Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΓΚΟΛΠΙΟΥ (2)

Υπάρχει μιά δαιμονικής εμπνεύσεως επίθεση τα τελευταία χρόνια εναντίον τής ορθοδοξίας η οποία οφείλεται μέν στό ότι το σύνολο τής Δύσεως είναι πλέον Βουδιστικό, αφού επέτρεψε να ολοκληρωθεί η Βουδιστική εισβολή η οποία ξεκίνησε σάν τιμωρία, μετά την πτώση τής Κων/πόλεως. Υπάρχουν αναρτήσεις σχετικές στό blog μας πού εκθέτουν τα γεγονότα λεπτομερέστερα.

Η επίθεση αυτή συνίσταται στό να θεωρείται ολόκληρη η ορθόδοξη ζωή και διδασκαλία Ινδουϊστική ή Βουδιστική.

Η θεοσοφική σχολή έμπλεξε κατ`αρχάς τον Νεοπλατωνισμό στό λαβύρινθό της διότι υπονοείτο ότι όλη η Ελληνική φιλοσοφία είχε ρίζα ινδουιστική. Χρειάστηκαν φοβερές, τιτάνειες προσπάθειες γιά να αποδειχθεί και να αφαιρεθεί η λάσπη.

Σειρά πήρε η ορθοδοξία. Η συνεπέστερη προπαγάνδα εναντίον τής ορθοδοξίας με όπλο τόν Βουδισμό γίνεται από το αποκρυφιστικό περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ. Σ`αυτό είχε κάνει καρριέρα και ο Μέσκος.

Ξαφνικά όμως μπήκε στο προπαγανδιστικό παιχνίδι ένας διανοητής πρώτου μεγέθους, ο Ράμφος ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο πεντακοσίων σελίδων γιά να αποδείξει πώς η νοερή προσευχή τής Φιλοκαλίας είναι διαλογισμός όπως πραγματοποιείται στόν Βουδισμό και στούς Σούφι.

Σήμερα κι όλας στό blog μας ξεκινήσαμε την αναίρεση αυτού τού βιβλίου, καθώς δυνάμεθα, παρότι υπάρχουν ήδη αναιρέσεις στά μαθήματά του και σε παληότερες αναρτήσεις μας.

Αυτή τη δαιμονική τακτική ακολουθεί και το αντιαιρετικό εγκόλπιο ιδίως εις βάρος τής Γερόντισσας Γαβριηλίας χωρίς καμία υποχρέωση λογικής καθώς υποστηρίζεται από αγαθούς και ανίδεους χριστιανούς και από δυστυχισμένους ιερείς οι οποίοι υποδύονται τόν υπερορθόδοξο.

ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

====================

Εμπειρίες Θεού και εμπειρίες «νέας εποχής»- με αφορμή την επίθεση στη γερ.Γαβριηλία

Όποιος έχει μια επαφή με την θρησκειολογική γραμματεία γνωρίζει καλά ότι σε διάφορα θρησκεύματα αναφέρονται παρόμοιες διηγήσεις υπερφυσικών φαινομένων.

Έτσι έχουμε διηγήσεις αορασίας σε όλες σχεδόν τις παραδόσεις.Έχουμε διηγήσεις αορασίας και στη Ορθόδοξη Παράδοση , ήδη από τα χρόνια του μοναχισμού της Νιτρίας μέχρι τους αόρατους ερημίτες του ιερού Άθωνα.

Έχουμε περιστατικά ακαΐας σε πολλούς λαούς από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής μεχρι του Αβορίγινες της Ωκεανίας.Έχουμε όμως και περιστατικά ακαΐας τόσο σε βίους μοναχών του Γεροντικού όσο και σε πολλά μαρτυρολόγια.

Έχουμε περιστατικά ανθρώπων που περπατούν πάνω στο νερό ή ίπτανται , τόσο στην δική μας Παράδοση (γεροντικά, Λαυσαϊκό, Βίος οσ.ΜαξίμουΚαυσοκαλυβίτου κλπ) όσο και σε άλλες.παραδόσεις (ινδουισμό, ταοϊσμό, παγανισμό κλπ)

Υπάρχουν διηγήσεις αυτόματων θεραπειών πληγών σε αγίους , υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και στους σούφι, σε ινδουιστές, σε ανιμιστές και παγανιστές.

Έχουμε περιστατικά γλωσσολαλίας στην Παράδοση μας , υπάρχουν φαινόμενα γλωσσολαλίας και σε άλλες παραδόσεις.

Ο π.Πορφύριος μιλούσε με τα βράχια ή άκουγε τα βράχια να τού μιλούν , κάτι φαινομενικά παρόμοιο κάνουν και οι σαμάνοι και κάποιοι βουδιστές μοναχοί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι γέροντες της Ορθόδοξη Παράδοσης , οι άγιοι και οι μάρτυρες της έχουν την ίδια πηγή εμπειριών με τους μοναχούς, ιερείς ή πιστούς άλλων παραδόσεων;

Αν η αγία Παρασκευή ήταν απλωμένη πάνω σε καυτά σίδερα και δε καιγόταν, σημαίνει ότι και ο αναστενάρης που δεν καίγεται μοιράζεται την ίδια εμπειρία με την μάρτυρα του Χριστού;

Αν η γερόντισσα Γαβριηλία βίωνε ένα θεραπευτικό χάρισμα του Αγίου Πνεύματος με τρόπο που μοιάζει με κάποιες μυστικιστικές εμπεριές απωανατολικής προέλευσης , αυτό σημαίνει ότι τα βιώματα της έχουν την ίδια πηγή με αυτή των απωανατολιτών και των μαθητών τους;

Καιγόταν η καρδιά των μαθητών από την παρουσία του Χριστού κατά την πορεία προς Εμμαούς. Καίγεται και η δική μας καρδιά μας από επίγειες αγάπες, και εμπαθείς επιθυμίες ή ακόμα και από νομιζόμενο θείο ζήλο.

Ο π.Πορφύριος όταν έλαβε τη Χάρη του Θεού έτρεχε σαν τρελός στα βουνά στα δάση, στις ερημιές.Παρόμοιες συμπεριφορές βρίσκει κανείς και σε νατουραλιστικές θρησκείες.

Η διάκριση των πνευμάτων είναι το υψηλότερο των χαρισμάτων κατά τους αγίους Πατέρες.

Γιατί έτσι διακρίνεται το κτιστό από το Άκτιστο, το θεϊκό από το ανθρώπινο ή το δαιμονικό.

Όταν δεν υπάρχει αυτή η διάκριση, και ο άνθρωπος τη δεί κάπως ιεροεξεταστικά την ιστορία, τότε μπορεί να αποδοθούν ενέργειες της Χάριτος τού Θεού σε πονηρά πνεύματα και αυτό είναι η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Αυτό έκαναν οι Ιουδαίοι εναντίον τού Χριστού.

Μπορεί να υπάρξει και το αντίθετο δηλαδή να αποδοθούν ενέργειες πλάνης στον Θεό, από τους φορείς τους, όπως συμβαίνει με τους φωτισμένους, τους αναστενάρηδες κλπ οι οποίοι αν και τους επισημαίνεται το σφάλμα τους επιμένουν, και δε κάνουν υπακοή στην Εκκλησία και τους αγίους της.

