Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Λίγα για τον π. Παΐσιο…


Σκέφτηκα πολύ για να γράψω αυτά τα λίγα, μα θεώρησα υποχρέωση μου κάτι τέτοιο πιο πολύ για τους χριστιανούς που ανησυχούν, ταράζονται και σκανδαλίζονται. Και λέρωσα με το στυλό μου λίγες γραμμές άσπρου χαρτιού. Πρόκειται για το θέμα της δυσφημίσεως της μνήμης του γέροντα Παϊσίου . Εγώ δεν ξέρω αλλά το χάρηκα. Πρόσφατα διάβασα τα σοφά λόγια του γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου που έγραφε: …Όταν βήχω, σημαίνει πως δεν σε αγαπώ; Δεν σε σέβομαι; Σε αγαπώ και σε σέβομαι, αλλά βήχω διότι είμαι άρρωστος. Έτσι και η στάση τους απέναντί τους είναι ο βήχας τους, η προσπάθεια τους να επιπλεύσουν στη ζωή. Πρέπει κάτι να κάνουν και συνήθως τα βάζουν μ’ αυτόν που αγαπούν και με αυτόν που σέβονται, προπάντων δε με αυτόν από τον οποίο εξαρτάται η ζωή τους. Όποιος μας βρίζει δεν σημαίνει πως δεν μας αγαπάει. Γιατί εάν χρειαστεί κάτι σε μας θα στηριχθεί...

Νομίζω πως αυτά με ανέπαυσαν. Τι λέτε τώρα δεν έχουν δίκαιο; Δεν είναι προτιμότερο αυτό; Από το να είσαι απαθής; Χαίρομαι λοιπόν που τόσοι άνθρωποι και μάλιστα νέοι ψάχνουν κάτι να βρουν και τα βάζουν μ’ ένα καλογεράκι 18 χρόνια τώρα στον τάφο, με μισό πνεύμονα, ένα μάλλινο πλεχτό σκούφο και ένα ζωστικό με παραμάνα. Γιατί σ’ αυτόν κάτι βρίσκουν. Ίσως μια μεγάλη καρδιά. Αλήθεια τους ζηλεύω γιατί θα ζήσουν την παρουσία του. Δεν είμαι φυσικά προφήτης, μα αν ισχύει πως οι διώκτες μας είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες μας και ο γέροντας τόνιζε τόσο πολύ το φιλότιμο είναι αδύνατον τέτοιους ευεργέτες να τους αφήσει «ακέραστους». Ξέρω πως ήταν άρχοντας.

Χωρίς να το θέλουν, τον αποκαλούν τροφή. Και μάλιστα απ’ αυτές που αρέσουν στους περισσότερους. Δεν είναι έτσι; Λένε ψέματα; Αυτός ο ουράνιος άνθρωπος δεν τρέφει χιλιάδες ψυχές καθημερινά, χορταίνοντας απλότητα, καθαρότητα, αγιότητα, Χριστό; Αχ πόσο το έχουμε ανάγκη σήμερα! Όταν πεινάς δεν γίνεται να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια. Ίσως θα άκουσαν για ένα παλάτι με τσίγκους που έγινε τόπος θεοφανειών και πηγάδι δακρύων τρικυμισμένων ανθρώπων και παραξενεύτηκαν. Δεν έχουν δίκαιο;

Και καλά ζωντανός μα και τώρα πεθαμένος τα ίδια; Θα νόμιζε κανείς τόσα χρόνια μετά, πως το μονοπάτι για το κελί του θα λόγγωνε, μα δεν προλαβαίνει να χορταριάσει και αυτοί που ζουν εκεί σήμερα δεν μπορούν να βρουν ησυχία. Όλοι αυτοί που αντιδρούν βαρέθηκαν τις ιδεολογίες, τα ψέματα, τα απραγματοποίητα . Βαρέθηκαν τα μνημόνια και έπιασαν για λίγο τα μνημόσυνα. Ίσως βγει κάτι καλύτερο, που το εύχομαι για όλους μας δι’ ευχών του γέροντα.
Ταπεινά,
Μοναχός Παΐσιος Γηροκομίτης
ΣΧΟΛΙΟ : Είναι ένας πολύ καλός καί αρκετά πειστικός δεξιός λογισμός. Είναι πολύ γνωστός στήν παράδοσή μας. Εξαρτάται από τόν αριστερό λογισμό, από τόν οποίο ανακουφίζει. Δέν είναι όμως καθαρή πνευματική πράξη. Πέρα από τούς λογισμούς υπάρχει η πραγματικότης καί η αλήθεια.
Στήν πολιτική σήμερα οι αριστεροί καί οι δεξιοί ενσαρκώνουν τούς δύο τύπους λογισμού. Όμως οι λογισμοί δέν είναι κάν σκέψη, όπως ακριβώς καί τά κόμματα τής αριστεράς καί τής δεξιάς, επειδή γεννήθηκαν από λογισμούς οι οποίοι μέ λογική επεξεργασία μεταλλάχτηκαν σέ ιδεολογίες, δέν μπορούν νά προσφέρουν καμία λύση.
 Σήμερα μέ αριστερούς λογισμούς "σκέφτεται" ο Ράμφος π.χ., μέ δεξιούς ο Γιανναράς, μέ δεξιούς κηρύττει ο πρ.Σαράντος καί μέ επικίνδυνους καταστροφικούς λογισμούς διδάσκει ο πρ.Ζήσης. Όλες του οι ταυτολογίες (η φιλανθρωπία τών Αγίων, εκκλησία είναι ο κλήρος) είναι κρυμμένοι εγωκεντρικοί λογισμοί οι οποίοι διαλύουν τήν παράδοσή μας. Π.χ. πώς είναι δυνατόν ένας Άγιος νά μήν είναι φιλάνθρωπος, δέν είναι δυνατόν. Ο σκοπός όμως τής ταυτολογίας είναι νά αυτονομήσει τήν φιλανθρωπία έτσι ώστε όπου ανιχνεύεται νά συνοδεύεται από τήν αγιότητα, έστω κι άν δέν υπάρχει.
Τό περίεργο μέ τήν υπόθεση τού Γέροντα είναι πώς ενώ έγινε ευρέως γνωστό ότι ο νεαρός υβριστής του αντλούσε από μιά τελευταία ηλεκτρονική αίρεση τής οποίας είναι οπαδός (ακόμα καί τίς ύβρεις τίς εισάγουμε!) κανένας δέν έδωσε σημασία. Διότι όλοι μας σήμερα επιθυμούμε νά εκφράσουμε μέ κάθε ευκαιρία τίς απόψεις μας, τίς σκέψεις μας καί ιδιαιτέρως οι ορθόδοξοι τήν αγάπη μας. (Το καϋμένο παιδί δέν ξέρει τί κάνει, αγάπη θέλει). Η αγαπολογία κυριάρχησε απολύτως ξεχνώντας ότι ο Κύριος μάς έδωσε εντολή νά αγαπήσουμε τούς εχθρούς μας, όχι τούς εχθρούς Του. Καί έχει μεγάλη σημασία η ταύτισή μας.
Ξεχάσαμε τόσο εύκολα ότι εκείνος ο οποίος δέν ξεχνά ποτέ τόν Κύριο, είναι ο εωσφόρος; ΈΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ; Η πνευματική ζωή έπαψε νά έιναι αόρατος πόλεμος; Θά αγαπήσουμε τόν εώσφόρο πρίν από τόν Κύριο; Μαζί μέ τον Κύριο; Μαζί μέ τόν άνθρωπο;
Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μοναχος παισιος ο γηροκομιτης λυπαμαι που το λεω δεν ειναι χριστιανος . Ουτε τιμιος ανθρωπος γιατι ο τιμιος ανθρωπος δεν παριστανει σιτιζομενος κατι που δεν ειναι . Το λεω αδιστακτα οτι ειναι ενας ανεντιμος ανθρωπος που βιοποριζεται ρασοφορωντας ενω δεν τρεφει στο προσωπο του Χριστου την παραμικρη αγαπη , πιστη ουτε καν εκτιμηση . Δεν τον γνωριζω προσωπικα αλλα το συμπεραινω απο το αρθρο του . Αν εμπαινε λοιπον στον κοπο να μπει στο προφιλ του 27χρονου Παστιτσιου θα εβλεπε οτι ο συγκεκριμενος οχι αθεος αλλα υβριστης δεν ασχολουνταν τοσο με τις τερατολογιες που λεγονταν οντως για τον Παισιο αλλα υβριζε την ιδια την μνημη του Παισιου . Και δεν αφερεσε απο την σελιδα ουτε ενα σχολιο επισκεπτη οπου υβριζονταν χυδαιοτατα ο Χριστος η Παναγια τα παντα . Οτι τελος παντων δινουν στον γηροκομιτη να τρωει και να πινει και ο ιδιος να μην πειραζεται καθολου αν καποιοι οχι τα αμφισβητουν οπως εχουν δικαιωμα αλλα τα σερνουν στη λασπη . Αλλα για να εμπαινε στον κοπο να μπει στη σελιδα του υβριστη θα επρεπε πρωτα απο ολα να θελει να κοπιασει λιγο εστω πληκτρολογωντας για την πιστη του . Οταν κυριε και οχι μοναχε γηροκομιτη σου βρισουν κατι πολυτιμο για σενα πεταγεσαι . Δεν κανεις λογισμους . Ο πατερας για το παιδι του ο οπαδος για την ομαδα του ο συγγραφεας για το βιβλιο του . Αν μεινεις απαθης σημαινει οτι δε σε νιαζει . Συγχωρει ο χριστιανος οταν βλαψουν τον ιδιο και του ζητησουν συγνωμη . Τοτε ναι . Αλλα εδω δεν υβριστηκες εσυ κυριε γηροκομιτη για να δωσεις τοσο απλοχερα συγχωροχαρτι . Υβριστηκε η μνημη ενος νεκρου μοναχου που ειρησθη εν παροδω ξαναεφερε στην επικαιροτητα τον ξεχασμενο μοναχισμο αρα απο τα καυσιμα αυτου του μοναχου εσυ γραφεις χριστιανικα αρθρα και κυριως υβριστηκαν ο Χριστος και η Παναγια . Οταν ζητησει ο υβριστης εμπρακτα συγνωμη τοτε θα του δωσεις . Αν του δωσεις πριν ζητησει εισαι και συ υβριστης του Χριστου της Παναγιας και του ευεργετη ολων εσας των μοναχων που σας ξαναεφερε στο προσκηνιου του Παισιου . Δυο φορες η εκκλησια πεταχτηκε σαν να τη τσιμπισε μυγα τις τελευταιες δεκαετιες και εδειξε οτι την πονεσε κατι . Το 1987 για τα χωραφια της και το 2000 για τις ταυτοτητες . Εδειξε δηλαδη οτι την νιαζουν τα υλικα αγαθα και η επιβολη μεσω της αναγραφης του θρησκευματος . Οταν υβριζεται ο Θεος πολυ απλα δεν δινει σημασια εκτος εξαιρεσεων που οι ιδιοι οι μεγαλοπαπαδες τους βγαζουν ταλιμπαν . Οτι σε νιαζει φωναζεις οτι νιωθεις πολυτιμο . Εδειξε η Εκκλησια τι νιωθει πολυτιμο . Δεν ειναι η Αγια Τριαδα ο Χριστος η Παναγια οι Αγιοι . Αλλα την απασχολουν . Αν φωναξει καποιος τωρα για το βλασφημο εργο που ανεβαζεται στην Αθηνα φανταζομαι ο μοναχος γηροκομιτης θα τον χαρακτηρισει φανατικο και θα δωσει συγχωρεση στους συντελεστες της παραστασης . Σαν αντιπροσωπος του Χριστου διαχειριζεται και την συγνωμη του . Α,Μ