. εγκαλούσε τον Ρωμανίδη ότι δεν δέχεται τον ...Θωμά Ακινάτη, όπως αναφέρεται στην αλληλογραφία του.

Το θέμα του ανθρωπισμού είναι πολύ μεγάλο, θα σου θυμίσω συνεπώς μόνο αυτό από την μεριά: ότι η Εκκλησία "καταλογίζει" και θεωρεί ως μεγαλύτερο το αμάρτημα προς τον συνάνθρωπο παρά προς τον Θεό.
Χάρηκα για την συζήτηση.
Εύχομαι κάθε καλό.
Φιλικά.
Φ.

χαλαρωσε είπε...

ο τροπος μς τον οποιο θετεις το ζητημα:
1. εισαγει μια εννοια προοδου, οτι δλδ εχουμε κανει βηματα θεολογικα μιας και πλεον τον Ακινατη δεν τον καταπινουμε αμασητο. Θα σημειωσω οτι ο παρον ιστοτοπος εχει ανεβασει την αναιρεση του Αγιου Καλλιστου Αγγελικουδη. Ως εκ τουτου ο Τρεμπελας απλα ηταν αδιαβαστος και σφοδρος αν-ορθοδοξος μιας και ερωτοτροπουσε με αυτα που οι Αγιοι Πατερες τα ειχαν τσακισει. 2. Το γεγονος οτι υφισταται ας πουμε καποια προοδος δεν ειναι συγχωροχαρτι για τους μετα-γενικως. Δηλαδη το γεγονος οτι εχουν εκλεπτυνει τον Τρεμπελα τι σημαινει; Οτι ορθοδοξουν; Δεν ειναι πλεον φανερο οτι η Ακαδημια Βολου πηρε τα σκηπτρα απο τον Ζηζιουλα στην προωθηση της γνωστικιστικης, νεωτερικης και μετανεωτερικης συνθεσης του Οικουμενισμου. Δεν συναγελαζεται με ολο το συνοθυλευμα που αυτοαποκαλειται χριστιανικος κοσμος και οπως λεει παράγει θεολογια; Δηλαδη φιλοσοφια της θεολογιας, διοτι θεολογια δεν... Γιατι αυτονομεις την προς τον συνανθρωπο προσβολη ενω ειναι γνωστο οτι οφειλουμε να αγαπησουμε Κυριον τον Θεον πρωτιστως ενω η αμαρτια που δεν συγχωρειται ειναι η βλασφημια του Αγιου Πνευματος, στην οποια βλασφημια η Ακαδημια εχει τα πρωτεια. Αδερφε μου η Ακαδημια παιρνει πολλα χρηματα για να κανει ολα αυτα τα παραξενα και αυτο ειναι ακρως προβληματικο. Διοτι παραγει υποθεσεις εναντιον της πιστεως μας και τιποτε αλλο. Ασε που φαγωθηκαν να παντρεψουν Γρηγοριο Παλαμα με Ακινατο-παραγωγα.