Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο... (Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)


http://www.agioritikovima.gr/
Συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο...
Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έστειλε σε μια πνευματική του θυγατέρα, (την Ολυμπιάδα), την κατωτέρω επιστολή σα «δώρο» για τον γάμο της, που μόλις τέλεσε.
Η κατωτέρω επιστολή έχει βάθος Θεολογίας και ψυχολογίας. Και πάνω απ’ όλα δίνει στη σύζυγο πολύτιμες συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο. Γράφει:
«Κόρη μου, στους γάμους σου εγώ ο πνευματικός σου πατέρας, ο Γρηγόριος, σου κάνω δώρο τούτο το ποίημα. Και είναι ό,τι καλλίτερο η συμβουλή του πατέρα.
Άκου λοιπόν Ολυμπιάδα μου:
1. Ξέρω ότι θέλεις να είσαι πραγματική χριστιανή. Και μια πραγματική χριστιανή πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται. Γι αυτό, σε παρακαλώ, να προσέξεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Να είσαι απλή. Το χρυσάφι, δεμένο σε πολύτιμες πέτρες, δεν στολίζει γυναίκες σαν και σένα. Πολύ περισσότερο το βάψιμο. Δεν ταιριάζει στο πρόσωπό σου, την εικόνα του Θεού, να την παραποιής και να την αλλάζεις, μόνο και μόνο για να αρέσεις. Ξέρε το ότι αυτό είναι φιλαρέσκεια και να μένεις απλή στην εμφάνιση. Τα βαρύτιμα και πολυτελή φορέματα, ας τα φορούν εκείνες, που δεν επιθυμούν ανώτερη ζωή, που δεν ξέρουν τι θα πει πνευματική ακτινοβολία. Εσύ, όμως έβαλες μεγάλους και υψηλούς στόχους στη ζωή σου. Κι αυτοί οι στόχοι σου ζητούν όλη τη φροντίδα κι όλη την προσοχή. (…)
2. Με το γάμο, η στοργή και η αγάπη σου να είναι φλογερή και αμείωτη για κείνον, που σου δώσε ο Θεός. Για κείνον, πού ‘γινε το μάτι της ζωής σου και σου ευφραίνει την καρδιά. Κι αν κατάλαβες πως ο άνδρας σου σε αγαπάει περισσότερο απ’ όσο τον αγαπάς εσύ, μη κυττάξης να του πάρεις τον αέρα, κράτα πάντα τη θέση που σου ορίζει το Ευαγγέλιο.
3. Εσύ να ξέρεις ότι είσαι γυναίκα, έχεις μεγάλο προορισμό, αλλά διαφορετικό από τον άνδρα, που πρέπει να είναι η κεφαλή. Άσε την ανόητη ισότητα των δύο φύλων και προσπάθησε να καταλάβης τα καθήκοντα του γάμου. Στην εφαρμογή τους θα δεις πόση αντοχή χρειάζεται για ν’ ανταποκριθείς, όπως πρέπει, σ’ αυτά τα καθήκοντα, αλλά και πόση δύναμη κρύβεται στο ασθενές φύλο.
4. Θα ξερής, πόσο εύκολα θυμώνουν οι άνδρες. Είναι ασυγκράτητοι και μοιάζουν με λιοντάρια. Σ’ αυτό το σημείο η γυναίκα πρέπει να είναι δυνατότερη και ανώτερη. Πρέπει να παίζη το ρόλο του θηριοδαμαστή. Τι κάνει ο θηριοδαμαστής όταν βρυχάται το θηρίο; Γίνεται περισσότερο ήρεμος και με την καλωσύνη καταπραΰνει την οργή. Του μιλάει γλυκά και μαλακά, το χαϊδεύει, το περιποιείται και πάλι το χαϊδεύει κι έτσι το καταπραΰνει (…)
5. Ποτέ μη κατηγορήσης και αποπάρης τον άνδρα σου για κάτι που έκανε στραβό. Ούτε πάλι για την αδράνειά του, έστω κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ήθελες εσύ. Γιατί ο διάβολος είναι αυτός, που μπαίνει εμπόδιο στην ομοψυχία των συζύγων (…)
6. Να έχετε κοινά τα πάντα και τις χαρές και τις λύπες. Γιατί ο γάμος όλα σας τα έκανε κοινά. Κοινές και οι φροντίδες, γιατί έτσι το σπίτι θα στεριώση. Να συμβάλλης εκφράζοντας τη γνώμη σου, ο άνδρας όμως ας αποφασίζη.
7. Όταν τον βλέπης λυπημένο, συμμερίσου τη λύπη του εκείνη την ώρα. Γιατί είναι μεγάλη ανακούφιση στη λύπη, η λύπη των φίλων. Όμως αμέσως να ξαστεριάζη η όψη σου και νά σαι ήρεμη χωρίς αγωνία. Η γυναίκα είναι το ακύμαντο λιμάνι για το θαλασσοδαρμένο σύζυγο.
