Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η Πορτογαλία καταρρέει

Ralf Streck 10.3.11 Telepolis

Τα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω ενδείξεων πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να απορρίψει τα ομόλογα που αγόρασε. Και για την Ισπανία δύσκολα τα πράγματα.

Η κρίση του ευρώ επιστρέφει δυναμικά στην ημερήσια διάταξη. Λόγω των ενδείξεων ότι η ΕΚΤ προτίθεται να βάλει ένα τέλος στην αμφιλεγόμενη αμαρτία της, δηλαδή την αγορά ομολόγων από χώρες με προβλήματα, τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας κατέρριψαν νέα ρεκόρ. Στην Λισσαβόνα αρχίζει να σχηματίζεται η άποψη πως η κατάσταση δεν μπορεί πια να ελεγχθεί χωρίς την βοήθεια από την ΕΕ. Όπως πριν ένα στην Ελλάδα, έτσι και στην Πορτογαλία η επίσημη θέση είναι πως ακόμα δεν χρειάζεται βοήθεια. Οι εταιρείες αξιολόγησης εν τω μεταξύ στρέφονται ήδη προς την Ισπανία. Η Moody's μείωσε την δανειοληπτική αξιοπιστία(της Ισπανίας), και με τις “αρνητικές” προοπτικές δικαιολογούνται οι προγραμματιζόμενες επιπλέον υποβαθμίσεις και αυξήσεις των επιτοκίων, πράγμα που θα στριμώξει πολύ την γείτονα χώρα(Πορτογαλία).

Είναι σχεδόν αδύνατο η Πορτογαλία να γλυτώσει την πορεία προς την ομπρέλα σωτηρία της ΕΕ. Η κρίση του ευρώ είχε ξαναεμφανιστεί τον Φεβρουάριο, πιο γρήγορα απ' ότι αναμενόταν, μετά από μια απατηλή ησυχία. Μετά την απατηλή σταθεροποίηση, τα επιτόκια για τα ομόλογα της Πορτογαλίας εκτινάχτηκαν στα ύψη, όπως και αναμενόταν.

Την Τετάρτη, η χώρα έπρεπε να πληρώσει 6% επιτόκιο για να ξεφορτωθεί από ομόλογα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, διάρκειας δυο ετών. Αυτά είναι 2% παραπάνω από τον Σεπτέμβρη του 2010. Αυτό έχει σημασία αν λάβουμε υπ' όψιν πως μέχρι το 2013 ισχύει το πακέτο της ΕΕ που εγγυάται στους επενδυτές, που θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα, ελευθερία από κάθε ρίσκο. Επειδή τα μακροπρόθεσμα ομόλογα 5, 10, 15 ετών, έχουν μικρότερο ρίσκο, και οι επενδυτές μπορεί να εμπλακούν σε μια πιθανή χρεοκοπία, το επιτόκιο γι' αυτά είναι πάνω από 7%, που θεωρείται όριο κατάρρευσης.

Η ΕΚΤ είχε καταφέρει τον Ιανουάριο, με μαζικές αγορές ομολόγων της Πορτογαλίας, να κρατήσει τα επιτόκια λίγο πιο κάτω(στα 6,7%) από την ψυχολογικά σημαντική τιμή των 7%. Αν και η Πορτογαλία μπόρεσε την Τετάρτη να βρει χρήματα στις αγορές κεφαλαίου, και θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με το τραγούδι περί “επιτυχώς πουλημένων ομολόγων”, είναι όμως ξεκάθαρο πως τέτοια επιτόκια οδηγούν την χώρα στην καταστροφή. Έτσι παραμένουν σιωπηλοί ακόμα και αυτοί που τον Ιανουάριο διατυμπάνιζαν το τραγούδι. Εν τω μεταξύ άρχισε να λέγεται πως δεν είναι και καμιά επιτυχία, να πληρώνει κανείς για χρόνια επιτόκια τριπλάσια από αυτά που ισχύουν για την Γερμανία.

