Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Περί Εξομολογήσεως - Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Περί Εξομολογήσεως
Αρχαίο κείμενο

Πατάμε fullscreen και αλλάζουμε τις σελίδες απο το 1 εώς το 15, βγαίνουμε με exit screen.

Περί Εξομολογήσεως by amethystos

Αμέθυστος

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος της ανάρτησης με κούρασε. Γιατί το αλλάξατε το στυλ;
Δεν μπόρεσα να το διαβάσω...

amethystos είπε...

Είναι πολύ απλό πατάμε fullscreen και μετά αλλάζουμε τις σελίδες απο το 1 εώς το 15, βγαίνουμε με exit screen

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή οι ιερείς και οι επίσκοποι που είναι αιρετικοί ή έχουν κοινωνία με αιρετικούς όπως επίσης και εκείνοι που δεν διακρίνονται για άγιο βίο, δεν έχουν τη δυνατότητα να συγχωρούν αμαρτίες;
Και με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τι συμβαίνει όταν ο ιερέας που το διακονεί έχει μεν την αποστολική διαδοχή αλλά δεν έχει την ορθόδοξη πίστη ή έχει εκκλησιαστική κοινωνία με αιρετικούς;

amethystos είπε...

Αδελφέ νομίζουμε πώς Αποστολική διαδοχή σημαίνει διαδοχή της Πίστεως των Αποστόλων όπως μας την εκθέτουν οι πράξεις των Αποστόλων. Δηλαδή έχουμε κοινή πίστη γύρω απο το πρόσωπο του Κυρίου. Οι Αιρετικοί δέν έχουν, αρχίζοντας απ'τον Πάπα. Αποστολική διαδοχή δέν σημαίνει ότι κληρονομούνται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ιερείς και Επίσκοποι δέν μπορούν να συγχωρήσουν αμαρτίες, απλώς ευχή διαβάζουν. Ακόμη και την Θεία Ευχαριστία και την άφεση των αμαρτιών ο Κύριος την δίνει ο ίδιος. Όπως λένε οι Άγιοι την ευλογία της Θείας Ευχαριστίας την μοιράζει ο ίδιος ο Κύριος και την μοιράζει αναλόγως απο την πλάνη ότι μπορούν τάχα οι ιερείς να συγχορήσουν αμαρτίες δημιουργήθηκε ο κληρικαλισμός.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
Νομίζω ότι ο άγιος Ειρηναίος συνδέει την Αποστολική Διαδοχή με τη διατήρηση της αληθινής Πίστεως. Με τον Παπισμό τα πράγματα είναι σαφή, στερούνται Αποστολικής Διαδοχής και Ορθοδόξου Πίστεως.
Στις μέρες μας όμως νομίζω ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν φοβερό παραλογισμό.
Συνοπτικά, ως Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχουμε αναγνωρίσει τα "Μυστήρια" των Παπικών και των Προτεσταντών ακυρώνοντας στην ουσία Ορθοδοξία;
Επίσκοποι και Πατριάρχες δηλώνουν υπερασπιστές της Ορθοδοξίας αλλά μνημονεύουν τον αιρετικό Πάπα (δηλαδή κάνουν ότι κάνουν και οι Ουνίτες) ως Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης και προβαίνουν σε ανήκουστες δηλώσεις όπως ότι "πλανήθηκαν οι Άγιοι Πατέρες που μας κληροδότησαν το σχίσμα", "το Κοράνιο είναι ιερό" ή ότι "χριστιανοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι πιστεύουμε στον ίδιο Θεό" ή αρνούνται την Ιεραποστολή αγωνιζόμενοι υπέρ ενοποιήσεως των θρησκειών.
Δίχως όμως Ιεραποστολή στην ουσία αρνούμαστε την Εκκλησία.
Παρόλα αυτά ισχυρίζονται ότι μπορούν να τελούν τα Άγια Μυστήρια επειδή έχουν την Αποστολική Διαδοχή λόγω της χειροτονίας τους.
Πού είναι όμως η Ορθή Πίστη όταν κάνουν τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις ή έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετικούς ή και τους αλλοθρήσκους στην Ασσίζη κατά παραβίαση των Ιερών Κανόνων;
Αν έχουν εκλεγεί από τη Σύνοδο επιβάλλονται ως Μητροπολίτες παρόλο που ο λαός μπορεί να μην τους θέλει για Ποιμένες του.
Πού είναι η Ορθοδοξία εδώ;
Ισχυρίζονται ότι όπου "είναι αυτοί είναι η Εκκλησία" (όπου Επίσκοπος εκεί η Εκκλησία) και όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι εκτός!
Τα Μυστήρια που διακονούν έχουν Χάρη και αν έχουν, αυτή η Χάρη αγιάζει ή κολάζει;

amethystos είπε...

Ο ιερεύς προσφέρει τα δώρα ευχόμενος στον Κύριο να τα αγιάσει και να τα μεταμορφώσει. Ο ιερεύς ή ο επίσκοπος δέν διακονούν τα Μυστήρια. Είναι αντιπρόσωποι τών πιστών. Ο αγιασμός τών δώρων γίνεται γιά τούς πιστούς. Εάν οι πιστοί μοιράζονται την κακοδοξία τού επισκόπου τους Μυστήρια ΔΕΝ υπάρχουν. Γιαυτό και μάς προειδοποιούν οι Άγιοι ότι θα ψάχνετε να βρείτε ιερέα και εκκλησίασμα πού θα πιστεύουν στόν Κύριο και στην Σωτηρία Του γιά να κοινωνήσετε. Ήδη πχ. σε ορισμένες εκκλησίες τού Βόλου, αγιασμός ΔΕΝ υπάρχει. Χρειάζεται εγρήγορση αδελφέ και δέν την έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε βρήκα το παρακάτω που σχετίζεται με την ανάρτησή σου και στο παραθέτω:

Αυτή την εξουσία του δεσμείν και λύειν ο Όσιος (εννοεί τον Όσιο Θεόδωρο τον Στουδίτη) απερίφραστα διδάσκει ότι την έδωσε ο Χριστός σε όλους τους Αποστόλους. Σε επιστολή του λοιπόν προς τον μοναχό Ευπρεπιανό, αναφερόμενος στη μοιχειανική αίρεση, διδάσκει πως μεταφέρεται η χάρις της ιερωσύνης και το δεσμείν και λύειν εν συναρτήσει με την ορθόδοξο πίστι και παράδοση. Αναφέρει ότι αυτοί οι οποίοι παραβαίνουν τις ευαγγελικές εντολές δημοσίως και συνοδικώς, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τους ιερούς Κανόνες. Διδάσκει ότι οι ιεροί κανόνες είναι και αυτοί επισφραγισμένοι με το άγιο Πνεύμα και, εάν, καταλυθούν, είναι αδύνατος η σωτηρία μας. Δεν θα υπάρχουν πλέον η ιερωσύνη, η θυσία και όλα τα άλλα φάρμακα της σωτηρίας. Η κατάλυσις των ιερών κανόνων και των ευαγγελικών εντολών είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Διότι ο Χριστός, ο οποίος έδωσε τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών στον Πέτρο, είπε συγχρόνως ότι, όποιον λύση και δέση, θα γίνει αυτό και αυτό. Το ίδιο πράγμα εν συνεχεία είπε και προς όλους τους Αποστόλους...Άρα λοιπόν, σύμφωνα με τον Όσιο, η καινοτομία, η πλάνη και η αίρεσις σημαίνει και στέρησι στους διαδόχους των Αποστόλων της χάριτος του δεσμείν και λύειν.

Επιστολή Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου 36 Ευπρεπιανώ και τοις συν αυτώ. Φατούρος σελ 105 στιχ 123
P.G.99, 1036D.

Ιερομονάχου Ευθυμίου Τρικαμηνά Η Αντιμετώπισις της Αιρέσεως του Οικουμενισμού κατά τον Όσιο Θεόδωρο τον Στουδίτη Η Διακοπή της Μνημονεύσεως σελίδες 287-288
Ορθόδοξος Χριστιανικός Αγωνιστικός Σύλλογος "Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης"

amethystos είπε...

Αγαπητοί αδελφοί ο Άγιος Νεκτάριος στό βιβλίο του "Μελέται περί τών Θείων Μυστηρίων" καί πιστός τής εκκλησίας τού Κυρίου ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ καθότι έπαθε πολλά από τίς δικές μας προσθήκες, γράφει : Κεφ. Περί μετανοίας και περί αφέσεως αμαρτιών. : Η μετάνοια είναι λουτρό καθαρισμού τών ιδίων αμαρτημάτων και επάνοδος από τού παρά φύσιν εις το κατά φύσιν καί εκ τού διαβόλου πρός τόν Θεόν δι ασκήσεως και πόνων καί εκούσιος επιστροφή από τών πταισμάτων επί τό εναντίον αγαθόν.
Η εξουσία τού δεσμείν και λύειν εδόθη στήν εκκλησία και εξησκήθη από τών Αποστολικών χρόνων όπως μαρτυρεί και ο απ.Παύλος στήν Α.Κορινθ.ε5 ο οποίος δίνει εντολή να αφορίσουν τής εκκλησσίας τον πορνεύσαντα μετά τής συζύγου τού πατρός αυτού και να τον παραδόσουν στόν σατανά εις όλεθρον τής σαρκός, ίνα το πνεύμα σωθεί εν τή ημέρα τού Κυρίου Ιησού. Η εξουσία τού δεσμείν και λύειν εδόθη πρός διατήρησιν τής αγιότητος τής εκκλησίας όπως εί αγία καί άμωμος διότι όπως λέει ο απ. Παύλος ο Κύριος ημών Ιησούς ηγάπησε τήν εκκλησία και εαυτόν παρέδωκε υπέρ αυτής, ίνα αυτήν αγιάσει καθαρίσας τό λουτρό τού ύδατος εν ρήματι, ίνα παραστήσει αυτήν εαυτώ ένδοξον τήν εκκλησίαν, μή έχουσαν σπίλον ή ρητίδα ή τι τών τοιούτων αλλ'ίνα εί αγία καί άμωμος. Εφ,ε26-27.
Η εξουσία αυτή δίδει στήν εκκλησία τήν δύναμη να διατηρεί εαυτήν αγίαν και άμωμον και να δύναται να αποβή αληθής ζύμη όπως ζυμώσει όλων τό φύραμα "εί δε η απαρχή αγία, καί το φύραμα και εί η ρίζα αγία και οι κλάδοι" Ρωμ ια16.
Σήμερα η εκκλησία στερείται τής δυνάμεως αυτής και το μυστήριο τής μετανοίας αντικατεστάθη και χάθηκε από το μυστήριο τής εξομολογήσεως.

amethystos είπε...

Πρέπει να προσθέσουμε αγαπητοί αδελφοί, διότι δέν πρέπει να μένουν κενά σ'αυτά τα θέματα, ότι οι Στουδίτες κυνήγησαν τον Άγιο Συμεών τόν Νέο Θεολόγο. Όχι ο Άγιος Θεόδωρος αλλά οι μονές οι οποίες ζούσαν με τίς διδασκαλίες του. Μέ την νίκη επί τής εικονομαχίας η εκκλησία οχυρώθηκε γιά να προστατευθεί μέ κανόνες οι οποίοι σιγά σιγά την φυλάκισαν.

amethystos είπε...

