Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ και η ορθόδοξη μυστική παράδοση

Oρθοδοξίας ό φωστήρ, Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε, των μοναστών ή καλλονή, των θεολόγων υπέρμαχος άπροσμάχητος, Γρηγόριε, θαυματουργέ,Θεσσαλονίκης το καύχημα,κύρηξ της χάριτος ικέτευε δια παντός σωθήναι τας ψυχάς ημών


Свт. Григорий Палама


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ό ύμνος αυτός στον άγιο Γρηγόριο Παλαμά ψάλλεται από την "Ορθόδοξη Εκκλησία στη λειτουργία της Δεύτερης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής. Εξυμνεί αυτόν που κατόρθωσε να συνοψίσει, μερικές δεκαετίες πριν από την πτώση του Βυζαντίου, σε δογματική σύνθεση την αιωνόβια παράδοση του θεωρητικού μοναχικού βίου της χριστιανικής Ανατολής, πού είναι γνωστός με το όνομα του «ήσυχασμοΰ».Ό ήσυχασμός είναι μοναχική κίνηση πού οί ρίζες της ανεβαίνουν ως τους πατέρες της Έρημου. Δεν μπορεί σίγουρα να προβάλει την απαίτηση πώς αντιπροσωπεύει μόνος του την «ορθόδοξη μυστική» πού γνώρισε καί γνωρίζει ακόμη καί σήμερα διαφορετικές μορφές. Ό Παλαμάς, ιδιαίτερα, μπορεί να παρουσιαστεί ως δάσκαλος «ορθόδοξης μυστικής» στο μέτρο πού ξεπερνάει τα πλαίσια μιας πνευματικής σχολής καί κάνει να ξαναζήσει στο έργο του ή ϊδια ή ουσία του Χριστιανικού Μυστηρίου.

Στήν Παλαμική εποχή, ό ανατολικός μοναχισμός είχε ήδη μακριά ιστορία. Οί μεγάλοι δάσκαλοι του είχαν κληροδοτήσει τεράστια φιλολογία. Είχε γνωρίσει τους πειρασμούς του. Διέθετε απεριόριστη δύναμη επιβολής πάνω στους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Ό Παλαμάς δέχτηκε ανεπιφύλακτα όλη αυτή την κατάκτηση του παρελθόντος. Ό ρόλος του έγκειται ωστόσο στο ότι ανέσυρε άπ' το παρελθόν αυτό ένα μόνιμο δογματικό και πνευματικό στοιχείο. Κι αυτό το έκανε σε μια εποχή πού είχε αρχίσει να πνέει στο Βυζάντιο το πνεύμα της "Αναγέννησης και τη στιγμή πού ή χριστιανική Δύση ύφΐστατο έναν από τους πιο ριζικούς μετασχηματισμούς της ιστορίας της. Οί Μοντέρνοι Καιροί, παρασύροντας σε τελειωτική ερείπωση τόσες αξίες πού είχε άπολυτοποιήσει ό Μεσαίωνας, θά έφθαναν ως στο σημείο ν' αποσαθρώσουν την ουσία του Χριστιανισμού; Ή νέα πολιτεία, άφοΰ κατόρθωσε να κατακτήσει την αυτονομία του όρθού λόγου και της δημιουργίας, θα παραχωρούσε θέση στην υπερφυσική ζωή, πού ό Χριστός είχε προσφέρει ανεξάρτητα από όλα τα καθαρώς ανθρώπινα επιτεύγματα;

Το έργο του Παλαμά δίνει θετικές απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα. Να γιατί ό δογματικός θρίαμβός του στο Βυζάντιο του 14ου αιώνα θεωρήθηκε από την Ανατολική Εκκλησία όχι ως ό θρίαμβος μιας ιδιαίτερης μυστικής, αλλά ως ό θρίαμβος της ίδιας της Όρθοδοξίας. Ή εκκλησιαστική αυτή επιδοκιμασία ανέδειξε έτσι ό,τι παντοτεινό καί παγκόσμιο βρισκόταν σε μια καθαρώς μοναχική παράδοση.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Jean Meyendorff-Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ και η Ορθόδοξη Μυστική παράδοση



ΣΧΟΛΙΟ : ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ
                  ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΤΙΚΗ.
Ο Μέγεντορφ υπήρξε ο μεγαλύτερος εχθρός τού Παλαμά. Πρόσφερε τόν Παλαμά πού κατασκεύασε, τροφή στούς λύκους τής Δύσεως καί τούς έδωσε τήν δυνατότητα νά απορρίψουν τήν ορθόδοξη αλήθεια. Μυστική παράδοση είναι μόνον η Ρωσική ορθοδοξία τής διασποράς. Η ΣΟΦΙΟΛΟΓΙΑ.
Αμέθυστος

3 σχόλια:

Γιώργος Κουρκούβελος είπε...

Τι είναι η νήψη?

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε με αυτό:

"ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΤΙΚΗ"
,,,,,,,,,,
προς τον αδερφό που ρωτάει τι είναι νήψη, θα λέγαμε να βρεί καποιον ζώντα και εναπομείναντα νηπτικό και να μάθει από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ εκείνου, τι είναι η νήψη.

Νήφω, πάντως στα Ελληνικά σημαίνει δεν πίνω οίνον, επομένως και κατ'επέκτασιν είμαι άγρυπνος παρατηρητής των όσων συμβαίνουν γύρω μου και κυρίως μέσα μου.

Επομένως νήφω= Δεν κολυμπάω στις αυταπάτες μου.

Δεν λέω ψέματα στον εαυτόν μου δια των φρικτών υπονοιών που κατονομάζει ο μέγας Αββάς Δωρόθεος στα Ασκητικά του στο περί Ψεύδους καταπληκτικό του κεφάλαιο.

Νήφω σημαινει...παραμένω ήρεμος...

Δεν είμαι μεθυσμένος, και διατηρώ τη χριστιανική, ειρηνική συμπεριφορά μου...δηλαδή....

Παραμένω Αμέθυστος!




amethystos είπε...

Υπάρχει επίσης καί μία φράση διπλής αναγνώσεως. ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ. Νήψη είναι η κάθαρση διά τής μετανοίας. Είναι τό δεύτερο βάπτισμα μέσα στά δάκρυά μας.Τήν δίδαξε στόν Μ.Αντώνιο ο Κύριος όταν τόν έστειλε στόν τσαγκάρη νά βρεί τόν ανώτερό του.Τήν αληθινή νήψη επιβραβεύει ο Κύριος μέ τόν φωτισμό Του.Είναι τό θεολογικό περιεχόμενο τών Λόγων υπέρ τών Ιερώς ησυχαζόντων, τού Αγίου Γρηγορίου τού Παλαμά.