Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Άρρωστος μια εβδομάδα με διακονητές αγγέλους και αγίους


 
Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός, το οποίο συνέβη στον ίδιο.
Κάποτε, όταν ήμουν στον Τίμιο Σταυρό, αρρώστησα βαριά. Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο. Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα. Δεν είχαν καμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα, μου ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως. Περίμενα τον Κύριο να μου πάρει την ψυχή και να την οδηγήσει στο έλεος της ευσπλαχνίας Του. Ούτε ένα τσάι δεν μπορούσα να φτιάξω, ούτε τη σόμπα να ανάψω, ούτε νερό να πιώ είχα. Η ζωή μου ήταν αφημένη στο έλεος τού Θεού. Έλεγα «Ιδού Κύριε, εις το έλεος Σου ελπίζω μη με εγκαταλείψεις!»
Ύστερα από λίγη προσευχή που με πολύ κόπο ψέλλισα, είδα να εμφανίζονται στο κελί μου μέσα άγγελοι και άγιοι, απεσταλμένοι τού Θεού. Ταχύ με προκατάλαβε η Χάρη τού Θεού. Ευχαριστούσα και δοξολογούσα τον Σωτήρα μου. Δάκρυσα. Ένας από τους αγγέλους φρόντιζε για τη σόμπα, άλλος ετοίμαζε φαγητό ζεστό, φέρνανε και ευωδιαστά ψωμιά. Βρέθηκα στον Παράδεισο. Τι άλλο ήθελα.
Οι άγιοι άρχισαν να με στηρίζουν με λόγους παρηγορίας και με παρακλήσεις. Και μόνο η θέα τους με ξεκούραζε, με ενίσχυε και μου έδινε ελπίδα. Καθίσανε μαζί μου ώσπου έγινα καλά και μπορούσα να οικονομήσω τον εαυτό μου. Μετά φύγανε. Μία βδομάδα καθίσανε. Όταν μετά από καιρό σηκώθηκα βγήκα από το κελί και κοίταξα γύρω τη φύση με διαφορετικό βλέμμα. Όλα έλαμπαν μέσα στο άκτιστο φώς της χάρης τού Αγίου Πνεύματος. Δεν ήμουν άξιος αλλά η άπειρη αγαθότητα τού Θεού και η αγάπη Του εκδηλώθηκαν με αυτό τον τρόπο.
Πάντως ένοιωθα τόση χάρη να με πληρώνει εσωτερικά που έλεγα «Φτάνει Θεέ μου, δεν αντέχω άλλο. Θα σκάσω. Ή πάρε με κοντά Σου ή λιγόστεψε τη χάρη που μού έδωσες. Αν τόση χάρη μου δίνεις τώρα, φαντάζομαι στον Παράδεισο τι θα γίνεται.»
(η φωτογραφία από το κελί του Τιμίου Σταυρού όπου διέμειναν ο παπα Τύχωνας και ο γ. Παΐσιος)

http://agapienxristou.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1157.html?spref=fb

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το έλεος σου Κύριε καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι άξιος να πιάσει στο στόμα του τέτοιους άγιους ανθρώπους και μάλιστα να τους κάνει και κριτική?
Ας χαμηλώσουμε λίγο όλοι, να κοιτάξουμε τα χάλια μας,να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να επικαλεστούμε το έλεος του Θεού.Και όσον αφορά τις επιλογές μας, αν με αγωνία εκζητάμε στην προσευχή την ορθή καθοδήγηση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας την δώσει.
Εδώ υπάρχουν άνθρωποι χαμένοι σε αιρέσεις, αθεϊα, βουδισμό και όπου αλλού θέλεις, και επέστρεψαν...και ευλογήθηκαν πολύ.. ο π. Σεραφειμ Ρόουζ ήταν ομοφυλόφιλος και άθεος, ανέβαινε στα βουνά και φώναζε ότι δεν υπάρχει Θεός, και όμως έγινε από τους μεγαλύτερους χριστιανούς του τελευταίου αιώνα αν και ξένος προς την ορθοδοξία.Πόσο μάλλον εμείς πρέπει να εμπιστευτούμε τον Κύριο.
Μ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην αδικούμε κανέναν, ούτε για τους Αγίους πρέπει να αποφαινόμαστε.Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουμε εμείς οι σύγχρονοι ξεπεσμένοι άνθρωποι που ζούμε ίσως στην πιο διαστρεβλωμένη εποχή, και να κρίνουμε? πως, με ποιά πνευματικά "προσόντα"? επειδή έχουμε διαβάσει πολύ και ξέρουμε "πολλά"? έχουμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ώστε να μπορούμε να δούμε καθαρά? αυτό έχει σημασία.
Μ.Π.

