Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


Που ίσως να είναι και το τελευταίο Ορθόδοξο, ενόψει της νίκης του Οικουμενισμού που θεωρείται βέβαιη πλέον, καθότι δέν έχει αντίπαλο. Ούτε άμεσο, ούτε έμμεσο. Έμμεσο διότι σήμερα διαγράφεται το εκπληκτικό φαινόμενο, μπρός στα μάτια μας, να διψούν οι Χριστιανοί να ακούσουν τις ποιμαντορικές εγκυκλίους που εκδίδουν οι Επίσκοποι εν όψει του Πάσχα, ενώ γνωρίζουν ότι δέν είναι πλέον μαθητές του Χριστού. Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι μόνο με νεράκι δέν ζεί άνθρωπος. Και έχουν γεμίσει όλα τα Χριστιανικά έντυπα με ποιμαντορικές εκγυκλίους, οι οποίες δέν ποιμένουν πλέον παρά μόνον το αξίωμα του Επισκόπου, που εκμηδενίστηκε.


«Ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει». Είχε δηλώσει ο υλιστής φιλόσοφος Φώϋερμπαχ. Έτσι αρχίζει το γνωστό βιβλίο του Σμέμαν, «Για να ζήσει ο κόσμος». Και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι αυτό που τρώει και πίνει. Ακόμη και η Εκκλησία είναι μία τροφός. Μία μητέρα η οποία προσφέρει την πιό ζωντανή τροφή. Που ξεπερνά ακόμη και το Μητρικό γάλα. Που περιέχει αγιασμό, απολύτως ανώτερο απο κάθε υγιεινή διατροφή. Και φάρμακο υγείας και φάρμακο αθανασίας. Ο κύκλος της ζωής. Απο την Μητέρα, στην Μητέρα Εκκλησία. Όπως διδάσκει και η σύγχρονη φιλοσοφική ψυχολογία, που αντιπροσωπεύει ο Γιανναράς, το υποκείμενο γεννιέται απο τον άλλον, απο την μητέρα που τρέφει την ζωή μας. Και το πρόσωπο απο την Εκκλησία που με κατάνυξη, προσωπικά και μυστικά, σαν ένας ανώτερος θηλασμός, τρέφει την αιώνια ζωή μας.


Και όμως ο Κύριος μας δίδαξε πώς χωρίς μετάνοια, αγιασμός δέν υφίσταται. Πώς ο αγιασμός δίνεται στην Ανάμνησί Του και μόνον. Διαφορετικά ακόμη και η Θεία Ευχαριστία μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση Μάνα εξ’ουρανού, η τροφή της Ερήμου. Ο Αγιασμός απευθύνεται στο Γνωμικό μας θέλημα και μόνον. Δεν είναι για ζωή. Αλλά για θάνατο. Τον θάνατο της αμαρτίας, της θεοποιήσεως μας, της αυτοαναφοράς μας. Για τον Σταυρό του Κυρίου. Για το θέλημα του Πατρός, όχι της Μητρός. Για τον θάνατο του Παλαιού ανθρώπου.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Αμέθυστος.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Η ΟΡθοδοξια θα ζησει εις τους αιωνες αμεθυστε... Τι ειναι αυτα που λες... Μην ξεχνας την μικρα ζυμη... Φαθνεται διαβαζεις πολυ τσολογιανη... Ετσι μιλουν οι Αγιοι της εκκλησιας; Τι μας γραφετε τετοιες μερες; Μονο ορθοδοξο ιστολογιο δεν εισαι... Λιγη σοβαροτητα. Καλη Ανασταση

amethystos είπε...

Αυτά τά περί ζήμης τά πλάσσαρε στήν ορθοδοξία ο Γιανναράς. Ο πιό έξυπνος καί πιό διαβασμένος Έλληνας ακόμη μέχρι σήμερα.
Χριστιανοί ορθόδοξοι όμως είναι οι αλιείς. Οι μωροί τών ανθρώπων.
Δέν διάβασες τόν χθεσινό Άπόστολο, τόν διάβασε ο ψάλτης, φυσικά, γιά ρίξε μιά ματιά :

Α΄ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 5
μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ; 7 ἐκκαθάρατε οὖν τὴν παλαιὰν ζύμην, ἵνα ἦτε νέον φύραμα, καθώς ἐστε ἄζυμοι. καὶ γὰρ τὸ πάσχα ἡμῶν ὑπὲρ ἡμῶν ἐτύθη Χριστός· 8 ὥστε ἑορτάζωμεν μὴ ἐν ζύμῃ παλαιᾷ, μηδὲ ἐν ζύμῃ κακίας καὶ πονηρίας, ἀλλ' ἐν ἀζύμοις εἰλικρινείας καὶ ἀληθείας.

Καλή καί έξυπνη Ανάσταση

Unknown είπε...

Ε αφου εισαι εσυ ο εξυπνος, αλλα λογια περιτευουν...Μηπως πρεπει να ρωτησεις τον πνευματικο σου, ποια ειναι η αποψη του γι αυτο το θεμα; εαν εχεις πνευματικο φυσικα....Εκτος αν θελεις και εσυ να ασκητεψεις με τον ψευτογιγαντα της ορθοδοξιας στα τεμπη...

amethystos είπε...

Εάν καταλάβαινες καί τί διαβάζεις όλα θά έδιναν ξανά μιά κάποια ελπίδα.

amethystos είπε...

Η ορθοδοξία τήν εποχή τού Αγίου Μαξίμου είχε χαθεί,όπως καί τήν εποχή τού Παλαμά,καί τήν εποχή τών Κολλυβάδων.Οπως πάει νά χαθεί καί σήμερα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''Τσολογιάννης'' γράφοντας και λέγοντας,αδελφέ;Δύνασαι να 'μιλήσης περαιτέρω και να μην καλύπτεσαι όσο και κρύπτεσαι;Είσαι από τους...''νεοφερμένους'' και εσύ;Από πλευράς μου έχω 'βρη τα εντός της παρενθέσεως,εδώ,πάντως(http://bartholomaios.blogspot.gr/2008/08/vs.html και http://xairete.blogspot.gr/).