Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ξεκίνησε η "Austere Challenge 2012" - Στόχος: Τα βαλλιστικά όπλα του Ιράν...

Ισραήλ και ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα την μεγαλύτερη αντιπυραυλική άσκηση που έχει γίνει στη Μ.Ανατολή, την "Austere Challenge 2012" (AC12) η οποία χαρακτηρίστηκε "Η πιο σημαντική αυτού του είδους" αυτού του είδους στην ιστορία των δύο χωρών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο.

«Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ασκήσεις αεράμυνας που έχουν γίνει από κοινού από τους δύο στρατούς», υπογράμμισε το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο διευκρινίζοντας ότι οι ασκήσεις έχουν την κωδική ονομασία «Austere Challenge 2012».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ταξίαρχος Nitzan Nuriel επικεφαλής του σχεδιασμού της άσκησης στο επιτελείο του ισραηλινού Στρατού εμφανίστηκε λιγότερο διπλωματικός: "Ο καθένας μπορεί να πάρει οποιοδήποτε είδος μηνύματος θέλει από αυτήν την άσκηση". Το βέβαιο είναι ότι στο Ιράν το έχουν λάβει το μήνυμα καθώς η Τεχεράνη ετοιμάζει την δική της άσκηση μαζικής εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Παρά τις μειώσεις προσωπικού στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 3.500 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και 1.000 Ισραηλινοί . Η άσκηση αυτή και ασχέτως της δήλωσης του Αμερικανού αντιπτεράρχου αποτελεί ένα σαφές μήνυμα την Τεχεράνη εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της, το οποίο το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον θεωρούν ότι αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και μόνο.

Τα στρατεύματα θα εκπαιδευτούν στα αντιαεροπορικά, αντιπυραυλικά συστήματα και την αντιαεροπορική «ομπρέλα» του Ισραήλ, όπως το Iron Dome, το οποίο αλλά και η τελευταία έκδοση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow 3 που αναπτύχθηκε από κοινού από ΗΠΑ και Ισραήλ. Η διοίκηση και λειτουργίες ελέγχου θα παρέχονται από μονάδες επιφανείας του Ναυτικού των ΗΠΑ εξοπλισμένες με το σύστημα AEGIS.

Το συνολικό κόστος της άσκησης είναι 38 εκατομμύρια δολάρια, με το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τμήμα ειδήσεων defencene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: