Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ΑΓΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΙ Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΤΩΝ «ΑΓΝΩΝ»… ΤΟΥ Π. ΛΙΒΥΟΥ

Η αγνεία της πόρνης κι η πορνεία των "αγνών"… Του π. Λίβυου
» πάντα στην καρδιά μιας πόρνης θα κρύβεται μια παρθένος αγνή 
και στην καρδιά ενός μαθητής ένας προδότης»
Του π. Λίβυου
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η εκκλησία είναι ενας παράδοξος χώρος, γιατι παράδοξη για την κοσμική λογική είναι η αγάπη του Θεού. Στην εκκλησιαστική εμπειρία δεν υπάρχει δικαιοσύνη όπως την γνωρίζουμε στον κόσμο, αλλά μια παραδοξότητα αγάπης, που ως λέει και Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, είναι αδικία κατά κόσμο. Διότι ο Θεός δεν έχει δικαιοσύνη αλλά έλεος. Βασίσου λέει στην αδικία του Θεού που είναι η αγάπη Του.
Έτσι αυτές τις μέρες, μέσα στο πνευματικό και κατανυκτικό  κλίμα της Μ. Εβδομάδος, θα ζήσουμε δύο αντιφατικά γεγονότα για την λογοκρατούμενη ηθική μας.
Θα αντικρίσουμε μια πόρνη να έρχεται σε ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν της, και ανατρέποντας κάθε έννοια ηθικής ευταξίας και νομικού φορμαλισμού, τύπου και κανόνων, να ελευθερώνεται μέσα στην αποδοχή και αγάπη του Θεού. Και από την άλλη έναν μαθητή, ένα ακόλουθο του Χριστού, να μετατρέπεται σε προδότη και ηθικό δήμιο του Κυρίου Του. Στους ναούς, θα ακούσουμε το τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο αναφέρεται σε μια πόρνη γυναίκα που αγάπησε πολύ τον Χριστός μας, και μετανοεί για την ζωή που πήρε λάθος. Και συγρόνως με σπαρακτικό τρόπο θα απορρίσουμε γεμάτοι ερωτήματα στην καρδιά μας, για την προδοσία ενός κοντινού και οικείου μαθητού. Ετσι για να μην ξεχνάμε οτι το να ακολουθείς τυπικά κάποιον δεν σημαίνει οτι τον αγαπάς ουσιαστικά.
Γιατί άραγε όμως οι άνθρωποι έχουν αγαπήσει αυτόν τον ύμνο, αυτό το περιστατικό και προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από τις προηγούμενες μέρες στους ναούς μόνο και μόνο για να ακούσουν και να αισθανθούν αυτόν το ύμνο; Να οφείλεται μονάχα στο ωραίο μουσικό μέλος; Όχι βέβαια. Οπότε;
Αισθάνομαι ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να συγκλονίζονται από το τροπάριο αυτό, είναι το περιγραφόμενο περιστατικό και το βαθύτερο νόημα που αυτό προσκομίζει στην ανθρώπινη ψυχή.
Μια πόρνη, ένας βαθιά αμαρτωλός άνθρωπος, μια πόρνη γυναίκα, περιθωριοποιημένη, αποτυχημένη κοινωνικά, ψυχικά και πνευματικά, βρίσκει όχι μονάχα εκ νέου την χαμένη ταυτότητα της, αλλά το σημαντικότερο γνωρίζει την αγάπη του Θεού, ερχόμενη σε βαθιά συμφιλίωση με την ψυχή της.
Οι άνθρωποι απόψε το βράδυ, θα ταυτιστούν μαζί της. Θα αισθανθούν την δική τους αποτυχία να υπάρξουν σε ακεραιότητα και πληρότητα ζωής. Μια ζωής που έκτισαν χωρίς την παρουσία του Χριστού. Νιώθουν τα λάθη τους, τις δικές τους ελλείψεις, μά πάνω από όλα μια ζωή που χάθηκε σε αλλότρια πράγματα ανίκανα να θρέψουν την πείνα και την δίψα της ύπαρξης τους. Θα αισθανθούν ότι μέσα στο χώρο της εκκλησίας, στο βλέμμα του Χριστού, υπάρχει χώρος και χρόνος μετανοίας. Αλλαγής, επίγνωσης, νέας ευκαιρίας να χτίσουν μια κατά Θεό ζωή.
Μόνο μια κατηγορία ανθρώπων δεν μπορεί να νιώσει την ταπείνωση και την μετάνοια της πόρνης γυναικός, μα και την μεγάλη άνευ προϋποθέσεων αγάπη του Θεού. Κι αυτοί δυστυχώς από την εποχή του Χριστού μέχρι και σήμερα είναι οι λεγόμενοι «θρησκευόμενοι». Ας μην ξεχνάμε ότι η πόρνη μετανοεί και ο μαθητής προδίδει.
Γιατί όμως διαχρονικά αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται στην μετάνοια;
Διότι πρώτον η ζωή που ζουν, όσο και αν φαινομενικά περιγράφεται ως χριστιανική στην πραγματικότητα έχει απόλυτα κοσμικά στοιχεία, εξουσίας, δύναμης, αυτοδικαίωσης, ιδιοτέλειας, προβολής και επιβολής κ.α. που απλά ενδύονται ως λέει ο μέγας Ιωάννης της Κλιμακος, θρησκευτικό μανδύα. Δεύτερον, γιατί στην εκκλησιαστική εμπειρία ο στόχος της πνευματικής ζωής  δεν είναι η νέκρωση και απώθηση των επιθυμιών ή παθών μας, αλλά η μεταμόρφωση τους. Οι «αμαρτωλοί», οι άνθρωποι της κοσμικής ζωής όπως αναφέρουμε νάρκισσα πολλές φορές, αγαπούν, ερωτεύονται, υποφέρουν, κάνουν λάθη και αστοχούν, αλλά ζει και πάλετε μέσα τους η ζωή, οι επιθυμίες. Απλά είναι σε λάθος κατεύθυνση, είναι διαστρεβλωμένα και στραμμένα σε λάθος στόχους και σκοπούς.
Όταν έρθει όμως η ώρα και βιώσουν το αδιέξοδο των επιλογών τους, τότε η μετάνοια τους, έχει δύναμη και ορμή. Η ίδια καρδιά που είχε την τόλμη και το θράσος της αμαρτίας ή ίδια έχει την ορμή και την δίψα της μετανοίας. Γιατί όταν ζεις μπορείς να πέσεις αλλά και να σηκωθείς, όταν όμως είσαι νεκρός η διαρκής πτώσης σου φαίνεται ύπνος και μακαριότητα. Τότε προσποιείσαι τις αρετές για να καλύψεις τον φόβο και την ενοχή σου μπροστά στην ζωή.  Τότε υποτάσσεσαι στο νόμο ώστε ποτέ να μην γευθείς την Χάρι που ζητά αλήθεια, ειλικρίνεια, πρόσωπο να συνδιαλέγει και καρδιά να αγαπηθεί.
Γι αυτό μην απορείτε όταν μεγάλοι αμαρτωλοί μεταμορφώνονται σε μεγάλους αγίους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ναι έκαναν λάθος χρήση της θελήσεως, της επιθυμίας και των παθών τους, αλλά δεν κρύφτηκαν από την ζωή, ούτε πίστεψαν στην τελειότητα τους, πολλώ δε μάλλον δε κατήργησαν την καρδιά που ο Θεός έθεσε στα στήθη της υπάρξεως τους, έτσι ώστε να εφαρμόζεται σε αυτούς, το «Ει έχεις καρδίαν δύνασαι σωθήναι ..»

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραίο!

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι νέες και ωραίες οι πόρνες ακόμη και οι παπάδες τις αγαπάνε, το καταλάβαμε!
:0

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο π. Λίβυος είναι καί αρχιμανδρίτης που στά εξήντα του θυμήθηκε οτι είναι ανέραστος ;

amethystos είπε...

Υπάρχει καί η πορνικότης. Μέγιστο πάθος τής ψυχής,τρόπος υπάρξεως τής υπερηφανείας. Τής προσπάθειας επιβολής καί αναγνωρίσεως. Ενας ιερεύς περιστοιχίζεται από τήν πορνικότητα τών ανθρώπων.Οι πόρνες υπακούνε στήν ανάγκη. Δύσκολα εκκλησιάζονται. Πάθος τής ψυχής σημαίνει απουσία τής ψυχής.

penelope είπε...

Ηθελα να ηξερα τι λετε!
Ειληκρινα δηλαδη....
Μηπως Ο Χριστος εσαρκωθη μονον για τον ανδρα και οχι για την γυναικα;
Βρηκαμε καποια δεκανικια να ορθοποδησει η εμπαθεια μας,και το θελημα μας και κοιταμε να πληξουμε με ταραχοποιους ελεγχους οσους μιλουν για να βοηθησουν; Διερωτωμαι!
Να γνωριζουμε ομως κατι που εχω κατανοησει απολυτως καλα,μερες που ειναι...
Μια παραινεση για να ειναι ορθη πρεπει να εχει πολλα στοιχεια. Να ειναι ορθη,να ειναι εμπειρικη ,να ειναι καλομελετημενη,και να ειναι δικαιη οσο γινεται.Αν δε ειναι και σοφη καλο ειναι κ αυτο! Αλλα δεν φθανει μονον αυτο...πρεπει να εχει κ αλλα στοιχεια μεσα της.Να εχει αγιοπνευματικο χαρακτηρα που σημαινει αναλογως πως πρεπει να μιλησει και οχι οπως βολευει τον καθενα ετσι,.....οι συνιστωσες του αγαθου ειναι παρα πολλες.
Καποια σχολια χρηζουν μετανοιας επειδη εχουν γινει στοχαστρο οι ιερεις οχι για θεματα πιστεως αλλα για θεματα παθων.
Και δεν κοιτουν τα δικα τους...
Με τα σχολια τους οδηγουν προς κατευθυνσεις μη πνευματικες και αυτο σημαινει πως δεν ντρεπονται ουτε καν τον σαρκικο πολεμο του αλλου!
Καλα μυαλα.
Καλη Ανασταση!

Ανώνυμος είπε...

Τό καλό που σού θέλω Πηνελόπη μου μήν σκύβεις καί φιλάς χέρια παπάδων που καγχάζουν εις βάρος των θρησκευόμενων που σκύβουν καί τους φιλάνε τό χέρι Άσ΄τους νά πουλάνε γοητεία στίς ΄΄αγνές΄΄ πόρνες Ειναι τόσο χαμενοι οι άνθρωποι, γι'αλλού πήγαιναν αλλά έχασαν τό δρόμο καί έγιναν παπάδες καί τώρα τους φταίνε οι θρησκευόμενοι !

penelope είπε...

1''28,μου...




Θα ελεγα,ετσι οπως τοποθετησες το θεμα πως,......
Η δικαιολογια ''ασε τους να πουλανε γοητεια στις αγνες ΠΟρνες'' για μενα ειναι προφαση.

[[Που ειναι η γιαγια μου που οταν ακουγε κατι τετοια κ αλλα ελεγε λαικιστι''αυτα ειναι κοραφεξαλλα''..]]

Μηπως πουλαγε γοητεια ο απ.Πετρος η ο Ιερος χρυσοστομος η μηπως οι Αποστολοι και οι Πατερες ησαν ''πνευματικα αξιοθεατα''ενω σαγινευαν τα πληθη;
Μηπως καποιοι αντι να θεωρουν το λαο ''ποιμνιο''..το μεταλλαξαν σε ''οπαδους'';;;
Δεν ισχυει απολυτα,καθως πολλοι ιερεις καθοδηγουν το λαο ορθα ,υπαρχουν βεβαιως κ οι εξαιρεσεις...
Αγαπητη,
Ενω καποιοι μπορουν να τρεξουν να βοηθησουν ωστε να αποτραπει η θαλασσοταραχη με τη βοηθεια Αυτου που ειναι στο πηδαλιο για να γαληνεψει και το πλοιο και η θαλασσα,καποιοι αλλοι δημιουργουν ταραχες για να κανουν μεγαλυτερο πληγμα.
Η Εκκλησια δοξα τον Θεο εχει τεκνα πολλα που εργαζονται ως ''πνευματικοι ασκοι'' που γεμιζουν λαδι τα πιθαρια,μεχρι να ερθει η ειρηνη .
Ηθελα να σε ρωτησω ομως,εχεις πονεσει ποτε για σφαλματα η αστοχιες δικες σου;
Διοτι εαν δεν εχεις πονεσει πως να δικαιολογησω πως πονας για σφαλματα των αλλων;
Το ''αγνες πορνες'' δεν μου λεει τιποτα.
Διοτι '''''''εαν καποιος ειναι αναμαρτητος τοσο οσο να μπορει να γινει σχολαστικος επικριτης του αλλου για παθη του,λεγει γεροντας, αυτον - οι δαιμονες εμπαιζουν ωστε με την κατακριση να μολυνη την αγνεια του.'''''''και πεφτει κ αυτος σε ιδια ατοπηματα....
Γι'αυτο ας προσεξουμε ολοι.
Οποιος ειναι αναμαρτητος ,ας μη παρει λογχη,αλλα βαρυνεται και με κατι παραπανω,αυτος πρεπει να αυξησει την αρετη του,.....να κλαιει και για τις αμαρτιες των αλλων μαζι με τις δικες του συγνωστες,αφου δεν εχει μεγαλες και βαριες...

Αυτο σημαινει πως θα αποστρεφεται ολα αυτα απο τα οποια τον εχει λυτρωσει Ο Σωτηρ,δηλαδη τα συνεδρια των παρανομων αιρετικων και τα σχισματα.
Αδελφε,-η
Η αγαπη ειναι διδυμη αδελφη της αληθειας.
Πρεπει να ψαξεις μεσα σου !
Ποιος σε ελεγχει;
Ο ιερευς ,οι αληθειες,η οι τασεις;;;;
Μηπως σε ελεγχει η αγαπη;;;

Κανεις δεν ειναι χαμενος εαν δεν το θελει.
Εαν παλι πιστευεις πως ειμαστε χαμενοι,επειδη ειμαστε μολυσμενοι,γιατι δεν φευγεις ως απο οφεως απο τους μολυσμενους;
Επειτα κρινοντας τις πορνες ως ''προσκειμενες στην γοητεια της ιεροσυνης ''σε καθιστα αναμαρτητη;
Τουλαχιστον ας ειμαστε στις κρισεις μας επιεικεις για να κριθουμε κ με επιεικια.
Ο διαβολος κατα την προαιρεση του καθενος πλανει τους πιστους.
Ολα τα αλλα ειναι για τις παρεξηγησεις...και για τις μπουλλιγκ ''τεχνικες των ψευδαισθησεων''....
Και η ιεροσυνη θα αναλαβει τις δικες της ευθυνες .
Ευχομαι να καταξιωθεις να ανηκεις στον Ουρανιο στρατο και να λαβεις τα στεφανια με τη Χαρη Του Κυριου ημων Ιησου Χριστου στον οποιο ανηκει η δοξα στους αιωνες των αιωνων .Αμην!
Με πολλη εκτιμηση κ αγαπη!πην

amethystos είπε...

Λόγω τής καταστάσεώς μας, τής πτώσεώς μας, όταν κατηγορούμε καί κατακρίνουμε τούς άλλους, περιγράφουμε τόν εαυτό μας. Δέν μπορούμε νά γνωρίσουμε άνθρωπο μέ μία ματιά. Ούτε μέ δύο.Μόνον ζώντας τούς ανθρώπους γνωρίζουμε τήν καρδιά τους. Τόν εαυτό τους. Οχι τό Εγώ τους.

Μαρία Π. είπε...

Καλησπέρα και στους δύο. Χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση..

Πηνελόπη θέλω να διευκρινίσω ότι το 1.28 δεν το έγραψα εγώ (το λέω γιατί βλέπω να μιλάς σε θηλυκό πρόσωπο). Αν γράψω, θα το κάνω επώνυμα.Εξάλλου διαφωνώ σε όλα με το σχόλιο.
Ο π. Λίβυος έχει γεννηθεί το 1975 (άρα δεν είναι 60 χρ. όπως γράφτηκε) και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.Προφανώς ο άνθρωπος αυτός δεν τον ξέρει γι' αυτό γράφει πράγματα ανυπόστατα.
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις και φυσικά συμφωνώ και με το 2.22 του Αμέθυστου.
Να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε την ευλογία του Εσταυρωμένου και Ανεστημένου Κυρίου μας..

penelope είπε...

Μαρια ευχαριστω για τη διευκρινηση
Μιλησα κ σε αδελφο κ σε αδελφη...
Εκεινος/η ξερει τι ειναι...
Να ειμαστε ολοι καλα οπως ειπες ,οπως ειπες!

Ανώνυμος είπε...

Το 2:22 σχόλιο του Αμέθυστου,
ήταν ό,τι πιο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ έχω διαβάσει σε αυτή τη σελίδα!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Ανώνυμος είπε...

Δέν καταλαβαίνω το παραλήρημά σας αγαπητοί Τόν π. Λίβυο δέν τόν κατακρίνω εγώ αλλά τά λεγόμενά του Μήπως ο Χριστός επήνεσε την πόρνη καί κατακεραύνωσε την Μάρθα καί την Μαρία ; Όλα αυτά που λέει ο π. Λίβυος είναι ετεροδιδασκαλίες καί καμμία σχέση δέν έχει η κριτική τους μέ την κατάκριση
Χριστός Ανεστη !

penelope είπε...

Αληθως Ανεστη!
3.10
Δεν υπαρχει π[αραληρημα ουτε τα λεγομενα του π.Λυβιου ειναι παραδοξα..
Περιγραφει πως η μετανοια και η ταπεινωση ειναι βασικοι αξονες της Βασιλειας των Ουρανων αλλα και η πιστη που χωρις αυτην κανεις Τον Θεο δεν μπορει να ευαρεστησει.
Ο Κυριος την πορνη με τον τροπο Του δεχτηκε ,αλλωστε ειπε ''τελωναι και πορναι προαγουσιν υμας εις την Βασιλειαν Των Ουρανων''...
Μαλλον αυτο που πηραξε ηταν ,....
''Οποιος ακολουθει καποιον τυπικα ,[σημ/Τον Χριστο] δεν σημαινει πως τον αγαπα!

Μομφη για τους σχισματικους;

Ποια θα ηταν η ανταποδωση;

Μια εξισου μομφη για ετεροδιδασκαλια..
Και οχι μονον,πηρε σβαρνα και τις ''πορνες τις αγνες''..τι αντιθεση!....
Επωμενως το ''ντελιριο'' για μενα δεν βρισκεται μονον σε μια σειρα ενεργειων ξενων προς την Παραδοση,αλλα το π ρ α γ μ α τ ι κ ο ''ντελιριο''το παθαινει κανεις οταν τον εγκαταλειψει η Χαρις του Θεου με τις αμαρτιες και τις αιρεσεις....
......να προσθεσω πως και αυτοι που εγκατελειψαν το ελεος Του Θεου,εγκατελειψαν και το πνευμα διοτι την Ορθη Πιστη μεσω Του αγ.Πνευματος που κατοικει μεσ μας παραγγελει ο απ.Παυλος στον Τιμοθεο 1-14,πρεπει να την φυλαμε....

Και το Αγιον Πνευμα δεν ειναι αλλο και αλλο ,αλλα ενα που ουτε διαιρειται ουτε μοιραζεται αλλα η Χαρη που ενεργει οπως θελει...
Συνεπως ,ασχετως πως θα κρινει Ο Κυριος ,οπου εκπληξεις θα εχουμε και εμεις που μιλαμε μπορει και να μην ειμαστε μεσα στην Βασιλεια Του, πρεπει να εχουμε κατα νουν παντοτε την μονιμη Παρουσια Του Αγ.Πνευματος,που χρειαζονται καποιοι οροι ωστε ουτε να Το-λυπουν ουτε να Του-αντιστεκονται ουτε να Το- εγκαταλειπουν ωστε να μην μενουμε ορφανοι...
Συνεπως,ουσιαστικα ο π.Λυβιος δεν ετεροδιδασκει ...
και δεν μπορεις να κρινεις καποιον με δυο η τρεις φορες που θα μιλησει πως αιρετιζει εαν δεν τον δεις να φατριαζει με τους αιρετικους και εαν δεν τον δεις να εμμενει παρ'ολες τις νουθεσιες διοτι ο αιρετικος η απο αγνοια πεφτει στην αιρεση η απο υπερηφανεια.
Η γοητεια της αληθειας που ειναι Ο Χριστος ειναι ανωτερη απο καθε αλλη γοητεια....
Χρονια πολλα!
Πην

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Πηνελόπη ο Γιανναράς υπήρξε θύμα ενος στενόκαρδου κατά γενική ομολογία χώρου καί ήταν φυσικό νά μήν χωρέσει ένας Γιανναράς σέ μία τέτοια στενότητα Γι'αυτό είναι καί άξιος της συμπαθείας μας επειδή είναι θύμα επειδή έπαθε ζημιά Όλοι οι Γιανναριστές τί δικαιολογία έχουν ποιά καταπίεση δέχτηκαν ;Καί ο π. Λίβυος μέ κάθε επιφύλαξη (γιατί δέν τον έχω παρακολουθήσει παρ'όλη την παρουσία του στό διαδίκτυο ) εμφανίζεται νά είναι ολίγον τι ή καπως ή πολύ Γιανναριστής Βλέπεις ο Γιανναράς έγινε καί μία μονάδα μέτρησης ! Τό ΄΄πόρναι καί τελώναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν των ουρανών ΄΄ αγαπητή έχει διαφορετική σημασία ,είναι επιτιμητικό ,όπως λέμε ΄΄ έφθασαν οι Γερμανοί φιλέλληνες νά γνωρίζουν καλύτερα ελληνικά από τούς Έλληνες ΄΄ Πότε στην παράδοσή μας ακούστηκαν τετοια λόγια όπως εκφέρονται από τον π. Λίβυο καί από ένιους κληρικούς προοδευτικούς ; Στην ορθόδοξη διδασκαλία ενισχύεται η θρησκευτικότητα καί όχι η πορνικότητα η οποία πουθενά δέν επαινείται καί δέν ονομάζεται ΄΄αγνή ΄΄ καί δέν αντιπαραβάλλεται συγκριτικά μέ την θρησκευτικότητα καί μάλιστα αξιολογικά σέ μία υπεροχή Είναι γνωστή η προσπάθεια κάποιων κληρικών νά φτιάξουν μία νέα μορφή θρησκευόμενου ανθρώπου παρδαλού Τό έχουμε εισπράξει αυτό καί δέν κομίζει κάτι τό καινούργιο ο π. Λίβυος
Χριστός Ανέστη !

penelope είπε...

