Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η ανάμνηση των αμαρτιών κάνει κακό(Γέροντας Πορφύριος)

αγιοσ-πορφυριοςἊς μὴ γυρίζουμε πίσω στὶς ἁμαρτίες ποὺ ἔχουμε ἐξομολογηθεῖ. Ἡ ἀνάμνηση τῶν ἁμαρτιῶν κάνει κακό. Ζητήσαμε συγγνώμη; Τελείωσε. Ὁ Θεὸς ὅλα τὰ συγχωρεῖ μὲ τὴν ἐξομολόγηση.  Κι ἐγὼ σκέπτομαι ὅτι ἁμαρτάνω. Δὲν βαδίζω καλά. Ὅ,τι ὅμως μὲ στενοχωρεῖ, τὸ κάνω προσευχή, δὲν τὸ κλείνω μέσα μου, πάω στὸ πνευματικό, τὸ ἐξομολογοῦμαι, τελείωσε! Νὰ μὴ γυρίζομε πίσω καὶ νὰ λέμε τί δὲν κάναμε. Σημασία ἔχει τί θὰ κάνομε τώρα, ἀπ᾽ αὐτὴ τὴ στιγμὴ καὶ ἔπειτα.
Ἡ ἀπελπισία καὶ ἡ ἀπογοήτευση εἶναι τὸ χειρότερο πράγμα. Εἶναι παγίδα τοῦ σατανᾶ, γιὰ νὰ κάνει τὸν ἄνθρωπο νὰ χάσει τὴν προθυμία του στὰ πνευματικὰ καὶ νὰ τὸν φέρει σὲ ἀπελπισία.
Ὅλες σχεδὸν οἱ ἀρρώστιες προέρχονται ἀπὸ ἔλλειψη ἐμπιστοσύνης στὸν Θεὸ καὶ αὐτὸ δημιουργεῖ ἄγχος. Τὸ ἄγχος τὸ δημιουργεῖ ἡ κατάργηση τοῦ θρησκευτικοῦ αἰσθήματος. Ἂν δὲν ἔχετε ἔρωτα γιὰ τὸν Χριστό, ἂν δὲν ἀσχολεῖσθε μὲ ἅγια πράγματα, σίγουρα θὰ γεμίσετε μὲ μελαγχολία καὶ κακό.     Ἕνα πράγμα ποὺ μπορεῖ νὰ βοηθήσει τὸν καταθλιπτικὸ εἶναι καὶ ἡ ἐργασία, τὸ ἐνδιαφέρον γιὰ τὴν ζωή. Ὁ κῆπος, τὰ φυτά, τὰ λουλούδια, τὰ δέντρα, ἡ ἐξοχή, ὁ περίπατος στὴν ὕπαιθρο, ἡ πορεία, ὂλ᾽ αὐτὰ βγάζουν τὸν ἄνθρωπο ἀπ᾽ τὴν ἀδράνεια καὶ τοῦ δημιουργοῦν ἄλλα ἐνδιαφέροντα. Ἐπιδροῦν σὰν φάρμακα. Ἡ ἀσχολία μὲ τὴν τέχνη, τὴ μουσικὴ κ.λπ. κάνει πολὺ καλό. Σ᾽ ἐκεῖνο, ὅμως, ποὺ δίδω τὴ μεγαλύτερη σημασία εἶναι τὸ ἐνδιαφέρον γιὰ τὴν Ἐκκλησία, γιὰ τὴ μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς, γιὰ τὶς ἀκολουθίες. Μελετώντας τὰ λόγια τοῦ Θεοῦ, θεραπεύεται κανεὶς χωρὶς νὰ τὸ καταλάβει
http://www.pentapostagma.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