8. Να ξέρης ότι η παρουσία σου στο σπίτι σου είναι αναντικατάστατη, γι’ αυτό πρέπει να το αγαπήσης μ’ όλες τις φροντίδες του νοικοκυριού. Να το βλέπης σαν βασίλειό σου,’και να μη συχνοβγαίνης από το κατώφλι σου. Άφησε τις έξω δουλειές για τον άνδρα.
9. Πρόσεχε τις συναναστροφές σου. Πρόσεξε τις συγκεντρώσεις, που πηγαίνεις. Μη πας σε άπρεπες συγκεντρώσεις, γιατί είναι μεγάλος κίνδυνος για την αγνότητά σου. Αυτές οι συναναστροφές αφαιρούν την ντροπή κι απ΄ τις ντροπαλές, σμίγουν μάτια με μάτια, κι όταν φύγη η ντροπή γεννιούνται όλα τα χειρότερα κακά («αιδώς οιχομένη, πάντων γενέτειρα κακίστων»). Τις σοβαρές όμως συγκεντρώσεις με συνετούς φίλους να τις επιζητής, για να εντυπώνεται στο νου σου ένας καλός λόγος, ή κάποιο ελάττωμα να κόψης ή να καλλιεργήσης τους δεσμούς σου με εκλεκτές ψυχές.
Μη εμφανίζεσαι ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε, αλλά στους σώφρονες συγγενείς σου, στους ιερείς και σε σοβαρούς νεώτερους ή ηλικιωμένους.
Μη συναναστρέφεσαι φαντασμένες γυναίκες, που έχουν στο νου τους στο έξω, για επίδειξη. Ούτε ακόμα άνδρες ευσεβείς, που ο σύζυγός σου δεν θέλει στο σπίτι, αν και συ τόσο πολύ τους εκτιμάς. Υπάρχει για σένα πιο ακριβό πράγμα από τον καλό σου σύζυγο, που τόσο αγαπάς;
10. Επαινώ τις γυναίκες, που δεν τις ξέρουν οι πολλοί άνδρες. Μη τρέχης σε τραπέζια κοσμικά και ας είναι για γάμο ή για γενέθλια. Εκεί ανάβουν άνομοι πόθοι, με τους χορούς, τους πήδους και τα γέλια, την ψεύτικη ευχαρίστηση, που παραπλανεύουν ακόμη και τους αγνούς και σώφρονες. Και η αγνότητα είναι τόσο λεπτό πράγμα! Σαν το κερί στις ακτίνες του ήλιου! Απόφευγε ακόμα και στο σπίτι σου τα κοσμικά τραπέζια. Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε τις ορέξεις της κοιλιάς, θα κυριαρχούσαμε στα πάθη μας.
11. Κράτα την μορφή σου γαλήνια και μη την αλλοιώνης ούτε με μορφασμούς, όταν είσαι θυμωμένη. Στολίδια τ’ αυτιά νάχουν όχι μαργαριτάρια, αλλά ν΄ ακούν καλά λόγια και να βάζουν για τα άσχημα λουκέτο στο νου. Έτσι, είτε κλειστά είναι, είτε ανοιχτά, η ακοή θα μένη αγνή.
12. Όσο για τα μάτια, είναι κείνα, που δείχνουν όλο το εσωτερικό της ψυχής. Ας σταλάζη αγνό κοκκίνισμα η παρθενική ντροπή κάτω από τα βλέφαρά σου και ας προκαλή τη σεμνότητα και την αγνή ντροπή σε όσους σε βλέπουν και σ’ αυτόν ακόμα το σύζυγό σου. Είναι πολλές φορές προτιμότερο, για πολλά πράγματα, να κρατάς κλειστά τα μάτια, χαμηλώνοντας το βλέμμα.
13. Και τώρα στη γλώσσα. Θάχης πάντα εχθρό τον άνδρα σου, αν έχης γλώσσα αχαλίνωτη, έστω κι αν έχης χίλια άλλα χαρίσματα. Γλώσσα ανόητη βάζει, πολλές φορές, σε κίνδυνο και τους αθώους. Προτίμα κι όταν ακόμα έχης δίκιο, τη σιωπή. Είναι προτιμότερη για να μη ριχοκινδυνεύσης να πης ένα άτοπο λόγο. Κι αν έχης την επιθυμία να λες πολλά, το καλλίτερο είναι να σωπαίνης.
Πρόσεχε ακόμα και το βάδισμά σου. Μετράει στη σωφροσύνη.
14. Και τούτο πρόσεξε και άκουσε: Μην έχης αδάμαστη σαρκική ορμή. Πείσε και τον άνδρα σου να σέβεται τις ιερές ημέρες. Γιατί οι νόμοι του Θεού είναι ανώτεροι από την εικόνα του Θεού. (…)
15. Αν από μένα τον γέροντα πήρες κάποιο λόγο πνευματικό, σου συνιστώ να τον φυλάξης στα βάθη της ψυχής σου. Έτσι με ότι πήρες από αυτά που άκουσες και με την ηθική σου ανωτερότητα, θα θεραπεύσης τον εξαίρετο σύζυγό σου και περίφημο πολιτικό άνδρα από την υπερηφάνεια.
16. Αυτό τώρα το παρόν δώρο, κειμήλιο σου προσφέρω. Αν θέλης πάλι να σου ευχηθώ και το καλλίτερο, σου εύχομαι να γίνης αμπέλι πολύκαρπο, με τέκνα τέκνων, για να δοξάζεται από περισσότερους ο Θεός, για τον οποίον γεννιόμαστε και προς τον Οποίον πρέπει απ’ αυτή τη ζωή να οδεύουμε».
Μετάφραση υπό κ. Αθηνάς Α. Καραμπέτσου, φιλολόγου, βλ. “Ορθόδοξος Τύπος”, φ. 31.3.2000, σελ. 3

43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό για την εποχή που γράφτηκε.
Αν τα πεις σήμερα αυτά ειδικά σε γυναίκες, θα σε πάρουν με τις πέτρες. Χρειάζεται διαφορετική ποιμαντική προσέγγιση από τη μεριά των ιερωμένων.

amethystos είπε...

Oι ιερωμένοι δέν είναι αναγκαίως πνευματικοί καί η ποιμαντική είναι η τέχνη τής προσαρμογής. Δέν ανήκει στήν εκκλησία. Η εκκλησία δέν καταλαβαίνει τί θά πεί εκκλησιαστικό κόστος.Οπως πολιτικό κόστος. Οστις θέλει ακολουθεί τόν Κύριο. Σήμερα η εκκλησία ενδιαφέρεται γιά τήν ακολουθία τού κάθε ιερέως. Η ποιμαντική είναι οικογενειακή υπόθεση.

Ανώνυμος είπε...

6.31 Κάποιες μπορεί να σε πάρουν με τις πέτρες αλλά κάποιες άλλες θα προσπαθήσουν να κάνουν έστω τα μισά. Αντικειμενικά όμως μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αφού όλες οι γυναίκες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ δουλεύουν και συναναστρέφονται συνέχεια με κόσμο. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την ψυχή να παραμένει καθαρή αρκεί να θέλει.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρια,τα ζητηματα της συζυγιας ως προς την πνευματικοτητα ειναι ζητηματα θελησης και βουλησης εν θεω! Ολοι τρεχουμε ,ποιος θα περασει στην απεναντι οχθη ειναι το ζητουμενο.
Ειτε εισαι γνωστος ειτε οχι.

Αναλογα με τα ταλαντα που σου εμπιστευθηκε Ο Θεος εχει απαιτησεις απο εσενα,εμενα κλπ και δεν αποκλειει την γυναικα βεβαιως απο τις απαιτησεις.υπηρξαν γυναικες που ησαν μεγαλα πνευματικα αναστηματα εξισου με τους ανδρες.
Ανηρ και γυνη συνκληρονομοι της Χαριτος,δεν θυμωμουν το χωριο ,το βρηκα Α` Πετρου 3-7.Η γυναικα παντα ηταν Δ ι π λ α αυτο ξερω γω,στον Σ ω τ η ρ α Χρ ι σ τ ο .
Η Ευνικη και η Λωιδα Β` Τιμ 1,5 διδαξαν ποιον; τον Τιμοθεο!..ο Απ.Παυλος χαιρετιζει γυναικες που εργαστηκαν μαζι του για το Ευαγγελιο.
Τα ζητουμενα ειναι πολλα.
Εδω ξαφνικα προεκυψαν ''ευχαριστιακες εκκλησιολογιες''...οτι ''ολες οι εκκλησιες ειναι ενωμενες και εχουν αποστολικη διαδοχη''''οπου τελειται το μυστηριο της θ.Ευχαριστειας και γινεται επικληση της ενεργου παρουσιας του αγιου πνευματος εκει υπαρχει και εκκλησια''...μυθευματα αντι-χριστα κ κανεις δεν μιλουσε.
Κυριε εκεκραξα!
Δεν ανεχεται ψυχη ολα αυτα.
Οσον αφορα την συνεση και την σιωπη κ την μυστικη αρετη της γυναικας θα συμφωνησω και δεν θα συμφωνησω οπως και την φανερη το ιδιο,ειναι παγιδα ! Ο ανθρωπος φαινεται στη συναναστροφη και εν καιρω...
Εχουμε μαθει ολοι ,πως οπως υπαρχουν κορες που διαπραττουν απαισχυντες πραξεις και δεν κοκκινιζουν για αυτες ..ετσι υπαρχουν και αυτες που επιτελουν χειροτερες πραξεις στα κρυφα ενω φαινονται σεμνες.
Τα πραγματα ειναι απλα και τα κανουμε πιο δυσκολα και απο δυσκολα.
Να παρακαλουμε να μας δωσει ο Θεος να κλαιμε για τα αμαρτηματα μας και να μετανοουμε συνεχως και οποιος νομιζει πως δεν θα λαβωθει απο τον εχθρο ειναι η πολυ αμαρτωλος η πολυ υπερηφανος.δεν σωζεται ανθρωπος χωρις πειρασμους ,το ζητουμενο ειναι πως τους αντιμετοπιζεις και για ποιο λογο καθεσαι μεσα στους πειρασμους.
Δεν εχω να πω κατι αλλο.τα κειμενα εχουν πολυ βαθος και ειναι πολυ εμπειρικα αλλα και ο καθενας κρινει αναλογα με την εμπειρια του και την καρδια του.
Η ποιμαντικη αντιμετοπιση ειναι να πεις στο ζευγαρι για την εγκρατεια στο γαμο τις ημερες των σαρακοστων...αυτη ειναι και η θεληση του Θεου...εαν ο αλλος δεν θελει,δεν μπορεις με το ζορι,θα κανεις οικονομια.
Να ξερουμε παντως πως η εγκρατεια αυτη βγαινει σε καλο στην μετα απο καιρο απαθεια...
Ελπιζω να μην με παρεξηγησετε! Πην

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μας περιγράφει ο Άγιος Γρηγόριος είναι ουσιαστικά η αληθινή φύση της γυναίκας, η οποία υπάρχει και εκδηλώνεται όταν είναι στο σπίτι της, περιφρουρημένη και προστατευμένη, και με χαρά θέλει να κάνει ότι μπορεί για να ευχαριστήσει την οικογένειά της. Αυτό το ζούμε όλοι όταν δεν δουλεύουμε.
Δυστυχώς σήμερα η γυναίκα έχει γίνει ένα τραγικό πλάσμα, μια "διχασμένη προσωπικότητα". Της ζητούν να κάνει κάτι ξένο από την φύση της. Από μικρή ηλικία την εκπαιδεύουν για να βγει κι αυτή στην ζούγκλα του εργασιακού χώρου. Να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της να φορέσει μία "μάσκα" και να γίνει στον επαγγελματικό χώρο ένας "άντρας" που θα ηγείται άλλων ή θα μάχεται σκληρά για χίλια δυο πράγματα, επί 8 ώρες κάθε μέρα, με τα παιδιά να μεγαλώνουν με τις γιαγιάδες.. Και όταν προσπαθώντας να ισορροπήσει ψυχολογικά αφομοιώνει αναγκαστικά ένα μέρος από αυτά τα χαρακτηριστικά, την κατηγορούν ότι δεν είναι σωστή, γιατί δεν είναι "ο βράχος που πάνω του σκάνε όλα τα κύματα".. Κανένας όμως δεν μπαίνει στον κόπο να καταλάβει..
Με την τεράστια ανεργία που υπάρχει πολύ απλά οι γυναίκες δεν έπρεπε να δουλεύουν. Έχουν αρκετή δουλειά στο σπίτι και παιδιά που τις χρειάζονται. Όμως όλο αυτό έγινε για να διαλυθούν οι οικογένειες (μεταφορικά και μερικές φορές και κυριολεκτικά), και τα παιδιά να περνούν όλη την ημέρα στα ολοήμερα νηπιαγωγεία ή σχολεία.. Εξάλλου αυτό είναι βασική επιδίωξη της νέας τάξης για επαναπρογραμματισμό των ανθρώπων και πολιτική ορθότητα.. Για να εκλείψουν οι παραδοσιακές αξίες, και οι οικογενειακοί δεσμοί και να γίνουν οι άνθρωποι ελεγχόμενοι.Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η προώθηση παγκοσμίως της ομοφυλοφιλίας.