Αληθως Ανεστη!
Αγαπητη-ε,

Ευκολο ειναι να πατε την κουβεντα οπως θελετε απο-προσανατολιζοντας θειους λογους και εν ''προφασεις εν αμαρτιαις'' ...''σκανδαλιζομενοι'' να βγαινετε στην επιφανεια.
Που ξερω πως κ τι ειναι ο π.Λυβιος;
Μηπως επειδη καποιοι ιεραρχες χρησιμοποιουν συγχρονο λογο παει να πει πως ειναι ''Γιανναρικοι'' η ''συγκρητιστες'';;;
Γνριζετε εαν ειναι αμετακινητοι στις θεσεις της η ιεραρχια και μια πιο ωριμη σκεψη αυριο δεν αλλαξει μιαν αποφαση η μηπως γνωριζουμε εαν ο καθε π.Λυβιος εχει επιγνωση των μετρων του κ ευχαριστως ελεηνολογει τον εαυτον του στο ταμειιον του,λουζοντας το μαξιλαρι του με τα δακρυα του;
Μηπως να βγαζαμε ολη την ιεραρχια ''πα'-ρδαλους'' ως νεο μοντελλο χριστιανισμου????
Σε καμμια περιπτωση!

Το να βρει βεβαια δηλ. κανεις μια πιο ανεκτη μεθοδο,μια πιο ''απλη αγωγη θεραπευτικης''.......,τον κανει στα σιγουρα ''αιρετιζοντα'' η θεωρειται ''νοοτροπια που απλοποιει'' εις βαρος της θεραπειας;
Με αυτο ταμπελοποιεις τον αλλον;
Με αυτο τον κυλιδωνεις οτι δεν ειναι Πατερικος;;;
Εχουν ακουστει κατα καιρους καποιοι για τα φρονηματα τους ,οπωσδηποτε καπου καποιοι ''αιρετιζουν''..πλην ομως, και κατα τις Οικ Συνοδους,εκαλουντο οι ''αιρετιζοντες'' για να νουθετηθουν πριν καταδικαστουν συνοδικως και εαν εμμεναν τη αιρεσει,τοτε αναθεματιζονταν.
Ειπαμε να αξιολογουμε χωρις να βγαζουμε τελεσιδικες αποφασεις,οσο γινεται με επιεικια και με διαλογο αγαπης.
Νομιζω ,
Δεν ενισχυεται η πορνικοτητα συγκριτικα με την θρησκευτικοτητα.
Χρειαζεται να μιλησει κανεις και για τα εμπαθη φαινομενα για να φθασει στα της ''απαθειας τεκμηρια'',τα οποια οπως ελεγε ενας παλαιος ασκητης ''μεθ ημεραν δια των λογισμων, νυκτωρ δια των εν-υπνιων....επιγνωσομεθα''....
Ο δαιμων της πορνειας μας πολεμα με συμμαχο τη φυση......
Τι πρεπει να γινει ομως;
Και οι μεγαλοι ασκητες μιλουσαν για θεματα φυσεως ανοικτα αλλα με ''πνευματικο τακτ''...ομως αυτοι οι θεραποντες που ειχαν περασει απο πολλα σταδια αν κ μιλουσαν με ευλογα επιχειρηματα ,θεωρουσαν τα ''της απαθειας τεκμηρια'' οχι σαν ''ευλογοφανεις προφασεις''..αλλα σαν κατορθωμα της Χαριτος ...
Εχετε την αποψη σας.
Η εκκλησια αγαπα Τον Χριστο και τους ποιμενες της θελει ταγους στην παραδοση και καταλαβαινω πως το εννοειτε.
Μεχρι ομως να καταδικαστει ο οικουμενισμος ,θα αγωνιζεται για την αληθεια με ολους τους τροπους που γνωριζει.
Η ιεραρχια εχει την ευθυνη της εναντι Του Θεου και του ποιμνιου...αλλα και το ποιμνιο,θελει την ιεραρχια της Α γ ι α ...γι'αυτο κανει ο,τι μπορει.
χρονια πολλα!