Ή ακόμη να υπάρξουν μπερδέματα ανθρωπίνων ταλέντων ή χαρισμάτων με υπερβατικές καταστάσεις.

Για όλα αυτά οι πατέρες μάς προειδοποιούν , όπως γράφει ο π.Σωφρόνιος Σαχάρωφ, να ακολουθούμε την οδό «Μη δέχεσαι και μην απορρίπτης», γιατί ο κίνδυνος της βλασφημίας του αγίου Πνεύματος είναι τόσο σοβαρός όσο και ο κίνδυνος της «νέας εποχής».

(η φωτογραφία απεικονίζει τον στίχο 3 του τρίτου κεφαλαίου του προφήτη Αμώς, γραμμένο με κινεζικά καλλιγραφικά στοιχεία :

Αμ. γ,3; Ει πορεύσονται δύο επί το αυτό , εάν μη γνωρίσωσι εαυτούς;

Αμ. γ,3 Είναι δυνατόν να βαδίζoυν μαζή δύo άνθρωπoι, εάν πρoηγoυμένως δεν έχoυν γνωρισθή

πηγή : misha / http://misha.pblogs.gr/2010/20100601.html


Αμέθυστος

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η εισβολή στην Ορθοδοξία δεν είναι μόνο από τον Βουδδισμό αλλά και από τον Ινδουϊσμό. Ο Καρλ Γιούνγκ έδωσε επιστημονικοφανή ορολογία στη κοσμοθεωρία του Ινδουϊσμού και τη παρουσίασε ως ανακαλύψεις για την ψυχή του ανθρώπου. Είχε μάλιστα και ένα "οικείο πνεύμα"(δαίμονας) που λεγόταν Φιλήμονας και όπως ομολογεί ο ίδιος ο Γιούνγκ διαδραμάτιζε για αυτόν το ρόλο γκουρού.
(Jung Μνήμες, Όνειρα, Σκέψεις, Βιβλία Pantheon, 1963 σ.183).
Ο Φιλήμονας ήταν ο κύριος εμπνευστής της "Ψυχολογίας του Βάθους".
Ντύνουν τον Ινδουϊσμό με "επιστημονικό μανδύα" για να το παιρνούν πιο εύκολα μια που ο Δυτικός άνθρωπος εμπιστεύεται την επιστήμη. Λένε λόγου χάρη "η επιστήμη της γιόγκα" κλπ.
Η ιδέα της παγκόσμιας ένωσης διακηρύχθηκε έντονα στο Σικάγο το 1893 στο 1ο "Κοινοβούλιο των θρησκειών του κόσμου" το οποίο οργανώθηκε από την "Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ" του Σουηδού αποκρυφιστή Εμμανουήλ Σβέντεμποργκ και στάθηκε η απαρχή των Ινδουιστικών και Βουδδιστικών Ιεραποστολών στην Δύση. Σε αυτό μίλησε ο Σουάμι Βιβεκανάντα, ο σπουδαιότερος μαθητής του Γκουρού Σαρβεπάλλι Ραμακρίσνα και ιδρυτής της εταιρείας Βεδάντα, ο Ιάπωνας Shaku Shoyen και ο μαθητής του DT Suzuki, o Anagarika Dharmapala κ.α. Φυσικά η "παγκόσμια ένωση" προωθήθηκε έντονα από την Θεοσοφική Εταιρεία της Μπλαβάτσκυ που ονειρευόταν μία σχολή πολεμικών τεχνών σε κάθε γειτονιά και ένωσε τη Θεοσοφία με τον Τεκτονισμό, την Μπέζαντ που με τον Ληντμπίτερ ανέθρεψαν τον Κρισναμούρτι για Μεσσία ενώ η Μπέϊλυ έθεσε τις βάσεις για την επικράτηση της Νέας Εποχής με τα βιβλία που έγραψε με τη καθοδήγηση πνεύματος(δαίμονα Σβαλ Κουλ).

Πιστεύω ότι είναι άστοχο το παράδειγμα της ακαΐας των Αγίων Μαρτύρων με τους αναστενάρηδες. Και αυτό γιατί άλλο είναι η ακαΐα των Αγίων Μαρτύρων και άλλο η ακαΐα κατά την πυροβασία των αναστενάρηδων η οποία απαγορεύεται ρητά από την Αγία Γραφή (Δευτερονόμιο ΙΗ 9-12).
Η πυροβασία μάλιστα εμπεριέχεται στα σεμινάρια "πνευματικής εξέλιξης" της παραθρησκευτικής οργάνωσης Δυναμική Επιτυχίας (Αντώνης Καλογήρου).
Η νεοεποχίτικη ταύτιση διαλογισμού με τη προσευχή εκτός από τα New Age βιβλία και περιοδικά συναντάτε και σε σχολικά βιβλία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (πχ Νέων Ελληνικών Γυμνασίου με φωτογραφίες Παπικών "Μοναχών" που διαλογίζονται- συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο Οικουμενισμός).
Ο Ρόμπερτ Νατζέμυ (εκπρόσωπος της κίνησης Αρμονική Ζωή (Σάι Μπάμπα) και αναμεμιγμένος σε πολεμικές τέχνες) στη τέχνη του Διαλογισμού παραλληλίζει το διαλογισμό με τη προσευχή του Ιησού.
Μήπως είσαστε πολύ αυστηροί με το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο;
Δεν γνωρίζω κάποιον προσωπικά, ούτε εσάς ούτε εκείνους αλλά όσον αφορά το θέμα που τίθεται με τη πλανεμένη ταύτιση διαλογισμού και προσευχής του Ράμφου, το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο μπορεί να μην έχει καταπιαστεί με τον Ράμφο αλλά έχει θίξει το θέμα.
http://www.egolpion.com/yoga_meditation.el.aspx
http://www.egolpion.com/pateres_thetikhs_skepsis.el.aspx

Misha είπε...

Φίλε Αμέθυστε, αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί τόσο μένος και τέτοια χολή εναντίον της γερόντσισσας.
Δε διαβάζουν αλήθεια πόσο μοιάζουν οι κριτικές τους εναντίον της γερ.Γαβριηλίας με αυτές των σαλταρισμένων ζηλωτών εναντίον του π.Πορφυρίου;
Τώρα πιάσανε την χορτοφαγία της γερόντισσας.Αν τους δείξει κανείς το απόσπασμα από το γερ.Σιλουανό όπου ο παππούλης κλαίει επι τρεις μέρες επειδή σκότωσε μια μυγα και τους ζητήσει να βρούν ανάλογο στην καταγεγραμμένη ασκητική παράδοση θα κάνουν την πάπια.
Κι αν τους ρωτήσει κανείς , εφόσον στον απ.Πέτρο δόθηκε η εντολή να θύει και να τρώει τα πάντα, γιατί εμείς οι ορθόδοξοι δεν τρώμε ποντικούς, γιατί οι χατζηγιωργιάτες πατέρες δεν έτρωγαν καμμία ζωικη τροφή καθόλη τη ζωή τους κλπ
Ας ευχηθούμε να «ξεκολλήσει» ο Εγκόλπιος γιατί έχει ξεφύγει στο συγκεκριμένο θέμα.

amethystos είπε...

Τό ερώτημα είναι γιατί επιμένουν; Καί το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί έχουν δύο μέτρα, γιατί είναι διπρόσωποι;
Έλπίζουμε να γνωρίζουμε όλοι μας την απίστευτη επίθεση του Γιανναρά εναντίον τής Θεοτόκου.
Καί πρίν προχωρήσουμε άς θυμηθούμε και τη στάση τής Γερόντισσας σε μιά αντίστοιχη περίπτωση.
Ποιός έλεγξε το Γιανναρά;
Αντιθέτως το εγκόλπιο διαθέτει ακόμη κείμενα τού Γιανναρά τα οποία βρίσκουν διάφοροι blogers και τα αναρτούν με υπερηφάνεια.
Διότι ο Γιανναράς θεωρείται μεγάλος ορθόδοξος θεολόγος, παρότι υβρίζει τη Θεοτόκο!!! Καί συνεχίζει να είναι αναγνώστης σε γνωστό Ναό.
Αυτό πώς εξηγείται;;;
Θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα αλλά θα τα αφήσουμε για αργότερα.
Διότι το εγκόλπιο δέν θα σταματήσει, απλώς λύσσαξε. Πρέπει νάχει οπωσδήποτε δίκηο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει στα Πατερικά έργα παράδειγμα αγίου που άκουγε τα βράχια να του μιλούν;

Βαγγέλης

Ανώνυμος είπε...

@10:40 μμ

Aγαπητέ στις ιστορήσεις των μοναχών της Αιγύπτου αναφέρονται περισατικά μοναχών που κρατούσαν αναμμένα κάρβουνα στα χέρια και έτσι θυμίαζαν στο χώρο της άσκησης τους.
Αυτό ονομάζεται και ακαΐα.
Οι παρατηρητές (ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι) θα ψάξουν να βρούν κοινά με άλλα παρόμοια φαινόμενα ακαΐας , όπως τα αναστενάρια και ανάλογες τελετές.Στα αναστενάρια, οι παλιοί αναστενάρηδες κάποιες φορές πιάνουν με τα χέρια τους αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται.
Το ζητούμενο για όσους θελουμε να λεγόμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί είναι αν η πηγή των δύο ακαϊκών φαινομένων είναι η ίδια και εάν δεν είναι ποιος πλανάται από τον πονηρό και σε ποιο βαθμό.

@Βαγγέλη

Δεν έχω κάποια σαφή απάντηση από την ασκητική γραμματεία παλαιοτέρων χρόνων.Προφανώς και θα υπάρχει.Ο π.Ιουστίνος Πόποβιτς έχει γράψει μια εκπληκτική προσευχή που την ψάχνω και δε μπορω να την βρω στο διαδίκτυο, στην οποία γράφει «Πουλάκι ελέησον, χορταράκι ελέησον».

Αυτοί που θέλουν να βλέπουν πανθείστικές πλάνες στη γερόντισσα Γαβριηλία θα πρέπει να κοιτάξουν τους εαυτούς τους στον καθρέπτη και να τους ρωτήσουν γιατί δεν εφαρμόζουν τα αυστηρά ιεροεξεταστικά τους κριτήρια και στο βιβλίο «Βίος και λόγοι του π.Πορφυρίου», στο οποίο υπάρχουν διάφορα «παρεξηγήσιμα».

Δεν τολμούν να το κάνουν γιατί «θα πέσει φωτιά να τους κάψει», κι έτσι επέλεξαν τον εύκολο στόχο για να κάνουν επίδειξη του μωρού ζήλου τους.

Ανώνυμος είπε...

Misha βρήκα τη προσευχή στην οποία αναφέρεσαι και έχει την έννοια της οδύνης της κτίσης εξαιτίας της παρακοής του ανθρώπου. Πραγματικά η κτίση υποφέρει δίχως να έχει φταίει η ίδια αλλά ευθύνεται ο άνθρωπος, που ο Θεός τον είχε τοποθετήσει βασιλιά της.
http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2010/06/blog-post_16.html
Δεν λέει και ψαλμός "ουρανοί διηγούνται δόξα Θεού";
Όχι όμως ότι αρχίζουν να μιλάνε τα σύννεφα, τα αστέρια κλπ.
Αν ο Ψευδοπροφήτης μπορεί να κατεβάσει φωτιά από τον ουρανό όπως έκανε ο Προφήτης Ηλίας, τότε μάλλον δεν αρκεί το θαύμα από μόνο του για να αξιολογήσουμε τη πηγή του. Νομίζω ότι αν δεν έχουμε καθαρή καρδιά, μπορούμε να προχωρούμε με γνώμονα την ορθή πίστη και τον ορθό βίο εκείνου που ποιεί σημεία.

Βαγγέλης

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Θα 'μπορούσε είτε ο Amethystos είτε ο Misha είτε κάποιος άλλος αδελφός να ενημερώση ευρύτερα μέσα από το παρόν ιστολόγιο,λέγοντας και παραθέτοντας εκείνα τα βιβλία/συγγραφικά ''πονήματα'' του Γιανναρά που ενέχουν κινδύνους και κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις -ύβρεις,δηλαδή- για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς;

amethystos είπε...

Τα δύο τελευταία : Το ενάντια στη θρησκεία και Το αίνιγμα τού κακού.
Ο Γιανναράς δέν είναι θεολόγος και η φιλοσοφία του είναι ένα παρακλάδι τής σύγχρονης Γερμανικής φιλοσοφίας. Τό μόνο χαρακτηριστικό της είναι πως ερμηνεύεται δύσκολα και είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό το διαλυτικό της στοιχείο.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πραγματικά ο περισσότερος κόσμος είναι...γκαγκά από φιλοσοφία και να διαβάσει πλάνες του Γιανναρά στη φιλοσοφία ούτε που τις καταλαβαίνει και τις προσπερνάει όπως και γω...
Το πρόβλημα είναι οτι όσο γερνάει ο αθρωπάκος, μπορεί να
φ α ν τ ά ζ ε τ α ι οτι τ ώ ρ α συνέλαβε την πεμπτουσία της αλήθεια και να γράφει κατά συρροήν σαχλαμάρες, όχι όμως ότι σαν συγγραφέας είναι του πεταματού, μην τρελαθούμε κύριε μου...
Και όταν ένα φυτό είναι δηλητηριώδες, μπορεί η βιομηχανία των φαρμάκων να χρησιμοποιήσει κάποια μέρη του για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν τα πετάει όλα στην πυρά, έλεος δηλαδή...έλεος...
Καταλαβαίνω την αγωνία που σας τρώει, η δική μου αγωνία μπορεί να είναι και αγριότερη, πλην...ψυχραιμίααα!
Λέω ψυχραιμία διοτι μου φαίνεται ότι στην κριτική σας για ορισμένα πρόσωπα ελλοχεύει εμπάθεια- μακάρι να κάνω λάθος, αλλά...η εμπάθεια είναι εξαιρετικά κακός σύμβουλος...

amethystos είπε...