Ακόμα θέλω να πω ότι ο Άγιος Γρηγόριος όλα αυτά που έλεγε για ένα άγιο τρόπο ζωής τα εφάρμοζε πρώτα ο ίδιος.. Δεν γίνεται κάποιος να κάνει ότι θέλει, και να έχει την απαίτηση ο άλλος να είναι ένας βράχος ανεξάντλητης υπομονής και ειρήνης συνεχώς.. γιατί τότε γίνεται αυτό που είπε ο Κύριος ότι φορτώνετε φορτία δυσβάσταχτα τους ανθρώπους και εσείς δεν θέλετε ούτε με το δάχτυλο να τα ακουμπήσετε.. Χρειάζεται λοιπόν κατανόηση.. ο απ. Παύλος λέει πάρα πολλά και για την συμπεριφορά των αντρών.. Ο Θεός βέβαια επιτρέπει κάποια πράγματα για την εκπαίδευσή μας. Σε μερικούς είναι ελαφριά και σε μερικούς στις "ειδικές δυνάμεις".. "έκαστος κατά την ιδίαν δύναμιν"..
Θέλω ακόμα να πω πάνω σε αυτά που είπες Πην. ότι συμφωνώ και πιστεύω ότι όλα είναι πιο εύκολα και απλά όταν υπάρχει κοινή πίστη ή έστω κοινή ιδεολογία.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

"Της ζητούν να κάνει κάτι ξένο από την φύση της. Από μικρή ηλικία την εκπαιδεύουν για να βγει κι αυτή στην ζούγκλα του εργασιακού χώρου."

Για να μην ξεχάσουμε και τα λιγα ελληνικά που γνωρίζουμε:

ΠΟΙΟΣ της ΖΗΤΑ της γυναικας σημερα να κάνει κατι εξω απο την φυση της; Ξενο απο την φυση της;
Και ποιο ακριβως ειναι αυτό το Ξενω προς την φυση της;

Θα δημοσιευτουνε αυτα τα σχολια; Εκτός αν θελετε να κανετε μονολογο σε αυτο το ιστολογιο!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνουμε!π

Ανώνυμος είπε...

Ε ννοω συμφωνω με Μ. Πην

Ανώνυμος είπε...

Ποιό είναι το πρόβλημα;; Το λάθος της λέξης "από" αντί τη λέξη "προς";; Μπορεί να γίνει ένα λάθος όταν γράφεις αλλά το νόημα δεν αλλάζει.

Επι της ουσίας τώρα.
Το ξένο προς τη φύση της είναι η καθημερινή μάχη μέσα στην ζούγκλα του εργασιακού χώρου. Είναι η "εγκατάλειψη" του σπιτιού και των παιδιών της σε άλλους. Και είναι ένας διχασμός και κάτι που προκαλεί "τύψεις".Τώρα ποιος σου το ζητά;; Προφανώς η ίδια η πραγματικότητα, και η ανάγκη της επιβίωσης.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω ακόμα ότι ολόκληρη η εκπαίδευση πλέον της γυναίκας γίνεται σύμφωνα με ανδρικά πρότυπα, με σκοπό την επαγγελματική επιτυχία και την καριέρα.Και η ζωή της μοιράζεται ανάμεσα στην αληθινή της φύση, που εκδηλώνεται στο σπίτι της και στα παιδιά της, και στην εικονική φύση, (ηγετική ή "πολεμική").. στον χώρο της δουλειάς. Μ.

Ανώνυμος είπε...

"Ποιό είναι το πρόβλημα;; "

Θα εξηγησω αμεσως ποιο ειναι το προβλημα!

Παρουσιάζεται η γυναίκα ως ΘΥΜΑ της κοινωνιας, η κακουργα κοινωνια σπρώχνει την γυναικα στον σκληρο ανταγωνιστικο χωρο της εργασιας!

Κακοι ανδρες!
Διοτι ως γνωστον οι αντρες ειναι πισω απο αυτο το φαινομενο!

Ενω η γυναικα - η συγχρονη γυναικα ικετευει:

"Αφηστε με να παντρευτω στα 16! Θελω να γινω μανα απο τα 17! Ποιες σπουδες καλε; Πλακα μου κανετε; Θα παρατησω εγω το πατρικο μου σπιτι; Για να ξενιτευθω σε μακρινη παν/μιουπολη;

Εγω θελω να γινω μανουλα! Να εχω εναν συντροφο μονο, μονο εναν αντρα θελω να γνωρισω στην ζωή μου, και με αυτον να αποκτησω οσα παιδια μου δωσει ο Θεός!

