Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

H σύγχρονη μορφή "αλητείας" είναι η διαδικτυακή


Image«Είμαστε αυτοί που οι γονείς μας θα έλεγαν να μην κάνουμε παρέα». Δεν ξέρω για εσάς, οι δικοί μου γονείς έλεγαν να μη συναναστρέφομαι με «αλήτες». Με έφηβους που ξύριζαν το πλαϊνό μέρος του κρανίου τους και ταυτόχρονα άφηναν να μακρύνει το μεσαίο, ενίοτε ατσάλωναν την τούφα με πολλά γραμμάρια ζελέ. Με αγόρια που κυκλοφορούσαν με καρφιά στα τζιν μπουφάν τους και με μποτάκια με σίδερο στο μυτάκι. Με κοπέλες που είχαν αυτιά-σουρωτήρια. Με αυτούς που κάπνιζαν, όχι μόνο απλά τσιγάρα. Εάν είστε, ήδη, γονείς ή εάν σκοπεύετε να γίνετε άμεσα μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας πιο ελεύθερα από ότι θα κάνατε την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, τουλάχιστον όσον αφορά τις παρέες τους. Ετοιμαστείτε, όμως, να κλείσετε υπολογιστές και να κλειδώσετε κινητά τηλέφωνα.
Ο Martin Barnes από τo DrugScope αναφέρει πως τα social media βοήθησαν τον κόσμο σε νεαρές ηλικίες να επιλέξει το δρόμο μακριά από τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα, ο Dr. AlanWinstock ιδρυτής του Global Drug Survey, τονίζει πως ρόλο σε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης παίζει και η αύξηση της τιμής της κάνναβης, του πιο εύκολα προσβάσιμου ναρκωτικού για τους εφήβους. Από το 2002 και έπειτα, σε ηλικίες 16 ετών και άνω στη Μεγάλη Βρετανία, παρατηρείται πτώση στη χρήση ναρκωτικών. Όσον αφορά το ίντερνετ, στην Ελλάδα υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης του και τα social media αποτελούν την πρώτη αιτία εθισμού, ξεπερνώντας τα online games, που μέχρι το 2007 ήταν στην πρώτη θέση.

Η ζάλη της νάρκωσης προσφέρεται, πλέον, από το facebook, το twitter, το messenger στα διάφορα smartphones. Το στόμα και τα μάτια δεν ξεραίνονται από τις ουσίες, τα δάχτυλα, όμως, πρήζονται από τα κουμπιά στο πληκτρολόγιο.

Οι έφηβοι έχουν αλλάξει τρόπο κοινωνικοποίησης και επιλογές διασκέδασης. Εκεί που κάποτε θα μετρούσες γόπες στα παγκάκια που κάθονταν οι μαθητές Λυκείου τώρα θα υπάρχουν σκόρπια gigabytes. Το άγχος για το «ναι» σε ραντεβού μετά το φροντιστήριο γίνεται προσμονή για like και comment με σήμα την καρδιά. Σημεία των καιρών, αλλά όχι και λιγότεροι κίνδυνοι. Σύμφωνα με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, οι Έλληνες έφηβοι 15-16 ετών με διαδικτυακή εξάρτηση παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ασχολούνται με το ίντερνετ σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης, τα παιδιά με συμπεριφορά εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σε συχνότερη βάση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο νέος «αλήτης» είναι εδώ, έχει κι αυτός παραβατική συμπεριφορά και τάσεις επιθετικότητας. Καταργεί τα όρια και δεν αντιλαμβάνεται τη βία που ασκεί πίσω από το πληκτρολόγια. Το πρόβλημα είναι αρχίζει όταν οι γονείς δεν μπορούν να πουν στα παιδιά τους με ποιους να κάνουν παρέα στο διαδίκτυο.

[Του Τάκη Καραγιάννη από protagon.gr]

πηγή :Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oσο μικραινει η οθονη μεγαλωνει η χαζομαρα . Τον καιρο του σινεμα ακολουθησε η tv που παγκοσμιως ονομαστηκε δικαιως χαζοκουτι . Περα απο καποια ματς και καποιες παλιες ταινιες ολα τα αλλα της tv και στην ελλαδα μαλιστα της σοβαροφανους κρατικης tv ειναι δολοφονια για το μυαλο .Μονο απο τη ζωη μπορεις να μορφωθεις δευτερευοντως απο καποια βιβλια . Τωρα που με το κομπιουτερ μικρυνε και αλλο η οθονη εισεβαλε στη ζωη μας το ιντερνετ που παραδοξως δεν δεχετε απο την κοινοτητα των διανοουμενων την κριτικη που δεχτηκε η tv . Kαι ομως για τις μικρες ηλικιες που δεν εχουν προηγουμενη πριν το ιντερνετ εμπειρια ζωης και που δεν το βλεπουν σαν εργαλειο αλλα σαν αναπληρωτη Θεο το ιντερνετ κανει εις τη νιοστη τη ζημια που εκανε παλια η τηλεοραση . Πρωτα πρωτα σου δινει την ψευδαισθηση οτι συμετεχεις ενω φυσικα τα μεγαλα συμφεροντα δεν θα αφηναν στην τυχη αυτο το πραγμα . Δευτερον και σημαντικοτερο ειναι οτι εναν ανθρωπο και οχι κατα αναγκη νεαρο αλλα ιδιως νεαρο μπορει να τον κανει οχι απλως κοινωνο αλλα στρατιωτη ιδεων που πριν το ιντερνετ στον καιρο του καλως νοουμενου ορθολογισμου φανταζαν οριστικα πεθαμενες η αποκρουστεες . Νεοναζισμος , νεοπαγανισμος , φανατικο ισλαμ που ολα αυταηταν αδιανοητα μεχρι τις αρχες 90ς τωρα ολα μιαζουν τοσο φυσικα οσο οτι στην εγνατια και στην τσιμισκη υπαρχουν σηματοδοτες . Ακομη και η στοχοποιηση ανθρωπων σε σελιδες του fb η απο blogs μιαζει πια κατι φυσικο . Πχ ενα αριστεριστικο μπλογκ μπορει να στοχοποιησει εναν φιλησυχο καθηγητη πανεπιστημιου και αριστερο ακομη που θα τολμησει να κακοχαρακτηρισει τους κουκουλοφορους σαν φασιστα . Και να στρεψει εναντιον του ανιδεους ηλιθιους νεαρους που μπορει να του προκαλεσουν και σωματικη ζημια . Το ιδιο ενα ακροδεξιο μπλογκ μπορει να στοχοποιησει σαν προδοτη εναν μετριοπαθη δεξιο που θα αντιταχθει στα πογκρομ κατα λαθρομεταναστων . Δουλειες που παλιοτερα για να γινουν επρεπε να πληρωσεις μπραβους τωρα εντελως δωρεαν μπριζωνεις εικοσαχρονους που η πρωτη τους εμπειρια ειναι το ιντερνετ . Τελικα σοφο αυτο που ειπε ο Πλατων . Επιστημη που χωριζεται απο την αρετη ειναι πανουργια και οχι σοφια . Α,Μ