Φυσικά είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας και επί πλέον είναι και η "φωνή" της φιλοσοφίας. Σήμερα όλοι οι διανοούμενοι σκέφτονται με τις έννοιες τού Γιανναρά και σκέφτονται Γερμανικά, όπως και σείς. Στήν πατερική γραμματεία εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δέν διαθέτουμε καλούς συγγραφείς.

amethystos είπε...

Δημοσιεύσαμε τα σχόλιά σου γιά να εκθέσουμε στούς φίλους μας την... όμορφη σκέψη σου

amethystos είπε...

Η καθολική αρχή ζωής και σκέψης είναι η αγάπη : αγάπα και κάνε ότι θές. Την έχουν υϊοθετήσει και οι Ρώσοι.
Η Γερμανική προτεσταντική αρχή είναι η ενότης σκέψης και πίστεως.
Η ορθόδοξη Χριστιανική αρχή είναι η Αλήθεια. Δηλ. δέν μπορεί να υπάρξει αγάπη χωρίς αλήθεια,
ζωή δηλ. πίστη και γνώση, χωρίς αλήθεια, διότι και η σύγχρονη επιστήμη στηρίζεται στην πίστη και στη γνώση.

ελπίδα είπε...

ελπίδα
όποιος έχει απορίες για την γερόντισσα γαβριηλία αν ήταν ακρεφνώς, επαναλαμβάνω, ακρεφνώς ορθόδοξη δεν έχει παρά να μελετήσει, επαναλαμβάνω, να μελετήσει και όχι απλά να διαβάσει το βιβλίο της και αν παρακαλέσει τον θεό να τον φωτίσει, σίγουρα θα τον πληροφορήσει η ψυχή του. Δεν μπορούμε να αερολογούμε όμως και να έχουμε και άποψη για ορθοδοξία αν δεν έχουμε συνέπεια στην μυστηριακή ζωή. Κατά την γνώμη μου μετά από πολύ έντονη εμπειρία το αντιαιρετικό εγκόλπιον είναι απόλυτα ορθόδοξο. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Γιατί αν επιτρέψει ο θεός αύριο μπορεί να γίνει απόλυτα δαιμονικό. Όσο για την γερόντισσα μην βάζουμε και στην φωτιά. Μελετήστε και μην αποφαίνεστε. Επίσης απαντώ στον/ην Misha: Ο γέροντας Σεραφείμ Ρόουζ όταν κηνυγός του σκότωσες το ελαφάκι που περιέθαλπτε έκλαιγε απαρηγόρητος. Εντάξει καλό μου;;;;

amethystos είπε...

Δεν υπάρχει βιβλίο της. Γιά τίς απόλυτες ορθοδοξίες τήν ευθύνη φέρει τό μυαλό μας. Κυκλοφορούν πολλές απόλυτες ορθοδοξίες σήμερα, αλλά σίγουρα η δική σας είναι η πιό απόλυτη.

ελπίδα είπε...


Δεν υπάρχει το βιβλίο ''Η Ασκητική της αγάπης'';;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Προφανώς θα με απατά η μνήμη μου!!!! Συγχωρέστε με. Λίγο κι αυτά που ψεκάζουν....Ο Θεός είναι Απόλυτος, η Αποκάλυψή Του στους ανθρώπους είναι Απόλυτη και μεσοβέζικα πράγματα σ' αυτό δεν χωράνε. Είναι Δωρεά Του Θεού, Σωτηριολογική προυπόθεση. Δεν είναι ιδεολόγημα ή δική μας άποψη για να είναι κάτι το σχετικό και να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας. Αποκλίσεις τύπου ανατολικών θρησκειών, ανορθόδοξων θεραπειών και διαφόρων ακαθόριστων ενεργειών, συμπαντικής ενέργειας κ.λ.π., εθνικιστικές προσκολίσεις και νεοναζιστικές τάσει ή αντίθετα αριστερίστικες κουλτούρες δεν θα νοθεύσουν ποτέ το γάργαρο νερό της Ορθοδοξίας.-

amethystos είπε...

Δέν υπάρχει βιβλίο ΤΗΣ.

χαλαρωσε είπε...

το βιβλιο δεν ειναι της γεροντισσας ευλογημενη. ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΠΗΡΕΣ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ. ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΡΙΤΕΣ. Πανε κανε κανενα μπανακι διοτι τα 40αρια με τους ψεκασμους θα σε χαλασουν ασχημα.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι εάν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος και των πρακτικών άλλων χώρων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο διάβολος μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σαν άγγελος προκειμένου να πείσει. Το θέμα είναι το σκεπτικό με το οποίο κάνει κανείς αυτό που κάνει.

Εάν υπάρχουν στοιχεία στο γνωστό βιβλίο που δείχνουν ότι η γερόντισσα Γαβρηλία είχε παρεκκλίνει από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε εκεί καλείται κανείς να επικεντρωθεί και όχι στο αν και άλλοι έκαναν παρόμοια πράγματα. Αν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός που την κατηγορεί κάνει λάθος αυτές θα πρέπει να παρουσιαστούν, και όχι ένα κατηγορητήριο εναντίον των διαφωνούντων. Άρθρα στα οποία απλά αναφέρεται το πόσο κακοί είναι όσοι κάνουν κριτική δεν βοηθούν κανέναν αν δεν συνοδεύονται από αποδείξεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

amethystos είπε...

5.05 O Κύριος δέν απεκαλύφθη, ενανθρώπισε.

amethystos είπε...

11.47 Τήν συκοφάντιση τής Γερόντισσας φίλε είχε αναλάβει τό πνευματικό συγκρότημα τού παπα-Σαράντη Σαράντου. Τήν κατηγόρησαν ότι έκανε ιεραποστολή χωρίς νά χρησιμοποιήσει τίς ιεραποστολικές δομές τής ελληνορθοδοξίας. Μεγάλο πάθος.Τό θέμα έχει ολοκληρωθεί. Απλά η κοπέλλα θέλει νά κάνει τό κομμάτι της. Ελεύθεροι άνθρωπο είμαστε, γιατί νά μήν παίξουμε μέ τήν αυθαιρεσία, παριστάνοντας τήν αυθεντία;

ελπίδα είπε...

Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες εξωτερικές μεταξύ των πνευματικών εμπειριών, μεταξύ των γνησίων και των εμπειριών που οφείλονται σε πλάνη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο διάβολος είναι παραχαράκτης.Είναι όμως πολύ διαφορετικό το να συγκρίνουμε όμοιες εξωτερικά εμπειρίες (άκτιστο φως με ψευδοφώτα ή φαινόμενα ακαίας) με κακόδοξες διδασκαλίες που αρκετές έχει το βιβλίο το αναφερόμενο στον βίο της γερόντισσας Γαβρηλίας (''μην πλησιάζου μικρά παιδιά τον νεκρό γιατί θα τους μεταδώσει κακή ενέργεια'', ''να κοιμόσαστε πάντα με ανοιχτό παράθυρο,όχι φυσικά για λόγους εξαερισμού'', ''αγκαλιάστε ένα δέντρο για να νιώσετε την ενέργειά του'') και άλλα που δεν έχω τώρα πρόχειρο το βιβλίο για να παραπέμψω. Όντως το βιβλίο δεν το έχει γράψει η ίδια. Δεν ξέρουμε αν απηχεί τις απόψεις της. Το πρόβλημα βρίσκεται καταρχάς στο βιβλίο και όχι στο πρόσωπό της. Όσον αφορά στο πρόσωπο του Γιανναρά εξαρτάται πώς τον βλέπει κανείς. Είναι ένας αξιόλογος φιλόσοφος, κοινωνικός, πολιτικός και ιστορικός αναλυτής. Αλλά δεν είναι ορθόδοξος όσο κι αν αυτός ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται. Αποκαλύπτεται.Και η αποκάλυψή του είναι ένας από τους λόγους της ενανθρωπίσεώς του. Εάν στα προηγούμενα μηνύματα υπήρξα αιχμηρή ή ειρωνική σας ζητώ ταπεινά συγνώμη. Καλό και ευλογημένο μήνα!

Ανώνυμος είπε...

1/7/16 12:11 π.μ. Και πάλι αυτό δεν λέει κάτι. Τα κείμενα του αντιαιρετικού εγκολπίου -γιατί αυτά έχω διαβάσει- μιλάνε για συγκεκριμένα προβλήματα. Αν δεν υπάρξουν απαντήσεις στα θέματα αυτά, το να βάζουμε ταμπέλες όπως "το πνευματικό συγκρότημα τού παπα-Σαράντη Σαράντου" ή "θέλει να κάνει το κομμάτι της" μόνο καλό δεν κάνουν. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι μάλλον δείχνουν εμπάθεια και έλλειψη επιχειρημάτων.

Επίσης, το να απολυτοποιούμε τη γνώμη κάποιου -ακόμα και αγίου- είναι σαν να λέμε ότι είναι ο Θεός και δεν κάνει ποτέ του λάθος. Αν κάτι από αυτά που λέει έρχεται σε σύγκρουση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας οφείλουμε να το απορρίψουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτουμε τα όσα σωστά έχει πει ή έχει κάνει. Και τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο της γερόντισσας Γαβρηλίας είναι σε πολλά σημεία ασυμβίβαστα με την Ορθόδοξη πίστη, άσχετα με το υπόλοιπο έργο που είχε κάνει.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες εξωτερικές μεταξύ των πνευματικών εμπειριών, μεταξύ των γνησίων και των εμπειριών που οφείλονται σε πλάνη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο διάβολος είναι παραχαράκτης.

Οι εμπειριες ειναι ζωντανες οχι απο το βιβλιο. Απο την γεροντισσα να ζητησεις συγγνωμη. Και για προπονηση να πας στην Ινδια κανενα μηνα να διακονησεις τους λεπρους με τα χερακια σου. Η γεροντισσα για να μαθεις δεν εκανε ποτε της ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ με κανενα ετεροδοξο, ΑΛΛΟΔΟΞΟ Ή ΠΑΡΑΔΟΞΟ, καιτοι ζουσε μεσα στο αντρο του διαβολου. Θα μπορουσα να αναφερω ενα σωρο περιστατικα απο τη ζωη της. ΖΩΗ ΑΓΙΑΣ. ΕΣΥ ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ.

κολοτρωγεσαι.

Καλο μηνα.

ελπίδα είπε...

Δεν έχω αμφιβολίες ως προς το πρόσωπο της γερόντισσας και την ευχή της να έχουμε. Και η κριτική που ασκήθηκε στο βιβλίο από το αντιαιρετικό να είναι υπερβολική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία στο βιβλίο έντονα προβληματικά. Αυτό δεν ακυρώνει όλο το βιβλίο. Ίσως θα έπρεπε μόνο αυτά να αφαιρεθούν. Το να κατηγορείται όμως το αντιαιρετικό εγκόλπιο ότι έχει πάρει δαιμονική πορεία και να ακυρώνεται πλήρως πιστεύω ότι είναι περισσότερο υπερβολικό. Αυτό ήθελα μόνο να τονίσω και να επισημάνω.
Καλό Σαβ/κο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει ο τόνος σου. Σου ζήτησα στοιχεία, και εσύ το μόνο που κάνεις είναι να γίνεσαι όλο και πιο επιθετικός.

Εξήγησέ μου πώς συμβιβάζονται οι γκουρουϊστικές διδασκαλίες με την ορθόδοξη πίστη, ώστε το βιβλίο να τις παρουσιάζει ως αποδεκτές. Εξήγησέ μου πώς γίνεται όλοι -Χριστιανοί, Μωαμεθανοί, Βουδιστές- να έχουν "το πνεύμα του Θεού", άσχετα με την πίστη τους. Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο προβάλλει το συγκρητισμό ως κάτι το αποδεκτό; Και αυτά είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που το συγκεκριμένο βιβλίο έχει.

Επίσης, το αν η γερόντισσα "διακονούσε τους λεπρούς με τα χεράκια της" -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σου εκφράσεις- δεν μας λέει τίποτα ως προς το τι πίστευε. Φιλανθρωπικό έργο έχουν κάνει πολλοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαν όλοι τους τη σωστή πίστη. Ας πάρουμε σας απλό παράδειγμα τη μητέρα Τερέζα. Μήπως το έργο της αποδεικνύει ότι ο παπισμός έχει την αλήθεια; Μάλλον όχι. Άρα γιατί εδώ κρίνουμε μόνο το έργο και όχι τις διδασκαλίες;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

εν πρωτοις απαντησα στην κυρια με το ονομα ελπιδα. Ο τονος μου απεναντι της ειναι φιλικος και ολιγον περιπαικτικος και σε καμμια περιπτωση προσβλητικος.

Δευτερον, δεν εχεις μαλλον διαβασει ουτε μια αναρτηση στον ιστοτοπο διοτι δεν εξηγειτε διαφορετικα να εγκαλεις τον συγκεκριμενο ιστοτοπο για ....

Εξήγησέ μου πώς συμβιβάζονται οι γκουρουϊστικές διδασκαλίες με την ορθόδοξη πίστη, ώστε το βιβλίο να τις παρουσιάζει ως αποδεκτές. Εξήγησέ μου πώς γίνεται όλοι -Χριστιανοί, Μωαμεθανοί, Βουδιστές- να έχουν "το πνεύμα του Θεού", άσχετα με την πίστη τους.

Σου προτεινω να διαβασεις επ αυτου καμμια 40αρια συνεχειες και οχι απλες αναρτησεις.

Επειδη εχουμε και προσωπικη πειρα απο την γεροντισσα δεν υπαρχει κανενας λογος να υιοθετησουμε αποψεις τυπου.... δεν μας λέει τίποτα ως προς το τι πίστευε.

