Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πέτρε θύσον και φάγε αλλά πρώτα διάβασε την ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

    “ και εγένετο φωνή προς αυτόν Αναστάς Πέτρε θύσον και φάγε” (Πραξ 10)




TO ANTIAIΡEΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.

Τό εγκόλπιο είναι...ορθόδοξο! Διαθέτει και... εγκεκριμμένο πνευματικό!  ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΜΩΣ; Τί σόϊ Χριστιανοί είναι αυτοί οι άνθρωποι πού ευτελίζουν τόσο ποταπά τον Απόστολο ΠΈΤΡΟ; Αύριο όμως θα κατηγορήσουν τόν πάπα πού υβρίζει τόσο χυδαία το Αγιο Πνεύμα στό πρόσωπο τού Αποστόλου Πέτρου.

Αμέθυστος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το απίστευτο είναι πως βάζουν και τον κανόνα μέσα ... όποιος βδελύσσεται το κρέας αφορίζεται...

Εννοείται όμως όποιος βδελύσσεται το κρέας για λόγους ΠΙΣΤΗΣ , όχι επειδή (λόγω συναισθηματισμού αν θέλετε..) δεν θέλει να βλέπει τα ζώα να σκοτώνονται.

Μπορεί να είναι και ανούσιος συναισθηματισμός η άποψη αυτή της Γαβριηλίας. Δεν ήταν και αλάθητη. Δεν επέβαλε σε κανέναν την άποψη της ούτε την δίδασκε ως θρησκευτική πεποίθηση. Δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτική πίστη η αίρεση.

Misha είπε...

Αν βάλεις στο πιάτο ενός αντιαιαρετιστή ένα ψημένο ποντικό θα τον φάει;
Κι αν δεν τον φάει υποπίπτει στα αναθέματα του συγκεκριμένου ιερου κανόνος;
Θα ήταν αστεία η στάση τους αν δεν απεδείκνυε το «κόλλημα που έχουν φάει».

Ανώνυμος είπε...

Μην πας μακριά...δεν χρειάζεται ποντικός...

Αν τους έβαζες σκύλο η γάτα θα τον έτρωγαν;

Το ότι στεναχωριέται να βλέπει να σκοτώνονται τα ζώα σημαίνει πως είναι ινδουϊστρια; πως πιστεύει στην μετενσάρκωση; πως πιστεύει πως είναι αμαρτία; Αν είναι έτσι γιατί δεν της αρέσει ο Ταραμάς; Σφάζουν ζώα για τον Ταραμά;

Είπε πουθενά η Γερόντισσα "Σταματήστε να τρώτε κρέας είναι αμαρτία" η απλά είπε το πως νοιώθει η ίδια για τα ζώα. Θα πει κάποιος "συναισθηματική υπερβολή" . Πιθανόν!

Αλλα δεν είναι "συναισθηματική υπερβολή" και αυτό του Αγ. Σιλουανου;;:

----------------
«Συνέβη να πατήσω μια μύγα χωρίς ανάγκη κι εκείνη η ταλαίπωρη έσερνε κατά γης τα χυμένα εντόσθιά της και τρία μερόνυχτα έκλαιγα για την σκληρότητά μου απέναντι στην κτίση και ως τώρα το θυμάμαι.

Άλλη φορά, στον εξώστη του καταστήματος εμφανίσθηκαν νυχτερίδες κι εγώ έριξα πάνω τους ζεστό νερό και πάλι πολλά δάκρυα έχυσα γι' αυτό κι από τότε ποτέ δεν προσβάλλω την κτίση. Μια άλλη φορά πήγαινα από το μοναστήρι προς το Παλαιό Ρωσικό και είδα στο δρόμο ένα κομματιασμένο φίδι και κάθε κομμάτι του σφάδαζε και λυπήθηκα όλη την κτίση και έκλαιγα πολύ μπροστά στον Θεό.

Το Πνεύμα του Θεού διδάσκει την ψυχή να αγαπά όλα όσα ζουν έτσι, ώστε και ένα πράσινο φύλλο του δέντρου δεν θέλει να κόψει ούτε να πατήσει ένα άνθος του αγρού. Έτσι το Άγιο Πνεύμα διδάσκει την αγάπη για όλα και η ψυχή συμπάσχει με κάθε ύπαρξη. Αγαπάει ακόμη και τους εχθρούς και λυπάται ακόμη και τα δαιμόνια, διότι ξέπεσαν από το αγαθό ...»
---------------------


Ασε τα άλλα με τις "ενέργειες"... πετάνε μια φράση με την λέξη "Ενέργεια" η "δύναμη" και άρα αυτό είναι ινδουϊστικό... δεν παίζει ρολο αν υπάρχει η ανάλογη φιλοσοφία απο πίσω..απλά η λέξη αρκεί...

Αρα ο π. Πορφύριος είναι ινδουϊστής με την δική τους λογική αφού:

1) Μιλάει για ενέργειες/δυνάμεις:

-----
"Όταν κακομελετάμε, κάποια κακή δύναμη βγαίνει από μέσα μας και μεταδίδεται στον άλλον, όπως μεταφέρεται η φωνή με τα ηχητικά κύματα, και όντως ο άλλο παθαίνει κακό. Γίνεται κάτι σαν βασκανία, όταν ο άνθρωπος έχει για τους άλλους κακούς λογισμούς... Δεν προκαλεί ο Θεός το κακό αλλά η κακία των ανθρώπων. Δεν τιμωρεί ο Θεός, αλλά η δική μας κακή διάθεση μεταδίδεται στην ψυχή του άλλου μυστηριωδώς και κάνει το κακό. Ο Χριστός ποτέ δεν θέλει το κακό. Αντίθετα παραγγέλλει: "Ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς...""

-----------


Τι είδους απρόσωπη δύναμη είναι αυτή που διαδίδεται σαν τα ηχητικά κύματα; Δεν είναι δαίμονας, είναι μια "δύναμη" κάτι χωρίς ταυτότητα...τι; που το βρίσκουμε στην Πατερική Γραμματεία; Που το βρήκε ο π. Πορφύριος

2) Κάνει ανατολικού τύπου διαγνώσεις (δείτε τον δεσμό..)


3) Είδε τον παγανιστή μάντη Τειρεσία και αντί να πει πως υπηρετούσε τα δαιμόνια έλεγε ποσο μοιαζει με τον προφήτη Ησαϊα!!!


4) Ειδε το άγαλμα του Δία και είπε πως ο καλλιτέχνης εκφράζει το...Θείο


Ορθοδοξον και ετούτο ω αδελφοί Τι λέτε τώρα!!!
(για να χρησιμοποιήσουμε δική τους φρασεολογία)

5) Που ορμούσε... σαν αίλουρος, όπως έκανε ο π. Πορφύριος, και έγδυναν τον συνομιλητή τους!!! για να αποδείξουν ότι όντως είχε κάνει εγχείρησιν και να επιβεβαιωθεί με αυτό τον τρόπο το... διορατικό τους χάρισμα!!!

Και η λίστα μπορεί να συνεχισθεί...ας μας συγχωρεθεί που γράψαμε τις ανοησίες για τον π. Πορφύριο, την ευχή του νά'χουμε...αλλα πως αλλιώς να δείξουμε το άτοπο αυτών των λόγων;

amethystos είπε...

Misha είναι άρρωστος ο άνθρωπος. Είναι αλήθεια ότι ήταν παληά πεντηκοστιανός;
Καί τού είπε ο πνευματικός του ότι μ`αυτόν τον τρόπο θα τού συγχωρεθούν οι αμαρτίες;
Στήν πραγματικότητα ΔΕΝ έφυγε ποτέ από τούς πεντηκοστιανούς, μόνο μέ αυτούς ασχολείται!
Είναι άρρωστος.

alexandra1987 είπε...