Η Πορτογαλία ακολουθεί τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας

Τα γεγονότα στην Πορτογαλία θυμίζουν διαδικασίες γνωστές από την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Είναι λοιπόν θέμα (σύντομου) χρόνου πότε η Πορτογαλία θα τις ακολουθήσει, και θα συρθεί κάτω από την ομπρέλα σωτηρίας της ΕΕ. Η Πορτογαλία βέβαια, σε αντιδιαστολή προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, όπου το χρέος εκτινάχτηκε λόγω διάσωσης των τραπεζών, είναι θύμα μιας στρατηγικής η οποία την(Πορτογαλία) χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην Ισπανία και το ευρώ. Το έλλειμμα μειώνεται εδώ και καιρό και το χρέος βρίσκεται στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ. Παρόλα αυτά τα επιτόκια σπρώχνονται στα ύψη, από την στιγμή που η Moody's άρχισε να αναφέρει την Πορτογαλία μαζί με την Ελλάδα.

Η συνταγή για την καταστροφή είχε επιλεγεί, πράγμα που επιφανείς οικονόμοι χαρακτήρισαν τρελό. Έτσι άρχισε και στην Πορτογαλία να την πληρώνει ο απλός λαός.

Θα πάψει η ΕΚΤ να σπάει το ταμπού;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, οι τύποι από την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) θέλουν βάλουν τέλος στην αμαρτία τους που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Η εξαγορά των κρατικών ομολόγων δεν σημαίνει στο κάτω-κάτω τίποτε άλλο, παρά τύπωμα χρήματος. Αυτό αυξάνει ως γνωστόν τον πληθωρισμό, που έχει ανέβει αισθητά. Κατά την Ευρωστατ, ο πληθωρισμός στον χώρο του ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο ήταν 2,4%, σαφώς πάνω από τον στόχο των 2%, που θα εγγυώταν σταθερότητα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, έθεσε την περασμένη εβδομάδα την προοπτική της απελευθέρωσης των επιτοκίων, για να αντιμετωπιστεί το ρίσκο που φέρνει ο πληθωρισμός. Αυτό συνάδει και με την πρόθεση του Trichet να ξεφορτωθεί τα κρατικά ομόλογα. “Η ΕΚΤ πιέζει τις κυβερνήσεις του ευρώ, να αναλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας η ομπρέλα διάσωσης της ΕΕ”.

Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα για την Ισπανία

Γίνεται όλο και πιο εμφανές, πως η πολιτική του μπαλώματος που ακολουθούν Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, έχει φτάσει στο όριο της. Επειδή οι κεφαλαιαγορές θεωρούν πια σίγουρο πως η Πορτογαλία θα πάει κάτω από την ομπρέλα διάσωσης, το ευρώ στριμώχνεται. Γιατί τώρα θα περάσουν , για πρώτη φορά, σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ.

Η Πορτογαλία είναι απλά ο μοχλός για να περάσουν στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα του ευρωχώρου. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η Moody's ακριβώς σήμερα βρήκε να αυξήσει την πίεση κατά της Ισπανίας. Κατέβασαν την αξιοπιστία της στο Αα2, και με την “αρνητική” προοπτική έκαναν σαφές πως την χώρα περιμένουν κι' άλλες υποβαθμίσεις και αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό είχε κιόλας συμβεί τον Δεκέμβριο.

Το καραβάνι ξεκίνησε ήδη και πάει προς την Ισπανία. Θα είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να διασωθεί αυτή η χώρα από την κατάρρευση. Να μην αναφερθούμε στην Ιταλία που κατέχει το ρεκόρ στα χρέη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η σαφώς μεγαλύτερη ανάγκη κεφαλαίου, σε σύγκριση με την Ελλάδα, Ιρλανδία ή Πορτογαλία. Είναι πάνω απ' όλα τα τεράστια και πολυσχιδή προβλήματα που προκάλεσε το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων. Το φούσκωμα το κοίταζαν, ακόμα και οι εταιρείες αξιολόγησης, για χρόνια, και πανηγύριζαν για την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας, αντί να προειδοποιήσουν εγκαίρως για την βαθιά πτώση που ήταν με την φούσκα αναπόφευκτα δεμένη.

ΠΗΓΗ : ΠΕΤΡΟΣ
 
Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι αγορές «σπρώχνουν» την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης και η Λισαβόνα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια (πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101077)
και «Χαστούκι» της Moody's σε 30 ισπανικές τράπεζες (πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101099)