Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αλήθεια γιατί τόσα «διατί;»

Πηγή: Αναστάσιος

Όταν προσερχόμαστε στη Θεία Λειτουργία, θέλουμε να φεύγουμε ειρηνικοί και γαλήνιοι, όπως μας εύχεται ο ιερέας. Πώς όμως να φύγεις ειρηνικός, όταν το κήρυγμα είναι επιθετικό και ελεγκτικό και όχι εποικοδομητικό;  Αν περιέχει έντονες αντιπατριαρχικές κορώνες, αναθεματισμούς και μισαλλοδοξίες, όπως: «ο Θεός να μας φυλάξη από τον καθηγητή Ζηζιούλα, που τον έχει ο πατριάρχης διαπραγματευτή στο διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Σημειωτέον ότι ο Ζηζιούλας, Μητροπολίτης Περγάμου και Ακαδημαϊκός, είναι ο μεγαλύτερος ευχαριστιακός Θεολόγος του αιώνα.
Κι ερωτούν οι εκκλησιαζόμενοι: Γιατί σήμερα μας γύρισε την πλάτη και δεν μας κοινώνησε ο ιερέας, Γιατί η Μεγάλη Είσοδος, που συμβολίζει την πορεία του Κυρίου στον Γολγοθά, δεν γίνεται όπως ορίζει η Εκκλησία; Γιατί το αντίδωρο δεν μας το δίνει ο ιερέας, που σκοπό έχει ν’ ασπαστούμε την «χείρα» του, που τέλεσε το Μυστήριο;
Αλήθεια γιατί τόσα «διατί;».
Γιατί όπως λέει η σοφία του λαού, «μ’ όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».
Ασπρομάλλης και σεβάσμιος κληρικός έλεγε σε νέο στην ηλικία και στην ιερωσύνη συμπρεσβύτερό του  «Αν στα μαλλιά σου δεν βγάλεις άσπρη τρίχα, το κήρυγμα και οι συμβουλές σου να είναι πολύ προσεκτικές, μόνο εποικοδομητικές και ποτέ ελεγκτικές».

Ένας απλός πιστός

Σχόλιο: Απλός πιστός δέν υφίσταται. Απλός είναι μόνον ο Θεός. Αλλά καί ο ταπεινολόγος, ο εκπεσών άνθρωπος πού είναι σάν θεός. Στήν Θ. Λειτουργία δέν θέλουμε, πάμε νά μάθουμε τό ΓΕΝΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ. Ο χριστανός ζητά τήν ειρήνη τού Χριστού δέν προσπαθεί νά πετύχει τήν δική του καταργώντας τίς εξωτερικές αιτίες. Αυτό είναι η δικτατορία. Ενας μοναχός ζήτησε από τόν Θεό νά τού πάρει τόν θυμό καί ο Θεός τού τόν πήρε. Βγαίνοντας από τό εκκλησάκι πού είχε προσευχηθεί έπεσε πάνω σ' έναν αδελφό ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα καί πήγε νά θυμώσει. Επιστρέφει λοιπόν στό εκκλησάκι καί ρωτάει τόν θεό. Καλά δέν μού πήρες τόν θυμό; Σού τόν πήρα αλλά δέν θά σού πάρω καί τίς αιτίες τού θυμού! Στήν ασκητική τής εκκλησίας είναι αυτός πού τρέφεται από τά αισθητήρια, πού μεγαλώνει τόν Γολιάθ. Ανήκει σέ όσους θέλουν μεταφράσεις, εκσυγχρονισμό καί προσαρμογή τής πίστης. Ο Ζηζιούλας ευχαριστεί γιά τήν σωτηρία πού ήδη μάς έχει χαρίσει ο Κύριος διά τής αναστάσεως. Η Εκκλησία ευχαριστεί γιά τούς Αγιους πού μάς έχει χαρίσει τηρώντας τίς υποσχέσεις Του καί ελπίζει. Ο Ζηζιούλας είναι αιρετικός έστω καί άν ο ιερεύς είναι αδιάκριτος.

Αμέθυστος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

" Ασπρομάλλης και σεβάσμιος κληρικός έλεγε σε νέο στην ηλικία και στην ιερωσύνη συμπρεσβύτερό του «Αν στα μαλλιά σου δεν βγάλεις άσπρη τρίχα, το κήρυγμα και οι συμβουλές σου να είναι πολύ προσεκτικές, μόνο εποικοδομητικές και ποτέ ελεγκτικές», μας είπε ο απλός πιστός.
Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί καθαρά προσωπική του θέση και κάθε άλλο παρά δεσμεύει τους υπόλοιπους λειτουργούς της Εκκλησίες και κήρυκες του θείου λόγου.
Ο απόστολος Παύλος όταν παράγγειλε στον Τιμόθεο τον έλεγχο και την επιτίμηση απευθυνόταν σε ένα νέο επίσκοπο που δεν του είχαν ασπρίσει τα μαλλιά.
Ο δε Φλωρίνης Αυγουστίνος σε ηλικία μόλις 35 ετών στο Μεσολόγγι καυτηρίασε το μεταξικό νομάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση Ζηζιούλα αποτελεί όνειδος για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ο αυτοαποκαλούμενος "απλός πιστός" καλά θα κάνει να σοβαρευθεί το συντομότερο. Τα "κατορθώματα" του Ζηζιούλα έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο πιστό.

Ανώνυμος είπε...

1:51
Ο αγιος συμεων ο Νεος θεολογος 20 ετων ηταν που ειδε το ακτιστο Φως .....αλλα ,δυστυχως ετσι τους ποτιζουν ετσι λεγουν.

Ανώνυμος είπε...

ναι ναι, συμφωνώ. όλο το παν είναι τι πίνει ο κάθε άνθρωπος. τι τον ποτίζουν.

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4692.html
Την ίδια στιγμή η "προοδευτική" πλειοψηφία των καθηγητών της Θεολογικής του ΑΠΘ αποφάσισε τη δημιουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών! Γεμίσαμε μητραλοίες και νεογενίτσαρους!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα τα ίδια σκ...ήταν το πενεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Από κει άρχισε η κατρακύλα με τους θολοκουλτουριαρέους που αρχισαν το ροκάνισμα των εθνικών και θρησκευτικών μας ριζών!