Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΗΓΗ: Φώς Φαναρίου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 ετών από την επίσκεψη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου στην Κρήτη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 10 το πρωί, και θα περιλαμβάνει δυο συνεδρίες. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και θα απευθύνει πρώτος σχετικό χαιρετισμό. 

Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου, Προέδρου του Δ.Σ. της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, καθώς και χαιρετισμοί εκπορσώπων φορέων. 

Η Α' Συνεδρία έχει ως θέμα: "Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας στα Χανιά και την Κίσαμο". 

Στην πρώτη εισήγηση η Δρ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, εντεταλμένη Διευθύντρια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, θα παρουσιάσει το ιστορικό της επίσκεψης του Πατριάρχου Αθηναγόρα στο Νομό Χανίων. 

Η δεύτερη εισήγηση, την οποία θα κάνει ο τ. Διευθυντής της Ακαδημίας Δρ. Αλέξανδρος Παπαδερός, θα διερευνήσει τη σχέση του μακαριστού Πατριάρχου με την Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης και το Άγιον Όρος. 

Η Β' Συνεδρία περιλαμβάνει τρεις εισηγήσεις και έχει ως γενικό θέμα: "Πατριάρχης Αθηναγόρας - Εκκλησία και κόσμος". 

1η εισήγηση: "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας: Ο ρηξικέλευθος οραματιστής και διάκονος της καταλλαγής. Ενότητα της Ορθοδοξίας και της Οικουμένης", με εισηγητή τον Δρ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη, ακαδημαϊκό. 

2η εισήγηση: "Η εμπειρία των θεολογικών διαλόγων και τα αποτελέσματά τους", από τον ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πέτρο Βασιλειάδη

3η εισήγηση: "Ο διάλογος των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τα θεσμικά Ευρωπαϊκά όργανα", από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά

Την ημερίδα θα συντονίσει ο Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. 

Την ίδια μέρα (Σάββατο) το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την δεύτερη ημερίδα που διοργανώνει φέτος η Εκκλησία της Κρήτης προς τιμήν του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 του περασμένου Μαϊου στο Ηράκλειο και είχε ως θέμα δύο ιστορικά γεγονότα:  

α) Τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα στη μεγαλόνησο και β) τα 47 χρόνια από την μετακομιδή της σεπτής κάρας του Αποστόλου Τίτου από την Βενετία.
  
ΣΧΟΛΙΟ: ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Πότε ρεύτηκε γιά πρώτη φορά ο αoίδιμος; Ισως καί γιά δεύτερη, γιατί όχι; 
Η φαντασία στίς Ημερίδες καί στίς μερίδες επιτέλους. 
Η συνέχεια δέ, μπορεί νά είναι πιό πλούσια, όταν μπεί στό παιχνίδι καί ο πολύς Βαρθολομαίος.
Αμέθυστος 

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Προσδεδεμένοι 'στο άρμα του Οικουμενισμού,ταπεινοί προσκυνητές της αλλαξοπιστίας/αλλαξοδοξίας (και) υπό την αιγίδα/ευγενική χορηγία της συνεργασίας της Γαληνοτάτης Βενετίας,Πόλεως των Καναλιών(,)από το νεο'ι'ησουιτικό/ουνιτικό στρατό του κράτους του Βατικανού προς το Νεοελληνιστικό Κόσμο και Πολιτισμό(του οχυρού)των Αθηνών.