Επισης αν δεν μπορεις να διακρινεις τι σου λενε μην επεκτεινεσαι. Ο Σαραντος και ολοι οι νομολαγνοι ειναι μακραν του χαρισματικου γεγονοτος. Οταν εκανε αγιασμο και ευλογουσε ταυτοχρονα με τον παπικο...ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΛΕΩ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤ ΕΠΙΝΟΙΑΝ,...και τον εκραξαν τι ειπε ο μεγιστος...θα ρωτησω τον πνευματικο μου. ΑΕΙ ΠΑΛΙΟΛΙΝΑΤΣΑ ΔΕΙΛΑΝΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΜΗ.

Τελος παντων οπως ειπε ο αμεθυστος το θεμα εχει κλεισει και δεν υπαρχει λογος. Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΕΙΧΕ ΑΓΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΒΙΩΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΤΕΡΕΖΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ. ΗΤΑΝ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΤΕΧΝΗ Ή ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. Αν εχεις νηπτικο νου και βλεπεις περισσοτερα βοηθα κι εμας, δεν θα πουμε οχι σε καμμια περιπτωση.

Η Γεροντισσα ειχε λεπτοτατη ψυχη και ο χοντροκομμενος φωτοπουλος μαζι με τον σαραντο πρεπει να καθισουν στο αμονι της προσευχης για να δουνε τι εστι βερυκοκο.
Προσεχε διοτι γινεσαι αγιομαχος.

Στο βιβλιο δεν μιλα η γεροντισσα.
Ειναι σαν τις μεταφρασεις του Αερακη στον Χρυσοστομο. Δεν ειναι ο Χρυσοστομος που μιλα αλλα ο Αερακης.
Ολα με αγαπη αλλα και γνωση γι αυτα που λεμε

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε να τα πάρουμε με τη σειρά.

"Επειδη εχουμε και προσωπικη πειρα απο την γεροντισσα δεν υπαρχει κανενας λογος να υιοθετησουμε αποψεις τυπου.... δεν μας λέει τίποτα ως προς το τι πίστευε". Έχουμε όμως ένα βιβλίο που υποτίθεται ότι μας δείχνει το τι πίστευε μέσα από τα λεγόμενά της. Από αυτό το βιβλίο σχηματίζει κανείς κρίση, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες επίσημες πηγές. Εκτός και αν ξέρεις ότι η γερόντισσα απέρριπτε το βιβλίο -μάλλον δύσκολο.

"Ο Σαραντος και ολοι οι νομολαγνοι ειναι μακραν του χαρισματικου γεγονοτος". Ενώ εσύ υποθέτω είσαι πολύ κοντά, γι' αυτό ξέρεις και ποιος έχει χαρίσματα ή όχι. Να υποθέσω επίσης ότι αυτό σου δίνει την άδεια να μιλάς υποτιμητικά και να προσβάλλεις όσους έχουν διαφορετική άποψη απ' τη δική σου;

"Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΕΙΧΕ ΑΓΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΒΙΩΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ". Την ήξερες προσωπικά; Αν ναι, θα πρέπει είτε να απορρίψεις τα όσα γράφει το βιβλίο γι' αυτήν -αφού ένας συνειδητός Ορθόδοξος αποκλείεται να τα πίστευε- ή δεν ξέρεις ούτε εσύ τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αν πάλι όχι, τότε πώς είσαι τόσο σίγουρος; Επειδή το διάβασες στο βιβλίο; Βλέπεις ότι και άλλοι το διάβασαν και κατέληξαν στα αντίθετα συμπεράσματα από σένα.

Τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι χρίζουν σχολιασμού, καθώς είναι απλά προσβολές προς όλους. Σου υπενθυμίζω μόνο ότι είναι μάλλον θράσος να κατηγορείς τους άλλους για έλλειψη ορθόδοξου πνεύματος όταν ταυτόχρονα δείχνεις με τη στάση σου πόσο υστερείς στο συγκεκριμένο τομέα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...


Στο βιβλιο δεν μιλα η γεροντισσα.
Ειναι σαν τις μεταφρασεις του Αερακη στον Χρυσοστομο. Δεν ειναι ο Χρυσοστομος που μιλα αλλα ο Αερακης.

αυτο το διαβασες; Καταλαβαινεις τι διαβαζεις φιλε ή αναπαραγεις το θελημα σου;

Έχουμε όμως ένα βιβλίο που υποτίθεται ότι μας δείχνει το τι πίστευε μέσα από τα λεγόμενά της. Από αυτό το βιβλίο σχηματίζει κανείς κρίση, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες επίσημες πηγές.

Αυτο που γραφεις μηπως να το ξαναδιαβασεις καυμενε. Υποτιθεται...και σχηματιζεις κριση ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙς ΕΣΥ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ; ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ;
ΡΩΤΗΣΕΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ;

Τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι χρίζουν σχολιασμού, καθώς είναι απλά προσβολές προς όλους. Σου υπενθυμίζω μόνο ότι είναι μάλλον θράσος να κατηγορείς τους άλλους για έλλειψη ορθόδοξου πνεύματος όταν ταυτόχρονα δείχνεις με τη στάση σου πόσο υστερείς στο συγκεκριμένο τομέα.

Ενω ο σαραντος με το φωτοπουλο δεν προσβαλαν κανενα.

νομολαγνοι ειναι μακραν του χαρισματικου γεγονοτος. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΠΡΟΣΕΧΕ ΘΑ ΦΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ.

συνεχισε αταλαντευτα διπλα στο σαραντο αφου, πραγμα που το οφειλεις, μας ξεκαθαρισεις τι ειναι το ορθοδοξο πνευμα στο οποιο αναφερεσαι.

Ανώνυμος είπε...

"Στο βιβλιο δεν μιλα η γεροντισσα". Άρα συμφωνούμε ότι το βιβλίο έχει παραποιήσει τα λόγια της γερόντισσας. Άρα γιατί δεν το απορρίπτεις;

"Υποτιθεται...και σχηματιζεις κριση ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙς ΕΣΥ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ; ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ;" Ενώ εσύ προφανώς σχηματίζεις κρίση... από πού αλλού, ώστε να είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις δίκιο; Μήπως είσαι και εσύ ανισόρροπος, αφού κάνεις το ίδιο;

"ΡΩΤΗΣΕΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ;" Όχι. Εσύ;

"Ενω ο σαραντος με το φωτοπουλο δεν προσβαλαν κανενα". Αφήνοντας στην άκρη ότι δεν είναι προσβολή να πεις για κάποιον ότι δεν είναι σύμφωνος με τα όσα η Εκκλησία διδάσκει -και άρα ναι, κανείς δεν πρόσβαλλε κανέναν-, υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή προσπαθείς να δικαιολογήσεις τη δική σου κακή συμπεριφορά με το "και οι άλλοι το κάνουν". Και αν όλοι πέσουν στον γκρεμό θα πέσεις και εσύ, έτσι; Ή εκεί θα κάνεις το σωστό αντίθετα από τους άλλους;

"ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ..." Άρα εσύ πληροφορείσαι, αφού μπορείς να τους ξεχωρίσεις. Είσαι σίγουρος όμως για την πηγή της πληροφόρησής σου; Γιατί κάπου δεν σου τα λέει καλά...

Άστο καλύτερα, δεν το σώζεις. Απλά με κάθε νέο σχόλιο υπογραμμίζεις πόσο φανατισμένος είσαι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή προσπαθείς να δικαιολογήσεις τη δική σου κακή συμπεριφορά με το "και οι άλλοι το κάνουν".