amethystos είπε...

ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΥΡΝΗΣ;;Π.Χ;; Δέν μπορούμε νά κρίνουμε, είναι αλήθεια. Αλλά ο Θεός δίνει πληροφορία στόν λαό Του.

Ανώνυμος είπε...

Για το μαρτυρικό αυτό άνθρωπο, εγώ προσωπικά τρομάζω όταν διαβάζω τις κατηγορίες που λένε.Και γενικά δεν το χωράει το μυαλό μου πως μπορείς τόσο εύκολα να απορρίπτεις, να καταδικάζεις...ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΕΥΣΕΒΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ειλικρινά.
Απλά ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ κάποια πράγματα,(αλλά και να "ξέρω") ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ και ειδικά τέτοιους ανθρώπους. Και να λάβουμε υπ'όψιν ότι υπάρχει και διαστρέβλωση γεγονότων.
Σχετικά με τον Αγιο Θεόδωρο από τα λίγα που έχω διαβάσει, οι προθέσεις του ήταν καλές και οι αγώνες του συνεχείς.Τώρα αν έκανε καποιες λάθος επιλογές, δεν το ξέρω, αλλά φοβάμαι να πω μια κρίση προσωπική για οποιονδήποτε πόσο μάλλον για ανθρώπους που ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ...και όχι μόνο...γενικά νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ.Αν κάποιοι απομονώνουν με "αιρετικό τρόπο" κάποιες πρακτικές Αγίων που μπορεί να ταίριαζαν σε άλλα ιστορικά δεδομένα, αυτό δεν ακυρώνει την αξία τους. Ετσι νομίζω..μπορεί να διαφωνούμε..
Μ.Π.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
amethystos είπε...

Γειά σου φίλε. Δέν μπορείς νά ζητάς φίλε.Ούτε πολλά ούτε λίγα. Μόνο από τόν Κύριο μπορούμε νά ζητήσουμε. Καί μάς δίνει μόνον εάν γνωρίζει ότι θά τού τά αποδώσουμε πίσω αυξημένα. Κάποτε οι ηρωικές Ελληνίδες είχαν καί τούς αντίστοιχους πατεράδες, μητέρες καί συζύγους. Υπάρχει ο φόβος θεού φίλε. Διδάσκεται στήν Θ. Λειτουργία. Ανήκει στό Μυστήριο τού ανθρώπου. Οι σημερινές φεμινίστριες λόγω τής ισότητος πού διεκδικούν, μιμούνται τούς άνδρες. Είναι ο καθρέφτης τους. Μάς δίνουν μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχουν διάσημοι σύγχρονοι ορθόδοξοι, αλλά δέν είναι Αγιοι. Ακόμη καί τήν διασημότητα τήν επιτρέπει ο Κύριος γιά νά μάθαίνουμε ότι είναι άπειροι οι οδοί τής επιστροφής διά τής μετανοίας. Η ουσία τής γυναίκας βρίσκεται στήν Δημιουργία. Οπως καί τού άνδρα. Δέν είναι καλό νά παραβλέπουμε τά έργα τών χειρών Του. Από κεί χαθήκαμε αλλά τά έργα τού Κυρίου δέν χάθηκαν. Περιμένουν. Καί γι' αυτό οι λόγοι τών Αγίων μας είναι παραινετικοί. Καί πρέπει νά είναι τό πρότυπό μας. Δέν υπάρχει Ο Θεός ή ο διάβολος. Οπως πιστεύουν οι αιρετικοί. Στήν μέση υπάρχει ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ενοχλώ τοσο πολύ, καλύτερα να σας αδειάσω τη γωνιά.Είσαστε ελέύθεροι να κρίνετε όσο θέλετε, όποιον θέλετε και με όποιον τρόπο θέλετε.Ο αντίλογος όταν γίνεται με ευγένεια είναι χρήσιμος, όταν γίνεται με επιθετικότητα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ να μην αναφερθεί κανείς σε μένα και κυρίως να μην μου αποδίδονται λόγια ή εκφράσεις που δεν έχω πει.Ας σεβαστεί επιτέλους ο ένας τον άλλο, και τον καθημερινό αγώνα που έχει.ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΩΦΕΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.Ολοι είμαστε συνάνθρωποι και πνευματικά αδέρφια, και χρειαζόμαστε ο ένας την προσευχή του άλλου.
Ευχαριστώ.
Μ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην παρεξηγηθώ, ο πληθυντικός ΔΕΝ περιλαμβάνει τον αμέθυστο, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τον ΣΕΒΑΣΜΟ αλλά και την ΑΝΟΧΗ του σε ορισμένα θέματα που διαφωνούσαμε.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Μπορούμε νά σιωπήσουμε εύγλωττα. Νά υποχρεώσουμε σέ σιωπή τό εγώ μας. Καί βέβαια μόνον τό εγώ μπορεί νά αποχωρήσει.Εχει ανάγκη τόν χώρο του. Μπορούμε νά επιστρέψουμε στόν τόπο μας. Νά μεταστραφούμε. Νά διακόψουμε τήν ανταλλαγή, διότι ανταλλάσουμε πάντοτε πράγματα πού δέν μάς ανήκουν. Ξένη περιουσία.Η σύγχρονη επικοινωνία είναι εμπορική. Καί είναι εις βάρος τής αναζητήσεως καί τής γνώσεως. Οτι δέν έχουμε τίποτε δικό μας. Οτι ολα είναι δωρεά καί δώρο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχω διαβάσει.Και είναι έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ.
σ'ευχαριστώ
Μ.Π.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
amethystos είπε...

Φίλε μου η φωτιά επί προσωπικών θεμάτων συνήθως καίει εμάς τούς ίδιους. Ας ενεργήσουμε μέ σοφία αυτή τήν φορά. Τί θά αποδείξουμε στό τέλος, τέλος;; Τί έχουμε, νά αποδείξουμε;; Οσο νερό καί νά πιούμε, δέν θά ξεδιψάσουμε. Οσο καί νά τό βράσουμε φάρμακο δέν θά γίνει. Ας στραφούμε μέ διάκριση πρός τό ύδωρ τό ζών.

Unknown είπε...

να υποθεσω οτι τα υπόλοιπα σχολια που εστειλα δεν θα δημοσιευτουνε;

Ανώνυμος είπε...

Ελληνικά καταλαβαίνεις?Δεν θέλω καμία συζήτηση.ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ, δεν ξέρεις ούτε που μένω, όλα είναι δικές σου υποθέσεις, ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΔΩ?
Γιατί τόση διαστρέβλωση?ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.Αδελφέ αμέθυστε νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι αντιδεοντολογικά και δεν πρεπει να τα επιτρεπεις στο ιστολογιο σου.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Γιατί νά υποθέσεις;; Προσπαθώ νά σού ανοίξω δρόμους, αλλά δέν τά καταφέρνω. Προτιμάς τό αδιαπέραστο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.