Επισης θελω να πηγαινω καθε Κυριακη στην Εκκλησια και να ακουω μονο χριστιανικα κατηχητικα τραγουδακια!

Αλλα η κακουργα κοινωνια με σπρωχνει να σπουδασω! Ενω εγω ήθελα να παντρευτω!
Ε, οικονομικο προβλημα υπαρχει τωρα, αν δεν εργαζονται και οι δυο, πως θα βγει το μεροκάματο;
Να γιατι σπουδαζω - ενω εγω ηθελα μια ευτυχισμενη οικογενεια, ει δυνατον απο τα 16-17"!

Κατάλαβες τωρα Μ που ειναι το πρόβλημα;
Και η κυρια Π που εσπευσε να συμπληρωσει οτι συμφωνει οχι μαζι μου βεβαια, αλλα μονο μαζι σου;

Ανώνυμος είπε...

ήθελα να ηξερα: δεν εχετε παιδιά; Δεν εχετε κόρες;

Εκτος αν εγω ζω σε εναν ψευτικο κοσμο!

Δηλ τι σας λενε οι κορες σας;

"Μαμα Μ, θελω να γινω μητερα στα 16"

ή μαλλον κοροιδευτικα και απειλητικα σας λενε:

"Ακου να σου πω, αυτα που ηξερες εσυ για γαμο και μαλιστα σε μικρη ηλικια , να τα ξεχασεις, οκ;

Εγω θελω να ζησω την ζωη μου!
Με οσους συντροφους προκυψουνε!
Με οσες σχεσεις, θελω να χορτασω την ζωή" - ολοι καταλαβαινουμε τι εννοει το 17χρονο κοριτσακι, το αθωο!

"Και να με σφαξετε, εγω δεν προκειται να παντρευτω! Θα παντρευτω εαν, λιγο πριν τα 40! Μεχρι τοτε θα σπουδαζω και θα γυρισω την Ευρωπη και τηΝ Αφρικη και την Αραβια - και μετα ισως, αν βαρεθω την ασωτη ζωή, - μετα ισως σας κανω το χατηρι και παντρευτω, ακουτε τι σας λεω; Δεν ξερετε με ποια εχετε μπλεξει!
Αντε , γιατι πολυ σας εκανα το χατηρι!
Και να ξερετε: αν με στριμωξετε πολυ, θα αποκτησω ψυχολογικα προβληματα ! Θελετε να παθω καταθλιψη; Ε;"

ΕΚΤΟΣ αν εγω ζω σε μια εικονικη πραγματικοτητα και εσεις ζειτε σε ενα ΑΓΙΟ ΧΩΡΙΟ με ΑΓΙΟΥΣ ανθρωπους!!!!

ΤΟτε παω πασο!
Νομιζα οτι εδω μεσα θεολογειτε - ει δυνατον σε απολυτο βαθμο - ανθρωπινως..
και οχι για το χωριο σας!

ΕΜΑ ΠΙΑ!
Καπου ολα εχουνε ενα οριο!!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα ενοχοποιήσουμε τώρα και τις σπουδές;; Δεν έχει δικαίωμα η γυναίκα να σπουδάσει;; Kαι γιατί πρέπει να παντρευτεί στα 16;; Δεν σε καταλαβαίνω.
Μπορεί να σπουδάσει και να διαβάζει σε όλη της τη ζωή αν αυτό της αρέσει! Επίσης μπορεί να παντρευτεί μετά τις σπουδές, να κάνει τα παιδιά της, να τα μεγαλώσει, και αργότερα να ασχοληθεί αν θέλει με αυτό το αντικείμενο.Ξέρω ότι τα εργασιακά δεδομένα είναι συγκεκριμένα, απλά περιγράφω τι θα έπρεπε να γίνει.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

"Θα ενοχοποιήσουμε τώρα και τις σπουδές;; "

Κύριε ελεησον!
Αυτο θα πει 'ανατροπή των επιχειρηματων' - κοινως "κωλοτούμπα'!

Εσυ δεν μιλησες για την τραγωδια της συγχρονης γυναικας, να την σπρωχνουνε στην Κοινωνικη ζωή και την εργασιακη;
Τωρα ερχεσαι και αντιστρεφεις το επιχειρημα σου: "τι πραγματα ειναι αυτα; Να απαγορεψουμε την γυναικα να μορφωθει;"!

Κυριε ΕΛΕΗΣΟΝ!

amethystos είπε...

Ούτε άνδρες κατάλληλοι καί παραδοσιακοί υπάρχουν. Οι γυναίκες σήμερα καλούνται νά γεμίσουν τό κενό πού άφησαν οι άνδρες. Δέν ζούνε εξάλλου όλες οι ηλικίες τού ανθρώπου μαζί. Οι γυναίκες δούλευαν πάντοτε. Πολύ σκληρά μάλιστα. Τό αστικό μοντέλο διέστρεψε τήν φύση.

amethystos είπε...

Προσοχή νά μήν φτάσουμε στά άκρα.

Ανώνυμος είπε...

"Οι γυναίκες δούλευαν πάντοτε. Πολύ σκληρά μάλιστα. Τό αστικό μοντέλο διέστρεψε τήν φύση. "

Καμια αντίρρηση.
Ούτε ισχυριστηκε κανείς οτι οι γυναικες δεν εργαζονταν.
Ή οτι δεν πρεπει να εργαζονται.

Οχι ομως να παρουσιαζονται ως θυματα, που ταχα τις σπρωχνει η κακουργα κοινωνια να εργαστουνε, αντι του γαμου...
..οταν οι ιδιες επιλεγουνε επιτηδες και επι τουτου τον ΜΗ - ΓΑΜΟ!!!!

ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΦΩ!

amethystos είπε...

Καί οι άνδρες έχουν επιλέξει τόν μή Γάμο. Τήν σχέση. Καί οι νέοι διαθέτουν πιό ευαίσθητη φύση καί δέν ωριμάζουν γρήγορα, λόγω γονιών. Οι επιλογές έχουν αλλάξει.

Ανώνυμος είπε...

κανείς δεν εγραψε πουθενά οτι οι άντρες ειναι αγιοι.
Οτι οι αντρες δεν κανανε τα λαθη τους, τα οποια εξαλλου εκμεταλλευτηκε ο φεμινισμος για να μας παρει τα παντελονια!

Άλλο ειναι το θεμα μας Αμέθυστε!

Το θεμα μας ειναι οτι η καημενη η γυναικα, η αθωα και απονηρευτη, η αγνη και παρθενα, εκμεταλλευτηκε απο τους κακους αντρες να περπατησει τον δρομο της αμαρτίας.
Ενω η ιδια ηθελε τοσο πολυ τον γάμο, αλλα τι να κανει η καλοψυχη και πιστή συντροφος;

Αναγκαστηκε να σπουδασει και να εργαστει!

ΕΤερον εκατερον!

amethystos είπε...

Οι σημερινοί άνδρες δέν έκαναν λάθη, είναι αγόρια. Ανώριμοι. Ακατάλληλοι γιά κάθε ευθύνη. Ικανοί μόνον γιά σχέση, γιά συναισθήματα.

Ανώνυμος είπε...

7:30
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!





***

Δεν χρειαζεται τοσο μενος.
Επιβαλει κανεις το μοντελο ζωης που θα ακολουθησει ο αλλος;Αλλος τρωει στις 3 το μεσημερι και αλλος μια και καλη το απογευμα επειδη δεν προλαβαινει,αλλος ειπε ''ξερεις;ξεχασα να φαω,δεν εχω ορεξη''.
Ο καθενας αγαλλεται με αυτα που επιθυμει.
Αλλος αγαλλεται με τα γηινα και αλλος με τα Ουρανια.
Αυτος που ανεβαζει αναρτησεις πνευματικες τι εχει υπ οψιν του;Η ανταλλακτικοτητα αποψεων μας πειραξε!


Δεν χρειαζεται να αντιδικουμε.
!!!


------π

Ανώνυμος είπε...

Π,
αν γραψω οτι το σχολιο σου ειναι τελειως ασχετο με τα ανω γραφομενα, θα ειμαι κακος;

Ανώνυμος είπε...

Εγραψε η Π, αφου η Μ σιωπά:

"Δεν χρειαζεται τοσο μενος.
..Δεν χρειαζεται να αντιδικουμε.
!!! ΠΗΝΕΛΟΠΗ"

Ωραια λοιπον!
Οι γυναικες φταινε για ολα!
Ειναι αχρηστες!
Ειναι Ανοητες!
Την καταστροφή της Συγχρονης κοινωνιας την οφειλουμε στον τροπο ζωής της γυναικας! Και των επιλογων της!


Κοριτσια, οχι τοσο μενος!
Σιγα σιγα! Δεν χρειαζεται να αντιδικουμε!
Αγαπη υμιν!

Αφου σας συκοφαντησω, μετα θα σας λεω: ηρεμηστε, δεν εγινε και τιποτα!

Τοσες μερες διαβαζουμε και δεν μιλαμε - ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;
"Οι τραπεζες φταινε για ολα! μετα οι δημοσιογραφοι! και οι πολιτικοι"

Αν εγω κερατωνω την γυναικα μου, φταιει η τραπεζα;
Αν εγω γυρναω την πλατη μου στον Πνευματικο Αγωνα, φταινε οι Δημοσιογραφοι;

Γιατι ταιζετε κουτοχορτο τον κοσμο;

Αυτος ειναι ο μοντερνος χριστιανισμος σας; Η ορθοδοξια σας;

Αυτα διαβαζετε στα Γεροντικα σας;

Οτι για ολα φταινε οι Πολιτικοι και οι Μασωνοι;

Εσεις;
ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ποτέ και πουθενα;

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν αν έχεις καταλάβει εδώ σχολιάζουμε την επιστολή του Αγίου Γρηγορίου προς μια πνευματική του κόρη. Άρα μιλάμε για ΠΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ. Σε αυτές αναφέρομαι.Εσύ δεν ξέρω γιατί, το γύρισες αλλού, για να το πας πάλι εκεί που θέλεις.
Επίσης θα μπορούσες να μιλάς με άλλο ύφος, και χωρίς προσωπικές εικασίες για το που μένω και που δεν μένω! Στο είπα και άλλη φορά. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΩ!Καταρχήν δεν μένω σε χωριό, αλλά και αν έμενα τι θα σήμαινε αυτό;; Αλλά το λες συνεχώς προφανώς για να με υποτιμήσεις.Δεν ξέρω γιατί το κάνεις αυτό, ειλικρινά!
Διευκρινίζω λοιπόν ξανά ότι ο διχασμός λόγω των διαφόρων ρόλων που καλείται να παίξει μια γυναίκα στην σύγχρονη εποχή, συμβαίνει όταν αυτή συνειδητοποιεί το ιδανικό πρότυπο αγιότητας όπως αυτό που περιγράφει η επιστολή,( αλλά και την αληθινή της φύση).. όμως λόγω της πραγματικότητας είναι ανέφικτο να το μιμηθεί.. Αυτά είπα και στην άλλη ανάρτηση όταν ο Αμέθυστος έγραψε ότι οι πνευματικοί έκαναν συνοικέσιο και από αυτούς τους γάμους γεννιόταν πνευματικά παιδιά.. Δεν αναφέρομαι σε καμιά περίπτωση σε κοσμικές, ή άπιστες γυναίκες..
Επίσης γιατί υπονοείς ότι κατηγορώ γενικά και αόριστα τους άντρες;; Που το είδες αυτό;; Μίλησα για το αστικό πρότυπο που επιβλήθηκε από τους παγκοσμιοποιητές για να ελέγξουν καλύτερα τον πληθυσμό.. Αλλά η συζήτηση πραγματικά δεν έχει νόημα.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Οχι καθολου!π

amethystos είπε...