Οι ιερείς ιερουργούν. ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ότι δέν αγιάζουν κυρ-Αμέθυστε.Ούτε ιερουργούν, για να είμαστε ακριβείς.Εύχονται και διακονούν τα ιερά κ όσια. ΤΑΜΑΜ; και μείς όλοι ευχόμαστε κυρ- Αμέθυστε. Πετραχείλι όμως ΔΕΝ φοράμε..ευχή συγχωρητική ΔΕΝ δυνάμεθα να δώσουμε. Να πιάσουμε τα άγια ΔΕΝ μας επιτρέπεται. ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ μας έχει γίνει... ΤΑΜΑΜ; Προφανώς δε, ΔΕΝ πας καλά όταν ανενδοίαστα λες ότι αγιασμός δεν υπάρχει γιατί ο επίσκοπος είναι κακόδοξος κτλ. Δηλ. ο επίσκοπος καταργεί τον Μόνο Ιερέα ,που γνωρίζει απόλυτα τι συμβαίνει κ άν πράγματι συμβαίνουν τα όσα διατείνεσαι;; διαστρέφεις την δογματική θεολογία κυρ-Αμέθυστε κ το κάνεις σκόπιμα. Φταίνε και οι αφελείς που σε ρωτάνε. Εσένα! για την Θεία ΧΑΡΗ και πως ΑΥΤΗ αγιάζει.Σε ρωτάνε για την ΟΡΘΗ Πίστη! Εσένα! άντεε..καλά μυαλά!

amethystos είπε...

Η Μετάνοια σώζει χωρίς μετάνοια η συγχωρητική ευχή παραμένει ευχή εμείς προσευχόμαστε.Εάν η συγχωρητική ευχή μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω θα είχες ωφεληθεί και εσύ. Εάν το πλήρωμα συμφώνει με τον κακόδοξο επίσκοπο, τότε υπάρχουν προβλήματα. Και πώς είναι δυνατόν να διαφωνεί χωρίς να το γνωρίζει ο Επίσκοπος; Ίσως θα έπρεπε να διαβάσεις προσεκτικότερα την επιστολή του Αγίου Συμμεών. Ο Άγιος Νεκτάριος στο βιβλίο μελέτες περί των Θείων Μυστηρίων και ο Πατρώνος στο βιβλίο θεολογία και Ορθόδοξο βίωμα μας αναφέρουν πώς η διαφορά της συγχρόνου Εκκλησίας του Κληρικαλισμού απο την πρώτη Εκκλησία του Κυρίου είναι η έλλειψη μετάνοιας στη σύγχρονη Εκκλησία. Η Εξομολόγηση δέν μπορεί να αντικαταστήσει το μυστήριο της Μετανοίας και αυτή η διαφορά έχει σοβαρές συνέπειες και στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας όπως βλέπουμε και απο τις σύγχρονες θεολογίες του Ζηζιούλα και του Γιανναρά.

amethystos είπε...

Τό αλλήλοις δέν έχει καμία σχέση μέ την σημερινή εξομολόγηση. Είμαστε οπωσδήποτε εναντίον τού ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ,ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ.
Εάν έιχες τό ίδιο πάθος πού έχεις εναντίον τού Αμέθυστου, γιά τόν Κύριο, τώρα θά ήσουν άγιος.
Η απόδειξη ότι η εξομολόγηση δέν οδηγεί σέ μετάνοια είσαι εσύ.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε ο ΆΓΙΟΣ λέει ξεκάθαρα πώς η χάρις τού δεσμείν καί λύειν Δ Ε Ν μεταφέρεται πλέον διά τής χειροτονίας. Τήν έλλειψη αυτή επιδιώκουν να καλύψουν οι ΚΑΝΟΝΕΣ. Ο Ρωμανίδης εάν κατείχε τό θέμα, τό έμαθε καί αυτός από τόν Άγιο.
Δέν βρίσκεται δίπλα στόν Άγιο, ούτε τόν συμπληρώνει, ούτε τόν φωτίζει.
Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

αυτο το θεμα - οπως θα γνωριζεις πλεον - με ενδιαφερει ιδιαιτερα!
:)

ΕΤσι γραφεις:

"ο ΆΓΙΟΣ λέει ξεκάθαρα πώς η χάρις τού δεσμείν καί λύειν Δ Ε Ν μεταφέρεται πλέον διά τής χειροτονίας."

Ε τότε ομως Αμέθυστε, πως μεταφερεται;

Αν οχι απο τους Ιερεις, τότε απο ποιους; Απο τους λαικους;

Θα συγχωρει λαικος λαικο;

Πες μας την αποψη σου Αμέθυστε!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα, μεταφέρεται δια του Αγίου Πνεύματος,όπου θέλει το Άγιο Πνεύμα, είτε πρόκειται για λαικό είτε για κληρικό. Ο πνευματικός του Αγίου Συμεών είχε πευματική ιερωσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Δηλ Αμέθυστε, αν εγω ειμαι 'πνευματικος άνθρωπος' και 'έχω' το Αγιο Πνεύμα...

...μπορώ ως λαικος που ειμαι...να συγχωρω αμαρτίες;
Να δινω άφεση αμαρτιών;

Γενικα; ή μονο σε αυτους που 'εβλαψαν' προσωπικα εμενα;

Αν έρθει μια γυναικα πόρνη, και ζητήσει άφεση...εγω ως λαικος, αν ειμαι 'σωστός', μπορω να της την δωσω;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδονα εαν εισαι στο υψος του αγιου Συμεων. Διαβασε ξανα το σχολιο του Αγιου Μαξιμου.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

το κειμενο αυτο ειναι του Αγιου Συμεών.
Εψαξα για το σχόλιο του Αγίου Μάξιμου που ειπες, αλλα δεν το βρηκα.

ΜΠορεις να με βοηθησεις;
Σε ποια σελιδα κανει σχόλιο ο Αγιος Μάξιμος;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδονα βρισκεται κάτω ή στη συνέχεια του κειμένου του σεβασμιωτάτου Ιερόθεου Βλάχου.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

το διαβασα το σχολιο.

Πρεπει να ομολογησω οτι ειναι 'δυσνόητο' - για τα δικα μου μέτρα δηλ.

Δεν εχω φτασει ακομα στο 'επιπεδο' να καταλαβαινω τα κειμενα των Αγίων οπως του Μάξιμου του Ομολογητου!

Ισως...μελλοντικα...

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Δεν εφτασε σε μας.Μπορειται να την ξαναστειλετε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ για ..."PARTHENA"

amethystos είπε...

Αμέθυστος είναι ο τελευταίος πολύτιμος λίθος της ουράνιας Ιερουσαλήμ όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη. Γνωρίζουμε αρκετά καλά την θεολογία του Ρωμανίδη και είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και τον ίδιον. Η θεολογία του είναι όπως ξέρουμε απολύτως επικίνδυνη για τη σημερινή Εκκλησία. Σήμερα δέν έχει μείνει πλέον τίποτε όρθιο. Δέν έχει δυστυχώς πολλούς συνεχιστές, με την έννοια ότι υπάρχουν μερικοί μελετητές οι οποίοι όμως περιορίζονται στα λόγια, δέν αναλαμβάνουν την ευθύνη της θεολογίας τους. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Σήμερα κυριάρχησε ο Ζηζιούλας και έχει για αυτό μια μικρή ευθύνη και ο Ρωμανίδης. Πρέπει να ξέρετε ότι ο Ρωμανίδης είναι ο εφιάλτης του Ζηζιούλα και συνεχίζει να είναι. Όλη του η Θεολογία είναι αντι-Ρωμανίδειος.

amethystos είπε...

Η θεολογία είναι καρπός προσευχής, δέν είναι καρπός μελέτης. Πάράδοση είναι ακριβώς η αποδοχή αυτού τού καρπού καί η καλλιέργειά του.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα και Χρόνια πολλά!

Εχω λιγο χρονο να πω εν συντομια μια αποψη μου. Αργότερα ισως αναλυσω καλυτερα τι θελω να πω.

Αυτα που γραφει ο αναγνωστης με το 'ψευδώνυμο PARTHENA", ακουγονται καλα, κρύβουνε ομως παγίδες.

Αμέθυστε, διορθωσε με μολις δεις οτι κανω λαθος!

Ετσι γραφει:

"ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΙΕΡΑΤΕΥΜΑ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ."

Επισης κλεινει το κειμενο του:
"ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΣ."

**********************************

Φίλε Αμέθυστε, εσυ καλα τα λες και εχεις αγνο σκοπό και κανεις τον αγώνα σου.
Ξερεις όμως ποσοι καλοθελητες θα βρεθουνε να διαστρεβλώσουνε τα γραπτα σου;
Ετσι...ο αναγνωστης PARTHENA, μου θυμισε μια γνωστή μου, μιλουσα σε ενα φόρουμ, η συγκεκριμενη κυρια ητανε της αποψης:

"Δεν ακουω τι μου λενε οι ιερεις.
Εχω τους αγιους. Δεν ακουω τι μου λενε οι παπάδες".

Για ποιο λογο το ελεγε αυτο;
Αφου γνωρισα λιγο καλυτερα τις αποψεις της για την ζωή και τον 'χαρακτηρα της'...
...διαπιστωσα, οτι η προσωπικη της ζωή δεν ταιριάζει καθολου με την Χριστιανικη Ηθικη και ειδικα στο θεμα του γάμου, του ερωτα, της αγάπης!

Ζουσε 'φιλελευθερα' - καταλαβαινετε τι εννοώ.

Οταν τολμησα να της πω οτι αυτο δεν το 'ευλογει' η ΕΚκλησια μας, εκει εγινε πυρ και μανια!

"Εγω δεν ακουω κανεναν Παπά, εγω ακουω τους Αγιους μας. Να, οριστε, παρε ενα εδαφιο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που εχει πιο 'ανοχτή αντίληψη' για την σεξουαλικη ζωή του ανθρωπου".

Της απανταω: "Ναι, αλλα ο Απ. Παύλος ειπε αυτα και αυτα..να ζουμε με εγκράτεια στο σεξ, να μην εχουμε 'παραξενες επιθυμιες".

Για να μου απαντησει:
"Εγω δεν ακουω κανεναν Παύλο ή Σαύλο! Δεν με νοιαζουνε οι Σαυλότητες. Εγω πιστευω στον Χριστό"!

**********************************

Για να μην παρεξηγηθω παλι:
Δεν υπονοω οτι ο αναγνωστης PARTHENA ζεί 'ανηθικο βίο', ουτε καν τον γνωριζω τον ανθρωπο.

Ομως..τα σχόλια του, η 'πρότιμηση' του των Αγίων 'έναντι' της Εκκλησιας, και ειδικα του "παρελθοντος" έναντι του παρόντος...

...απλα μου θυμισαν την 'περιπέτεια' μου με την κυρια εκεινη, πριν ενα χρονο.

Αμέθυστε...διορθωσε με!
Ειμαι ολος αυτιά!

Καλα χριστούγεννα και χρόνια πολλα!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Μικρή προσθήκη:

Αμέθυστε, οι νεότερες κυρίες που 'ασχολουνται' με την Θεολογια, και ειναι της αποψεως:

"Εμενα δεν με νοιαζει τι λενε οι παπάδες, εμενα με ενδιαφερει μονο τι ειπανε οι Αγιοι".

....δεν το λενε αυτο διοτι εμβαθύνανε, οπως καλη ώρα εσυ, στα: Πρόσωπο και Ουσια, Φυση και Ακτιστες Ενέργειες, Θεια Ευχαριστία και Εκκλησια!

Αντιλαμβάνεσαι τι θελω να πω!
Διαφωνουνε, για πολυ πιο απλους και 'αφελης' λόγους!
Για πιο 'πρακτικα ζητήματα"!

Αυτη ειναι η παγίδα!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

γιατι δεν γινεσαι πιο συγκεκριμενος;
Τι θελεις να πεις;

Πες τα πραγματα με το όνομα τους.

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

άσε τον κοσμο να εκφραζεται ελευθερα!

Να οριστε, παραπονιέται τωρα ο φίλος Ανώνυμος!

Μυρμιδόνας