Αγαπητοί εν Ιησού Χριστώ αδελφοί,
Σίγουρα οι αρχαιολάτρες, οι νεοπροτεστάντες κι οι απανταχού αποκρυφιστές θα τρίβουν με ενθουσιασμό τα χέρια τους με τα όσα διαμείβονται εδώ.
Γιατί δεν επικοινωνείτε με την Π.Ε.Γ. αν έχετε απορίες επί του προκειμένου;
Υ.Γ. Μήπως ο υπερβάλλων ζήλος μας για την υποστήριξη της μιας ή άλλης θέσης, μας παρασύρει προς το πνεύμα της κατάκρισης και της ειρωνείας;

Misha είπε...

Φίλε Αμέθυστε, δε με ενδιαφέρει να παρακολουθώ τους ανθρώπους, ούτε τους φακελλώνω.
Από όσα έχω διαβάσει στο ιστολόγιο αυτό, μάλλον τα πράγματα είναι όπως λες.

Αγαπητή Αλεξάνδρα, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο δείχνουν.
Αφορούν την εισαγωγή μιας σεχταριστικής νοοτροπίας, παρακολούθησης, καταγραφής, φακελλώματος όσων κρίνουν οι αντιαιρετιστές σαν αποκλίνοντες από την ορθόδοξη διδασκαλία.

Ο Μεγάλος Αδελφός με μέλανα χιτώνα , υποκρινόμενος τον υπερασπιστή τής πίστεως.

Φρίκη και λύπη για το κατάντημα.

Misha είπε...

Να προσθέσω και κάτι ακόμα προς την αγαπητή Αλεξάνδρα: με τον Εγκόλπιο προσπάθησα να επικοινωνήσω με μέηλ αλλά συνάντησα τοίχο.
Η απάντηση του ήταν ο ορυμαγδός των επιθέσεων κατά της γερ.Γαβριηλίας.

alexandra1987 είπε...

Φίλε Misha,
Πίσω από το όνομα και το λογαριασμό της Αλεξάνδρας γράφει η μικρή της αδελφή Τατιανή (Τάτη), καθώς η Alex ξαναγύρισε στη δεύτερη πατρίδα (Νέα Ζηλανδία) εδώ και λίγους μήνες (όλα αυτά πιθανώς, χωρίς ενδιαφέρον, αλλά για να γνωρίζουμε το συνομιλητή μας).
Προσωπικά, συνεργάζομαι με την Π.Ε.Γ. –αυτή που δημιούργησε ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος-, το έργο του οποίου, δυστυχώς, λίγοι μπορούν να εκτιμήσουν. Ακόμη, θα πρέπει να σου ομολογήσω ότι σέβομαι βαθιά τον π. Σαράντη και πιστεύω από τη μέχρι σήμερα πορεία του ότι το «Αντιαιρετικό Εγκόλπιο» εκφράζει στην θεματογραφία του τη σωστή θέση της Εκκλησίας «επί των αιρέσεων».
Για κάποιους λανθασμένους πιθανώς χειρισμούς (μη δημοσίευση όλων των απόψεων, κατά τις εδώ καταγγελίες) δε γνωρίζω κι αν συνέβησαν δε νομίζω ότι εξυπηρετούν το σωστό πνεύμα ενός διαλόγου.
Ο χώρος των αιρέσεων είναι ένας λεπτός χώρος και χρειάζεται σε βάθος εξειδίκευση για να αντιμετωπίσει κανείς σωστά τα προβλήματα αυτά και δεν αρκεί μια έστω και βαθιά δογματική γνώση για να ερμηνευθούν προβλήματα που ξεκινούν από τους χώρους της «Νέας Εποχής». Υπάρχει αρκετή σύγχυση σε κάποια θέματα, όσο και διαφορετικές ερμηνείες και σίγουρα εκείνος που σίγουρα ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει είναι ο Κύριος.
Τέλος πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή προσευχή πριν αποφασίσουμε να γράψουμε εδώ για τέτοια θέματα. Είμαι σίγουρη ότι κάπου αφέθηκε μια πορτούλα ανοιχτή και το «ταγκαλάκι» -ας πρεσβεύει ο Γέροντας υπέρ ημών- μπόρεσε να κάνει τα δικά του παιχνίδια σε βάρος μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω, φίλε Misha, για ένα πράγμα. Δεν υπάρχουν «αντιαιρετιστές», ούτε «σεχταριστική νοοτροπία», ούτε παρακολούθηση, καταγραφή και φακέλωμα, παρά αδελφική αγάπη, που καμιά φορά «χάνει το δρόμο» της... Η πίστη της Εκκλησία είναι εκείνο στο οποίο όλοι οι άγιοι συμφωνούν. Οι τυχόν προσωπικές απόψεις των Πατέρων που δεν βρίσκονται σε συμφωνία μεταξύ τους δεν αποτελούν δόγματα της Εκκλησίας. Έτσι, αν η Γερόντισσα κάπου ίσως ξέφυγε, αυτό δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει, απλώς δεν το δεχόμαστε. Δεχόμαστε όμως το ξεχείλισμα της αγάπης και της προσφοράς της στο συνάνθρωπο. Δε χρειάζεται να υπεραμυνθούμε για χάρη της. Ο Κύριος γνωρίζει και σίγουρα, αν οι άνθρωποι την αδικήσαμε, Εκείνος σίγουρα θα τη δικαιώσει.