Αυτο το λενε συκοφαντια και μαλλον το εχεις βιωματικο.
Προσεχε τα υποθετω και υποτιθεται.

ευχαριστουμε φιλε που μας διαφωτισες.
Πανε για κανενα μπανακι.
Καλο παραδεισο.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτο το λενε συκοφαντια και μαλλον το εχεις βιωματικο. Προσεχε τα υποθετω και υποτιθεται". Και την ίδια στιγμή που το λες κάνεις ακριβώς αυτό που κατηγορείς εμένα ότι κάνω. Υπάρχει βέβαια μια μικρή διαφορά: όταν εγώ λέω ότι "υποθέτω" απλά προσπαθώ να είμαι ευγενικός, γιατί από τα όσα γράφεις είναι ξεκάθαρο ότι έχω δίκιο. Όταν εσύ λες "μάλλον" απλά προσπαθείς να με προσβάλλεις, αφού δεν έχεις το παραμικρό στοιχείο για να το αποδείξεις.

Αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε έχεις ήδη δείξει ότι δεν σε ενδιαφέρει ο σοβαρός διάλογος, αλλά μόνο η λασπολογία. Το ίδιο δεν έκανες και στις προηγούμενες ερωτήσεις μου; Ή μήπως μου απάντησες με στοιχεία σε ποιο σημείο οι επικριτές του βιβλίου κάνουν λάθος; Όχι, προτίμησες την εύκολη λύση: ύβρεις και προσβολές.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

το οτι εισαι συκοφαντης το λες μονος σου.

Έχουμε όμως ένα βιβλίο που υποτίθεται ότι μας δείχνει το τι πίστευε μέσα από τα λεγόμενά της. Από αυτό το βιβλίο σχηματίζει κανείς κρίση, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες επίσημες πηγές.

Εξήγησέ μου πώς συμβιβάζονται οι γκουρουϊστικές διδασκαλίες με την ορθόδοξη πίστη, ώστε το βιβλίο να τις παρουσιάζει ως αποδεκτές. Εξήγησέ μου πώς γίνεται όλοι -Χριστιανοί, Μωαμεθανοί, Βουδιστές- να έχουν "το πνεύμα του Θεού", άσχετα με την πίστη τους. Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο προβάλλει το συγκρητισμό ως κάτι το αποδεκτό; Και αυτά είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που το συγκεκριμένο βιβλίο έχει.

Βλέπεις ότι και άλλοι το διάβασαν και κατέληξαν στα αντίθετα συμπεράσματα από σένα.



Σχηματισες βεβαια γνωση με ενα υποθετω. Το οποιο μας το λες και ευγενικο.

Φιλε δεν το υποθετω. Εισαι συκοφαντης και επιρρεπης. Τα κειμενα μιλανε. Η βεβαια κριση δεν εχει υποθετω και νομιζω. Το μαλλον δεν παει στο οτι εισαι αλλα στο οτι σου ειναι και βιωμα.

Υποκρισια να πεις στον σαραντο ειναι το να κανεις αυτο που κατηγορεις στον αλλο.

Αν νομιζεις οτι ο σαραντος ξερει την διδασκαλια της εκκλησιας μεινε εκει που εισαι.
Εμεις ειμαστε πνευματικα εγγονια της Γεροντισσας.
Τελος παντων αει στην ευχη του Κυριου.

Ανώνυμος είπε...

"Το οτι εισαι συκοφαντης το λες μονος σου". Πού; Το ότι έχω διαφορετική γνώμη δεν σημαίνει ότι συκοφαντώ κάποιον, εφόσον όντως έχει πει και έχει κάνει τα πράγματα με βάση τα οποία τον κρίνω.

Το πράγμα είναι απλό: το βιβλίο λέει κάποια πράγματα τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αν είναι αλήθεια, τότε η γερόντισσα πίστευε πράγματα αντίθετα με αυτά που η Εκκλησία διδάσκει. Αν είναι ψέματα, τότε το βιβλίο λέει ψέματα και άρα το απορρίπτουμε. Δεν υπάρχει κάποια συκοφαντία στο όλο θέμα.

Αφού όμως είσαι τόσο σίγουρος για τα όσα λες, αφού είσαι τόσο σίγουρος ότι ο π. Σαράντος -που παρεπιπτόντως είναι λάθος να μην τον προσφωνείς πατέρα τη στιγμή που είναι ιερέας, άσχετα με τη γνώμη που έχεις γι' αυτόν- έχει κάνει λάθος, γιατί δεν μας λες τι πραγματικά δίδασκε η γερόντισσα στα θέματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία; Εάν μπορείς να αποδείξεις ότι τα όσα δίδασκε είναι σωστά, τότε το θέμα έχει κλείσει. Αν πάλι δεν μπορείς, τότε προβληματίσου γιατί δεν μπορείς. Το να καλύπτεσαι πίσω από δικαιολογίες του τύπου "μα έκανε τόσο φιλανθρωπικό έργο" τη στιγμή που το πρόβλημα είναι αλλού δείχνει ότι ή δεν καταλαβαίνεις ή προσπαθείς σκόπιμα να παραποιήσεις την αλήθεια.

Και ένα τελευταίο. "Εμεις ειμαστε πνευματικα εγγονια της Γεροντισσας". Πιστεύεις αλήθεια ότι εάν όντως η γερόντισσα είναι όπως την περιγράφεις θα θεωρούσε πνευματικό εγγόνι της κάποιον με τη δική σου συμπεριφορά; Μήπως να πάρεις παράδειγμα απ' το ψευδώνυμό σου και να χαλαρώσεις λίγο;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

ελα να σε κερασω υποβρυχιο, να γλυκαθεις.

χαλαρωσε είπε...

