Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Ήμουν παρών στον πολιτικό θάνατο του Γ. Παπανδρέου»

ΠΗΓΗ: Antinews


Μια εκπληκτική περιγραφή του ελληνικού Βατερλώ στις Κάννες, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν και σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δίνει στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Κρίσης» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρ. Μπαρουάν. Αφού αναφέρεται σε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το οποίο και είχε συζητηθεί τότε, περιγράφει το σκηνικό των Καννών όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε το περίφημο δημοψήφισμα.
Διαβάστε τι αναφέρει: «Ο Γ. Παπανδρέου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα. Η συζήτηση διαρκεί δύο ώρες χωρίς διακοπή με την ένταση να είναι στα ύψη. Η Μέρκελ κάθεται απέναντι στον Παπανδρέου. Αριστερά της Μέρκελ και απέναντι στον Ομπάμα, ο Σαρκοζί. Δεξιά της Καγκελαρίου, ο Σόιμπλε. Αριστερά του Σαρκοζί, ο Ζιπέ. Κι αριστερά του Ζιπέ, εγώ.
Το κλίμα είναι βαρύ και ξεκινάει ένα μπρα ντε φερ με τον Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό του των Οικονομικών. «Σου το λέμε ξεκάθαρα, εάν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας» λέει ο Σαρκοζί στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ επαναλαμβάνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει κι άλλο. Ο Σαρκοζί τού επαναλαμβάνει τους όρους μας σε στιλ τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.
Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούσει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και πιο πολύ, ταλαντεύεται από τις αρχικές του θέσεις, έπειτα καταρρέει. Στο τέλος δεν έχει άλλη επιλογή: αναγκάζεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ευρώ.
Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από αυτό ερώτημα υποβάλλοντας το στον λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, παραδίδει τα όπλα. Έρχεται η σειρά του Μπερλουσκόνι, δεν θα αντέξει για πολύ. Παπανδρέου, Μπερλουσκόνι, δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν. Είμαστε σε καιρό ειρήνης. Δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν κάτω από διεθνή πίεση.

Ο Μπαρουάν δηλώνει δηλαδή ότι ήταν παρών στον πολιτικό θάνατο του Παπανδρέου. Και στο θάνατο της αξιοπιστίας της Ελλάδας θα λέγαμε εμείς. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://olympia.gr/2012/11/01/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B7/

Σημερινή Ομιλία του Καμμένου στη Βουλή