Τό τραβήξαμε στά άκρα καί φτάσαμε σέ προσωπική αντιπαράθεση. Ανεπίτρεπτο. Πρέπει νά αφαιρέσουμε από τήν γλώσσα τό Εγώ. Διαφορετικά θά καταλήξουμε σάν τούς παλαιοημερολογίτες. Ο καθένας μας στόν δρόμο του βρίσκει καθρέφτες γιά νά έλθει εις εαυτόν. Νά μήν γενικεύουμε τά πράγματα καί βαφτίζουμε τά γεγονότα μας καθολικούς νόμους.

Ανώνυμος είπε...

9.18 Επιβεβαιώνεται αυτό που είπα ότι η συζήτηση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ! Γράφεις ασυναρτησίες! ΛΥΠΑΜΑΙ!!
Ας κρίνουν αυτοί που διαβάζουν.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑ.
Γ

Ανώνυμος είπε...

12.25
Γ. έχετε δίκιο.Ευχαριστώ. Μ.

Ανώνυμος είπε...

"ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑ.
Γ"

Το ιστολογιο του Αμέθυστου εχει 15.000 σελιδες!
Ε, τοσο κακο ειναι να 'καταχραστω' μια μονο σελιδα;
Δικαιωμα στην σελιδα!
Αιτουμαι!
Παρακαλω!

Αλλα ετσι ειναι!

ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ δεν αντεχετε ουτε να την δειτε ζωγραφιστη!
ποσο μαλλον να την διαβασετε!

Τρελαινεστε!

Ουτε να την ακουσετε δεν μπορειτε!

Σε εμποδισα μανταμ Γ να αλλαξεις σελιδα;
Πηγαινε παρακατω!
εχει αλλες 14.999 σελιδες να διαβασεις!

Αλλα ετσι ειναι - δεν αντεχετε την αλλη αποψη - και να φανταστεις μανταμ, δεν ειπα και τιποτα σπουδαιο!
Που να αρχισω δηλ να μιλαω και ελευθερα - τι θα κανετε μετα;

Θα γραφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και θα αρχισετε να Τσιριζετε;

Ναι, ε;

Πωπω αυτοσυγκρατησε που εχουνε οι μοντερνοι χριστιανοι !!!!

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο 12.25 ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΥΠΟΝΟΕΙΣ!

ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ!

Από κει και πέρα, καθένας είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του.. και την αλήθεια του.
Και επειδή για να βγει άκρη πρέπει οι άνθρωποι να συζητούν καλοπροαίρετα και χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη, καλύτερα να σταματήσει η συζήτηση.
Ευχαριστώ.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Tωρα μπαίνω στην κουβέντα είναι τό πρώτο σχόλιό μου Η Μαρία μίλησε πολύ σωστά καί ισορροπημένα ανάμεσα στά λόγια του αγίου Γρηγορίου καί την σημερινή πραγματικότητα , που άπτεται ενός καίριου θέματος μέ πάρα πάρα πολλές διαστάσεις από πνευματικές μέχρι πολιτικές καί εθνικές Αφορά τό κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια καί πώς μπορεί αυτή νά λειτουργήσει καί νά γεννηθούν από αυτή μπέμπηδες παραπάνω από δύο ως είθισται πού θά λύσει ενα οξύτατο εθνικό θέμα που είναι η υπογεννητητικότητα Φυσικά δέν θέλουμε την γυναίκα αγράμματη αλλά αυτό δέν τό εξασφαλίζει η εργασία αλλά η μή εργασία όταν δηλαδή η γυναίκα έχει χρόνο νά ανοίξει καί κανένα βιβλίο Θά πρέπει η πολιτεία νά γίνει αρωγός της οικογένειας καί νά δοθουν κίνητρα για την γέννηση παιδιών Πολύ πρακτικά μιλά η Μαρία οτι αυτό θά βοηθούσε και την ανεργία δηλαδή η γυναίκα νά αποχωρούσε από τις θέσεις εργασίας υπέρ του καλά αμοιβόμενου άνδρα Δέν συνάντησα καμμία γυναίκα που νά μήν είναι ευτυχής επειδή έφυγε από την δουλεια Αλλά μιλάμε χωρίς τον ξενοδόχο που είναι οι πολιτικοί μας που ο Κύριος οιδεν τί έχουν στό μυαλό τους Θέλουν την επιβίωση του ελληνισμού ή την αυτοκτονία του καί την δημιουργία απλώς ανθρωπομάζας ; Πολύ φοβάμαι τό δεύτερο

Ανώνυμος είπε...

γιατι οταν δεν σας συμφερει αποχωρειτε απο τον διαλογο;
Γιατι οταν συναντάτε τα δυσκολα γραφετε οτι τερμα εδω η συζητηση;

Τεσπα.

Γιατι καμια κυρια δεν σχολιασε την προταση μου, οτι οι νεαρες κοπελες σημερα λενε "καλυτερα να με σφαξεις παρα να παντρευτω πριν τα 35 μου";

Γιατι αφηνετε το ζουμι της απαντησης μου και ασχολειστε με την παραφιλολογια;

amethystos είπε...


Γενικεύεις τά προσωπικά σου συμβάντα.Στό λυκόφως όλες οι αγελάδες είναι ίδιες.Δέν μπορείς νά ψαρέψεις πέστροφες σέ λίμνη.

Ανώνυμος είπε...

προσωπικα μου συμβάντα;

60 % των γαμων διαλυονται

και 80 % των φοιτητών απεχθάνονται τον γαμο....

...αυτο το λες Αμέθυστε "προσωπικο μου συμβάν";

Μαλιστα. Δεκτό!

Αρα, εγω ειμαι το προβλημα!

Ο κοσμος θα ητανε τοσο ωραιος διχως....εμενα !

:) :) :) :)

amethystos είπε...

Μάς λείπουν τά κριτήρια τής σωστής επιλογής φίλε. Αν τά διαθέτεις θά ήταν πολύτιμα.

Ανώνυμος είπε...

26/1/15 8:17 μ.μ.
Η παρακμή της κοινωνίας είναι μία διαπίστωση όλων Γιατί άραγε οι άνθρωποι επιθυμούν να΄χορτάσουν μέ ξυλοκέρατα ; Αυτό καθιστά τά λεγόμενα του αγίου Γρηγορίου πιό επίκαιρα

Ανώνυμος είπε...

Tα κριτήρια σωστής επιλογής, μας λείπουν. Συμφωνώ.

Όταν π.χ. μια φίλη βγήκε για πρώτη φορά για καφέ, με έναν άντρα, παράγγειλε , ανυποψίαστη, μια κόκα κόλα.

Ε! Ποιος είδε τότε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!

Ο...υποψήφιος γαμπρός, μόλις άκουσε την παραγγελιά της, τη σκυλόβρισε δημοσίως:

" Ίσα μωρή! που θα πεις κόκα κόλα! Εχει αίμα εβραίων, μέσα, μωρή η κόκα κόλα!" της ούρλιαζε μπροστά στην εμβρόντητη σερβιτόρα.

Ε λοιπόν, η φιλενάδα, αντί να βάλει τα πόδια στους ώμους και να αρχίσει να τρέχει, όπως θα έκανε ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΘΕΣΗ, μετά από πέντε χρόνια παρόμοιων και χειρότερων μπουμπουνητών, πήγε και το... χιτλερικό, τον παντρεύτηκε.

Εννοείται ότι οι σκηνές αυτού του είδους και άλλα χειρότερα, έχουν έκτοτε πολλαπλασιαστεί και κάθε τόσο επαναλαμβάνονται.

Όταν της έλεγαν οι γονείς, οι φίλοι, οι άδελφοί, " παράτα τον και τρέχα να γλυτώσεις" αυτή, υπνωτισμένη δεν άκουγε και έλεγε: " εγώ τον αγαπώ, θα τον παντρευτώ και θέλω μαζί του, να αγιάσω!"

Ε λοιπόν, φιλενάδα, αφού επίμενες τόσο πολύ να αγιάσεις, σκάσε και κολύμπα και άγιασε τώρα το καλό που σου θέλω, για να μην πάς στη μαύρη κόλαση!

Μερικοί άνθρωποι πραγματικά φταίνε οι ίδιοι είτε που δεν παντρεύονται ειτε που βασανίζονται μέσα στο γάμο, είτε που δεν αντέχουν να παραμείνουν παντρεμένοι.

Πολύς μαζοχισμός και σαδισμός κυκλοφορεί στην πιάτσα, αδελφοι.

Ο Θεός να μας συχωρέσει...

amethystos είπε...

Συμπέρασμα;; Εσύ π.χ. γιατί είσαι ξέμπαρκος;; Πού κόλλησες;; Φταίνε όλοι;; Ποιά είναι η στερνή σου γνώση πού θάθελες νά τήν είχες πρώτα; Βλέπεις μόνο τήν τρίχα στό μάτι τού άλλου;

Ανώνυμος είπε...

Ο 10:17
Λογαριαζω ποιος ειναι,απο κατι εκφρασεις
Πατρινες πιθανολογω.
Θα απαντουσα, στο σχολιο της...με μεγαλη ευχαριστιση,μονο που οταν της ειπα να λεμε καπου καπου ενα γεια ,ειπε ''για μενα τελειωσες''..
Οποτε,δεν χρειαζεται να σχολιασω τα ασχολιαστα...γκαγκεμπιτικα με το φως των
Αγρικων συνεταιρων μας .''πες μου .....πες μου...''
Γελαω με τον τροπο που πλησιαζουν οι ανθρωποι.Θαρρης και ο αλλος ειναι τοσο ανοητος ας πουμε!
Εννοειται!π

Ανώνυμος είπε...

αμεθυστε το χιουμορ σου ειναι ασυναγωνιστο!
Πετας κατι ωραιες ατακες και μενω με το απλανες βλεμμα...
Μπραβο,καλα που εχουμε και εσενα !π

Ανώνυμος είπε...

Εγώ φίλε Αμέθυστε που έγραψα το σχόλιο για τη φίλη με την κόκα κόλα είμαι έγγαμος και ευλογημένα (αν μου επιτρέπετε, να το ομολογήσω έστω ανώνυμα) έγγαμος, επειδή είχα μάτια και ΈΒΛΕΠΑ ΤΙ διάλεγα όταν έπρεπε να διαλέξω. Με δίδαξαν ΤΙ πρόσωπο να διαλέξω, οι άθλιες σχέσεις των γύρω μου ο νορμάλ χαρακτήρας μου (ούτε μαζοχιστής ούτε σαδιστής δόξα τω Θεώ) η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Ιησούς Χριστός που σε κάθε μου κίνηση Του ζητούσα φωτισμό και βοήθεια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.


amethystos είπε...

Αμήν. Μέ αυτή τήν γραφή καί αυτόν τόν λόγο μπορείτε νά βοηθήσετε τούς πελαγωμένους τής εποχής μας. Αυτός ο Κύριος εις τούς αιώνας.