Η μακαριστή Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη γεννήθηκε στην Κων/πολη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης το 1897. Κοιμήθηκε στις 27 Μαρτίου 1992 στην οικία Θεοτοκά στον Άγιο Νικόλαο στο Λακκί της Λέρου. Εφοίτησε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κων/πολης. Σπούδασε Φιλολογία και Ανθοκομική στη Θεσσαλονίκη και στην Ελβετία και αργότερα κατά τα χρόνια του πολέμου εσπούδασε ιατρική και φυσιοθεραπεία στο Λονδίνο.
Όταν έλαβε τη θεία κλήση μετά την Κοίμηση της μητέρας της, πούλησε τα υπάρχοντά της ακολουθώντας την Ευαγγελική εντολή «πώλησον και δος πτωχοίς» και γύρω στα 50 της χρόνια, με τα λεωφορεία της γραμμής ταξίδεψε για 11 μήνες, με τελικό προορισμό, τις Ινδίες, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες της σαν φυσιοθεραπεύτρια, προς τον πάσχοντα άνθρωπο και ιδίως τους λεπρούς.
Έζησε για 5 χρόνια ζωή ακτήμονα το τάξιμο να λέει «ναι» σε όποιον άνθρωπο χρειάστηκε τις υπηρεσίες της.
Έζησε ησυχαστικά σε μια σπηλιά στα Ιμαλάια για ένα χρόνο, μελετώντας την Αγία Γραφή και προσευχόμενη.
Η εκούσια πτωχεία της κι ο πολιτισμός της, όπως και το σέβας που έδειχνε στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, άγγιξε τον λαό της Ινδίας. Μορφωμένοι Βραχμάνοι ή απλοί άνθρωποι της ζήτησαν να τους μιλήσει για την Ορθοδοξία και την εκκλησία στην οποία ανήκε. Τότε τους έδινε ένα Ευαγγέλιο ή μία Φιλοκαλία. Έσωσε πολλούς Ευρωπαίους Χριστιανούς από πνευματικές επιρροές και απογοητεύσεις. Πολλοί από αυτούς έγιναν ορθόδοξοι ιερείς ή μοναχοί.
Στα Ιμαλάια ζώντας με πολλή προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής έλαβε τη θεία κλήση του μοναχισμού, και έτσι πήγε στα Ιεροσόλυμα, στη Μονή των Αγίων Μάρθας και Μαρίας αδελφών του Αγίου Λαζάρου στη Βηθανία. Εκάρη μοναχή στην Πάτμο από τον Μακαριστό π. Αμφιλόχιο Μακρή ο οποίος διακρίνοντας το μέγεθος της αγάπης της και το ιεραποστολικό της ζήλο της έδωσε το μικρό σχήμα με ιδιαίτερη κλήση για ιεραποστολή «εκτός των πυλών της μονής».
Έτσι η μακαριστή Γερόντισσα Γαβριηλία έγινε το δεξί χέρι του μακαριστού π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου στην Κένυα, ακολούθησε τον Σεβασμ. Ειρηναίο Γαλανάκη (Κισσάμου και Σελίνου) στην Βόννη όταν αυτός εκδιώχθηκε κατά την δικτατορία.
Πνευματικός της ήταν ο Αρχιμ. π. Lev Giller. Όλα γύρω της απέπνεαν πνευματική αγάπη και υψηλό επίπεδο.
Αυτά είναι λίγα λόγια μόνο. Δεν μπορεί κανείς να δώσει τη μορφή της Γερόντισσας Γαβριηλίας μέσα σε λίγα λόγια.
Η Γερόντισσα Γαβριηλία έζησε 11 χρόνια σε μεγάλη ηλικία στην οδό Μηδείας 7 στα Πατήσια, στο μετόχι που της είχε παραχωρήσει ο Μακαριστός Γέροντας Πατήρ Αγαθάγγελος Μιχαηλίδης που κατήγετο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Έτσι στην ερημία της πόλης, προσέφερε την αγάπη του Θεού σ’ όποιον άνθρωπο της ζήτησε βοήθεια.
Στο τέλος της ζωής της έζησε 2 χρόνια στην Αγία Σκέπη στο μετόχι του Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα απέναντι από την Παλαιοχώρα την 1η επισκοπή του Αγ. Διονυσίου. Κατόπιν με το πνευματικοπαίδι της επήγε στη Λέρο για τον τελευταίο χρόνο της ζωής της. 1 -1½ χρόνο έζησε εκεί, όπου και κοιμήθηκε στις 27 Μαρτίου 1992 στην οικία Θεοτοκά στον Αγ. Νικόλαο στο Λακκί της Λέρου.
Η Γερόντισσα Γαβριηλία ιδιαίτερα τιμούσε τη σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ (13 Ιουλίου).

Τον π. Αμφιλοχιο Μακρή τον ξερει ο σαραντος.

Πατερας ονομαζεται μονο αυτος που γεννα παιδια στον Κυριο. Οι υπολοιποι ειναι κομπογιαννητες και κλεφτες.

Ανώνυμος είπε...

Άρα μου λες ότι το βιβλίο κάνει λάθος, και ότι η γερόντισσα δεν πίστευε τα όσα αυτό γράφει, μιας και τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται στο κείμενο που μου δίνεις. Σωστά;

Ας δούμε τώρα τα υπόλοιπα: ήρθες με ύφος θριαμβευτή να μου παρουσιάσεις μια πηγή στην οποία δεν αναφέρεται τίποτα το συγκεκριμένο σχετικά με τα πιστεύω της γερόντισσας, ενώ αντίθετα υπερτονίζεται το "πόσο καλή ήταν". Θα ρωτήσω όσο πιο ευγενικά μπορώ: αυτό ήταν το καλύτερο που μπόρεσες να βρεις;

Επιμένεις να κολλάς στο αν η γερόντισσα ήταν καλός άνθρωπος, ενώ η διαφωνία μας είναι αλλού. Καλοί άνθρωποι μπορούν να βρεθούν και έξω από την Εκκλησία. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τι πίστευε, όχι το πως ζούσε.

"Πατερας ονομαζεται μονο αυτος που γεννα παιδια στον Κυριο. Οι υπολοιποι ειναι κομπογιαννητες και κλεφτες". Εσύ θα τους κρίνεις, και μάλιστα χωρίς στοιχεία; Άρα όχι μόνο κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς τους άλλους -και μάλιστα με απαράδεκτο τρόπο, καθώς καταφεύγεις σε ύβρεις- αλλά το κάνεις και χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να κρίνεις. Μήπως λοιπόν να εφάρμοζες τη φράση αυτή πρωτίστως στον εαυτό σου;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

Ηδη σε εχω χαιρετησει. Το κειμενο αφορα καλοπροαιρετους οχι μαλακες.

Ανώνυμος είπε...

"Το κειμενο αφορα καλοπροαιρετους οχι μαλακες". Ευγενέστατος όπως πάντα. Να υποθέσω ότι η γερόντισσα -το πρότυπό σου- μιλούσε και αυτή έτσι; Ή αυτό είναι δική σου πρωτοτυπία;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

χαλαρωσε είπε...

δεν μας αφορα η περιπτωση σου. Συνεχισε αυτο που ξερεις. Καλη φωτιση.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που αποδεικνύεις από το πόσο πολύ δεν αντέχεις να μην απαντήσεις. Εμένα πάλι με ενδιαφέρει η περίπτωσή σου, οπότε σου επαναλαμβάνω: αν επιμένεις τόσο απόλυτα για ένα θέμα για το οποίο δεν έχεις το παραμικρό στοιχείο, ενώ παραβλέπεις όσα στοιχεία δείχνουν ότι κάνεις λάθος είσαι φανατικός. Όταν υποτιμάς και βρίζεις όσους δεν συμφωνούν μαζί σου είσαι προσβλητικός. Όταν δεν δέχεσαι τη διδασκαλία της Εκκλησίας αλλά επιμένεις να βλέπεις μόνο όσα σε συμφέρουν είσαι εκτός Εκκλησίας. Εάν μετά από όλα αυτά ισχυρίζεσαι ότι το πρότυπό σου είναι ένας "άγιος άνθρωπος", δύό πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή το πρότυπό σου δεν είναι άγιος, ή εσύ δεν ακολουθείς το πρότυπό σου. Πάντως σε κάθε περίπτωση είσαι λάθος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Χούφτωστους,χούφτωστους φιλικά!