Misha είπε...

Aγαπητή Τάτι σε καλημερίζω.
Επειδή είμαι στον εκκλησιαστικό χώρο από την παιδική μου ηλικία κι έχω δει πολλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι κυριολεκτικά ενδημεί η σεχταριστική νοοτροπία.

Ίσως οφείλεται στην φυσική ανάγκη των ανθρώπων να ταυτίσουν την πίστη τους με κάποιο ζωντανό πρόσωπο, να δούν τις ιδέες τους σαρκωμένες.

Μού άρεσε αυτό που έγραψες «Έτσι, αν η Γερόντισσα κάπου ίσως ξέφυγε, αυτό δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει, απλώς δεν το δεχόμαστε. Δεχόμαστε όμως το ξεχείλισμα της αγάπης και της προσφοράς της στο συνάνθρωπο. Δε χρειάζεται να υπεραμυνθούμε για χάρη της. Ο Κύριος γνωρίζει και σίγουρα, αν οι άνθρωποι την αδικήσαμε, Εκείνος σίγουρα θα τη δικαιώσει.»

Αγαπητή Τάτι, από την αρχή της διαδικτυακής αυτής κουβέντας έγραψα πως δε χρειάζεται η γερόντισσα τη δική μου συνηγορία γιατί μιλού η ζωή και τα έργα της.

Αντιδρώ στην απολυταρχική και ιεροεξεταστική νοοτροπία που ψάχνει λυσσωδώς σε λέξεις και φράσεις της γερόντισσας ομοιότητες με όρους της Νέας Εποχής για να απαξιώσει συνολικά την προσφοράκαι τον λόγο της.

Αυτό θυμίζει απολύτως τους Φαρισαίους που διαπίστωναν μία πραγματική αντίθεση μεταξύ της εντολής του Νόμου περί την ημέρα του Σαββάτου και της στάσης του Κυρίου , κι έτσι συμπέραιναν ότι ο Ιησούς δε μπορεί να είναι ο Χριστός εφόσον δεν τηρεί το Σάββατο.

Τον διαχειριστή του Εγκόλπιου συνεχίω να τον θεωρώ φίλο, δεν μετατρέπω τη διαφωνία σε προσωπική εμπάθεια και ελπίζω πως όταν καταλαγιάσει η ένταση θα αντιληφθει κι αυτό πως παρατράβηξε το σκοινί.

alexandra1987 είπε...

Φίλε Misha,
Πιστεύω ότι έχεις δίκιο σε πολλά σημεία κι ακόμη ελπίζω ότι το «μήνυμα» πέρασε εκατέρωθεν άρα και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω σύγχυσης και ανησυχίας. Πιστεύω ότι «ότι ήταν ευλογημένο» επετεύχθη και τώρα πια είναι η ώρα για τους σώφρονες να χαμηλώσουν τους τόνους.
Μέσα στην Εκκλησία, πιστεύω ότι θα πρέπει να καλλιεργούμε τα όσα μας ενώνουν και να απομακρύνουμε όσα επιδιώκουν να μας χωρίσουν.