Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Με ρουκέτες χτύπησε η Hamas τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην Dimona

ΠΗΓΗ: DefenceNet

Με πυρηνικό ολοκαύτωμα απειλήθηκε το Ισραήλ και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όταν τέσσερις ρουκέτες Grad των 122 χλστ. της Hamas εκτοξεύτηκαν την Κυριακή στις 07.44 το πρωί από την Λωρίδα της Γάζας με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην Dimona στην έρημο Negev!
Οι ρουκέτες έπεσαν στην πόλη Bersheeba στην περιοχή Ramat Negev στα νοτιοδυτικά της πόλης Dimona πλησίον της οποίας βρίσκεται και το πυρηνικό κέντρο ερευνών του Ισραήλ με τον μοναδικό πυρηνικό αντιδραστήρα γαλλικής κατασκευής που διαθέτει η χώρα.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην Dimona απέχουν μόλις 42,5 χλμ από την Λωρίδα της Γάζας και οι ρουκέτες έχουν ακτίνα δράσης 25 χλμ. περίπου, αλλά η δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι έφτασαν τα 43 χλμ. από το σημείο εκτόξευσης, προφανώς λόγω εφαρμογής προγράμματος αναβάθμισης του προωθητικού τους συστήματος, προφανώς με ιρανική βοήθεια!
Οι ρουκέτες έπεσαν σε απόσταση περίπου 1000 μέτρων από τον αντιδραστήρα, αφού μπορεί να βελτιώθηκε το βεληνεκές τους, αλλά δεν βελτιώθηκε το σύστημα καθοδήγησης. Όμως αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί...
Είχε προηγηθεί η κατασκοπευτική αποστολή του ιρανικού UAV από το Λίβανο στο Ισραήλ το οποίο αφού πέταξε παράλληλα με την ισραηλινή ακτογραμμή εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο και αφού παρέμεινε για πάνω από μισή ώρα πάνω από το νότιο Ισραήλ κατέπεσε κοντά στο πυρηνικό σταθμό της Dimona μετά από την επέμβαση ισραηλινών μαχητικών τα οποία εξαπέλυσαν εναντίον του δύο πυραύλους αέρος-αέρος.
Σήμερα ο Ιρανός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Esmail Kowsari δήλωσε ότι το Ιράν κατέχει φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ. Η χτεσινή επίθεση και οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου αποτελούν την επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν για καταγραφή των εγκαταστάσεων της Dimona από το ιρανικό UAV. Ουσιαστικά το Ιράν εφαρμόζει την πολιτική των ισοδύναμων αντιποίνων στοχοποιώντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ όπως η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει στοχοποιήσει το ιρανικό πρόγραμμα.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της επίθεσης της Hamas στην περιοχή της Dimona είναι ότι στον ίδιο χώρο έχει εγκατασταθεί και το αμερικανικό αντιβαλλιστικό ραντάρ. Με την επίθεση αυτή το Ιράν έστειλε ένα διπλό μήνυμα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, ενώ η πολιτική υποστήριξη που οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ότι έχουν από την επίσκεψη του ηγέτη του Κατάρ συμμάχου των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο δίνει στην Hamas την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν έναντι των μελλοντικών αντιποίνων από το Ισραήλ.
Να σημειώσουμε και κάτι άλλο που πέρασε "στα ψιλά": Για πρώτη φορά η δράση του πυροβολικού της Χαμάς, είχε ουσιαστικά τακτικά αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα. Η αντιβαλλιστική/αντιαεροπορική άσκηση Austere Challenge 12 αλλά και η άσκηση Turning Point 6 που διεξάγονταν με στόσο το Ιράν, σταμάτησαν ενώ οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να μετεφέρουν νέα αντιπυραυλικά συστήματα στα σύνορα με την Γάζα.
Και οι περίπου 1.000 Αμερικανοί με τα αντιαεροπορικά συστήματα που είχαν αναπτύξει, (THAAD κλπ) επέστρεψαν στις ΗΠΑ!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: