Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν ξεσπάει η οργή; Πόθε θα εκραγεί η κοινωνία;


«Με ρώτησε η κ. Μέρκελ “Τί κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες”;».
«Είπα στην κ. Μέρκελ ότι αν θέλουν και άλλες θυσίες, πρέπει να βρουν άλλο λαό να τις επιβάλουν».
Θα προσπαθήσω Κάρολε να σε βοηθήσω, ώστε να είσαι έτοιμος την επόμενη φορά που θα σου υποβάλει την ίδια βλακώδη ερώτηση οποιοσδήποτε. Θα το κάνω δε χρησιμοποιώντας όσο πιο ήπιες και κομψές εκφράσεις αντέχω να γράψω, ώστε να μην προσβάλω την αισθητική έστω και... ενός αναγνώστη του Ξένιου blog taxalia. Θα είμαι comme il faut για ένα πρόσθετο λόγο: να αποφύγω να λειτουργήσω αποπροσανατολιστικά.

Πλούσιοι Έλληνες είναι εν πρώτοις οι εφοπλιστές μας. Οι πολυαριθμότεροι των πλουσίων. Αυτοί που έστειλαν ήδη από τα μέσα του 2011 επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας να εξαιρεθούν από τον έλεγχο όσων έχουν κεφάλαια κατατεθειμένα στο εξωτερικό. [ΣΗΜ: μη μου πει κανείς ότι η επιστολή αυτή δεν είχε διαρρεύσει σε κανένα δημοσιογραφικό γραφείο έκτοτε. Απλώς δημοσιοποιήθηκε τώρα, επειδή τώρα ήλθε η ώρα να παίξουν κάποια παιδάκια εκδοτικά, επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνιδάκια]. Είχαν, μάλιστα, οι εφοπλιστές έτοιμη τη διάταξη που θα ψήφιζε ασυζητητί τόσον ο πράσινος όσο και ο γαλάζιος λόχος. Γεγονός είναι ότι ανέκαθεν οι εφοπλιστές ελευθέρως εισάγουν και εξάγουν τα κεφάλαιά τους, αφού ουδείς εξ αυτών φορολογείται, κατά κανόνα, στην Ελλάδα όσον αφορά στις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες. Και τούτο βάσει του νόμου. Άρα, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ζήτησαν αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Αν τους καλούσε οποιαδήποτε Αρχή να δικαιολογήσουν φορολογικώς τα κατατεθειμένα στο εξωτερικό κεφάλαιά τους [στο όνομα εξωχώριων εταιρειών φυσικά], θα μπορούσαν άνετα να δηλώσουν την ιδιότητά τους και την πηγή των κεφαλαίων τους και να ξεμπερδεύουν. Μήπως, όμως, συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο ήθελαν να αποφύγουν; Συνεπώς, η πρώτη απάντηση που θα μπορέσεις να δώσεις Κάρολε είναι ότι οι πιο πλούσιοι εκ των πλουσίων Ελλήνων δεν έχουν καμμία διάθεση να βάλουν πλάτη.

Οι υπόλοιποι πολύ πλούσιοι Έλληνες είναι βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοκτηματίες, μεγαλοεργολάβοι που έχουν θησαυρίσει από κρατικά συμβόλαια. Αυτοί κάνουν πρωταθλητισμό πρωτίστως στο άθλημα της νόμιμης φοροαποφυγής και δευτερευόντως στο άθλημα της παράνομης φοροδιαφυγής. Ακολουθούν οι μετρίως πλούσιοι, οι οποίοι επιδίδονται στο άθλημα της παράνομης φοροδιαφυγής. Όλοι αυτοί δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να χάσουν τα κεκτημένα υπέρ του πλησίον τους.

Όσο για την κουβέντα που είπες «βρείτε άλλο λαό», ειλικρινώς εξακολουθώ να αδυνατώ να την καταλάβω. Μεγαλοφυά ατάκα την ονόμασαν δημοσιογράφοι τινές. Πόθεν διεπίστωσες, όμως, ότι αυτός ο λαός δεν αντέχει άλλο; Άκουσες κάποια σοβαρή διαμαρτυρία; Εντάξει, αυτοκτόνησαν 2.800 συμπατριώτες μας, αλλά δεν έγινε και τίποτε το φοβερό. Ίδρωσε κανενός τ’ αυτί; Μεμονωμένες περιπτώσεις είναι. Μην τις θωρείς όλες μαζί. Ένας-ένας αυτοκτόνησαν, όχι ομαδικώς. Ξεχάστηκαν ήδη. Πραγματοποιήθηκαν και μερικές απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις, τις οποίες διέλυσαν οι αντιεξουσιαστές που δεν είναι στην εξουσία προκαλώντας τα ΜΑΤ που άλλο που δεν ήθελαν, και το πανηγύρι τελείωσε!

Και θα σου εξηγήσω τί εννοώ, αν δεν καταλαβαίνεις ούτε αυτό.

1] Ο αρχισυνδικαλιστής του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με € 100.000 ετησίως και απουσίαζε από τη χώρα στη πρώτη μεγάλη απεργία μετά τη λαίλαπα που ενέσκηψε το 2010 και την οποία παρακολουθούσε απαθής και ψεκαζόμενος [τάχα μου] από ένα ΜΑΤατζή [οι δακρυογόνοι αδένες των σοσιαλιστών ερεθίζονται μόνον από δακρυγόνα Κάρολε]. Αυτός και όλη η συνδικαλιστική ηγεσία τελούν εν νομίμω αδεία μετ’ αποδοχών εδώ και 30 χρόνια. Ανδρώθηκαν ξαπλωμένοι και αραχτοί [δεν ξέφυγα πολύ, έτσι;].

