Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ DE TRINITATE του Αυγουστίνου (1)

Ο Αυγουστίνος θεωρείται ένας χριστιανός φιλόσοφος ο οποίος άλλαξε τον τρόπο σκέψης που ίσχυε μέχρι τότε, επιβάλλοντας αυτόν που ισχύει μέχρι σήμερα. Πριν όμως έλθει στα πράγματα είχε εμφανισθεί στο έργο του Βιττορίνο σπερματικά αυτός ο νέος τρόπος σκέψεως. Ο Βιττορίνο (Mario Vittorino - Gaius Marius Victorinus - Μάριος Βικτωρίνος) υπήρξε γνωστός νεοπλατωνικός φιλόσοφος της εποχής του, ο οποίος σε κάποιο σημείο της ζωής του μετεστράφη στον Χριστιανισμό. Καρπός αυτής της μεταστροφής υπήρξε και η συγγραφή του μοναδικού μεταφυσικού συστήματος στην λατινική γλώσσα. Στο κέντρο της σκέψης του βρίσκεται η προσπάθεια θεμελίωσης με με συστηματικό τρόπο του δόγματος της Τριάδος. Μέσου του όρου "ομοούσιος" (consubstantialis) προσπάθησε να πολεμήσει τον Αρειανισμό ο οποίος δήλωνε πως ο Υιός, συγκρινόμενος με τον Πατέρα είναι διαφορετικός, ανόμοιος, δημιουργημένος και μεταβλητός. Αυτή λοιπόν η νέα μορφή σκέψης, επινοήθηκε από την αρχή για να εκφράσει λογικά τα δόγματα της πίστεως. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ στην Ορθοδοξία, διότι η υπεράσπιση των δογμάτων επετεύχθη δια της εμπειρίας, της θεοπτίας των πατέρων. Η πηγή του Βιττορίνο λοιπόν υπήρξε ο Πορφύριος, ο μεγάλος μαθητής του Πλωτίνου, στο έργο του οποίου νόμισε ότι βρήκε τις κατάλληλες έννοιες για τον σκοπό του.
Ο Πορφύριος όμως είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση στην αλυσίδα της αρχαίας σκέψης, διότι ξανασκέφτεται βαθειά την φιλοσοφία του Πλωτίνου και την αλλάζει, και μάλιστα όσον αφορά την πρώτη Αρχή, δηλαδή το ΕΝΑ.
Ο Πλωτίνος τοποθετεί το Ένα επέκεινα του Είναι ή καλύτερα πάνω τόσο από το Είναι όσο και από το ον. Και οδηγεί έτσι το Είναι στην δεύτερη θέση, ώστε να συμπίπτει με την δεύτερη υπόσταση. Ο Πορφύριος όμως παρότι διατηρεί το Ένα πάνω από το ον, το ταυτίζει με το Είναι, το οποίο κατανοεί στην υπέρτατη σημασία του (Είναι σαν καθαρή ενέργεια), από το οποίο προέρχεται, σαν επόμενη στιγμή το ουσιώδες. Επιπλέον ενώ ο Πλωτίνος ταυτίζει με την δεύτερη υπόσταση την νόηση (μαζί με το Είναι), ο Πορφύριος δηλώνει την σύμπτωση και της νοήσεως με το ίδιο το ΕΝΑ, παρότι σε υπερβατική μορφή, η οποία αναπτύσσεται και πραγματοποιείται υποστατικά σκεπτόμενη αυτή την ίδια.
Ας δούμε την θέση του Πορφυρίου κάπως διεξοδικότερα: Η πλατωνική, νεο-πλατωνική μεταφυσική είναι μία ΕΝΟΛΟΓΙΑ, καθότι θέτει το ΕΝΑ σαν πρώτη Αρχή από την οποία προέρχεται το ίδιο το Είναι. Ο Αριστοτέλης επεξεργάστηκε μία ριζική μεταρρύθμιση της πλατωνικής σκέψης και δημιούργησε το οντολογικό παράδειγμα το οποίο θέτει το Είναι ή αν προτιμούμε το ον, στην πρώτη θέση, αφομοιώνοντας το Ένα στο Είναι και στο ον. Το Αριστοτελικό παράδειγμα δεν προσελήφθη ουσιαστικώς από την Ελληνική σκέψη αλλά κυριάρχησε στην Δυτική.
Ο Πορφύριος καταλαμβάνει την ενδιάμεση θέση ανάμεσα στους δύο, διότι αφομοιώνει το Είναι στο Ένα και εξηγεί τα όντα, σαν αναπτύξεις δυναμικές και σχεσιακές της υπερβατικής δραστηριότητος του Ενός - Είναι.
Ο Ελληνικός νεοπλατωνισμός δεν θα ακολουθήσει τον Πορφύριο, αλλά τον Ιάμβλιχο, μαθητή του, τόσο στην εμβάθυνση της Ενολογικής πρωτολογίας, όσο και στην θεουργία των Χαλδαϊκών χρησμών. Η Δύση όμως θα ακολουθήσει τον Πορφύριο και θα τον καταστήσει «δάσκαλο των πνευμάτων» της. Από τον Πορφύριο δια του Βιττορίνο ξεκινά και η περιπέτεια της θεολογίας λοιπόν μέσω του Αυγουστίνου. Η κατανόηση του Ενός σαν πρώτης αρχής θα συνενωθεί με την έννοια του υπέρτατου Είναι και ακριβώς σε αυτή την οπτική θα ερμηνευθεί και το διάσημο χωρίο της Βίβλου, στο οποίο ο Θεός αποκαλύπτει στον Μωυσή τον εαυτό του λέγοντας: «Εγώ είμαι ο ών».
Εκείνο που θα μετρήσει ακόμη περισσότερο όμως στην εξέλιξη της Δυτικής φιλοσοφίας είναι η σύνθεση που πραγματοποίησε ο Πορφύριος ανάμεσα στην Νόηση νοήσεως του Αριστοτέλη και το υπερβατικό Ένα του Πλωτίνου. Το υπέρτατο ΕΝΑ είναι το ΕΙΝΑΙ και προηγείται του όντος που προέρχεται από αυτό. Το οποίο είναι καθαρή ενέργεια και ιδέα ή παράδειγμα του όντος, είναι απόλυτη γνώση σε ησυχία, ενώ το Ένα-ον είναι νόηση σε κίνηση προς την κατανόηση του ιδίου, προς την αυτογνωσία, η οποία διακλαδώνεται μέσω της διαλεκτικής της μονής-προόδου-επιστροφής, η οποία διαλεκτική αντιστοιχεί στο Είναι-ζωή-σκέψη.
Ένα παράδειγμα: Όρα δε μη και αινισσομένω έοικεν ο Πλάτων, ότι το εν το επέκεινα ουσίας και όντος, ον μεν ουκ έστιν ουδέ ουσία ουδέ ενέργεια, ενεργεί δε μάλλον και αυτό το ενεργείν καθαρόν, ώστε και αυτό το είναι το προ του όντος. ου μετασχόν το εν άλλο εξ αυτού έχει εκκλινόμενον το είναι, όπερ έστι μετέχειν όντος. Ώστε διττόν το Είναι, το μεν προϋπάρχει του όντος, το δε ο επάγεται εκ του όντος του επέκεινα ενός του είναι όντος το απόλυτον και ώσπερ ιδέα του όντος (Πορφύριος, Σχόλιο στον Παρμενίδη, ΧΙΙ, 22-33).
Μετ: Δες τώρα μήπως και ο Πλάτων δεν μας αφήνει να εννοήσουμε αυτό, δηλαδή πως το Ένα που είναι υπεράνω της ουσίας και του όντος, δεν είναι ούτε ον, ούτε ουσία, ούτε ενεργεία, αλλά ενεργεί μάλλον και είναι αυτό το ίδιο η καθαρή ενέργεια, ώστε να είναι και αυτό, το Είναι που είναι προς του όντος. Και μετέχοντας αυτού του Είναι λοιπόν, το δεύτερο ΕΝΑ κατέχει ένα παράγωγο Είναι και αυτό είναι «μετέχειν όντος». Ώστε λοιπόν διπλό το Είναι: το πρώτο προϋπάρχει του όντος, το δεύτερο είναι εκείνο που παράγεται από το Ένα που είναι επέκεινα. Και το Ένα είναι απολύτως αυτό το Ίδιο το Είναι, και κατά κάποιο τρόπο είναι η Ιδέα του όντος.
Αυτό το διπλό Είναι αποτέλεσε τον πατέρα και τον Υιό της Τριαδολογίας του Αυγουστίνου και η διαλεκτική κίνηση, συγκεκριμένα η Επιστροφή αποτέλεσε το Άγιο πνεύμα.

(Συνεχίζεται)

Αμέθυστος

9 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Help us, Holy Spirit, the bond (copula) of Father and Son,
When you rest you are the Father, when you proceed, the Son;
In binding all in one, you are the Holy Spirit.
—Hymn attributed to Victorinus (Vittorino)

amethystos είπε...

Αυτή ακριβώς είναι η νεοπλατωνική τριάδα. Μονή- Πρόοδος- Επιστροφή(στήν ενότητα).

Ανώνυμος είπε...

Άρα καταργείται το Άγιο Πνεύμα ως το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.
Μονάδα- Πρόοδος(ένα παράγωγο Είναι)-Επιστροφή (του δεύτερου προς το πρώτο)=ενότητα και αγάπη μεταξύ τους
Μιλάμε για ΑΛΛΟ ΔΟΓΜΑ.

amethystos είπε...

Απολύτως. Καί μάλιστα αναλαμβάνοντας ο Πάπας τήν θέση τού Κυρίου, αφήνοντάς τον νά ησυχάσει στύς ουρανούς μετά τήν ανάληψή Του, δέν έχουν ούτε Χριστό, ούτε τήν Χάρι τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Διαθέτουν μόνον έναν άγνωστο Πατέρα, όπως καί οι Εβραίοι, ο οποίος μάς περιμένει στήν Δευτάρα Παρουσία. Τά ίδια περίπου πιστεύει καί η σημερινή ορθοδοξία.

Μαρία Π. είπε...

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά.Έχουμε διαποτιστεί από το πνεύμα της Δύσης. Ακούμε π.χ. έναν ορθόδοξο ραδιοφωνικό σταθμό, και οι εκπομπές (εκτός εξαιρέσεων) είναι άχρωμες και άγευστες, οι ομιλίες χαλαρά περί Θεού (γενικά), και όταν είναι για κάποιο συγκεκριμένο θέμα που πρέπει να αναλυθεί, πάλι γίνεται με τυποποιημένο τρόπο και με απρόσωπες γενικές αναφορές στον Θεό. Αυτό μπορεί να γίνεται και στα περισσότερα κηρύγματα, όπως και στο μάθημα των θρησκευτικών.
Παράλληλα ένας ανίδεος και άπειρος στα πνευματικά, μπορεί να θεωρήσει γνησιότερους και καλύτερους χριστιανούς, όσους έχουν ταυτόσημη ορολογία με την Καινή Διαθήκη, και μιλούν συγκεκριμένα μόνο για τον Κύριο (π.χ. προτεστάντες) και την αφιέρωση σ' Αυτόν.Γι' αυτό υπάρχει τόση έξαρση με τις αιρέσεις στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.
Όμως πιστεύω ότι στην σημερινή Ορθοδοξία έστω και στην μορφή αυτή, όπου βλέπουμε χαλάρωση, αλλοίωση, αποστασία, ανικανότητα, αλλά και διαστρέβλωση λόγω συγχρωτισμού πλέον με τη Δύση και τους θεολόγους της κτλ.. υπάρχουν πολλά διαμάντια.. απλά δεν φαίνονται. Υπάρχει ακόμα ζωντανό βίωμα Πίστης, (μην ξεχνάμε και τους σύγχρονους αγίους), και ο Κύριος τότε αναπληρώνει στον άνθρωπο όλες τις ελλείψεις (γνώσης και πνευματικής κατάρτισης) με τον τρόπο που Εκείνος ξέρει.
Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε ποτέ. Ο Απ. Παύλος λέει "Αν κάποιος νομίζει ότι ξέρει κάτι ΚΑΛΑ, τότε δεν ξέρει ακόμα ΤΙΠΟΤΑ, καθώς πρέπει να το μάθει. Γι' αυτό το Α και το Ω είναι η πνευματική δίψα.. "ΕΑΝ ΤΙΣ ΔΙΨΑ.." τότε θα λάβει..
Με καταναγκασμό ή φόβο και διάφορα άλλα ψυχολογικά "παιχνίδια", δεν διανύεται αυτός ο δρόμος. Αν μέσα σου δεν έχεις λαχτάρα και διαρκή δίψα για τον Κύριο, και ότι έχει να σου πει και να σου δώσει, οτιδήποτε άλλο αν νομίζεις ότι κατέκτησες (με άλλους τρόπους), θα είναι ψεύτικο, και προσωρινό. Και θα το δεις και ο ίδιος μέσα από αυτά που θα παραχωρήσει ο Κύριος. Το έργο του καθενός θα δοκιμαστεί μέσα στη φωτιά.

amethystos είπε...

Στήν σημερινή ορθοδοξία υπάρχει αγιότης καί όποιος τήν ζητάει τήν βρίσκει. Αλλά έξω από τούς κύκλους τών μεγιστάνων τής πίστεως.

Μαρία Π. είπε...

Ναι έτσι είναι. Αν δεν υπάρχει στην σημερινή ορθοδοξία τότε που να ψάξουμε να τη βρούμε; Και αν πούμε ότι δεν έχει μείνει τίποτα, τότε ο Θεός θα έπαυε να συντηρεί και τον κόσμο.Δεν υπάρχουν συνθήκες στην ιστορία, στον χώρο και τον χρόνο που είναι ανέφικτη η αγιότητα (γ. Σωφρόνιος).
Συμφωνώ ότι εξ' ορισμού οι μεγιστάνες είναι αλλού.. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να ξέρω την καρδιά κανενός. Δεν ξέρω την πορεία του, ούτε την κατάληξή του. Μερικές φορές λυπάμαι κάποιους ανθρώπους. Βρέθηκαν να παίζουν κάποιους ρόλους κατά λάθος. Δεν ξέρω πως έγινε, φαίνεται όμως στη ζωή τους η αντίφαση..
Κάποιοι άλλοι ευσυνείδητοι μας λένε "Θα δώσω λόγο στον Θεό για τον καθένα σας.. Το έργο μου είναι να σας οδηγήσω στην Σωτηρία.. Δεν θα μείνει ούτε πέτρα να μην τη σηκώσω".. Αυτό που λέμε, ότι κρεμάει τις ψυχές πάνω του, μπορεί να είναι και γι' αυτόν ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να το σηκώσει.
Ο Θεός όμως ΒΛΕΠΕΙ. Τα πάντα είναι γυμνά και τίποτα αφανές μπροστά του. Βλέπει την καρδιά. Βλέπει τις προθέσεις.Ξέρει τι συμβαίνει, γνωρίζει και μάλιστα προγνωρίζει τις θεωρίες με τις οποίες διαποτιστήκαμε, την ανθρώπινη φιλοσοφία, την αίρεση.. Να πω και μια σκέψη που ίσως είναι παρακινδυνευμένη, αλλά ίσως παραχωρεί να γίνει έτσι. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε ίδια προαίρεση, ούτε και ίδια διάθεση. Αλλά ούτε και ίδια δύναμη (Έκαστος κατά την ιδίαν δύναμιν).
Μέσα στο χάος η κάθε ψυχή παίρνει διαρκώς μια θέση. Με συντεταγμένες που προσδιορίζονται από πλήθος παραγόντων και είναι μοναδική. Υπάρχει ασύλληπτη πολυπλοκότητα στην Δημιουργία και δεν θα υπάρχει στον τρόπο που μας χειριζεται ο Δημιουργός; Δεν αναρωτηθήκαμε γιατί το ευαγγέλιο δεν διευκρινίζει κάποια πράγματα; Γιατί πολλά είναι κρυμμένα; Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην τελευταία ανάρτηση για τον Αυγουστίνο, ο τρόπος που σκέφτηκαν οι Πατέρες για το θέμα της αγιότητας αλλά και αυτό που γράφει ότι ο ίδιος ο Θεός παραχωρεί σταδιακά πνευματική αύξηση και δογματική ορθότητα καθώς κρίνει και θέλει. Και ολοκληρώνει την ψυχή όταν θέλει..Όλα για την ωφέλειά της.
Τους Ισραηλίτες δεν τους οδήγησε από τον πιο σύντομο δρόμο γιατί αυτός είχε ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ. Και περιπλανήθηκαν στην πνευματική ΕΡΗΜΟ 40 χρόνια! Εκεί "εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω" Τον γνώρισαν και τους γνώρισε. Εκει οικοδομήθηκε η σχέση τους. Εκεί "εξημερώθηκαν"..
Στη πνευματική ζωή δεν κάνεις ποτέ κανονική ανάγνωση.. Συνήθως πρέπει να σκεφτείς ανάποδα.. Εμείς πηγαίνουμε χωρίς ευελιξία, χωρίς σοφία, σε μια πορεία μαθηματικής αλογίας, και μετωπικής σύγκρουσης με όλους και με όλα. Βάζουμε την σκέψη μας στον "αυτόματο πιλότο".. Νομίζοντας μάλιστα ότι πηγαίνουμε καλά. Έχουμε μειώσει τον Θεό σε ένα εκτιμητή και διαχειριστή ανθρώπινων πράξεων, και συμπεριφορών, ενώ είναι ένας τέλειος καλλιτέχνης που φιλοτεχνεί αιώνια έργα τέχνης για την Βασιλεία Του.Μπορεί να το κάνει ακόμα και με τα χειρότερα υλικά, μεταποιώντας τα, αρκεί να Τον αφήσουμε με την Πίστη μας και την εμπιστοσύνη που θα Του δείξουμε.

amethystos είπε...

Δές τί λένε οι πνευματικοί πού θά δώσουν λόγο γιά τόν καθένα μας καί όχι γι' αυτούς τούς ίδιους "Σας προσκαλώ να ξαναζήσουμε την χαρά της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, για ακόμη μία φορά."

Μαρία Π. είπε...

Ακούσαμε και τον π. Άντονι Μπλούμ στην ομιλία "ποιος είναι ο σωστός πνευματικός". Το εξηγεί αυτό που λες αναλυτικά. Λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να οδηγούνται στον Κύριο. Μιλάει για την ανθρώπινη ατέλεια, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εξουσία..Την οποία κάποιοι εκλαμβάνουν σαν κοσμική δόξα, ενώ άλλοι σαν ένα μεγάλο βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν..
Αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι καταστροφική.. Υπάρχει μόνο διακονία, παραίνεση, παράκληση και προσευχή. Αυτό που κάνει και ένας πατέρας με το παιδί του.