" Ἂς μὴ γυρίζουμε πίσω στὶς ἁμαρτίες ποὺ ἔχουμε ἐξομολογηθεῖ. Ἡ ἀνάμνηση τῶν ἁμαρτιῶν κάνει κακό. Ζητήσαμε συγγνώμη; Τελείωσε. Ὁ Θεὸς ὅλα τὰ συγχωρεῖ μὲ τὴν ἐξομολόγηση" .
............
Κάπως υπεραπλουστευμένη η προσέγγιση. Ναι. Ο Θεός συγχωρεί, αλλά οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των αμαρτιών ΜΕΝΟΥΝ και βασανίζουν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Είναι και αυτό μέσα στο σχέδιο του Θεού.. και είναι τα "πικρά χόρτα" που συνοδεύουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα άζυμα της κακίας και τον αμνό ... για την επιβίωσή μας στη νύχτα της τωρινής ζωής. Ας δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη ότι επιτρέψει... και ας χαιρόμαστε που καταδέχεται ο Άγιος των Αγίων να ασχοληθεί μαζί μας.. Οποιος δέχεται την παιδεία, ο Κύριος του φέρεται ως προς υιό.. τον διαπαιδαγωγεί, τον "παιδεύει"..

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησια φρονει πως τα αμαρτηματα μονον με τη αληθινη μετανοια σβηνουν και με τα Ι.Μυστηρια της εξομολογησης και Θειας Κοινωνιας!
Δεν μπορω να κρινω αυτα που λεγει ο γερων,πιθανον και αυτο το περι μη ενθυμησεως των αμαρτιων ,να αφορα ψυχες που ειναι πολυ ευαισθητες και που μπορει να φθασουν στην απογνωση,οποτε αυτος ο λογος,ειναι παρηγορια.Οταν ομως την παρει αυτη την κουβεντα ενας επιπολαιος ,θα πει ''δε βαριεσαι ,αφου η αμαρτια δεν ειναι τιποτε βαρυ..και αφου ο γεροντας μου ειναι ανεκτικος και αφου και Ο θεος συγχωρει και δεν θελει να στενοχωριεμαι,ας ξαναμαρτησω και παλι θα βρω παρηγορια στην εκκλησια..''και αυτο να γινεται και συνηθεια ,οποτε παμε πισω και προοδος δεν γινεται.
Υπαρχει περιπτωση,να θελει η ψυχη να κλαψει για τις αμαρτιες της και να μη μπορει,να ειναι βυθισμενη στον Αδη, και να περιμενει μια ανασα κατι,μιαν ανασταση να εβρη,φυσικα τα δακρυα ερχονται πολυ αργοτερα,οποτε Θελει,Οπως,θελει και Ο,τι Θελει! Μεχρι να φθασει κανεις σε καποιο επιπεδ θα βυθιζεσαι ποτε στον αδη και ποτε στον Ουρανο,Ομως ,οσα δακρυα και αν ριξεις ,τα παθη ειναι φιλεπιστροφα.χρειαζεται καποιος αγωνας,η συνεχης επαγρυπνηση του νου,η προσευχη, η νηστεια,η Μελετη της Γραφης που σβηνει τις κακες θυμησες και σταθεροποιει το νου σε μια κατευθυνση κλπ,χρειαζεσαι ολο το πακετο του αγωνα πιστευω και νομιζω και δεν θεωρω πως ξερω και κατι,αυτα τα λενε και οι γιαγιαδες μας,πρακτικα δηλαδη απλα ...
Εκεινο που εχει σημασια ειναι η μη επαναληψη των αμαρτιων,το μισος για την αμαρτια καιο,τι βδελυρο και πονηρο,ο φιλοτιμος αγωνας , ο οποιος...τα Αγια Μυστηρια της εκκλησιας.......και το βασικοτερο πως δεν σε σωζουν οι αγωνες αλλα μαζι με αυτους κυριως Το Ελεος Του Θεου!
Τοτε νομιζω πρεπει να ελπιζει κανεις πως μπορει να του πλεξει Ο Θεος τον στεφανο της μερικης η και ολικης απαθειας,συν τω χρονω!
Ο καθενας ομιλει συμφωνως με την εμπειρια του...ολα χρησιμα ειναι απο αυτα που ακουμε,και μπορουμε να εχουμε σαν χριστιανοι μιαν ανταλλακτικοτητα θεσεων παρα τη μηδαμινη εμπειρια μας αναλογα με αυτα που εζησαν οι αγιοι Πατερες.
Μακαρι κ ευχομαι να φθασουμε ολοι στην Αγαπη Του Θεου. Αμην!π

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ 4:58
όμως ας θυμίζουμε το θέμα των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ, διότι πολλοί θρησκευόμενοι του γλυκού νερού,και ιδίως κάτι όψιμα "μετανοημένοι" γεροντολάγνοι, το έχουν καταλάβει πολύ στραβά το θέμα της εξομολόγησης. Νομίζουν ότι μπορούν να αδικούν τον πλησιον παντοιοτρόπως και ότι αν μετα-νοήσουν ή αν το εξομολογηθούν, ότι και καλά πάει! τελείωσαν. Όχι. Δεν τελείωσαν τίποτα! ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των αμαρτιών θα κυνηγούν και τους ίδιους και τους οικείους τους τουλάχιστον μέχρις τρίτης γενεάς για να μην πούμε εβδόμης. Αν αυτό ηταν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, έκαστος που αμαρτάνει, που φέρεται δηλαδή ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΑ, θα το σκεφτόταν δις και τρις, και πολλάκις, ΠΡΙΝ φερθεί ΑΝΤΊ-ΧΡΙΣΤΑ, στον πλησίον του.

amethystos είπε...

Συγχωρούνται οι αμαρτίες όταν δέν επαναλαμβάνονται.Εάν επαναλαμβάνονται τότε διδάσκονται καί στίς επόμενες γενεές. Δέν τιμωρούνται. Δέν είναι Κάρμα. Διδάσκονται παραδειγματικά. Μόνον εάν δέν επαναλαμβάνονται έχει νόημα νά πούμε ότι δέν είναι καλό νά τίς θυμόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως 7:32 που μας ενημερωσες ,
''Δεν θα πεθανουν τα παιδια για τους πατερες τους ουτε οι πατερες για τα παιδια τους αλλ'ο καθενας θα πεθανει για την αμαρτια του.Δευτ.24-16) και αλλου ''η ψυχη που αμαρτανει αυτη θα πεθανει'' Ιεζ 18,2-3.
Απο τις Αποστολικες Διαταξεις//
Ο καθενας θα απολογηθει για τον εαυτον του και ο Θεος δεν θα καταστρεψει τον δικαιο μαζι με τον αδικο.
Ο Θεος ,ουτε τον Νωε καταποντισε,ουτε τον Λωτ εκαψε,ουτε την Ρ α α β κατεστρεψε μαζι με τους αλλους.Και εαν θελετε να μαθετε,ο Ιουδας πηρε μαζι με εμας τον κληρο της διακονιας,αλλα κ ο Σιμων ο μαγος πηρε τη σφραγιδα του Κυριου.Αλλα ο καθενας απο αυτους που αναδειχθηκε αισχρος,ο μεν ενας κρεμαστηκε ο αλλος παρα την φυση του κομματιαστηκε.Στην Κιβωτο του Νωε ησαν κ οι γιοι του,αλλα ο πονηρος Χαμ δεχθηκε την τιμωρια.Ουτε ο Νωε τιμωρηθηκε για τον κοσμο ουτε ο Λωτ τιμωρηθηκε για τα Σοδομα.Ουτε η Ρααβ σφαχτηκε στην Ιεριχω,ουτε ο Ισραηλ καταποντιστηκε για τους αιγυπτιους.Δεν πεθαινει λοιπον καθενας για τον αλλον ,αλλα ο καθενας σφιγγεται απο τις δικες τουαλυσιδες των αμαρτιων.Τον καθενα απο εσας θα τον κρινω αναλογως με την συμπεριφορα του,λεγει Κυριος Ιεζ 18-30)..
Αλλα ομως,
Αγ Αναστασιου του Σιναιτου,
Επειδη φροντιζουν για την αγαπη των παιδιων,τους φ ο β ε ρ ι ζ ε ι με απειλες..........
''Μεταβιβαζω τις αμαρτιες των γονεων στα παιδια τους μεχρι τριτης και τεταρτης γενεας....σε ποιους ομως;;;;
Σε αυτους που με μ ι σ ο υ ν
Και δειχνω ε υ σ π λ α χ ν ι α .............
Σε χιλιαδες και μυριαδες
Σε αυτους που με α γ α π ο υ ν και τ η ρ ο υ ν τις εντολες μου.Εξ 20:5).
7#32 εαν εισαι το ατομο που νομιζω,συγνωμη σου ζητω!
Καλα χριστουγεννα να εχουμε,οι ανθρωποι χωρις κακιες και μιση,ελεος!
Ενταξει,δεν μπορουμε να συμφωνουμε με ολους τους ανθρωπους τι σημαινει λοιπον πως δεν εχουμε αλλους να κανουμε παρεα;
Προσπαθησε να ηρεμησεις!
Να εισαι παντοτε καλα και να μη χανεσαι!π
+++

Ανώνυμος είπε...

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Κάποιος σκοτώνει κάποιον. Και ΔΕΝ ξανασκοτώνει άλλον. Και μετά ο φονιάς εξομολογείται και τα βρίσκει με το Θεό και τον άγιο γέροντα. Λες εσύ ότι "καθάρισε";
Ότι δεν θα τον ακολουθούν ΔΙΑ ΒΙΟΥ, της εγκληματικής του πράξης, οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ; Οχι φίλε. ΔΕΝ "καθάρισε". Οι συγγενείς του σκοτωμένου, και το σώμα του φονιά το ίδιο ακόμη, θα του κατασκευάσουν σε βάθος χρόνου, μια απίστευτη "εκδίκηση"-ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Το έχουμε παρατηρήσει πάμπολλες φορές να συμβαίνει.

amethystos είπε...

Από τήν Σικελία κατάγεσαι;;

Ανώνυμος είπε...

7:32 Δεν είμαστε στην εποχή της Π. Διαθήκης. Άλλο οι συνέπειες και άλλο η τιμωρία του Θεού όπως αφήνεις να εννοηθεί.Για κάθε πράξη μας φυσικά υπάρχουν συνέπειες.Όμως ακόμα και σε αυτά που κάνουμε, υπάρχουν τα όρια που βάζει ο Θεός. Επιτρέπει ή όχι κάποια πράγματα, για κάποιο λόγο.
Ο Άγιος Νικόδημος, στον "Αόρατο πόλεμο" τα εξηγεί πολύ αναλυτικά. Λέει για τις πτώσεις μας τα πάντα, γιατί και πότε συμβαίνουν.. ακόμα και το μέγεθος που έχουν το οποίο είναι ανάλογο της υπερηφάνειάς μας.Επίσης μας καθοδηγεί να διακρίνουμε αν η λύπη για τις παλιές αμαρτίες ή τις καθημερινές μικρές πτώσεις, προέρχεται από τον Θεό ή τον διάβολο που θέλει να φέρει την απελπισία και την απόγνωση.
Αλλά ακόμα και οι ιστορίες της Π. Διαθήκης μας εξηγούν πολλά. Π.χ. ο Ιωσήφ που πουλήθηκε από τα αδέρφια του στους εμπόρους και κατέληξε άδικα σε μια φυλακή στην Αίγυπτο, μετά από 13 χρόνια έγινε ο πρώτος άρχοντας μετά τον Φαραώ. Και όταν τα αδέρφια του κλαίγοντας του ζήτησαν συγχώρηση γι αυτό που του έκαναν, τους είπε να μην κατηγορούν τους εαυτούς τους, γιατί όλο αυτό ήταν από τον Θεό, και έπρεπε να γίνει για να σωθούν από την πείνα.
Δεν θέλω να πω με αυτό ότι πρέπει να χαϊδεύουμε τον εαυτό μας και να τον δικαιολογούμε.Κάνουμε όλοι τον αγώνα μας και προσπαθούμε να μην στενοχωρούμε τον Θεό. Αν όμως συμβεί άθελά μας γιατί δεν προσέξαμε, ζητάμε συγχώρηση και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε άλλος δρόμος προς την ελευθερία. Πολλές φορές η πτώση μας, είναι "χρήσιμη" γιατί βγάζει πράγματα στην επιφάνεια για τον εαυτό μας που δεν ξέραμε.. Μ.

Ανώνυμος είπε...


το είπαμε. Ο Θεός συγχωρεί.

ΑΥΤΌ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ.

Αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ "καθαρίζει" εύκολα, άπαξ και δώσει δικαίωμα στην αμαρτία, με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι άνθρωποι όμως, ΟΧΙ. ΔΕΝ συγχωρούν. το βλέπουμε καθημερινά αυτό παντού γύρω μας.

Περίμενε τώρα να δεις π.χ. τι θα τραβήξει ο Χαικάλης!

Ανώνυμος είπε...

4:07
Εαν αναφερεσαι στα της πιστεως,
Σου το ξαναλεγω και εμπεδωσε το.
Η πιστις αψηφα π ε ι ρ α σ μ ο υ ς και κινδυνους διοτι το κερδος της ειναι
Η α λ η θ ε ι α!


Δεν μπορεις να καθεσαι στον πυργο σου για να αποφυγεις τον πειρασμο και κατω να καιγεται ο συμπας επειδη τα παλαισματα στους πειρασμους εχουν μεγαλυτερο -κερδος.
Ατσακιγος βεβαια δεν μπορεις να βγεις απο αυτη την υποθεση...


Πολλα τα ζητουμενα,
Ναι,οι ανθρωποι δεν συγχωρουν,
Οι ανθρωποι του Θεου ομως συγχωρουν και αγαπουν τους παντες και τα παντα,χωρις να βλεπουν φυλο,γιατι ολους τους βλεπουν αδελφους ,πολιτες της Ουρανιας πολιτειας.

Επειδη ομως δεν συμφωνουμε σε καποια πραγματα ,διαβασε τον βιο της αγιας Μαριαμνης!

Αντε καλα να εισαι!π

amethystos είπε...

Iσως δέν έγινε ακόμη αντιληπτό αλλά βρισκόμαστε εδώ καί καιρό, οι χριστιανοί, λόγω τών γερμανικών οργανώσεων κυρίως,σέ αδελφοκτόνο, εμφύλιο πόλεμο.Εγώ είμαι αληθινός χριστιανός εσύ ψεύτικος. Δέν πολεμάμε τόν αμαρτωλό ή τόν κακόδοξο ή τόν αιρετικό, αλλά γιά τήν ύπαρξή μας τήν ίδια. Πρέπει νά αποδεικνύουμε ότι υπάρχουμε. Πράττοντας τά απαιτούμενα. Οπως ακριβώς οι συμμορίες γιά νά σέ αποδεχθούν σάν μέλος πρέπει νά περάσεις μιά δοκιμασία, μιά μύηση, πρέπει νά σκοτώσεις κάποιον!, έτσι καί σήμερα γιά νά αποδείξεις ότι είσαι αληθινός χριστανός πρέπει νά σκοτώσεις τόν Κύριο. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ Η ΖΩΗ ΜΟΥ. Αυτή είναι καί η θεολογία τού σταυρού τών νεοορθοδόξων. Δέν υπάρχουν παλαιά όπλα γιά τόν πόλεμο αυτόν. Ακόμη καί η αγάπη είναι όπλο τού εχθρού. Είναι τό Αγιο Πνεύμα τό οποίο έχουν στρέψει εναντίον τού Χριστού.Αυτή είναι η οικονομία τού Αγίου Πνεύματος.Μπορώ νά έχω τήν Χάρη τού Αγίου Πνεύματος χωρίς Τήν πίστη στόν Κύριο.Χωρίς τίς εντολές του. Χωρίς τό Ευαγγέλιο. Η νέα εκκλησία δέν έχει κεφαλή της τόν Κύριο, δέν είναι τό αγιασμένο Του σώμα. Είναι Πνευματική καί όπου θέλει πνεί. Είναι εωσφορικός αέρας κοπανιστός.

Ανώνυμος είπε...

@11:54
!!!

Αδάμ Αδαμακης είπε...

Η κακοποίηση συναισθηματική σεξουαλική η ενδοοικογενειακή βία δεν συχωρουνται ακόμη και αν εξομολογηθεί αυτος που βεβηλωνει μια ψυχή δεν καθαρίζει.