2] Ο αρχισυνδικαλιστής του Δημοσίου διαμαρτυρήθηκε ελαφρώς, αλλά κάθισε στ’ αυγά του, αφού δεν εθίγοντο οι υπηρετούντες στον Δημόσιο Τομέα.

3] Σε πολλές ΔΕΚΟ παρέλειψαν οι Διοικητές να περικόψουν τους μισθούς κατά παράβαση του νόμου. Σε άλλες ΔΕΚΟ φημολογείται ότι περικόπηκαν οι μισθοί κατ’ επιταγήν του νόμου, αλλά αυξήθηκαν τα επιδόματα αντισταθμιστικώς, κι’ έτσι ο νόμος πήγε νομότυπα περίπατο. Επέβαλλε περικοπές, αλλά δεν απαγόρευε αυξήσεις επιδομάτων.

4] Ενόσω γίνονταν όλα τούτα, ο ιδιωτικός τομέας διαλυόταν. Οι άνεργοι κατέκλυζαν και εξακολουθούν να κατακλύζουν το Ταμείο Ανεργίας. Ο λαός, όμως, επιβράβευσε τους βιαστές του με μία ακόμη ευκαιρία την 14.11.2010. Το επανέλαβε την 17.06.2012 εκλέγοντας, μάλιστα, τους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη μετά από όσα έκαναν και δεν έκαναν. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος δεν είναι πλούσιοι. Αφού, λοιπόν, η μη έχοντες απολαμβάνουν τον βιασμό τους, γιατί θα πρέπει να προστρέξουν οι πλούσιοι εις βοήθειάν τους και να τους χαλάσουν τη γλύκα;

Επειδή, όμως, βαρέθηκα να γράφω και να σου λέω τα ίδια και τα ίδια, διάβασε μόνος σου ένα απόσπασμα από το έγγραφο υπ’ αρ. 157363/01.11.2010 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με το οποίο δίνονταν οδηγίες για τις πρώτες περικοπές συντάξεων που επέβαλε ο αναμορφωτής του συστήματος Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος [«οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας»]:
« Α. Όροι συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου
……….
β) Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση των επιζώντων συζύγων ανεξάρτητα από τη διάρκεια του έγγαμου βίου, εξακολουθούν να ισχύουν.
…….
Β. Περιορισμοί στις συντάξεις των επιζώντων συζύγων.
α. ………….
…………… η κατά μεταβίβαση σύνταξη του επιζώντος συζύγου, καταβάλλεται σε αυτόν χωρίς περιορισμούς, για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα ή από την επομένη της λήξης των τριμήνων αποδοχών, κατά περίπτωση.
Μετά την πάροδο της τριετίας, εφόσον ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει και άλλη σύνταξη από φορέα κοινωνικής ασφάλισης, η κατά μεταβίβαση σύνταξή του καταβάλλεται μειωμένη κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, η κατά μεταβίβαση σύνταξή του καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%.
β) Από τους ανωτέρω περιορισμούς εξαιρούνται όσοι επιζώντες σύζυγοι:…...
iv) Απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Και θυμίσου: το έγγραφο φέρει ημερομηνία 01.11.2010. Σε επτά ημέρες θα διεξήγοντο αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Γιωργάκης θα μάς απειλούσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχανε στον δεύτερο γύρο την πλειοψηφία των περιφερειών και δήμων, θα μας τιμωρούσε με βουλευτικές εκλογές. Κι’ εμείς τρομοκρατημένοι μήπως και κληθούμε να τον στείλουμε σπίτι του, υποκύψαμε.

Νομίζω, όμως, ότι αυτά τα ήξερες, εξ ου και μπορούσες ακαριαίως να απαντήσεις στην κ. Μέρκελ ότι

Α] οι πλούσιοι Έλληνες δεν κάνουν τίποτε, διότι δεν έχουν καμμία διάθεση να αναλάβουν αυτοί τις αργομισθίες και τα προνόμια των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα, τα οποία οι υπάλληλοι αυτοί και τα κόμματα εξουσίας θέλουν να διατηρήσουν αλώβητα, έστω και αν ο υπόλοιπος λαός οδηγηθεί στην πυρά,

Β] οι υπάλληλοι του Δημόσιου Τομέα αδιαφορούν για τους συμπατριώτες τους του Ιδιωτικού Τομέα, οπότε και οι πλούσιοι Έλληνες δεν βρίσκουν τον λόγο να ενδιαφερθούν εκείνοι για τον πέρα των επιχειρήσεών τους Ιδιωτικό Τομέα.

Κατ’ ακολουθίαν ήταν άστοχη η προτροπή σου προς τη Μέρκελ να βρει άλλο λαό να επιβαρύνει με νέες θυσίες. Μέχρι να απολυθεί και ο τελευταίος ιδιωτικός υπάλληλος ή να απασχολείται με μισθό € 200/μήνα χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς αποζημίωση απολύσεως, χωρίς προσαυξήσεις νυκτερινών και αργιών, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, χωρίς μηνιαία άδεια αναψυχής για να πληρώνει τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, όλα θα είναι όπως ήταν και ο αποχαυνωμένος και εκμαυλισμένος λαός θα επιδεικνύει την απαράμιλλη αντοχή του.

Ποτέ, λοιπόν, δεν θα ξεσπάσει οργή. Για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει οργή. Ούτε πρόκειται να εκραγεί κάποια κοινωνία, αφού δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν μεμονωμένα ιδιοτελή άτομα και κάστες στενών οικονομικών συμφερόντων [clubs] που μάχονται να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους πάση θυσία όλων των άλλων, οι οποίοι παρακολουθούν κεχηνότες!

Σωτήριος Καλαμίτσης

Πηγή: TaXalia

Δεν υπάρχουν σχόλια: